Andrzej Godlewski Napisano 17 Czerwca 2020 Share Napisano 17 Czerwca 2020 (edytowane) Tak sobie od pewnego czasu dłubię Ładowrkę czołową z Huty Stalowej Woli ł34. Większość pracuje w cywilu jednak parę jest w w wojsku i taką wersję chciałbym wykonać . Zapewne znajdzie swoje miejsce na dioramce , np w takim ustawieniu . Wykonałem ramę ,trochę łychy z osprzętem oraz mosty i koło . Edytowane 17 Czerwca 2020 przez Andrzej Godlewski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Czerwca 2020 Share Napisano 17 Czerwca 2020 Znow ciekawy temat. A gdzie kontynuacja/zakończenie poprzednich równie ciekawych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 17 Czerwca 2020 Share Napisano 17 Czerwca 2020 Takich "ełek" to u mnie "mnoga" na kopalni; również z napędem gąsienicowym. Ciekawy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Czerwca 2020 Share Napisano 17 Czerwca 2020 Ciekawe No i analogowe - a nie tak z drukarki 3D... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 17 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2020 Rzeczywiście jest parę tematów które nieco zwolniły , ale nie poszły w zapomnienie . Akurat ładowarka jest powiązana z tematem dioramy nad którą w tej chwili pracuje i w pewnym sensie jest niezbędna . Raczej planuje wykonać model bez zbędnych detali ,ewentualnie pod RC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Czerwca 2020 Share Napisano 17 Czerwca 2020 Ooo łezka się w oku kręci - ojciec latem w soboty woził mnie po kamieniołomie, czasem dał 7-9 latkowi pokręcić kierownicą... jeszcze był Biełaz, Kraz i spychacz - ale jaki nie pomnę..wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 17 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2020 O i właśnie po to warto czasami zboczyć z innych tematów , i wejść w te które wiążą się ze wspomnieniami z młodych lat i nie tylko . Też takie mam . A co do modeli sprzętu budowlanego z PRL-u to raczej nie jest go za wiele i może warto od czasu do czasu coś takiego sobie wystrugać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Czerwca 2020 Share Napisano 17 Czerwca 2020 Kolejny ambitny warsztat - trzymam kciuki i będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 25 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2020 Wykonałem komplet siłowników , i można było spasować cały mechanizm podnoszenia . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 25 Czerwca 2020 Share Napisano 25 Czerwca 2020 Extra, super temat i wykonanie... Gorąco kibicuję projektowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Czerwca 2020 Share Napisano 25 Czerwca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 Ładowarka będzie od podstaw czy na bazie jakiegoś zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 28 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2020 Model budowany od podstaw ,bo jak na razie żaden z producentów nie produkuje naszego sprzętu budowlanego -rolniczego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Dziękuję , dalszy ciąg prac ,aż do znudzenia tematem . Wykonałem wszystkie skrzynki , błotniki , oraz osłonę silnika i tylni przeciwciężar . Dokończyłem detalować mosty . Oraz musowo trzeba było poskładać to brzydactwo do tzw. kupy . Edytowane 30 Września 2020 przez Andrzej Godlewski 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 Zawsze lubię zajrzeć do Twoich warsztatów i...znów trzeba będzie czekać. Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Może tak się stać ,tym bardziej, że planuje do niej przyczepę niskopodłogową ZREMB . Edytowane 30 Września 2020 przez Andrzej Godlewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Września 2020 Super Moderator Share Napisano 30 Września 2020 No to do tego koniecznie TATRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 25 Listopada 2020 Autor Share Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) Trochę podłubałem przy ładowarce odlałem już koła i mosty i można było poskładać w całość . Jeszcze trochę drobiazgów w tym mechanika czyli silnik z osprzętem ,reduktor wały itp . Wykonałem też małą przymiarkę do dioramy , wagonów z ładowarkami będzie kilka ,coś jakby transport zakładowy . Może do tego jeszcze jakąś naszą lokomotywkę manewrową by się zrobiło , no ale to w planach . Edytowane 25 Listopada 2020 przez Andrzej Godlewski 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 25 Listopada 2020 Share Napisano 25 Listopada 2020 Zdjęcia się mi nie wyświetlają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 25 Listopada 2020 Autor Share Napisano 25 Listopada 2020 Teraz powinny być , i mam nadzieje że nie znikną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 25 Listopada 2020 Share Napisano 25 Listopada 2020 Wygląda super, a plany bardzo ambitne! Ten typ wagonu to jakiś drugowojenny, niemiecki? Czyli takie lekkie nagięcie prawdy czy faktycznie podobne konstrukcje u nas były stosowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Listopada 2020 Share Napisano 25 Listopada 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 25 Listopada 2020 Autor Share Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) W latach 1949-1955 wzorując się na konstrukcji wagonów niemieckich , zbudowano dla PKP ponad 850 szt . Tak, że można szwabski wagon przerobić na nasz , różnice były niewielkie i dotyczyły głównie układu hamulcowego. Budowano go w zakładach w Poznaniu pod oznaczeniem 48w a później 11z. Model to produkt firmyT-model (German 80T Type SSyms Schwerer platformwagen). Tak że eszelon układu Warszawskiego jak najbardziej , jest na czym postawić PS. Trochę o tym czym się różniły jest info .na forum kolejowym . Pozwolę sobie wkleić link aby za bardzo nie szukać . http://forum.modelarstwo.info/threads/platforma-11z.39258/ Edytowane 25 Listopada 2020 przez Andrzej Godlewski nowa informacja 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 25 Listopada 2020 Autor Share Napisano 25 Listopada 2020 Ta ładowarka to hit eksportowy tamtych lat . Unowocześnione ładowarki tego typu do dziś służą w wojsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 25 Listopada 2020 Autor Share Napisano 25 Listopada 2020 Z tego co wiem były tylko na PKP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi