Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czemu nie, ale podawaj dokładnie jakich preparatów używasz, bo to w tym jest w zasadzie najbardziej istotne.

Napisano

Właśnie nie chciałem robić kryptoreklamy. Dlatego też celowo nie robiłem zdjęć opakowań z pokazaną etykietą. Kto będzie chciał to zgłębi temat po swojemu.

Napisano
4 minuty temu, Peter_D napisał:

Kto będzie chciał to zgłębi temat po swojemu.

To po co poradnik skoro temat trzeba "zgłębiać po swojemu".

• Like 3
Napisano

Silikonów jest milion różnych na samym allegro do kupienia w różnej pojemności pojemnikach. Istotne co najwyżej są katalizatory czy ktos chce czekać "ruski rok" na "związanie" formy czy zależy mu na czasie i chce "'zamknąć temat" w np 10-30 minut. 

Napisano

ja bym poprosił ze sprawdzonymi nazwami produktów.

O ile silikon ciężko kupić niedobry (trzeba pilnować aby miał jak najmniejszy skurcz), to z żywicą jest już gorzej - więc w II odcinku podaj proszę czego używasz.

Napisano
1 godzinę temu, Solo napisał:

To po co poradnik skoro temat trzeba "zgłębiać po swojemu".

:super::super::super:

46 minut temu, Zamir napisał:

w 20 sekund na allegro

Co tym wpisem udowodniłeś?

Napisano (edytowane)
7 minut temu, Grzes napisał:

Co tym wpisem udowodniłeś?

@Zamir udowodnił swoją wiedzę na temat tego, że trzeba szukać silikonu formierskiego jak i to, że nie ma żadnego znaczenia czy użyjemy silikonu MM922, MM928, MM940 z niebieskim czy czerwonym katalizatorem. Bo przecież różnicy nie ma, prawda? :mrgreen:

Edytowane przez Ananasik
Napisano

Reasumując: byłoby szybciej i łatwiej, gdyby takie informacje były od razu w "poradniku", bez dociekania, dopytywania, szukania po Allegro i "zgłębiania tematu na własną rękę". No ale to raczej za bardzo poradnikiem nie jest, przynajmniej dla mnie. W ogóle argument że ktoś nie chce robić kryptoreklamy jest dla mnie kuriozalny na forum które służy w dużej mierze do udzielania porad i szukania konkretnych informacji.
Równie dobrze można robić warsztaty bez podawania jaki model się robi i jakiego producenta, żeby mu kryptoreklamy aby przypadkiem nie robić.

• Like 1
Napisano
42 minuty temu, martinello napisał:

O ile silikon ciężko kupić niedobry (trzeba pilnować aby miał jak najmniejszy skurcz), to z żywicą jest już gorzej - więc w II odcinku podaj proszę czego używasz.

Jak ktoś jest w temacie zielony - jak ja - to właśnie takich informacji szuka w poradniku.

Napisano

@Ananasik Kiedyś lałem silikon w połączeniu z niebieskim utwardzaczem. Dla mnie różnicy nie było.

@Solo nie masz racji niestety. Celem poradnika było pokazanie jak lać silikon, jak zrobić formy bez używania komory próżniowej w prosty sposób. Dla osób doświadczonych i zaawansowanych taki poradnik rzeczywiście jest jeszcze mniej wart co dla Ciebie jak robić washa.

Nie podałem nazw również z dwóch innych powodów. Po pierwsze materiał tez został puszczony na zachodnie fora, a takiemu zagraniczniakowi na nic są potrzebne nazwy bo on ma swoje odpowiedniki. Dwa, że ja nie jestem pewien, czy ten silikon to najlepsze co można dostać na rynku, a pewnie nie jest. Zaraz ktoś by wywalił tekstem, że po co robisz taki poradnik skoro używasz badziewnych materiałów. Taki artykuł jest nic nie wart itd.

Jest w tekście informacja, że to jest silikon formerski, a nie do uszczelniania rur ? To już jest wskazówka by szukać takiego, a nie innego, np do płytek.

Napisano
Teraz, Peter_D napisał:

@Solo nie masz racji niestety. Celem poradnika było pokazanie jak lać silikon

Ja myślę że z góry na dół, bez czytania poradnika. Trafiłem?

Napisano
7 minut temu, Solo napisał:

Równie dobrze można robić warsztaty bez podawania jaki model się robi i jakiego producenta, żeby mu kryptoreklamy aby przypadkiem nie robić.

Już się niestety takie zaczynają pojawiać.

Napisano (edytowane)
2 minuty temu, Solo napisał:

Ja myślę że z góry na dół, bez czytania poradnika. Trafiłem?

Prawie tak, ale nie. Jak przeczytasz tekst to będziesz wiedział coś więcej ?

Edit. Przy okazji,widzę, że jesteś dobry w ucinaniu wypowiedzi. Doczytaj zdanie lub nawet cały wpis, to nie będziesz wyciągał pochopnych wniosków.

Edytowane przez Peter_D
Napisano

Ja bym ten pseudo-poradnik wywalił w kosmos, bo nie jest on zamieszczony na Forum tylko odsyła do jakiejś twojej prywatnej strony.

I to jest właśnie kryptoreklama.

• Like 2
Napisano
2 minuty temu, Peter_D napisał:

Dwa, że ja nie jestem pewien, czy ten silikon to najlepsze co można dostać na rynku, a pewnie nie jest.

A kto Ci każe podawać czy to najlepszy silikon czy nie? Masz podać jaki silikon użyłeś do form które zrobiłeś i pokazałeś, wtedy ludzie sami ocenią czy taki silikon się nadaje czy raczej trzeba szukać czegoś innego.

3 minuty temu, Peter_D napisał:

Dla osób doświadczonych i zaawansowanych taki poradnik rzeczywiście jest jeszcze mniej wart co dla Ciebie jak robić washa.

Nie wyobrażam sobie żeby zrobić poradnik o kładzeniu washa żeby w nim nie napisać co to jest ten wash i z czego się go robi. W ogóle po co taki poradnik? Ci co potrafią to dla nich taki poradnik raczej jest zbędny. Ci którzy nie mają o tym pojęcia, też wiele więcej go nie będą mieć po przeczytaniu, bo nie ma w nim podstawowych informacji.
Bronisz ewidentnego błędu zamiast przyznać że wystarczyło kilka słów i wszystko byłoby jasne: "użyłem silikonu X marki X, ale naturalnie można użyć innego typu Y" - i sprawa byłaby jasna i klarowna.

Napisano (edytowane)
2 minuty temu, _OldMan_ napisał:

I to jest właśnie kryptoreklama.

A kryptoreklamą się brzydzimy, bo zła ona jest.
To pisałem Ja, ale nicku nie podam, żeby nikt nie pomyślał że się reklamuję, tak po cichu.

Edytowane przez Solo
Napisano

@Solo Nie bronię błędu bo specjalnie nie podawałem nazw. Ja jak zaczynałem kombinować z takimi zabawami to wszedłem na allegro, poszukałem "silikon formerski", pomyślałem ile mniej więcej może mi go zejść i po zabiegu. Nikt mi nie mówił, że musi być taki czy siaki. Możemy ludzi zwalniać z myślenia, ale to oni będa=ą mieli do mnie pretensje, że mimo iż kupili coś co polecałem to im nie wyszło.

Napisano
31 minut temu, Peter_D napisał:

Doczytaj zdanie lub nawet cały wpis, to nie będziesz wyciągał pochopnych wniosków.

Jak mam nie wyciągać pochopnych wniosków skoro i tak muszę zgłębiać temat na własną rękę.

Napisano

Ilość potrzebnego silikonu można bardzo łatwo policzyć.
Szerokość * długość * wysokość naczynia. I mamy ile mililitrów.
Jeśli elementy są małe to możemy je pominąć i nie odejmować i objętości.
Przy większych można mniej więcej oszacować ich objętość i odjać od objętości potrzebnego silikonu.

Jeśli mamy wagę - do kupienia na allegro wagi jubilerskie do 500g  są po 110-15zł - wtedy objętość mnożymy przez masę własną silikonu (około 1,25g na 1cm3) i mamy dokładniejszy pogląd na to ile silikonu a ile katalizatora dodać. Producent zawsze podaje 100:5 wagowo albo 100:3. Katalizatory czerwony i niebieski można mieszać ze sobą.
Waga bardzo ułatwia otrzymanie optymalnej mieszanki - ważne ze względu na czerwony katalizator, żeby nie związał silikon za szybko albo niebieskiego żeby nie wiązał tydzień.

IMHO, przydaje się i to bardzo nawet, film w spraju który ułatwia oddzielanie elementów od silikonu - ja używam Ambersil Formula 5.

To tak słowem uzupełnienia.

Napisano
2 minuty temu, Peter_D napisał:

Możemy ludzi zwalniać z myślenia, ale to oni będa=ą mieli do mnie pretensje, że mimo iż kupili coś co polecałem to im nie wyszło.

No to teraz też mają pretensje.
W ogóle ten poradnik to tak średnio Ci wyszedł: szybka pękła, silikonu zabrakło w połowie, marek nie podajesz żeby nie robić kryptoreklamy - nie wzbudzasz zaufania jako radzący.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.