Pxxx Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) https://images.app.goo.gl/3ZxB7BhmwtpRFhHaA Bardzo proszę tak bez wczuwania się bo człek pracuje w pocie czola. A ta fotka z gotowości bojowej to dokładnie to o czym mówiłem. Gotowość bojowa a AA w pokrowcach, no poprostu gotowość najwyższa . Wynika z tego, że dalej nie ma jasnej odpowiedzi kiedy i po co to robiono. A na pierwszej załoganci jakieś wory przerzucają, i jak na ćwiczenia artyleryjskie to mocna sielanka panuje, rozumiem, Perl Harbour za lat kilka . Edytowane 19 Czerwca 2020 przez Piotras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) https://images.app.goo.gl/1v2VRH4sHEbsSiSRA I jeszcze raz . Generalnie to wyglada jakby one się czasem składały samoczynnie skoro raz są raz nie. Jest fotka chyba Rodney/Nelson gdzie leży tylko w części. Ciekawe, nigdy na to nie zwracałem uwagi. Edytowane 19 Czerwca 2020 przez Piotras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 W dniu 17.06.2020 o 20:41, Piotras napisał: ... Komunistyczne i postkomunistyczne glupoty znam, oceniam je raczej slabo. Chodzi o zwijanie relingow ze wzgledu na strzelania, nie wierze w to bo sensu w tym zadnego nie ma. ... 31 minut temu, Piotras napisał: Generalnie to wyglada jakby one się czasem składały samoczynnie skoro raz są raz nie. Jest fotka chyba Rodney/Nelson gdzie leży tylko w części. Ciekawe, nigdy na to nie zwracałem uwagi. czyli można przyjąć, że wierzysz w słowa innych i zaczniesz zwracać uwagę przed wydaniem jednoznacznych ocen .... Dobra to nauka dla nas wszystkich przed pisaniem sądów bez sprawdzenia źródeł. P.S. - one się samoczynnie nie składają - trzeba wyjąc mocujące bolce i odkręcić naciągi aby słupki spadły.... i były składane gdy pozwalał na to czas. Stalowe liny bądź łańcuchy relingów ulegały uszkodzeniom od podmuchu w strefie ostrzału - przed - nie za wieżą. Uszkodzenia zależne od kalibru oczywiście. Dlatego min na Yamato nie było żadnych łodzi na pokładzie, ani żadnego innego wyposażenia pokładowego poza stałym - koniecznym. Ale może już nie będziemy dywagowac w niewierze poczekajmy na kolejna odsłonę zdjęć gospodarza tego wątku !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) Wyciągasz błędne wnioski choć w dobrej wierze jak sadzę. Głupoty, to odnosiło się do skoków do wody, następnym razem zadbam aby post nie budził wątpliwości . Sprawa Yamato jest znana i szeroko opisywana a o składaniu relingów nigdy nie słyszałem. Ale racja zostawmy to, każdy może sobie wciągać wnioski jakie chce. Edytowane 19 Czerwca 2020 przez Piotras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 Moim skromnym zdaniem relingów na pokładzie nie musi być ale okręcik wygląda fajniej natomiast inna jest sprawa na wyższych pokładach bo wątpię by te składali. Moze nie dolałem oliwy do ognia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) Ciekawostka z tym składaniem relingów. Kiedyś mignęła mi przed oczami fotka Dunkierki albo Sztrasburga ze złożonymi relingami na dziobówce (przed strzelaniem ćwiczebnym z art. głównej) ale nie mogę teraz tego odszukać. Jednak niezawodny wujek google pomógł i w wydaniu magazynu Life z 1940 r. znalazł takie oto fotki (jedna z podpisem - str. 29, a druga bez - str. 35). Na fotkach jest typ New Mexico, być może późniejsze (większe) jednostki nie potrzebowały już takich ceregieli. Pozdrawiam, Marek Edytowane 19 Czerwca 2020 przez donalyah00 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 To jest jasne, składali a czasami nie. Co do tego wątpliwości nie ma. W sumie to teraz chciałbym wiedzieć co to determinowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 a ja wam mowie że to kwestia regulaminu i czasu - jak były ćwiczenia to składali, jak była alarm i był czas też, a jak był boj spotkaniowy to na pewno nie opóźniali salwy co by Gienek/Zenek zdjął relingi .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 W sumie ma to sens, to masz Thalgonis relingi z bani, wieże w bok i po sprawie. I nikt nie powie, że jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 6 minut temu, laskonogi napisał: a ja wam mowie że to kwestia regulaminu i czasu Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2020 Godzinę temu, Piotras napisał: W sumie ma to sens, to masz Thalgonis relingi z bani, wieże w bok i po sprawie. I nikt nie powie, że jest źle. Ufffffff.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 Tia...składali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 walisz pinezki w tyby = przecież od razu widać ze to boj spotkaniowy swoją droga rany pany jaka ściana ognia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, laskonogi napisał: a ja wam mowie że to kwestia regulaminu i czasu - jak były ćwiczenia to składali, jak była alarm i był czas też, a jak był boj spotkaniowy to na pewno nie opóźniali salwy co by Gienek/Zenek zdjął relingi .. Dobrze gada - polać mu 29 minut temu, Iron Duke napisał: Tia...składali... to jest fotka już grubo powojenna.... USS Missouri podczas operacji Desert Storm w Iraku w 1991..... to jest filmik z tego strzelania : Żeby nie było - relingi są, ale z drugiej strony proszę zobaczyć ile te "czterysetki" wystają przy ogniu burtowym poza reling EDIT ------------ sorry Thalgonis - obiecałem że już będzie tylko o Eugeniuszu więc idę teraz odbyć pokutę Edytowane 19 Czerwca 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 7 Lipca 2020 Autor Share Napisano 7 Lipca 2020 No to chyba czas na właściwą falę Artyleria ciężka i lekka się zrobiła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 11 Lipca 2020 Autor Share Napisano 11 Lipca 2020 Podstawę okręta chyba mogę uznać za gotową (oczywiście jeszcze bez łosiowania) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 Burty spoko ale jakbym go robil to bulaje bym przewiercil wiertelkiem jak zrobilem to w Bismarcku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 11 Lipca 2020 Autor Share Napisano 11 Lipca 2020 Przypomniałeś mi o tym, że miałem zamiar bulaje „maznąć” czarnym markerem 0,1 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 (edytowane) 28 minut temu, Adamo722 napisał: Burty spoko ale jakbym go robil to bulaje bym przewiercil wiertelkiem jak zrobilem to w Bismarcku 22 minuty temu, Thalgonis napisał: Przypomniałeś mi o tym, że miałem zamiar bulaje „maznąć” czarnym markerem 0,1 mm No właśnie jak już pokład poklejony to z wierceniem lipa - jak w środku nie ma przekładki to będzie "świecił" na wylot, a to niestety głupawo wygląda. Z własnego doświadczenia nie polecam EDIT --------------------- tzn może w 700 nie ma takiego efektu "durszlaka", ale w 350 kiepsko to wychodzi Edytowane 11 Lipca 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 Fakt ale z tym i w wiekszej skali mozna sobie poradzic zaklejajac bulaje od srodka np czarna tasma izolacyjna na kropelke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 19 minut temu, Adamo722 napisał: Fakt ale z tym i w wiekszej skali mozna sobie poradzic zaklejajac bulaje od srodka np czarna tasma izolacyjna na kropelke Absolutnie co do tego zgoda - tylko jak już pokład poklejony i doszlifowany to nie bardzo jest już inna możliwość jak tylko farbować bulaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 (edytowane) Ciemniejszy wash zapuść i też powinno być dobrze. Edytowane 11 Lipca 2020 przez bazylms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 17 Lipca 2020 Autor Share Napisano 17 Lipca 2020 Się robi się Oczywiście wszystko na sucho przyłożone. Tak BTW - pierwsze piętro na pokładzie jest deczko spaczone , jak przykładam to środkowa część jest leciutko w górze... I skurczybyk sprężynuje... Mam nadzieję, że super glut to „utrzyma”... Teraz, zanim to skleję do kupy, to trza bydzie relingi dospawać 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Lipca 2020 Share Napisano 17 Lipca 2020 1 godzinę temu, Thalgonis napisał: jak przykładam to środkowa część jest leciutko w górze... I skurczybyk sprężynuje... normalka - przecież to niemiaszek... oni zawsze wyprężeni na maxa A tak na poważnie - jak to jest w środku długości nadbudówki to mam radę która kiedyś mi się sprawdziła: żeby zwiększyć powierzchnię klejenia w części z dużymi zwichrowaniem polecam do środka nadbudówki wkleić "poprzeczki" przy styku z pokładem (ja z dociętych ramek robiłem). Kleiłem zwykłym klejem, nie CA - potem leżało całą noc obwiązane gumkami recepturkami i nic się nie rozlazło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 17 Lipca 2020 Share Napisano 17 Lipca 2020 (edytowane) Może sprawdz delikatnie czy ci scisk docisnie nadbudówkę do pokładu. Może tak być że jak posmarujesz zwykłym klejem i dociśniesz do pokładu to samo się ułozy. Malowanko Ja bym może zrobił jeszcze maszt z czegoś cieńszego Edytowane 17 Lipca 2020 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi