obłok Napisano 1 Września 2020 Share Napisano 1 Września 2020 Kierunek dobry. Pracuj z ta owiewka. Moze jeszcze troche podnies grzbiet od owiewki do okolo polowy ogona i opracuj przejscie tylu owiewki w kadlub... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obłok Napisano 1 Września 2020 Share Napisano 1 Września 2020 (edytowane) Edytowane 1 Września 2020 przez obłok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 1 Września 2020 Autor Share Napisano 1 Września 2020 No i mamy komplet dostępnych dwóch zdjęć IŁa-1. Może ktoś pokusi się określić kolor prototypu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Września 2020 Share Napisano 1 Września 2020 Czerwony...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Września 2020 Share Napisano 1 Września 2020 10 minut temu, WujekAlice napisał: Czerwony...? Nie jest to wcale aż tak głupie, jakby się to mogło wydawać, bo zdarzały się sowiecki maszyny malowane na czerwono, tylko czy na pewno prototypy....? Chyba takiego ŁaGGa3 widziałem. A jeśli nie - to chyba cały zielony...? A może jednak szary, ten szary z kamuflażu z drugiej części wojny, z górnych powierzchni. Za szarym przemawia to, że pokrycie jest nieco jaśniejsze niż kolor gwiazd, a biorąc pod uwagę, że sowiecki zielony był ciemny i na zdjęciach czarno białych wypada w bardzo podobnym odcieniu jak czerwony. Na pewno nie srebrny, bo się nie świeci i jest za ciemny i nie niebieski, bo wygladałby jak reklama pralni. Kołpak śmigła - żółty? Bo na pewno dużo jaśniejszy od reszty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 2 Września 2020 Share Napisano 2 Września 2020 21 godzin temu, zloty napisał: No i mamy komplet dostępnych dwóch zdjęć IŁa-1. Może ktoś pokusi się określić kolor prototypu? Jak dwóch? Są przynajmniej trzy. Jest jeszcze takie: Jak się poszuka, to nawet znajdą się jakieś "plany", ale nie wiem na ile wiarygodne: http://www.airwar.ru/enc/fww2/il1.html Muszę przyznać, że temat ciekawy, jednak historia wykorzystania samolotu jest trochę smutna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 2 Września 2020 Share Napisano 2 Września 2020 plany i zdjęcia się nieco różnią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obłok Napisano 2 Września 2020 Share Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Ja stawiam, że ten prototyp był pomalowany cały na szary lub nawet srebrny. Kolor jest jaśniejszy od czerwieni gwiazd. Kołpak śmigła na zdjęciu z boku się świeci, ale tak samo błyszczy się blacha za nim, nosek osłony komory podwozia głównego i goleń tegosz podwozia, jak również końcówka płata na krawędzi natarcia... Edytowane 2 Września 2020 przez obłok Uzupełnienie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 Jak na myśliwca, to z tej kabinki pewnie niewiele było widać.... Lubie tego Iła, Fajny samolot. ładny. W poruwnaniu z IŁem 2. ale wersja mysliwska powinna mieć kabinke jak w ła-7, przynajmniej, a nie taki bunkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 Srebrny to by się świecił jak psu jajca - szary, albo jasno zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 Może się przyda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obłok Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 13 godzin temu, spiton napisał: Jak na myśliwca, to z tej kabinki pewnie niewiele było widać.... Lubie tego Iła, Fajny samolot. ładny. W poruwnaniu z IŁem 2. ale wersja mysliwska powinna mieć kabinke jak w ła-7, przynajmniej, a nie taki bunkier. Biorąc pod uwagę, że miał to być opancerzony myśliwiec do walki z bombowcami -taki radziecki Sturmbock - to mi ten bunkier kabiny pasuje... 4 godziny temu, Moses napisał: Może się przyda. Ten planik z ugołoka nieba niestety rysownik dość prymitywnie przerobił z iła-10, co widać choćby po kółku ogonowym z iła-10, którego mocowania nie chciało mu się już zmienić. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia, że w Iłe-1 miało inne mocowanie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obłok Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 (edytowane) W dniu 1.09.2020 o 13:34, WujekAlice napisał: Mam wrażenie, że skończy się to ambitną porażką - nie chcę się czepiać, ale kwerendę zrobiłeś niezbyt dokładną, wychodząc założenia, że jak z Iła 2 zrobiono Iła 2M/M3 dosztukowując tylko kabinę strzelca, to analogicznie bedzie z Iłem 1 i Iłem 10, Szkoda, 7 dych poszło w piach. No chyba, że Ci się uda zreanimować z tego Iła 10 z poworotem... Niestety, na temat Iła-1 są tylko, pokazane już wcześniej, 3 (słownie TRZY) zdjęcia. No i ten nieudolnie przerobiony planik na airwar.ru. Nawet w monografii 'Ił-2, Ił-10" są tylko właściwie wynurzenia autora na temat: co myślał Iljuszyn, gdy go projektował... Można jeszcze budować model w oparciu o grafiki z World of Warplanes, ale i tam są te same problemy, jakie już tu zasygnalizowano. Poniższe grafiki ze strony: https://worldofwarplanes.eu/pl/news/happy-4th-birthday/ zamieszczam dla celów poglądowych. Edytowane 3 Września 2020 przez obłok uzupełnienie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obłok Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 15 minut temu, Soris napisał: Pięknie pokazane. Przy okazji widać, że trzeba by jeszcze usunąć te 'półki' nad i pod wylotami kolektorów spalin... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 3 Września 2020 Autor Share Napisano 3 Września 2020 Pracuję dalej dwukierunkowo. Grzbiet i osłona kabiny. Co do koloru , to raczej jasnoszary wpadający w srebrny.Coś jak na naszych Iskrach. Podziękowania dla Sorisa za pomocną grafikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 6 Września 2020 Share Napisano 6 Września 2020 Przypomniało mi się, że był jeszcze model żywiczny tego samolotu: https://omega-models.com/index.php?route=product/product&path=96&product_id=501 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 6 Września 2020 Share Napisano 6 Września 2020 26 juro za żywicę, co prawda o komplikacji Hobby Bossa - nie zabija ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Września 2020 Share Napisano 8 Września 2020 Ja bym zrobił kabinke od podstaw. nie jest skomplikowana pod względem geometrycznym, a jak ją dokłądnie wpasujesz w model i zrobisz na obraz i podobieństwo planów, to efekt bedzie znakomity. Robiłem kiedyś P-66 Vanguard, który miał kabinke Vacu, słabo pasująca, i zrobiłem kabine, od podstaw, najpier budując jej wregi z drucików, a potem oblepiając cienka pleksi. I efekt jest przyzwoity (moim zdaniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 10 Września 2020 Autor Share Napisano 10 Września 2020 Tyle udało mi się wycisnąć , a raczej wcisnąć owiewkę w kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 Po obróbce. Gdzieniegdzie muszę jeszcze dopieścić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 16 Września 2020 Autor Share Napisano 16 Września 2020 (edytowane) Czas na malunki już dojrzał. ł. Edytowane 16 Września 2020 przez zloty 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 16 Września 2020 Share Napisano 16 Września 2020 Moim zdaniem i tak jest lepiej z tą kabiną niż na początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 16 Września 2020 Share Napisano 16 Września 2020 20 minut temu, zloty napisał: Czas na malunki już dojrzał. Na jaki kolor się ostatecznie zdecydowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 16 Września 2020 Autor Share Napisano 16 Września 2020 Będzie szaro-srebrny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi