Dorotka Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 50 minut temu, Bartas89 napisał: Możesz podać link do tego? https://www.car-model-kit.com/honda-cb750f-detail-up-set-for-t-14066-pe-metal-parts-resin-metal-logo-hobby-design 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 A tu nawet sporo taniej. https://www.bnamodelworld.com/model-cars-motorcycles-parts-decals-hobby-design-hd02-0369 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 32 minuty temu, jakub476 napisał: A tu nawet sporo taniej. https://www.bnamodelworld.com/model-cars-motorcycles-parts-decals-hobby-design-hd02-0369 Oczywiście, tylko z Czech dostaniesz to za tydzień a z Australii obecnie cholera wie kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Jak widzę, te mikroskopijne elementy od łańcucha to raczej podziękuję za to xD To nie na moje zdolności manualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Bartas89 napisał: Jak widzę, te mikroskopijne elementy od łańcucha to raczej podziękuję za to xD To nie na moje zdolności manualne Chyba przesadzasz... To nie jest pracujący łańcuch od Top Studio... Spokojnie dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 31 minut temu, Dorotka napisał: Chyba przesadzasz... To nie jest pracujący łańcuch od Top Studio... Spokojnie dasz radę Już w tym modelu sobie odpuszczę. Jak będę sklejał jakiś kolejny to pomyślę o dodatkach. Poza tym cena za te dodatki jest taka jak za cztery podstawowe zestawy Hondy xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 3 minuty temu, Bartas89 napisał: .... Poza tym cena za te dodatki jest taka jak za cztery podstawowe zestawy Hondy xD Niestety tak to działa ... Zawsze możesz kupić coś od Brach Model, czy MFH to ci dodatki nie będą potrzebne P.S. Lub prawie nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 42 minuty temu, Bartas89 napisał: Już w tym modelu sobie odpuszczę. Jak będę sklejał jakiś kolejny to pomyślę o dodatkach. Poza tym cena za te dodatki jest taka jak za cztery podstawowe zestawy Hondy xD Czemu te modele co wymieniłeś są takie drogie? Niektóre po 500 funtów, szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 7 minut temu, Bartas89 napisał: Czemu te modele co wymieniłeś są takie drogie? Niektóre po 500 funtów, szok. Bo to nie masówka, a i jakość nieco inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Dzisiaj trochę pomalowałem, między innymi tę nieszczęsną ramę. Tym razem na podkładzie ZP, a koloru użyłem X-1 Tamiya. Pochwalę się też nowym nabytkiem, dzięki, któremu malowanie wieczorami i w nocy jest jeszcze cichsze Zamieniony z AS-186. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Dzisiaj wreszcie skończyłem i skleiłem ramę. Musiałem ją kleić na cyjanoakryl, bo na zwykły klej Tamki nie chciała chwycić. Jak można (oprócz szlifowania) zneutralizować skórkę pomarańczy? Pojawiła się ona na ramie bo malowana była Tamką X-1, ale widzę, że inne widoczne elementy w przyszłości też będą nią malowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Oprócz szlifowanie, to możesz zmyć i pomalować jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Bardziej rozcieńczaj farbę, mniejsze ciśnienie malowania. Widziałem też porady, by na taki lakier psiknać samym levelling thinnerem Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Teraz, toled napisał: Bardziej rozcieńczaj farbę, mniejsze ciśnienie malowania. Teraz malowałem w proporcjach 2 jednostki farby do 1 jednostki rozcieńczalnika, na 1,5 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Zależnie od farby i jej stanu rozcieńczam 1:1, 1:1.5, lakier bezbarwny nawet 1:3. Ciśnienie 15 PSI do 20 PSI Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Rozmontuj, zmyj i maluj jeszcze raz... Jak będziesz kombinował to zaraz będziesz i silnik robił od nowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2020 9 godzin temu, Dorotka napisał: Rozmontuj, zmyj i maluj jeszcze raz... Jak będziesz kombinował to zaraz będziesz i silnik robił od nowa... Bez obaw, ramę już zostawiam w spokoju Pytałem na przyszłość bo też będą elementy malowane X-1, które już będą bardziej widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Na przyszłość… TS-14 i po kłopocie.... Szybko i sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2020 19 minut temu, DarkWing napisał: Na przyszłość… TS-14 i po kłopocie.... Szybko i sprawnie. Boję się braku kontroli podczas używania takich sprejów. Żeby nie zalać modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Bartas89 napisał: Boję się braku kontroli podczas używania takich sprejów. Żeby nie zalać modelu. Od dawna maluje sprayami i powiem Ci, że teraz mam praktycznie taką sama kontrolę jak przy Aero.... Oczywiście Sprayem nie uzyskam tego co fukawką, to oczywiste ale uważam, że do średnich i dużych powierzchni (bak, błotniki, karoseria) oraz elementy mniejsze ale proste (bez dużych i skomplikowanych zakamarków) maluje się komfortowo. Tutaj również należy malować z głową, a więc kilka cienkich warstw (mgiełek) a nie lać jak z wiadra :). Podobnie jak aero można malować warstwa po warstwie mgiełka, mokre na suche, mokre na mokre i to bez zalewania części... fakt, potrzeba wprawy. Jak wyjdzie coś nie tak, zawsze można zmyć jak zwykłą farbę. I zdziwiłbyś się jak można mixować farby w sprayu, tzn. kłaść różne kolory warstwa po warstwie i uzyskiwać różne efekty... Dla mnie minus farb w sprayu: dużo farby się marnuje - leci w powietrze... i sprayem nie pomalujesz w np. pokoju tak jak aero, no chyba, że mieszkasz sam ale i tak szybko zmieni Ci się pokój w... komorę lakierniczą gdzie wszystko jest pokryte proszkiem . Ja znalazłem patent: - zepsuta lodówka - taka mała kwadratowa, stołowa - nie wiem 1m x1m - balkon otwieram lodówkę (a w zasadzie to co po niej zostało) i mam swoistą komorę lakierniczą - kłopot tylko jak jest mocny wiatr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 39 minut temu, DarkWing napisał: Od dawna maluje sprayami i powiem Ci, że teraz mam praktycznie taką sama kontrolę jak przy Aero … Tutajrównież należy malować z głową, … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, kjp_a_man napisał: O co tutaj chodzi, bo nie kumam po co wrzuciłeś mój wątek o aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Pojechałem trochę nie po kolei i zrobiłem przednie koło. Chciałem mieć ten najgorszy (?) etap już za sobą i tym sposobem mam już dwa koła :D. Jakoś się udało, ale nie obyło się w międzyczasie bez zmywania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Całkiem fajnie wyszło, choć metalowe śruby dodałyby realizmu... Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Dorotka napisał: Całkiem fajnie wyszło, choć metalowe śruby dodałyby realizmu... Podoba się A w jaki sposób na przyszłość zrobić takie śruby? I jeszcze jeden problem. Rozcieńczałem do malowania farbę X-1 w proprcjach 2:1 (farba-rozcieńczalnik). I cholernie mi zapchała dyszę ta farba oraz pluła. Dodam, że tak samo roscieńczam farbę X-18 i nie mam z nią najmniejszego problemu. Ale, X-1 ma już z rok lub dwa. Czy to może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi