Jump to content

Recommended Posts

Posted

Może coś więcej o tych przeróbkach. Fajnie by było żeby osoby nie będące w temacie wiedziały co należy zmienić aby wyszedł prototyp.

Temat ciekawy, będę obserwował.

Posted

@rymulus

Owiewka kabiny , dorobiłem kopyto i wytłoczyłem tylną część , skorygowałem kształt bocznych szyb.

Usunąłem zawiasy przy lukach bombowych od spodu i zlikwidowałem klapy do załadunku bomb u góry płata.

Zaszpachlowałam komory amunicyjne

Na razie tyle.

Zostaje jeszcze kwestia tylnego kółka, jutro wrzucę foto Iła-1.

• Thanks 1
Posted

Widzę że dobrze wykorzystałeś model Flya.  Nie da rady trochę skrócić wysokość kabinki? Tak jak jest to wygląda na Iła-2 jednomiejscowego, a ten Ił-1 miał  bardziej opuszczona kabinę. Był bardziej myśliwski.

Posted
4 minuty temu, Maxy napisał:

ten Ił-1 miał  bardziej opuszczona kabinę. Był bardziej myśliwski.

Zgadzam się z Kolegą całkowicie. Owiewka kabiny była  zdecydowanie niższa:

YNiC2vR.jpg

• Like 1
Posted

A ja zapytam - jak ze składalnością tego zestawu?

Posted (edited)
4 godziny temu, Grzes napisał:

A ja zapytam - jak ze składalnością tego zestawu?

Też się miałem o to pytać. Ale po co? Jeśli chce się mieć Iła 10 w 1/72 to wyboru wielkiego nie masz bo jest jeszcze tylko stareńki model z  KP Sprzed 40-45 lat, a jego klejalnosc jest... ?

Edited by WujekAlice
Posted

Ja już mam na składzie zarówno KP jak i Fly, dlatego zapytałem.

Posted

Tylko zwróćcie panowie uwagę, że Fly robi Ił-a 10 a Kp Avię B-33. A one troszeczkę się od siebie różnią.

Posted

Składalność 7/10.

Uważać trzeba na połączniu kadłuba ze skrzydłami.Ja kleiłem to na raty.

Fajne linie podziału , taki typowy przedstawiciel współczesnych szortranów.

Kabina niżej już nie zejdzie, robi się za wąską w stosunku do kadłuba.

Myślę że problem jest za kabiną.W modelu i pewnie w Ile -10 , odcinek pomiędzy kabiną a ogonem jest spłaszczony oraz wyraźnie niższy niż maska silnika.Ze zdjęć Iła-1 wynika że kadłub jest równy na całej długości.

Chyba dorobię ten grzbiet z hipsu i wyprowadzę na bardziej okrągły.To zmieni proporcję i kabina nie będzie tak sterczeć.

Posted (edited)

Łatwiej będzie obciąć lemuzyne, od dołu po wysokości, a później dopasować wiatrochron. Popatrzyłem na ugolok neba i moim zdaniem chcesz się wpedzic w robotę z kadłubem. 

il1-2.jpg

Edited by em
Posted

@em

Powalczę z obrysem kadłuba.

Wydaje się że prototyp myśliwca miał okrągły przekrój.Jak dołożyli stanowisko strzelca, to obcięli grzbiet . Teraz trzeba się pomęczyć żeby to dobrze wyglądało.

Posted (edited)

Życzę dużo cierpliwości, bo się nieco wkopałeś. Roboty będziesz mieć od cholery, bo własciwie wszystko co za silnikiem i przed sterami do roboty od podstaw. Ale popatrzę z ciekawością.

Edited by WujekAlice
Posted
9 godzin temu, abtb napisał:

Tylko zwróćcie panowie uwagę, że Fly robi Ił-a 10 a Kp Avię B-33

No, wiadomo

7 godzin temu, zloty napisał:

Składalność 7/10

Dzięki 

Posted

Fajny projekt, niestety zaokrąglenie kadłuba nie do końca chyba pomoże,

dolna krawędź owiewki w prototypie  bardziej przypomina kształtem owiewkę z Jaka, nie ma takiego dużego wcięcia w kadłub w przedniej części..

Posted (edited)

A co powiecie na to iż owiewka jest u góry szersza niż w 10 ? A wiatrochron taki spiczasty.

Edited by em
Posted

Jak wydłubałeś z drewna tył kabiny to zrób i przód. I zrób  kopyto na wytłoczkę kabiny. Nawet z tej kabiny z Flya można zrobić wytłoczkę i spróbować jak pasuje. Tam tych szyb dużo nie ma, można resztę zamalować. Mi ze złomu modelarskiego jakaś osłona kabiny prawie pasuje. Na pewno nie Jak-1 Plastyku/mastercraftu może to jakiś Ła-5 czy Ła-7? 

Posted

Mam wrażenie, że skończy się to ambitną porażką - nie chcę się czepiać, ale kwerendę zrobiłeś niezbyt dokładną, wychodząc założenia, że jak z Iła 2 zrobiono  Iła 2M/M3 dosztukowując tylko kabinę strzelca, to analogicznie bedzie z Iłem 1 i Iłem 10, Szkoda, 7 dych poszło w piach. No chyba, że Ci się uda zreanimować z tego Iła 10 z poworotem...

• Like 1
Posted
12 minut temu, WujekAlice napisał:

Mam wrażenie, że skończy się to ambitną porażką

Dyplomata :mrgreen:

Posted

Zeszlifuj tył oszklenia, po środku, żeby bardziej siadło.

Na tym zdjęciu widać, że dół owiewki siedzi dość głęboko i jest równoległy do osi podłużnej samolotu.

W dniu 31.08.2020 o 09:32, abtb napisał:

YNiC2vR.jpg

Kierunek przeróbek obrałeś prawidłowy.

Posted

Nie ma co szlifować - szkło od podstaw -  cała osłona kabiny jest bardziej płaska, , wiatrochron niższy i pod innym katem tylna część osłony za limuzyną  też zupełnie inaczej wygląda, niż ta co jest teraz na modelu, własnie siedzi głębiej , pod innym kątem.