copycat Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 Model sklejony kilka lat temu, czasz pomalować. Od początku chciałem zrobić takie coś: Tylko mam problem z malowaniem, może ktoś pomoże. Póki co ja widzę dwa kolory. Jasna i ciemna zieleń. Tam pod tankistą widać chyba trzeci kolor brąz, ale nie jestem pewien. Nie wiem czy będę robić go w takiej właśnie pozycji na tym wzgórzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 Fajny pomysł. Czekam na podstawkę. Można poszaleć z żelastwem i piachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 1 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2020 Nie wiem co tym myśleć, chyba trochę S-F. Nawet prawdopodobne plamy, są w innych miejscach. Dopiero teraz zauważyłem brak tłumika, albo brak jego osłony w oryginale. Kamienie do przemalowania, lub przynajmniej do rozjaśnienia, ale to chyba do dobra baza do punktu wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Moim zdaniem kolory dobrałeś ok. Przykładowe oznaczenia masz na zdjęciu. Może tu coś jeszcze znajdziesz: http://www.russianarms.ru/forum/index.php/topic,3518.0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Całkiem niezły Masz już pomysł na pasujące pociski ? bo to jednak dość niestandardowa amunicja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Tak, widziałem te schematy, dzięki, mam je na dysku i kilka innych podobnych. Są jakieś zestawy naboi do T55-62, ale to nie takie, te wyglądają na HE. Zajrzałem do WOT, tam jakieś oznaczenie było i tym śladem znalazłem cały katalog. Te wyglądają podobnie. Tyle że to 100mm, a wikipedia mówi o armacie 115mm. Edytowane 2 Czerwca 2020 przez copycat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2020 Afganistan to dość szeroki temat, zielone jednolite malowanie w sumie merytorycznie bezpieczniejsze. Ale kończę jednocześnie chyba z 7 modeli, już nie chcę zmieniać zamysłu na ten. Zwłaszcza, że wczoraj nazbierałem jasnego pyłu piaskowego, który powinien świetnie pasować do tej podstawki. Przeliczę wymiary i poszukam rurek na te pestki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 10 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2020 Cyfry w oryginale większe i inna czcionka, ja wykorzystałem te z zestawu. Oznaczenie jednostki? dwie linie w kwadracie to pocięte krzyże niemieckie ze zdobycznego T-34, miałem takie. Numer to ?-chyba1-0, ja zrobiłem 340. To nic bo mam zdjęcie takiego pojazdu 340, z tym samym kwadratem: No i teraz zonk, chcąc robić historyczny pojazd musiałbym dorobić ekrany, przemaluję 4 na 1. Porobione obicia, potrzebują jeszcze filtru. To już drugi czołg, w którym po kilku latach gąski się skurczyły. Muszę znaleźć po jednym ogniwku bo się nie wyrobię, albo rozerwę je pod fartuchami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 10 Czerwca 2020 Share Napisano 10 Czerwca 2020 (edytowane) Wszystko ładnie nie wiem do końca jaki pomysł masz na model, ale jeśli 62ka jest eksploatowana szczególnie w suchym klimacie to nie ma szans żeby tak pordzewiały gąsienice i antenkę bym wyprostowal one z tego co się orientuję nie wyginają się w półkole. Edytowane 10 Czerwca 2020 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 11 Czerwca 2020 Share Napisano 11 Czerwca 2020 Daj spokój historii nie tylko osłony ale i krój cyfr nie taki . Luźna interpretacja i zrób tak aby tobie się podobał a praca przy modelu sprawiała przyjemność trzymam kciuki pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 11 Czerwca 2020 Share Napisano 11 Czerwca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, OLO napisał: Daj spokój historii nie tylko osłony ale i krój cyfr nie taki . Luźna interpretacja i zrób tak aby tobie się podobał a praca przy modelu sprawiała przyjemność trzymam kciuki pozdrawiam OLO True true, tak tylko sobie marudzę trochęfun ma być przede wsztstkim Edytowane 11 Czerwca 2020 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 11 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2020 Zgadzam się, mam dosyć robienia modelu przez rok, tak żeby każdy kabelek w silniku się zgadzał, bo tak już raz było(albo nie raz). Bardziej ćwiczę techniki i póki co jestem w końcu zadowolony(night shift modeler, thanks), choć kolorek położyłem bez rozcieńczalnika i lekki piasek się zrobił. Ale nie widać tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 11 Czerwca 2020 Share Napisano 11 Czerwca 2020 57 minut temu, copycat napisał: Zgadzam się, mam dosyć robienia modelu przez rok, tak żeby każdy kabelek w silniku się zgadzał, bo tak już raz było(albo nie raz). Bardziej ćwiczę techniki i póki co jestem w końcu zadowolony(night shift modeler, thanks), choć kolorek położyłem bez rozcieńczalnika i lekki piasek się zrobił. Ale nie widać tego. No niby tak, ale z drugiej strony sam piszesz, że to Afganistan to i człowiek chce pomóc jak to na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 11 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2020 Nie no oczywiście cenię uwagi, zawsze zawracają na właściwy tor. Trzymam się w miarę pierwszego zdjęcia, chociaż już przesadziłem z obiciami, ale fajne są. Wszystko powoli żeby wstydu za dużego nie było, tak jak tu: To mój model z innego wątku, gdzie robię od 4 lat dwa T-64, drugi nie skończony to T-64 z płytkami, może ukraiński może ta druga strona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 11 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2020 Wash na obiciach, popracowałem nad wydechem, jeszcze go okopcić muszę. Zbiorniki paliwa z prawej strony tył, usunięte, to tak à propos pierwszego zdjęcia. Gąsienice wydłużone, ale temat boli dalej. Jutro wash na obiciach na kołach, jakieś cienie pod wieżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 11 Czerwca 2020 Share Napisano 11 Czerwca 2020 Fajnie wymalowane obicie na wieży (ostatnie zdjęcie, na lewo od 340) - jak malowałeś? Gąbką w jednym kolorze potem pędzelkiem w drugim czy jakaś inna technika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 12 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2020 Różnie raz gąbka, pędzel ten najmniejszy, najpierw kolor podstawowy zielony rozjaśniany białym, potem wypełnienie hull red plus german grey(co kto woli, w zależności co potrzebne, mniej lub więcej rdzy, gołego metalu), wash abtailung dark rust. polecam Night Shift Modeler 4 EASY chipping tricks fot beginners. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 28 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2020 Mocno mi się spłaszczył po brudzeniu. Wieża nie trzyma pozycji, ponieważ lufa jest za ciężka, ale wkleję jakąś śrubkę dla przeciwwagi. Brakuje pestek i paru detali, jakieś pudełko. Zrobiłem też nowe pogięte błotniki. Radzę też najpierw przykleić fartuchy do błotników, a nie błotniki do kadłuba, bo wichrują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 A mi się cholernie gruntowisko podoba. Możesz podpowiedzieć, jak zrobić taki fajny teren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 28 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2020 Pominę piankę czy kto co lubi jako wypełniacz. W Walii w Penarth na plaży znalazłem gdzieś w zagłębieniu urwiska, taką dziwną skałę. Kruszyła się w rękach. Z dużych kamieni zrobiłęm mniejsze aż wreszcie pył, pomalowałem Tamiya Buff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 No to wszystko jasne. Walijski Afgan, lub afgańska Walia. Pozostają mazowieckie plaże, lub „urwiska” nad Świdrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 21 minut temu, copycat napisał: W Walii w Penarth na plaży znalazłem gdzieś w zagłębieniu urwiska, taką dziwną skałę. Kruszyła się w rękach. Z dużych kamieni zrobiłęm mniejsze aż wreszcie pył.... Wygląda jak łupek Te walijskie skały łupkowe wydobywane z kamieniołomów są twarde, ale te zwietrzałe można bez problemu kruszyć w rękach. Godzinę temu, copycat napisał: Wieża nie trzyma pozycji, ponieważ lufa jest za ciężka, ale wkleję jakąś śrubkę dla przeciwwagi Powinno pomóc Czytałem że podobno to jest częsty problem z toczonymi lufkami jeśli układ nie jest centralnie osiowy względem gąsek. W ogóle to bardzo fajnie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 Model naprawde bardzo zyskal na tej podstawce, dajesz dalej z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 Wszystko idzie w bardzo dobrym kierunku żeby odtworzyć zdjęcie z początku warsztatu. Teren wygląda bardzo realnie, czołg się dobrze wkomponowuje. Na końcu rozważ wklejenie tego zdjęcia na obramowanie. Każdy oglądający na pewno doceni odtworzenie prawdziwej sceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 To co, gotowy do galerii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi