Headhunter88 Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Krótkie pytanie. Od kilku tygodni jestem posiadaczem kompresora z odwadniacz em. Niestety nie bardzo rozumiem wskazania instrukcji dot. Odwadniacza po skończonym malowaniu. Na pewno trzeba wciskać ten zawór zwalniający powietrze, ale czy to usuwa też wodę? Czy muszę ten szklany klosz jakoś odkręcać i wodę usuwać w ten sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudipl Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 A widzisz tam wodę??? Jeśli nie, to nic nie rób. Jeśli malujesz w pomieszczeniu ogrzewanym-suchym, nie biegasz z kompresorem do np. piwnicy, garażu, nie powinno się nic skraplać... Nie widać kondensatu jest ok. Jak będzie odkręć zawór w zbiorniku i zlej/wylej to co w nim będzie :). Chyba wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Powietrze spuszczam zawsze, wody jest trochę, pomimo iż maluję w mega suchym mieszkaniu. Czy mam się jej pozbyć poprzez odkręcenie zaworka na końcu klosza (troche ciężko go później skręcić znowu), czy mam odkręcić cały klosz (wydaje mi się że w moim sprzecie to niemożliwe) ? Model kompresora to Tc 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Headhunter88 napisał: Powietrze spuszczam zawsze, wody jest trochę, pomimo iż maluję w mega suchym mieszkaniu. Czy mam się jej pozbyć poprzez odkręcenie zaworka na końcu klosza (troche ciężko go później skręcić znowu), czy mam odkręcić cały klosz (wydaje mi się że w moim sprzecie to niemożliwe) ? Model kompresora to Tc 20 Powietrze jest wilgotne a pracy towarzyszy spreżanie temperatura potem schładzanie i masz wodę.Mniej lub bardziej w powietrzu zawsze będzie wilgoć.O tym drenażu zbiornika należy pamiętać .To ważny proces eksploatacji każdego urządzenia sprężarkowego ze zbiornikiem wyrównawczy,W reduktorze to będziesz widzieć ile jest tam skroplin.Jak się pojawi już na dnie odstojnika można sobie spokojnie nacisnąć ten dzyndzel na spodzie tego szklanego -plastikowego odstojnika na wodę- i woda zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 A więc wszystko jasne. Wciskam jedynie ten spust pod kloszem. Dziękuję za konkretne i szybkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) I pamiętaj o drenażu zbiornika wyrównawczego.Tam też zbiera się woda. Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez push-up78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 A mogę wiedzieć który to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) To ta czarna (?) butla, pod spodem powinieneś mieć zakrętkę, tylko podłóż coś bo to co wycieknie może nie być zbyt czyste No i to raczej raz na kilka tygodni, przynajmniej u mnie tak wystarcza Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Fixer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Tc 20 nie ma takiego zbiornika niestety Wolałem najpierw sprawdzić czy przekonam się wogole do kompresora tłokowego bez butli. W coś mam zamiar zainwestować w przyszlosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Wim, że banał, ale na wszelki wypadek dla jednoznaczności. A — zawór bezpieczeństwa B — zawór spuszczania kondensatu z filtra C — odwadniacz zbiornika sprężonego powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Odnośnie wody w zbiorniku wyrównawczym: Mam kompresor-samoróbę, stoi w mieszkaniu, na wlocie ma założony filtr paliwa od malucha:) I z ciekawości odkręciłem dziś zawór odwadniacza, którego nie ruszałem od momentu budowy (jakieś 1,5 roku temu). Wyleciał naparstek cieczy, tak na oko 60% oleju, 40% wody. Więc myślę, że nie ma tam jakiejś tragedii, że woda będzie się tam zbierać wiadrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 No właśnie niestety mój Tc 20 tej butli nie posiada, więc myślałem że koledze Fixerowi chodzi o jeszcze inny element. Wiem że mogę bez tego elementu szybko zamęczyć mechanizm ale nie chciałem się na razie wykosztowywac na sprzęt z butla w razie gdybym jednak chciał wrócić do sprężarki membranowej. A jak uznam brak butli za zbyt uciążliwy zawsze mogę sobie tego zostawić jako awaryjny i kupić kompresor z butla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Ten przeźroczysty odwadniacz - odkręcam zawsze po malowaniu (jest mocno wkręcony), wody tam nie ma takiej by spuścić zaworem na dnie, ale jest zaparowany - jak wyschnie to wkręcam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 13 godzin temu, knoor napisał: Odnośnie wody w zbiorniku wyrównawczym: Mam kompresor-samoróbę, stoi w mieszkaniu, na wlocie ma założony filtr paliwa od malucha:) I z ciekawości odkręciłem dziś zawór odwadniacza, którego nie ruszałem od momentu budowy (jakieś 1,5 roku temu). Wyleciał naparstek cieczy, tak na oko 60% oleju, 40% wody. Więc myślę, że nie ma tam jakiejś tragedii, że woda będzie się tam zbierać wiadrami. Zależy jak często pracujesz sprężarką i jak długo.Ale zapewniam Cię ,że z czasem tam gdzie zbiera się woda wilgoć koroduje.Nie od razu naturalnie to proces długotrwały ale z biegiem lat może się trochę poprzeżerać ścianka zbiornika.Naturalnie wszystko zależy od grubości ścianek .Jednak drenaż raz na jakiś czas wymagany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2020 Hmm to w końcu ten klosz mam na siłę odkręcić czy tylko spuszczac powietrze zaworkiem? Bo ogolnie mi też cały klosz zaparowuje a i sama woda w całości zaworkiem nie spływa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 Tym zaworkiem nie da rady pozbyć się całości wody z tego klosza, bo niestety jest on tak skonstruowany, żeby to było niemożliwe Sama woda w tym kloszu wg mnie nie ma wpływu na malowanie i w stanie ciekłym się z niego raczej nie dostanie do aerografu, ale wiem, że potrafi irytować ten widok i raz na jakiś czas dla spokoju ducha można owy klosz odkręcić i go wyczyścić. Dodam, że firmowo jest on dokręcony dość solidnie i ten pierwszy raz może być dość trudny ale następne podejścia już idą łatwiej. Co do problemów z wodą w powietrzu przy malowaniu, to jest już kwestia zbyt ciepłego powietrza gdy kompresor się już mocno nagrzeje i ten filtr wtedy praktycznie nic nie daje bo woda będzie nam się skraplać już w wężyku i samym aerografie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2020 Super, dzięki za wszystkie wyjaśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi