bazylms Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Dzięki za info w sprawie "światełek". Co się tyczy anten, to mam świadomość tego że powinny być proste. Niestety warunki przechowywania modeli wymuszają takie a nie inne rozwiązanie. Antena musi być ugiętą i w dodatku elastyczna a to dlatego że model z prostą anteną nie mieściłby się do tego pudła. Jedyny który ma prostą antenę to Ka-Mi i widać go w górnym pudle bez wieży. Żeby mieć proste anteny musiałbym w każdym modelu zdejmować wieżę, byłoby to nie praktyczne i narażało model na uszkodzenie przy każdorazowym wyjmowaniu na wystawie. Dlatego proszę o wyrozumiałość w tej kwestii. Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez bazylms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 12 godzin temu, x_bandit napisał: Nie wiem dlaczego tu pomalowane są na biało (widziałem tylko jeden jeszcze egzemplarz na rosyjskich forach z białą kopułką), ale prawidłowo we wszystkich czołgach sowieckich/rosyjskich obrysówki są czerwone do tyłu, a zielone do przodu. W 62 normalnie użytkowanej a nie stojącej w muzeum jest nie inaczej. Zgadza się, bo wszystkie te białe światła, to produkcja powojenna, lata 50 - 60. Później pojawiają się światła zielone przód i czerwone tył, więc jeśli pojawia się taka kolorystyka świateł w pojazdach wczesnoprodukcyjnych, to są to zapewne modyfikacje wprowadzone już później. Nawiasem łatwo je rozpoznać, bo białe kopułki były wypukłe, kolorowe są płaskie, cofnięte pod pierścień obudowy. Nie zgłębiałem dokładnie tematu, więc zapewne bardziej zorientowani wyjaśnią problem...jeśli zechcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Rafał B napisał: Zgadza się, bo wszystkie te białe światła, to produkcja powojenna, lata 50 - 60. Później pojawiają się światła zielone przód i czerwone tył, więc jeśli pojawia się taka kolorystyka świateł w pojazdach wczesnoprodukcyjnych, to są to zapewne modyfikacje wprowadzone już później. Nawiasem łatwo je rozpoznać, bo białe kopułki były wypukłe, kolorowe są płaskie, cofnięte pod pierścień obudowy. Nie zgłębiałem dokładnie tematu, więc zapewne bardziej zorientowani wyjaśnią problem...jeśli zechcą True, True Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 13 godzin temu, bazylms napisał: Dzięki za info w sprawie "światełek". Co się tyczy anten, to mam świadomość tego że powinny być proste. Niestety warunki przechowywania modeli wymuszają takie a nie inne rozwiązanie. Antena musi być ugiętą i w dodatku elastyczna a to dlatego że model z prostą anteną nie mieściłby się do tego pudła. Jedyny który ma prostą antenę to Ka-Mi i widać go w górnym pudle bez wieży. Żeby mieć proste anteny musiałbym w każdym modelu zdejmować wieżę, byłoby to nie praktyczne i narażało model na uszkodzenie przy każdorazowym wyjmowaniu na wystawie. Dlatego proszę o wyrozumiałość w tej kwestii. bazylms- ja mam taki patent, że robię antenki częściowo z igieł od strzykawek a częściowo z rozciągniętych ramek. Rosyjska pancerka ma anteny jak na zdjęciu (zgrubienie na dole anteny). Mogę wtedy elastyczną część (górna część anteny) wyjąć z igły. Może nie będziesz miał wtedy problemu z magazynowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2020 Dzięki, ciekawy patent na anteny. Pewno nie wszędzie da się zastosować, ale w kilku modelach na pewno. To ostatecznie te światła jakie powinny być? Ten na którym się częściowo wzorowałem ma białe. Fotki z Prime Portal tylko do celów dyskusyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 5 godzin temu, x_bandit napisał: ja mam taki patent, że robię antenki częściowo z igieł od strzykawek a częściowo z rozciągniętych ramek. A jaki masz patent na obcinanie tych igieł bez zaginania ich na końcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 Miniszlifierka i tarcza do przecinania najlepiej i prostopadle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 2 godziny temu, bazylms napisał: Dzięki, ciekawy patent na anteny. Pewno nie wszędzie da się zastosować, ale w kilku modelach na pewno. To ostatecznie te światła jakie powinny być? Ten na którym się częściowo wzorowałem ma białe. Fotki z Prime Portal tylko do celów dyskusyjnych. Ostatecznie Rafał B ma rację i Twoja wersja ma starego typu obrysówki, więc białe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Adamo722 napisał: Miniszlifierka i tarcza do przecinania najlepiej i prostopadle. Można łatwiej bez szlifierki się obejdzie... 3 godziny temu, TAW napisał: A jaki masz patent na obcinanie tych igieł bez zaginania ich na końcu? wystarczą 2 pilniki i kombinerki. Własnie przygotowałem taką igłę na [potrzeby tych zdjęć więcej zajęła mi obróbka zdjęć niż samo cięcie:) Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez x_bandit 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 1 Września 2020 Share Napisano 1 Września 2020 Super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 10 Września 2020 Share Napisano 10 Września 2020 Bardzo ładny model. Kapitalny weathering Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi