Adalbertus80 Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 Uszanowanie Państwu! Mam na imię Wojtek i będę tu relacjonował prace nad budową dioramy opartej na poniższym zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus80 Napisano 12 Lipca 2020 Autor Share Napisano 12 Lipca 2020 Na początku in-box. • Błyskawica - zestaw Niko, działa 102 mm z Flyhawka, działa 40 mm z OS2010 i relingi z WEM • Garland - zestaw IBG, lufy 120 mm z Mastera, jeszcze nie zdecydowałem czy pozostawie relingi IBG czy zastąpię blaszkami WEM • Piorun - zestaw i działo 102 mm z Flyhawk, lufy 120 mm Mastera, zestaw blaszek z WEM 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 u Panie grubo - siadam i patrzam, jako że mnie 700 przerasta tym bardziej z zainteresowanie podgladać będe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 Bajka, mała flota wielka duchem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 Świetny pomysł na dioramę. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 Witamy w stoczni powodzenia w budowie bo temat do wykonania wziąłeś wielce zacny - na pewno będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 Bede obserwowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 13 Lipca 2020 Share Napisano 13 Lipca 2020 Działa 102 z Niko są Ok, fly to inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 13 Lipca 2020 Share Napisano 13 Lipca 2020 Piękny projekt, ale czy plastik Flyhawka nadaje się na Pioruna? To jest HMS Kelly, czyli lider typu K. Nerissa/Piorun nie była liderem, i z tego co kojarzę były tam pewne różnice w rufowej nadbudówce i jej otoczeniu. Nie to, żeby przeróbka na Pioruna była niewykonalna, ale Flyhawk z tego co wiem ma też wydać standardowy niszczyciel J/K/N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus80 Napisano 13 Lipca 2020 Autor Share Napisano 13 Lipca 2020 (edytowane) Nie, to nie jest Kelly, to niszczyciel typu J z poniższego zestawu: Oczywiście odpowiednie zmiany zostaną wprowadzone. Edytowane 13 Lipca 2020 przez Adalbertus80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Lipca 2020 Share Napisano 13 Lipca 2020 fajny temat ... powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus80 Napisano 28 Lipca 2020 Autor Share Napisano 28 Lipca 2020 (edytowane) Długo mnie tu nie było, ale stocznia pracuje, więc uprasza się o wyrozumiałość i cierpliwość Prace przede wszystkim prowadzone są na Błyskawicy. Nie napiszę, że budowa tego modelu do droga przez mękę ale ... ehh, chyba najgorsze za mną. Na poczatek musiałem powalczyć z takimi nadlewkami po obu stronach pomostu: Poradziłem sobie z tym i z efektu jestem zadowolony: Następnie po przejechaniu surfacerem postanowiłem pozbyć sie tego co miało imitować relingi pokryte brezentem: I wówczas, po sięgnięciu po plany Błyskawicy, zauważyłem, że pokłady pomostów artyleryjskich są za długie. Trzeba było odcinać, przycinać, doklejać, kłaść szpachlę i wyrównywać: Dodałem podpory pod pokładami i skrzydłami pomostu nawigacyjnego: Teraz łamię blaszki Flyhawka artylerii głównej i schodzi mi dzień na jedną. Edytowane 28 Lipca 2020 przez Adalbertus80 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano 28 Lipca 2020 Share Napisano 28 Lipca 2020 Co zrobisz z tylną wieżą .Jest zbyt blisko rufy i to psuje cały efekt pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 28 Lipca 2020 Share Napisano 28 Lipca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, broda napisał: Co zrobisz z tylną wieżą .Jest zbyt blisko rufy i to psuje cały efekt pracy. Fakt mi tez coś nie pasowalo w sylwetce i faktycznie albo zle jest umiejscowiona nadbudowka lub jest ona przeskalowana. https://www.google.com/search?q=orp+blyskawica&tbm=isch&ved=2ahUKEwjFp5ak1vDqAhVEposKHagjBnEQ2-cCegQIABAC&oq=orp+blyskawica&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQDDICCAAyAggAMgQIABAYMgQIABAYMgQIABAYOgQIABANUIWUAVjvoQFg56kBaABwAHgAgAGdAogB5AaSAQUwLjEuM5gBAKABAcABAQ&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=gXsgX4XjAcTMrgSox5iIBw&bih=692&biw=412&client=ms-android-lge&prmd=ivmn#imgrc=jRE4yh8SnIY3TM Edytowane 28 Lipca 2020 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek_Antek Napisano 22 Sierpnia 2022 Share Napisano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) Czołem, Podejrzałem twoją budowę szukając informacji na temat akcesoriów do okrętów PMW w 1/700 i zaciekawił mnie twój wybór boforsów - czy nadają się one do Błyskawicy bez przeróbek? Na stronie producenta tych działek (OC - OceanSpirit) nie widzę opcji zakupu. Dzięki z góry i życzę powodzenia w ukończeniu arcyciekawego projektu! Antek Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez Majtek_Antek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek_Antek Napisano 22 Sierpnia 2022 Share Napisano 22 Sierpnia 2022 Czołem, Podejrzałem twoją budowę szukając informacji na temat akcesoriów do okrętów PMW w 1/700 i zaciekawił mnie twój wybór boforsów - czy nadają się one do Błyskawicy bez przeróbek? Na stronie producenta tych działek (OC - OceanSpirit) nie widzę opcji zakupu. Dzięki z góry i życzę powodzenia w ukończeniu arcyciekawego projektu! Antek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 22 Sierpnia 2022 Share Napisano 22 Sierpnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Sierpnia 2022 Share Napisano 22 Sierpnia 2022 W skali 1/700 ten Bofors będzie naprawdę malutki: https://www.zabytki-techniki.org.pl/index.php/muzeum-wojska-polskiego-w-warszawie-wirtualny/129-mwp-artyleria-morska/789-40-mm-podwojnie-sprzezona-armata-przeciwlotnicza-bofors-wz-1936 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus80 Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) Praca idzie jak krew z nosa ale idzie. Mam nadzieję, że teraz będzie już z górki, tym bardziej, że obiecałem znajomemu, że diorama pojawi się na czerwcowym show w Littleport. Piorun. Niepotrzebnie wkleiłem relingi przed malowaniem ale jakoś sobie poradzę. Błyskawica. Trzeba było wydłużać i robić nową rufę (dzięki Broda za zwrócenie uwagi). Garland. Najmniej skomplikowany. Póki co tyle. Pozdrawiam. Edytowane 12 Marca 2023 przez Adalbertus80 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L115 Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Będziesz przerabiać podstawy pod Oerlikony na śródokręciu ORP Piorun? Niby nie jest to wielka różnica, ale przy tak ładnym modelu szkoda by było mieć nieodpowiedni kształt. Brakuje mi jeszcze takiej "budki" pod masztem na Piorunie (nie mam pojęcia co tam się znajdowało, ale przy swoim modelu tego okrętu podkradłem ten element z modelu Niko). Poza tym bardzo mi się projekt podoba i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus80 Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 Muszę się tym podstawom przyjżeć. A budkę dorobię. Dzięki za zwrócenie uwagi i kibicowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus80 Napisano 11 Lipca 2023 Autor Share Napisano 11 Lipca 2023 Uszanowanie. Powiem krótko - skończyłem. Poniżej kilka zdjęć, więcej i lepszych będzie w galerii, którą niedługo utworzę. Czy jestem zadowolony? I tak i nie. Tak - bo skończyłem to co zacząłem mimo przeciwności losu (2 lata temu miałem wypadek, w wyniku którego utraciłem pełną sprawność w prawej ręce, co miało wpływ na przebieg i jakość pracy). Tak - bo wypróbowałem, w większości z powodzeniem, kilka nowych technik. Tak - bo efekt mi się podoba. Nie - bo gdybym miał obie ręce sprawne, efekt byłby lepszy. Szczególnie przy przerabianiu detali, kompozycji oliniowania/anten etc. Trudno. Jednak przede wszystkim cieszę się, że to już za mną i mogę Wam efekt końcowy zaprezentować. Teraz możecie się nad nim, i nade mną, poznęcać 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi