Bartas89 Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 (edytowane) Zaczynam nowy warsztat, czas męczyć was dalej. Za waszą radą wybrałem Virago, od Tamki, aby się dalej uczyć. Ciągle się waham jaki kolor użyć, oraz czy zmywać chromy czy zostawić oryginały. Oryginały są fajne, tylko jak jest łączenie dwóch elementów to wychodzi lipa. Poniżej przedstawiam test zrobiony na łyżeczkach po użyciu tych specyfików. Jedna łyżka jest malowana z użyciem GX-2 Gloss, a druga na zwykły podkład. Jesteście w stanie odróżnić która jest która? Zrobiłem też sobie narzędzie do nakładania kleju CA, bo używanie wykałaczek jest karkołomne. Wykorzystałem do tego wiertarkę ręczną i obrobioną igłę. Żeby usprawnić malowanie przygotowałem sobie też podkład i farby, które się najczęściej używa, żeby nie mieszać ich za każdym razem Edytowane 27 Maja 2020 przez Bartas89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 (edytowane) Super zasiadam i obserwuję może kiedyś ja się skuszę na motocykl Edytowane 27 Maja 2020 przez Bengal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 To jest Chrome - Silver. Koło chromu to nawet nie stało. Będzie dobre do zrobienia tarcz hamulcowych. Jak chcesz robić chromy, to masz dwa wyjścia - albo Mołotow z aero, albo Alcladem. Do zmywania chromów oryginalnych - Wamod do akryli lub Cleanlux - po używaniu Wamodu zauważyłem, że części stają się bardziej kruche. I jeżeli masz znów się męczyć z CA, to weź po prostu białą Putty Tamiya, kosztuje niecałe dwie dychy, dobrze się kładzie, szybko schnie i nigdy nie miałem z nią problemu, żeby po jakimś czasie się zapadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 27 Maja 2020 Autor Share Napisano 27 Maja 2020 20 minut temu, toled napisał: To jest Chrome - Silver. Koło chromu to nawet nie stało. Będzie dobre do zrobienia tarcz hamulcowych. Jak chcesz robić chromy, to masz dwa wyjścia - albo Mołotow z aero, albo Alcladem. Do zmywania chromów oryginalnych - Wamod do akryli lub Cleanlux - po używaniu Wamodu zauważyłem, że części stają się bardziej kruche. I jeżeli masz znów się męczyć z CA, to weź po prostu białą Putty Tamiya, kosztuje niecałe dwie dychy, dobrze się kładzie, szybko schnie i nigdy nie miałem z nią problemu, żeby po jakimś czasie się zapadła. Zrobiłem ten test, bo ludzie na grupach na FB chwalili, że to zajefajny chrom jest. Mołotowa mam tusz, także w każdej chwili mogę wlać do aero. ALE, chyba tutaj mi mówili, że jest on nietrwały i po byle dotknięciu schodzi, albo widać ślady paluchów. Co to zmywania to używam kreta i schodzi jak ta lala i nie nadwyręża plastiku. P.S mam szpachlówkę Tamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 Popatrzę sobie... Może nawet włączę powiadomienia Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 27 Maja 2020 Autor Share Napisano 27 Maja 2020 41 minut temu, toled napisał: I jeżeli masz znów się męczyć z CA, to weź po prostu białą Putty Tamiya, kosztuje niecałe dwie dychy, dobrze się kładzie, szybko schnie i nigdy nie miałem z nią problemu, żeby po jakimś czasie się zapadła. Jednak mam szarą. Czym się różni biała od szarej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 9 minut temu, Bartas89 napisał: Jednak mam szarą. Czym się różni biała od szarej? Kolorem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 27 Maja 2020 Autor Share Napisano 27 Maja 2020 4 minuty temu, toled napisał: Kolorem Genialne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MooMiniek Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 8 godzin temu, toled napisał: Do zmywania chromów oryginalnych - Wamod do akryli lub Cleanlux - po używaniu Wamodu zauważyłem, że części stają się bardziej kruche. Można też użyć pianki Mr Muscle w spray'u do czyszczenia piekarnika. Po 10 minutach zapominasz o chromie na plastiku. Po nałożeniu pianki trzeba włożyć "dechromowaną" część do jakiegoś pojemnika - pianka po nałożeniu zwiększa znacznie swoją objętość. Trochę cuchnie i przydają się też wszechobecne maseczki, zassanie przy aplikowaniu tego co się unosi w powietrzu nie jest ani przyjemne ani zdrowe. Koszt pojemnika 300 ml to 17 - 20 zł. No i można wykorzystać też zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 No i kupił Virago... będzie zabawa :)..... Postaram się w ciągu dnia przerzucić zdjęcia w moim warsztacie na nowy serwer i podeślę Ci link - może skorzystasz. A co do łyżeczki - lewa (patrząc na zdjęcie) jest na zwykłym podkładzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Maja 2020 Autor Share Napisano 28 Maja 2020 23 minuty temu, DarkWing napisał: No i kupił Virago... będzie zabawa :)..... Postaram się w ciągu dnia przerzucić zdjęcia w moim warsztacie na nowy serwer i podeślę Ci link - może skorzystasz. A co do łyżeczki - lewa (patrząc na zdjęcie) jest na zwykłym podkładzie ? Czytałem już Twój warsztat No właśnie lewa jest z glossy black. Chyba spróbuję tak jak pisał Toled, Molotowem to potraktować. W jakich proporcjach rozcieńczać lakier glossy i satin od Tamki? Chce zabezpieczać lakierem niektóre części, a nie tylko główną karoserię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) Przerzuciłem zdjęcia, żeby lepiej się oglądało Prosiem Cie bardzo.... Niestety to jeden z moich pierwszych warsztatów więc sorry za jakość i tło ;).... Tu masz galerię: Edytowane 28 Maja 2020 przez DarkWing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 Pewnie znasz, ale naprawdę niezłe (14 części): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 Dorotka, powiem Ci jak tak patrzę na ten motorek i moje dokonanie... to nabieram coraz większej ochoty popełnić go jeszcze raz... ładniej . Tym bardziej, że to jeden z ładniejszych jednośladów i o mało nie kupiłem takiego w 1:1 :)... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 11 minut temu, DarkWing napisał: Dorotka, powiem Ci jak tak patrzę na ten motorek i moje dokonanie... to nabieram coraz większej ochoty popełnić go jeszcze raz... ładniej . Tym bardziej, że to jeden z ładniejszych jednośladów i o mało nie kupiłem takiego w 1:1 :)... Trochę czasu faktycznie minęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) Będę zaglądał, fajny model ;] Ja kiedyś w innej kolorystyce zrobiłem Edytowane 28 Maja 2020 przez Browarek90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 Jak już miałby być czarny, to widziałbym go z czerwonymi wstawkami A prawda jest tylko jedna - "de gustibus non est disputandum". Autor zrobi w kolorze jakim mu się podoba Nawet sraczkowatym brązie może być 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 30 Maja 2020 Autor Share Napisano 30 Maja 2020 Coś tam zacząłem grzebać i na pierwszy ogień wziął szpachlowanko. Nałożona na bak szpachlówka Tamki. Zdecydowałem się też ostatecznie na kolor "Maroon" i wczoraj też "przelałem" z puszki do słoiczka farbę, bo wolę malować aero. Na więcej na razie nie starczyło mi czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 31 Maja 2020 Autor Share Napisano 31 Maja 2020 Ciąg dalszy pracy nad bakiem. Pomalowałem, na kolor bazowy i starałem się równo pomalować litery na złoto. Także te mikroskopijne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 31 Maja 2020 Share Napisano 31 Maja 2020 Fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 31 Maja 2020 Autor Share Napisano 31 Maja 2020 Dodam, że malowane to było taki markerem. https://agtom.eu/markery/331829-tamiya-89012-x-12-gold-leaf-marker.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Czerwca 2020 Super Moderator Share Napisano 1 Czerwca 2020 Od szablonu, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 W dniu 30.05.2020 o 12:32, Bartas89 napisał: Coś tam zacząłem grzebać i na pierwszy ogień wziął szpachlowanko. Nałożona na bak szpachlówka Tamki. Daj foto jak wyszło po szpachlowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 3 godziny temu, jawkers napisał: Od szablonu, czy jak? Napisy są wypukłe, wystarczy uważnie malować, żeby nie wyjść poza obszar:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2020 7 godzin temu, jawkers napisał: Od szablonu, czy jak? Tak, jak pisze Toled. Wyzwaniem było malowanie tych małych literek z napisem "Virago". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi