Mario Napisano 8 Lipca 2020 Autor Share Napisano 8 Lipca 2020 (edytowane) Jednak od wewnątrz, doszukałem się na zdjęciach, trzeba pocienic żeby zrobić miejsce dla skladanego skrzydła, wtedy żeby nie bił po oczach plastik dali ta blaszkę, w tej wnęce widać blaszkę Edytowane 8 Lipca 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 9 Lipca 2020 Autor Share Napisano 9 Lipca 2020 Prezent od kolegi z forum, dziękuję @rymulus, dzięki temu doszedł kolejny element waloryzacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 9 Lipca 2020 Autor Share Napisano 9 Lipca 2020 Mała aktualizacja, wnęka podwozia przedniego skończona, więcej przewodów nie dokładam,tych kilka wystarczy, i tym samym zamknąłem kadłub i zacząłem szlifowanie. Skleilem statecznik pionowy, wymęczyłem też skrzydła, odciąłem plastikowe elementy i zastąpiłem blaszkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 10 Lipca 2020 Autor Share Napisano 10 Lipca 2020 Doszukałem się błędu w kadłubie, przy wnęce podwozia głównego. Te przewody zaznaczone na modelu powinny być z przodu modelu, a nie z tyłu, doszedłem do tego gdyż chce dorobić te rurki czarną i żółtą co z jednej strony wchodzi w kadłub a z drugiej we wnękę podwozia, na modelu wychodzi że musiały by być przy tych drobnych przewodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 10 Lipca 2020 Share Napisano 10 Lipca 2020 Szkoda że stożka nie zmieniłeś, a skoro o nim mowa, zauważyłeś że jego przednia część jest odwrócona o 90 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 10 Lipca 2020 Autor Share Napisano 10 Lipca 2020 Nie wiem o jakim stożku piszesz, o dziobie? Jeśli tak to go jeszcze nie wkleiłem i się nie przyglądałem, wiem że będę w nim dziurę wycinał bo zdaje się że tam jakaś kamera siedzi lub inny sprzęt jak widziałem na zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 10 Lipca 2020 Share Napisano 10 Lipca 2020 To przymierz go i zobaczysz ze ten otwór o którym mówisz wypada nie na dole tylko z boku, trochę się walneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 10 Lipca 2020 Autor Share Napisano 10 Lipca 2020 (edytowane) 22 godziny temu, Tazman79 napisał: To przymierz go i zobaczysz ze ten otwór o którym mówisz wypada nie na dole tylko z boku, trochę się walneli To akurat nie problem, bo odetne ustalacze pozycji i wkleje odpowiednio, żeby tylko takie problemy były. Edytowane 11 Lipca 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 14 Lipca 2020 Autor Share Napisano 14 Lipca 2020 Ma ktoś z was może wiedzę kiedy te wloty boczne są otwarte a kiedy zamknięte? Bo na zdjęciach widziałem wszystkie możliwe konfiguracje, oba zamknięte,oba otwarte, jeden zamknięty. Bo sam nie wiem czy bawić się w wycinankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 14 Lipca 2020 Share Napisano 14 Lipca 2020 To są klapy przeciwpompażowe. Z nimi to jest różnie. Jak masz chęć wycinać to wytnij, one są bezwładne. Dlatego jedna może być uchylona, dwie itd. w tym przypadku nie ma jakiejś reguły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 14 Lipca 2020 Autor Share Napisano 14 Lipca 2020 Powoli do przodu, wyciąłem te otwory w kadłubie, zrobiłem podszybie z celownikiem i resztą, wyciąłem też otwór w dziobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 14 Lipca 2020 Share Napisano 14 Lipca 2020 20 minut temu, Mario napisał: Zakładam, że otwory będziesz jeszcze obrabiał aby je wyrównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 14 Lipca 2020 Autor Share Napisano 14 Lipca 2020 (edytowane) 4 minuty temu, rymulus napisał: Zakładam, że otwory będziesz jeszcze obrabiał aby je wyrównać. Przed podkładem jeszcze pilnik pójdzie, w niektórych miejscach, dziś to tak na szybko, ale mieszczą się w liniach Edytowane 14 Lipca 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 14 Lipca 2020 Share Napisano 14 Lipca 2020 52 minuty temu, Mario napisał: Przed podkładem jeszcze pilnik pójdzie, w niektórych miejscach, dziś to tak na szybko, ale mieszczą się w liniach To ta kwestia jest już jasna ale ja sobie jeszcze trochę pomarudzę. Dobrze by było gdybyś od środka wyciął, spiłował nadmiar plastiku dookoła tych otworów żeby ścianki były jak najcieńsze. Ja bym tak zrobił. Jeśli zostawisz tak grube ścianki i uchylisz klapki to będzie to kiepsko wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 14 Lipca 2020 Autor Share Napisano 14 Lipca 2020 14 minut temu, rymulus napisał: To ta kwestia jest już jasna ale ja sobie jeszcze trochę pomarudzę. Dobrze by było gdybyś od środka wyciął, spiłował nadmiar plastiku dookoła tych otworów żeby ścianki były jak najcieńsze. Ja bym tak zrobił. Jeśli zostawisz tak grube ścianki i uchylisz klapki to będzie to kiepsko wyglądało. Powiem ci szczerze że dziś jak oglądałem zdjęcia prawdziwych suk, to o tym myślałem bo rzeczywiście jest to grubość blachy, co po wyskalowaniu miało by kilka centymetrów. Żałuję że nie zrobiłem tego przed sklejeniem połówek, no cóż jakoś wypiłuje żeby to lepiej wyglądało. Dzięki za rady, jak zauważysz coś jeszcze daj znać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 (edytowane) Po sklejeniu połówek, trochę to będzie karkołomne. Ale trochę zaparcia i da się coś zrobić. 14 godzin temu, Mario napisał: Tutaj powinna być "szmata" Edytowane 15 Lipca 2020 przez smialus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 15 Lipca 2020 Autor Share Napisano 15 Lipca 2020 (edytowane) Będzie trzeba jakąś koszulkę pociąć... I rzucić na podszybie, swoją drogą przez takie coś szyby nie parowały? Edytowane 15 Lipca 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 A dlaczego miałyby parować. Imitację z koszulki raczej marnie widzę , jest kilka sposobów na wykonanie takiej "szmaty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 @smialus to jak możesz podrzuć jakiś pomysł na tą szmatę. Czy ma ktoś z was wiedzę czy na postoju zawsze skrzydła są w pozycji złożonej, bo mam dylemat, które wybrac, a bardziej podoba mi samolot z rozłożonymi. Natomiast na zdjęciach w większości widzę zlozone, gdy stoi na płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 Jak już jesteśmy przy Su-22... na niektórych samolotach na prawym skrzydle, z dołu i z góry, widać taki półkulisty element, mniej więcej w 1/3 długości części ruchomej. Ma je na pewno samolot z numerem 3816. Co to jest? Czy jego obecność zależy od serii produkcyjnej samolotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 18 Lipca 2020 Autor Share Napisano 18 Lipca 2020 No nic wkleiłem po skosie, model ma prezentować samolot na postoju przed odpaleniem. Kilka zdjęć z postępów, wymieniłem działka na metalowe, zacząłem malować podwozie i inne małe elementy narazie podkład, złożyłem holownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 19 Lipca 2020 Share Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) Co do polkolistych elementów na skrzydle, nie jestem pewny czy to są anteny do ILS (wspomagajace) co do szmaty, możesz to zrobić z chusteczki zamoczonej w wikolu, taśma teflonowa też się nada, papier japoński podobno też. Używałem chusteczki oraz teflonu. Co do płatowca, na stojance tylko złożone, start rozłożone. Wodzidło trzeba trochę zmodyfikować, dodać miedzy innymi olinowanie stalowe. Ale to drobne modyfikacje. Fajnie Ci idzie, ja muszę w końcu siąść do szparki. Edytowane 19 Lipca 2020 przez smialus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 19 Lipca 2020 Share Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) Zależy od serii, pod gumowymi osłonami są tam anteny od SPO-15 W dniu 16.07.2020 o 17:18, Maxy napisał: Jak już jesteśmy przy Su-22... na niektórych samolotach na prawym skrzydle, z dołu i z góry, widać taki półkulisty element, mniej więcej w 1/3 długości części ruchomej. Ma je na pewno samolot z numerem 3816. Co to jest? Czy jego obecność zależy od serii produkcyjnej samolotu? Edytowane 19 Lipca 2020 przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 20 Lipca 2020 Share Napisano 20 Lipca 2020 Dzięki. Czyli jednak trzeba patrzeć na zdjęcia konkretnego samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 24 Lipca 2020 Autor Share Napisano 24 Lipca 2020 Nie wiem czy dobrze składam ta blokadę koła, bo instrukcji nie pokazuje jak ma to wyglądać od przodu, a są nacięcia które mnie zastanawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi