fanpancerki Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 (edytowane) Jest to mój pierwszy warsztat na forum proszę o krytykę,porady i uwagi.Nie jest to mój pierwszy model jednak ze względu na wiek zajęło mi trochę nauczenie się akceptowalnego pszezemnie poziomu.Model będzie malowany aerografem.Poprosił bym o pomoc w doborze malowania (najlepiej zdobycznego) jednak jestem otwarty na wszelkie propozycje z góry dziękuję Edytowane 15 Lipca 2020 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 15 Lipca 2020 Autor Share Napisano 15 Lipca 2020 Pierwszy dzień budowy.Przepraszam za jakość zdjęć nie mam aparatu.Dzisiaj udało mi się zrobić koła jezdne oraz część podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 Bardzo fajny model, robilem go z dwa lata temu. Powodzenia, bede tu zagladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 Hej , super, że zdecydowałeś się założyć warsztat, na pewno otrzymasz wiele dobrych porad. Działaj dalej !!!. P.S. Zdjęcia nie są złe jak na warsztat. Postaraj się tylko robić je na jednolitym tle ( arkusz papieru np. biały, niebieski lub szary ) i odrazu będzie lepszy odbiór . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 15 Lipca 2020 Autor Share Napisano 15 Lipca 2020 (edytowane) Nie bulik.Te dziury będą zalepione. Edytowane 15 Lipca 2020 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 Powodzenia w budowie 16 minut temu, bulik58 napisał: czy Tamiyja dalej wypuszcza swoje modele przygotowane do zabudowy silniczka elektrycznego?? nie wiem jak jest w innych, ale ostatnio dostałem w spadku Merkavę co była kupowana ze 4 lata temu i są w wannie szyny pod montaż silniczka, a nawet "kołyski" pod baterie z oznaczeniami biegunów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawulo Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 Hej, również będę tu zaglądał, powodzenia w budowie modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 Klasyka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 Też zaglądam - powodzenia. 14 godzin temu, Rack napisał: ... . Postaraj się tylko robić je na jednolitym tle ( arkusz papieru np. biały, niebieski lub szary ) i odrazu będzie lepszy odbiór . Popieram. Pozdrawiam Krzysztof PS. Pojazd który budujesz to - druga seria - w produkcji od września do listopada 1944 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 (edytowane) 7 minut temu, meser262 napisał: Też zaglądam - powodzenia. Popieram. Pozdrawiam Krzysztof PS. Pojazd który budujesz to - druga seria - w produkcji od września do listopada 1944 roku. ok ale chodziło ci o wersje l/48 czy o to https://pl.wikipedia.org/wiki/Jagdpanzer_IV/70_(A) Edytowane 16 Lipca 2020 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 4 minuty temu, fanpancerki napisał: ... pierwsza seria była z krótkim działem Z 'krótkim działem to był - Jagdpanzer IV L/48 . Ty robisz Jagdpanzer IV/70 (V) i pierwsza seria tego pojazdu też miała długą lufę i była produkowana od sierpnia 1944 roku. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 (edytowane) Cytat Z 'krótkim działem to był - Jagdpanzer IV L/48 . Ty robisz Jagdpanzer IV/70 (V) To się znów przyczepię do tych nazw (który to już raz??) . JEDYNY Jagdpanzer IV jaki był, to był ten krótką lufą. I to był Jagdpanzer IV. I kropka. Nie żaden "IV L/48". Ten, którego dotyczy ten warsztat, to Panzer IV/70(V). To nie był Jagdpanzer! W niemieckiej terminologii to był czołg i następca PzKpfw IV. Tak wiem. To głupie. Nie dość, że pojazd niezbyt udany, to o zupełnie innych cechach bojowych niż "prawdziwy" czołg. Producenci często piszą na pudełkach to co im się wydaje. Dragon zresztą się ogarnął ostatnio i z tego co widziałem zaczął podawać prawdziwą nazwę. Inni (jak Tamiya) nie. Edytowane 16 Lipca 2020 przez Merten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 (edytowane) Za wszelkie błędy przepraszam nie jestem specem od wszystkiego ale dziękuje za wytłumaczenie interesuje się od kiedy pamiętam pojazdami militarnym ,samolotami ale i tak mało wiem. Edytowane 16 Lipca 2020 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 2 godziny temu, fanpancerki napisał: ok ale chodziło ci o wersje l/48 czy o to https://pl.wikipedia.org/wiki/Jagdpanzer_IV/70_(A) Spokojnie nie chodziło o model w jakiejkolwiek skali tylko o faktyczny pojazd z czasów wojny. Jednym z serii pojazdów na podwoziu Pz.Kpfw.IV - (Panzer IV) był : - Jagdpanzer IV L/48 i było ich parę wersji (modyfikacji) tej konkretnej maszyny. Jego bezpośrednim następcą był : - Jagdpanzer IV/70 (V) - litera (V) jest skrótem oznaczającym nazwę producenta Vomag. Kolejna firma buduje swój pojazd prawie równocześnie z firmą Vomag : - Jagdpanzer IV/70 (A) - litera (A) jest skrótem oznaczającym nazwę producenta Alkett. Teraz możesz poszukać jakie modele w jakiej skali jakiego pojazdu będą Cię interesować. 2 godziny temu, Merten napisał: To się znów przyczepię do tych nazw (który to już raz??) . Potoczna nazwa niejednokrotnie jest bardziej rozpoznawalna niż właściwa stosowana w dokumentach. Też już wiele razy o tym pisałem. Dla modelarza który buduje swój model nie jest istotna nazwa stosowana w dokumentach. Mieszając w nazwach będzie jeszcze więcej zamieszania - po co? Popatrz wyżej gdzie pisałem o drugiej serii (V). Teraz zmień nazewnictwo pojazdu i uzyskasz 'misz masz' lub 'kogielmogiel'. Na opakowaniu modelu pisze "Jagdpanzer IV/70 (V) Lang" i tego się trzymam. Nazwa ta jest myślę bardzo rozpoznawalna przez większość modelarzy. Po co dodali do nazwy "Lang" tego nie wiem też bo wszystkie pojazdy z serii (V) miały długie lufy. Jeśli będzie to model z nazwą pojazdu Panzer IV/70(A) lub po prostu Pz.IV/70(V) to takich nazw można używać w tym wypadku - tak myślę że nie będzie dodatkowego zamieszania. Jeśli ktoś się zapyta o prawidłową nazwę (w co wątpię) to takową też otrzyma jeśli będę ją znał - bo wiesz że Niemcy przy niektórych projektach zmieniali nazwy tego samego pojazdu wielokrotnie. Dlatego sam używam tych szeroko stosowanych (potocznych) w warsztatach modelarskich, czasopismach no i oczywiście na opakowaniach modeli. Faktycznie coraz częściej wydawcy/producenci używają nazwy Panzer IV/70 - choć niewiele osób skojarzy tę nazwę z właściwym pojazdem. Podając potoczną nazwę Jagdpanzer IV L/70 (V) lub (A) myślę że większość rozpozna jaki to pojazd. 1 godzinę temu, fanpancerki napisał: Za wszelkie błędy przepraszam ... . Moim zdaniem to nie Masz za co przepraszać - to jest nazwa szeroko stosowana - potoczna, choć nie do końca właściwa. Większość modelarzy właśnie takiej nazwy używa. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 3 godziny temu, Merten napisał: Nie dość, że pojazd niezbyt udany, to o zupełnie innych cechach bojowych niż "prawdziwy" czołg. To ciekawa opinia, wydaje mi sie, ze w wersji z armata od pantery byla to calkiem udana konstrukcja. Chyba nic lepszego na podwoziu od pz4 nie daloby sie zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, meser262 napisał: Spokojnie nie chodziło o model w jakiejkolwiek skali tylko o faktyczny pojazd z czasów wojny. Jednym z serii pojazdów na podwoziu Pz.Kpfw.IV - (Panzer IV) był : - Jagdpanzer IV L/48 i było ich parę wersji (modyfikacji) tej konkretnej maszyny. Jego bezpośrednim następcą był : - Jagdpanzer IV/70 (V) - litera (V) jest skrótem oznaczającym nazwę producenta Vomag. Kolejna firma buduje swój pojazd prawie równocześnie z firmą Vomag : - Jagdpanzer IV/70 (A) - litera (A) jest skrótem oznaczającym nazwę producenta Alkett. Teraz możesz poszukać jakie modele w jakiej skali jakiego pojazdu będą Cię interesować. Potoczna nazwa niejednokrotnie jest bardziej rozpoznawalna niż właściwa stosowana w dokumentach. Też już wiele razy o tym pisałem. Dla modelarza który buduje swój model nie jest istotna nazwa stosowana w dokumentach. Mieszając w nazwach będzie jeszcze więcej zamieszania - po co? Popatrz wyżej gdzie pisałem o drugiej serii (V). Teraz zmień nazewnictwo pojazdu i uzyskasz 'misz masz' lub 'kogielmogiel'. Na opakowaniu modelu pisze "Jagdpanzer IV/70 (V) Lang" i tego się trzymam. Nazwa ta jest myślę bardzo rozpoznawalna przez większość modelarzy. Po co dodali do nazwy "Lang" tego nie wiem też bo wszystkie pojazdy z serii (V) miały długie lufy. Jeśli będzie to model z nazwą pojazdu Panzer IV/70(A) lub po prostu Pz.IV/70(V) to takich nazw można używać w tym wypadku - tak myślę że nie będzie dodatkowego zamieszania. Jeśli ktoś się zapyta o prawidłową nazwę (w co wątpię) to takową też otrzyma jeśli będę ją znał - bo wiesz że Niemcy przy niektórych projektach zmieniali nazwy tego samego pojazdu wielokrotnie. Dlatego sam używam tych szeroko stosowanych (potocznych) w warsztatach modelarskich, czasopismach no i oczywiście na opakowaniach modeli. Faktycznie coraz częściej wydawcy/producenci używają nazwy Panzer IV/70 - choć niewiele osób skojarzy tę nazwę z właściwym pojazdem. Podając potoczną nazwę Jagdpanzer IV L/70 (V) lub (A) myślę że większość rozpozna jaki to pojazd. Moim zdaniem to nie Masz za co przepraszać - to jest nazwa szeroko stosowana - potoczna, choć nie do końca właściwa. Większość modelarzy właśnie takiej nazwy używa. Pozdrawiam Krzysztof l/48(Jagdpanzer IV L/48) chodziło mi o wersje z krótkszym działem nie o skale napisałem poprostu z małej litery przez przypadek Edytowane 16 Lipca 2020 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 Prace idą dalej narazie sama przyjemność czyli jak w większości modeli tej firmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 14 minut temu, fanpancerki napisał: l/48(Jagdpanzer IV L/48) chodziło mi o wersje z krótkszym działem nie o skale napisałem poprostu z małej litery przez przypadek No widzisz ja odczytałem to jako skalę modeli. Ważne co piszesz, ale i jak piszesz. Nie wiem jak dokładnie chcesz go odwzorować - ale w tylnym zaczepie trzeba wywiercić otwór na bolec holowniczy (maże pokusisz się dorobić sam bolec.) Te mniejsze otwory to miejsca mocowania wzmocnienia tego elementu holowniczego. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 Cytat Potoczna nazwa niejednokrotnie jest bardziej rozpoznawalna niż właściwa stosowana w dokumentach. Też już wiele razy o tym pisałem. Wiem. Dla mnie to tylko dywagacje tego samego typu czy można mówić "wziąść", czy jednak koniecznie "wziąć". I oczywiście, że to drugie, a to pierwsze i tak wszyscy zrozumieją, ale... mi zgrzyta. Cytat To ciekawa opinia, wydaje mi sie, ze w wersji z armata od pantery byla to calkiem udana konstrukcja. Chyba nic lepszego na podwoziu od pz4 nie daloby sie zrobic. Jest opinia mówiąca o tym, że każdy czołg to tylko "furmanka dla armaty", ale w tym przypadku to było słabo wymyślone. Wersja Panzer IV/70 A była ok, ale Pz IV/70 w wersji V miał właśnie za nisko osadzoną armatę i za daleko wystającą przed pojazd. W efekcie zdolność pokonywania terenu była bardzo słaba, zjechanie z drogi, przeprawa przez rów, czy jazda po muldach trudna, bardzo powolna, o ile w ogóle możliwa. Zakręty na wiejskich drogach, między budynkami? Wyobraźcie to sobie. Zarycie armatą w ziemię było bardzo łatwe i kończyło się na ogół stratami w ludziach w pojeździe. Nawet lekkie zahaczenie o jakąś przeszkodę wyrywało armatę z jarzma. Jedno i drugie oznaczało stratę całkowitą. Ergo: Panzer IV/70V, to był nieudany pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 16 minut temu, meser262 napisał: No widzisz ja odczytałem to jako skalę modeli. Ważne co piszesz, ale i jak piszesz. Nie wiem jak dokładnie chcesz go odwzorować - ale w tylnym zaczepie trzeba wywiercić otwór na bolec holowniczy (maże pokusisz się dorobić sam bolec.) Te mniejsze otwory to miejsca mocowania wzmocnienia tego elementu holowniczego. Pozdrawiam Krzysztof Na nim będzie zaślepka tylko jeszcze nie przykleiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 11 minut temu, fanpancerki napisał: Na nim będzie zaślepka tylko jeszcze nie przykleiłem. Coś nie możemy się zrozumieć. Hak holowniczy nie potrzebuje żadnej zaślepki. Może "dostać" jedynie wzmocnienie - choć niekoniecznie. Ja piszę o haku holowniczym i bolcu do niego. W modelu to część No.C 22 - no to inna fotka tego elementu z wcześniejszej wersji - Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 Ok źle cię zrozumiałem. Dorobię ten element i wytnę dziurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 17 Lipca 2020 Autor Share Napisano 17 Lipca 2020 Model prawie sklejony zostały tylko detale.Zasugerowałem się radą mesera i dorobiłem dziurę i bolec jednak okazło się że bolec słaby wygląda przez co go raczej nie wykorzystam.Dziękuje za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 17 Lipca 2020 Autor Share Napisano 17 Lipca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 17 Lipca 2020 Autor Share Napisano 17 Lipca 2020 (edytowane) Proszę o pomoc w znalezieniu zdjęć zdobycznych ,,langów,, .Jedynego jakiego się doszukałem to bułgarski. Edytowane 17 Lipca 2020 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi