knoor Napisano 17 Września 2020 Share Napisano 17 Września 2020 @TAWAkurat ta trójka jest dość starym modelem i mam tylko kilka fotek z budowy, ale postaram się zobrazować proces przy okazji KW, którego robię:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 19 Września 2020 Autor Share Napisano 19 Września 2020 Nie robię konkretnego egzemplarza, ale przynajmniej będę się starał wykonywać go zgodnie z panującymi zasadami malowania z tamtego okresu wojny. Z tego co jest teraz to ponad połowa zniknie jak dodam plamy kamuflażu, no i trochę mnie korci, żeby dodać potem zimowe kamo w takiej delikatnej, mocno przetartej formie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 19 Września 2020 Autor Share Napisano 19 Września 2020 Fotki nie wstawiam dzisiaj z postępów, ale mam pytanie dotyczące malowania kropek na niemieckim kamo, są na to jakieś metody czy tipy o których trzeba wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 Więc kropki te występowały w kilku wariantach. Kamuflaż dyskowy lub tak jak na Panzerze porostu namalowane. Można to aerkim z dyszą ultra fine lub pędzelkiem,możesz też zrobić maski. Chyba że robisz "ośmiorniczkę" wtedy aero lub kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 19 Września 2020 Autor Share Napisano 19 Września 2020 17 minut temu, Spotter napisał: O jakie kropki ci chodzi? O takie jak na zdjęciu pz IV wstawił kolega KrzychuP. Niby najlepiej aero, może i większość by mi się udała, ale sporo bym spier..... i w efekcie duża wtopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 (edytowane) Obawiam się że nie ma lepszego rozwiązania od cierpliwego malowania pędzelkiem. Na zdjęciach poniżej (nieskończony) model Lestera Plaskitta na którym tak wykonane ciapki wydają się wystarczająco przekonujące. Tutaj przydaje się mieć te same farby do aerografu jak i do pędzla ._. Edytowane 19 Września 2020 przez Irgr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 W sumie racja że na tym Pz. IV wygląda to na zabawę z aero. Mimo wszystko, na chyba każdym zdjęciu KT te plamki były drobne i podobnie jak całość kamuflażu raczej o ostrych krawędziach. Tak więc w rzeczywistości było kilka interpretacji malowania "ambush" i można sobie spokojnie dobrać wzór pod swoje upodobania w kwestii malowania. Nie wiem jak wygląda w tym temacie sprawa poprawności merytorycznej i z tym może ktoś bardziej obeznany by coś doradził. Przykładowo w wypadku Hetzerów to jeśli się nie mylę ten kamuflaż był nakładany tylko w fabryce i tylko wg. jednego schematu układu plam z ostrymi krawędziami. Widziałem też że niektórzy malują te ciapki patyczkiem do szaszłyków itp. ale nieregularność pędzla jest raczej na plus patrząc chociażby na powyższe zdjęcie =P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 20 Września 2020 Autor Share Napisano 20 Września 2020 Trochę dzisiaj posiedziałem przy temacie, wyszło mi , że małe kropli robione delikatnie rozcieńczoną farbą przy pomocy cienkiego pędzelka wyglądają całkiem dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 Aerografem też by się chyba dało. Jakby wywiercić dziurkę w arkuszu hipsu czy czymś podobnym i przyłożyć jak szablon tylko nie dociskając to też by te kropki miały rozmyte krawędzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 20 Września 2020 Autor Share Napisano 20 Września 2020 (edytowane) Opcja z szablonem też może być ciekawa... może kiedyś..., teraz już kropki gotowe, no i dałem filtry, zwykle ich nie daję na modele, ale przy tym kamo ten jasny dunkelgelb wyglądał trochę za blado, na ten moment chyba nie jest źle, tak mi się wydaje Edytowane 20 Września 2020 przez michal0281 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 (edytowane) Ciekawie to wygląda, pewnie jak dasz dalsze etapy to fajnie się stonuje wszystko, podoba się Edytowane 20 Września 2020 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 Bardzo fajnie to wygląda, podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 (edytowane) Szablon nie był potrzebny - dobrze jest jak jest A z tym szczątkowym zimowym kamuflażem to już wogóle... Czyżbyś chciał zrobić KT w stylu Andy'ego Moore'a? Edytowane 20 Września 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 20 Września 2020 Autor Share Napisano 20 Września 2020 KT Andiego jest bardzo fajny, myślałem nad czymś podobnym, może trochę więcej białego, tylko nie wiem teraz czy będę właściwie robić zimowego bo mi się to kamo podoba tak jak jest, myślę, że to jeszcze przemyśle na spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 24 Września 2020 Autor Share Napisano 24 Września 2020 (edytowane) Dodane narzędzia, zapasowe gąski i kalkomanie, to postanowiłem zrobić mu zdjęcie, bo następne będą już po zimowym kamo. Edytowane 24 Września 2020 przez michal0281 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 bez kamo jest tak śliczny, że chyba będę musiał Ci zabronić go dalej malować! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 Świetnie wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 6 godzin temu, michal0281 napisał: to postanowiłem zrobić mu zdjęcie, bo następne będą już po zimowym kamo. Pewnie będę w mniejszości ale jak dla mnie to dobra decyzja. Już wygląda dobrze a biel tu wniesie jeszcze więcej. Będziesz robił na lakier do włosów czy jakimś chipping effect czy farbą zmywalną? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 25 Września 2020 Autor Share Napisano 25 Września 2020 Dzięki Panowie, cieszę się, że się podoba. 9 godzin temu, TAW napisał: . Będziesz robił na lakier do włosów czy jakimś chipping effect czy farbą zmywalną? Sprawiłem sobie chipping mig production, który wcale nie działa, więc na lakier, a potem dokończę przy pomocy farby zmywalnej od ammo miga. Taka jest przynajmniej teoria, a jak wyjdzie w praktyce, to się zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 25 Września 2020 Autor Share Napisano 25 Września 2020 (edytowane) Ostro przysiadłem dzisiaj przy modelu, prawie jak na etacie w chińskiej fabryce, tylko z wydajnością trochę słabo. Generalnie zdecydowałem się nie ukrywać oryginalnego kamo, więc zimowe zrobiłem na zasadzie bardzo rozmytego, powiedzmy z marca 45, lufy na biało nie malowałem, tak nawet fajnie wygląda ( chyba). Po białym cały model potraktowany filtrem z olejnej miga startship flith, bardzo przydatny kolor, a co do białej zmywalnej farbki, jakoś mnie za bardzo nie przekonała, dobra olejna jest jak dla mnie lepszym wyborem. Edytowane 25 Września 2020 przez michal0281 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 25 Września 2020 Share Napisano 25 Września 2020 (edytowane) Mnie to nie przekonuje, efekt bieli jak dla mnie za słaby... Wygląda jak kurz nie kolor.... No ale ciekawy jestem opinii innych osób Edytowane 25 Września 2020 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 25 Września 2020 Autor Share Napisano 25 Września 2020 3 godziny temu, Dorotka napisał: Mnie to nie przekonuje, efekt bieli jak dla mnie za słaby... Wygląda jak kurz nie kolor.... No ale ciekawy jestem opinii innych osób Dzieki za rade, pomyslalem troche nad tym co napisales i dodalem troche bialej zmywalnej. Dzialam troche na slepo, bo w zasadzie pierwszy raz robie cos takiego, wiec wszystkie rady mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 25 Września 2020 Share Napisano 25 Września 2020 Potwierdzam zdanie @Dorotka. Wydaje mi się, że problemem są zbyt łagodne przejścia koloru z dołu do góry (właśnie zakurzenia tak wyglądają), stąd może bardziej "ostre" przejścia między białym a zwykłym kamo coś pomogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 25 Września 2020 Share Napisano 25 Września 2020 Pomajstruj jeszcze białymi olejami i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Września 2020 Share Napisano 25 Września 2020 Na tym etapie podzielam zdanie kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi