Agnieszka Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 (edited) Dziś mija 50 lat od pamiętnej awarii na statku kosmicznym Apollo 13. Postanowiłam przerobić zestaw firmy Dragon 1101 tak aby odzwierciedlał stan statku po wybuchu zbiornika tlenu wywołanego poprzez zwarcie w instalacji mieszacza. Na podstawie niewyraźnych zdjęć wykonanych przez astronautów oraz stopklatek z filmu Apollo 13 przeanalizowałam, który panel obudowy modułu serwisowego CSM odpadł i co tam było w środku. Idealnym źródłem szczegółów budowy wewnętrznej i szczegółów konstrukcji są publikacje wydawnictwa Haynes, które specjalnie zakupiłam. Przy pomocy profili, drucików, opakować po lekach, koralików i.t.p. wykonałam całkowicie od podstaw przedział ze zbiornikami tlenu oraz ogniwami paliwowymi. Co do modułu lądownika, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na rozmieszczenie odpowiednich kolorów paneli zewnętrznych jak również odcieni folii termicznych. W każdej misji Apollo były one inne. Całość nałożyłam na dwie pomalowane metalowe rurki, gdyż oryginalna podstawka jest za mało stabilna. Nakleiłam na nią naszywkę z misji Apollo 13. Edited August 16, 2020 by Agnieszka 12 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
push-up78 Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 (edited) Świetne.Ogólnie mam słabość do programu Apollo i lądowania na księżycu. Edited April 13, 2020 by push-up78 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubisz Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 Agnieszko - bardzo ciekawy temat, bardzo ciekawy model, bardzo takie sobie zdjęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campana Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Wow. Świetna praca i wyjątkowa tematyka. Jak wykonałaś zlote paski? Chętnie obejrzałbym zdjęcia z procesu budowy, jeśli jest taka możliwość. Sam też mam w planach CSM z misji Apollo 13. A parę dni temu dragon zapowiedział dedykowany zestaw z tej misji. https://www.dragonmodelsusa.com/dmlusa/prodd.asp?pid=DRA11020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Agnieszka - co tu dużo gadać, te kosmiczne tematy świetnie Ci wychodzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super_Hans Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 (edited) LWielki szacun za podjęcie tematu który też jest mi bliski. Dodam tylko że po eksplozji a przed pierwszym odpaleniem DPS (silnika LM) w celu korekcji kursu i zwolnienia, dokładnie w 60 godzinie lotu nogi LM zostały rozłożone i w tej pozycji zostały do końca. Ale Twój model może oczywiście pokazywać układ krótko po eksplozji. Z uwag modelarskich, niestety najsłabiej wypadł CM, zamalowane dysze silniczków, srebrzanka ma strasznie grube ziarno. W rzeczywistości powłoka była jak NMF. Mimo tego fajnie zobaczyć taki projekt na MW. Edited April 19, 2020 by Super_Hans 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario Posted November 11, 2020 Share Posted November 11, 2020 Super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mars76 Posted January 29, 2021 Share Posted January 29, 2021 Projekt robi wrażenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted February 3, 2021 Share Posted February 3, 2021 genialny model! ✌ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts