Adalbertus80 Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Uszanowanie Państwu! Mam na imię Wojtek i będę tu relacjonował prace nad budową dioramy opartej na poniższym zdjęciu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adalbertus80 Posted July 12, 2020 Author Share Posted July 12, 2020 Na początku in-box. • Błyskawica - zestaw Niko, działa 102 mm z Flyhawka, działa 40 mm z OS2010 i relingi z WEM • Garland - zestaw IBG, lufy 120 mm z Mastera, jeszcze nie zdecydowałem czy pozostawie relingi IBG czy zastąpię blaszkami WEM • Piorun - zestaw i działo 102 mm z Flyhawk, lufy 120 mm Mastera, zestaw blaszek z WEM 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laskonogi Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 u Panie grubo - siadam i patrzam, jako że mnie 700 przerasta tym bardziej z zainteresowanie podgladać będe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pxxx Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Bajka, mała flota wielka duchem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zloty Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Świetny pomysł na dioramę. powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Witamy w stoczni powodzenia w budowie bo temat do wykonania wziąłeś wielce zacny - na pewno będę zaglądał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted July 12, 2020 Share Posted July 12, 2020 Bede obserwowal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurayahip Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 Działa 102 z Niko są Ok, fly to inna bajka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 Piękny projekt, ale czy plastik Flyhawka nadaje się na Pioruna? To jest HMS Kelly, czyli lider typu K. Nerissa/Piorun nie była liderem, i z tego co kojarzę były tam pewne różnice w rufowej nadbudówce i jej otoczeniu. Nie to, żeby przeróbka na Pioruna była niewykonalna, ale Flyhawk z tego co wiem ma też wydać standardowy niszczyciel J/K/N. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adalbertus80 Posted July 13, 2020 Author Share Posted July 13, 2020 (edited) Nie, to nie jest Kelly, to niszczyciel typu J z poniższego zestawu: Oczywiście odpowiednie zmiany zostaną wprowadzone. Edited July 13, 2020 by Adalbertus80 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 fajny temat ... powodzenia!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adalbertus80 Posted July 28, 2020 Author Share Posted July 28, 2020 (edited) Długo mnie tu nie było, ale stocznia pracuje, więc uprasza się o wyrozumiałość i cierpliwość Prace przede wszystkim prowadzone są na Błyskawicy. Nie napiszę, że budowa tego modelu do droga przez mękę ale ... ehh, chyba najgorsze za mną. Na poczatek musiałem powalczyć z takimi nadlewkami po obu stronach pomostu: Poradziłem sobie z tym i z efektu jestem zadowolony: Następnie po przejechaniu surfacerem postanowiłem pozbyć sie tego co miało imitować relingi pokryte brezentem: I wówczas, po sięgnięciu po plany Błyskawicy, zauważyłem, że pokłady pomostów artyleryjskich są za długie. Trzeba było odcinać, przycinać, doklejać, kłaść szpachlę i wyrównywać: Dodałem podpory pod pokładami i skrzydłami pomostu nawigacyjnego: Teraz łamię blaszki Flyhawka artylerii głównej i schodzi mi dzień na jedną. Edited July 28, 2020 by Adalbertus80 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
broda Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 Co zrobisz z tylną wieżą .Jest zbyt blisko rufy i to psuje cały efekt pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 (edited) 3 godziny temu, broda napisał: Co zrobisz z tylną wieżą .Jest zbyt blisko rufy i to psuje cały efekt pracy. Fakt mi tez coś nie pasowalo w sylwetce i faktycznie albo zle jest umiejscowiona nadbudowka lub jest ona przeskalowana. https://www.google.com/search?q=orp+blyskawica&tbm=isch&ved=2ahUKEwjFp5ak1vDqAhVEposKHagjBnEQ2-cCegQIABAC&oq=orp+blyskawica&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQDDICCAAyAggAMgQIABAYMgQIABAYMgQIABAYOgQIABANUIWUAVjvoQFg56kBaABwAHgAgAGdAogB5AaSAQUwLjEuM5gBAKABAcABAQ&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=gXsgX4XjAcTMrgSox5iIBw&bih=692&biw=412&client=ms-android-lge&prmd=ivmn#imgrc=jRE4yh8SnIY3TM Edited July 28, 2020 by Adamo722 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majtek_Antek Posted August 22, 2022 Share Posted August 22, 2022 (edited) Czołem, Podejrzałem twoją budowę szukając informacji na temat akcesoriów do okrętów PMW w 1/700 i zaciekawił mnie twój wybór boforsów - czy nadają się one do Błyskawicy bez przeróbek? Na stronie producenta tych działek (OC - OceanSpirit) nie widzę opcji zakupu. Dzięki z góry i życzę powodzenia w ukończeniu arcyciekawego projektu! Antek Edited August 22, 2022 by Majtek_Antek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majtek_Antek Posted August 22, 2022 Share Posted August 22, 2022 Czołem, Podejrzałem twoją budowę szukając informacji na temat akcesoriów do okrętów PMW w 1/700 i zaciekawił mnie twój wybór boforsów - czy nadają się one do Błyskawicy bez przeróbek? Na stronie producenta tych działek (OC - OceanSpirit) nie widzę opcji zakupu. Dzięki z góry i życzę powodzenia w ukończeniu arcyciekawego projektu! Antek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Superbe Posted August 22, 2022 Share Posted August 22, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted August 22, 2022 Share Posted August 22, 2022 W skali 1/700 ten Bofors będzie naprawdę malutki: https://www.zabytki-techniki.org.pl/index.php/muzeum-wojska-polskiego-w-warszawie-wirtualny/129-mwp-artyleria-morska/789-40-mm-podwojnie-sprzezona-armata-przeciwlotnicza-bofors-wz-1936 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts