Skocz do zawartości

IŁ-1 Fly 1:72.

zloty

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, WujekAlice napisał:

Czerwony...?

Nie jest to wcale aż tak głupie, jakby się to mogło wydawać, bo zdarzały się sowiecki maszyny malowane na czerwono, tylko czy na pewno prototypy....? Chyba takiego ŁaGGa3 widziałem. 

A jeśli nie - to chyba cały zielony...? A może  jednak szary, ten szary z kamuflażu z drugiej części wojny, z górnych powierzchni. Za szarym  przemawia  to, że pokrycie jest nieco jaśniejsze niż kolor gwiazd, a biorąc pod uwagę, że sowiecki zielony był ciemny i na zdjęciach czarno białych  wypada w bardzo podobnym odcieniu jak czerwony. Na pewno nie srebrny, bo się nie świeci i jest za ciemny i nie niebieski, bo wygladałby jak reklama pralni. Kołpak śmigła - żółty? Bo na pewno dużo jaśniejszy od reszty.

• Thanks 1

21 godzin temu, zloty napisał:

No i mamy komplet dostępnych dwóch zdjęć IŁa-1.

Może ktoś pokusi się określić kolor prototypu?

Jak dwóch? Są przynajmniej trzy. Jest jeszcze takie:

il1-3.jpg

Jak się poszuka, to nawet znajdą się jakieś "plany", ale nie wiem na ile wiarygodne:

http://www.airwar.ru/enc/fww2/il1.html

Muszę przyznać, że temat ciekawy, jednak historia wykorzystania samolotu jest trochę smutna.

• Thanks 1

Ja stawiam, że ten prototyp był pomalowany cały na szary lub nawet srebrny. Kolor jest jaśniejszy od czerwieni gwiazd. Kołpak śmigła na zdjęciu z boku się świeci, ale tak samo błyszczy się blacha za nim, nosek osłony komory podwozia głównego i goleń tegosz podwozia, jak również końcówka płata na krawędzi natarcia...

Edytowane przez obłok
Uzupełnienie
  • Thanks 1

Jak na myśliwca, to z tej kabinki pewnie niewiele było widać.... Lubie tego Iła, Fajny samolot. ładny. W poruwnaniu z IŁem 2. ale wersja mysliwska powinna mieć kabinke jak w ła-7, przynajmniej, a nie taki bunkier.

13 godzin temu, spiton napisał:

Jak na myśliwca, to z tej kabinki pewnie niewiele było widać.... Lubie tego Iła, Fajny samolot. ładny. W poruwnaniu z IŁem 2. ale wersja mysliwska powinna mieć kabinke jak w ła-7, przynajmniej, a nie taki bunkier.

Biorąc pod uwagę, że miał to być opancerzony myśliwiec do walki z bombowcami -taki radziecki Sturmbock - to mi ten bunkier kabiny pasuje...

4 godziny temu, Moses napisał:

Może się przyda. 

ilyushin-il-1.png

Ten planik z ugołoka nieba niestety rysownik dość prymitywnie przerobił z iła-10, co widać choćby po kółku ogonowym z iła-10, którego mocowania nie chciało mu się już zmienić. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia, że w Iłe-1 miało inne mocowanie...

• Thanks 1

W dniu 1.09.2020 o 13:34, WujekAlice napisał:

Mam wrażenie, że skończy się to ambitną porażką - nie chcę się czepiać, ale kwerendę zrobiłeś niezbyt dokładną, wychodząc założenia, że jak z Iła 2 zrobiono  Iła 2M/M3 dosztukowując tylko kabinę strzelca, to analogicznie bedzie z Iłem 1 i Iłem 10, Szkoda, 7 dych poszło w piach. No chyba, że Ci się uda zreanimować z tego Iła 10 z poworotem...

Niestety, na temat Iła-1 są tylko, pokazane już wcześniej, 3 (słownie TRZY) zdjęcia. No i ten nieudolnie przerobiony planik na airwar.ru. Nawet w monografii 'Ił-2, Ił-10" są tylko właściwie wynurzenia autora na temat: co myślał Iljuszyn, gdy go projektował... Można jeszcze budować model w oparciu o grafiki z World of Warplanes, ale i tam są te same problemy, jakie już tu zasygnalizowano.

Poniższe grafiki ze strony: https://worldofwarplanes.eu/pl/news/happy-4th-birthday/

zamieszczam dla celów poglądowych.

il1.jpg

il5.jpg

Edytowane przez obłok
uzupełnienie
  • Thanks 1

Ja bym zrobił kabinke od podstaw. nie jest skomplikowana pod względem geometrycznym, a jak ją dokłądnie wpasujesz w model i zrobisz na obraz i podobieństwo planów, to efekt bedzie znakomity. Robiłem kiedyś P-66 Vanguard, który miał kabinke Vacu, słabo pasująca, i zrobiłem kabine, od podstaw, najpier budując jej wregi z drucików, a potem oblepiając cienka pleksi. I efekt jest przyzwoity (moim zdaniem)