Dorotka Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 kur.., o czym tu teraz jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 2 minuty temu, Dorotka napisał: kur.., o czym tu teraz jest? o kocimiętce i itp ja już się zamykam idę szpachlować i szlifować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 Zrobiłem papierem ściernym 2000. Czy kalki kładę na lakier bezbarwny ten końcowy? Czy przed jego położeniem? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 No i super! Połóż lakier błyszczący i masz błotnik skończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Zostaw już to, tak jak jest Kalki możesz położyć na bazę i zalać lakierem. Możesz też dać warstwę bezbarwnego, wypolerować, położyć kalki i wylać kolejne warstwy bezbarwnego. Ja bym doradzał położenie kalek teraz i następnie bezbarwnego, bez zbytniego bawienia się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) Ja bym dla bezpieczeństwa położył najpierw lakier błyszczący, nałożył kalki, następna warstwa błyszczącego i polerka. Modelarstwo to hobby, w którym zbytnie bezpieczeństwo nie zaszkodzi. Edytowane 15 Maja 2020 przez Noxet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Ma być bezpiecznie? - kalki - na drugi dzień lakier bezbarwny Dlaczego na drugi dzień ??? Bo kolega nie ma wyczucia i pewnie od razu zaleje lakierem jak z wiadra, a to mogłoby skończyć się pomarszczeniem kalek i…. klapa. Jak dobrze wyschną na pieprz, może wylewać bezbarwny. Doradzałbym jednak pierwszą warstwę mgiełka, potem druga mokra i na to trzecia morka. Będzie miodzio. Tylko pleeease… nie rozwódźmy się teraz nad technologią lakierowania, bo i tak już rekordy są pobite. Niektórzy tutaj przez cały czas swojej obecności na forum nie nazbierali tyle odpowiedzi i odsłon co kolega w jednym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 8 minut temu, DarkWing napisał: Ma być bezpiecznie? Też tak zalecam Kalki, po jednodniowej przerwie bardzo delikatna warstwa lakieru - 10 minut na chwile schnięcia, na to w miarę mokre warstwy ( z wyglądu maja być mokre, nie oznacza to zalewać modelu lakierem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 30 minut temu, Noxet napisał: Ja bym dla bezpieczeństwa położył najpierw lakier błyszczący, nałożył kalki, następna warstwa błyszczącego i polerka. licznik postów bije co jeszcze mądrego napiszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) A ja powiem tak - Duxon, którego nasz Kolega używa to lakier jednowarstwowy, Dziękuję za uwagę Edytowane 15 Maja 2020 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 13 minut temu, Dorotka napisał: A ja powiem tak - Duxon, którego nasz Kolega używa to lakier jednowarstwowy, Dziękuję za uwagę Wcześniej na zepsuty przedni błotnik dałem Duxona. W miarę mokro i wydaje mi się, że fajne leżał. Po wstępnym wyschnięciu tworzył w miarę grubą warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Duxone ogólnie powinien być kładziony na dwie 1.5 warstwy, ale to w przemyśle samochodowym. I tak najpierw bym zrobił test na jakiejś niepotrzebnej kalkomanii gdzieś z boku, czy jedna warstwa nie naruszy kalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) O Duxonie pisałem tutaj (s. 1 wątku): Kalek nie narusza... Pomalowałem tym trochę. Lejemy zawsze jedną warstwę Jeszcze jedna uwaga - ten lakier nie lubi wygrzewania (matowieje). Do suszarki można go włożyć po jakiś 4 h. Polerować dopiero jak przestanie capić. Edytowane 16 Maja 2020 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 16 Maja 2020 Autor Share Napisano 16 Maja 2020 Na razie zawieszam warsztat, bo to ma być przyjemność, a nie nerwy. Ostatnio bardziej mnie to irytowało niż sprawiało przyjemność. Chciałem podziękować wszystkim, którzy mi tutaj doradzali, a w szczególności Dorotce i DarkWingowi. Na pewno zdobyta tutaj wiedza przyda mi się w przyszłości. Niestety pokonał mnie błotnik i bak. Ja jestem taki, że jak coś nie będzie według moich standardów idealne to nie będę tego kontynuował. Doszedłem też do wniosku, że pojazdy cywilne nie są dla mnie. Lepiej się czuję w wojskowości, chociaż i tam pewnie nie dorastam do pięt większości tutaj ludzi prowadzących swojego warsztaty. Model na razie idzie do pudła, a czy do niego wrócę to nie wiem. Teraz muszę się zastanowić czy sklejać coś innego czy na razie odpocząć. Być może założę jakiś warsztat w dziale wojskowości i już teraz was na niego zapraszam, nawet tych którzy mają mnie dosyć Jeszcze raz dzięki i do napisania i do przeczytania, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 Cóż... Jak dla mnie lipa, ale twój wybór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 Szkoda, że nie będzie kolejnych postów. Bardzo ładnie Ci to wychodziło, ale cóż - Twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 Ale serio pokonały Cię najłatwiejsze rzeczy w modelu? Ja dzisiaj położyłem na Nissana świeży lakier po czym przez pomyłkę psiknąłem na to acetonem. Godzina zeszła na ściągnięcie farby, teraz jestem po nowej warstwie podkładu i jakoś się nie załamuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nn31 Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 Srebrny i wszystkie pochodne tego koloru bardzo eksponują wszelkie nierówności powierzchni. Każda ryska i skaza jest widoczna a tym bardziej szpachlowanie. Bo bezbarwnym będzie jeszcze bardziej widoczne. Ja bym wybrał inny kolor, taki "łatwiejszy". Np. jakiś niebieski niemetaliczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Maja 2020 Autor Share Napisano 20 Maja 2020 Guess who's back Nie pokona mnie byle motorek. Nie dawało mi to spokoju i przysiadłem do niego raz jeszcze. Jak wyjdzie tak wyjdzie, najwyżej Dorotka i reszta wygnają mnie na banicję Położony lakier i czekam aż wyschnie, żeby go zrobić papierem wodnym. Tak, wiem widać łącznie na moim ukochanym błotniku. Położyłem Mr. Surfecera 1200 i tak szlifowałem i tak pieściłem ten błotnik, że jak był położony sam podkład to nic nie było widać i zdawało się, że jest idealnie. Oczywiście po nałożeniu koloru Silver od ZP łączenie się pojawiło. Według mnie to jest nie do zrobienia i dziękuję do widzenia Parę pierdółek też przygotowanych do klejenia. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 10 godzin temu, Bartas89 napisał: .... Jak wyjdzie tak wyjdzie, najwyżej Dorotka i reszta wygnają mnie na banicję .... A co ja, jakiś Cerber jestem? Ja tylko opisuję, co widzę... W tym przypadku - pomijając błotnik - wszystko mi się podoba P.S. Fajnie, że wróciłeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 Przejął inicjatywę, zrobił po swojemu bez miliona pytań - dało się? Dało! I wygląda to w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 Godzinę temu, toled napisał: Przejął inicjatywę, zrobił po swojemu bez miliona pytań - dało się? Dało! I wygląda to w porządku. Jak na tym poziomie zrobi resztę to i błotnik w końcu poprawi, bo mu zacznie nie pasować ... I okaże się, że się też da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Maja 2020 Autor Share Napisano 21 Maja 2020 Lakier Duxon, pełne utwardzenie uzyskuje po 72h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 21 minut temu, Bartas89 napisał: Lakier Duxon, pełne utwardzenie uzyskuje po 72h? Jak przestanie śmierdzieć, wcześniej nie ruszaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 Super, że wróciłeś!! Błotnikiem się nie przejmuj, bo inne drobiazgi wyszły Ci świetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi