mandrivecs Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 (edytowane) Wracając do modelarstwa jakieś 10 lat temu w najczarniejszych snach nie sądziłem, że kiedykolwiek spróbuję zbudować coś drugowojennego (do tej pory gustowałem raczej we współczesnych klimatach), tym bardziej coś nie alianckiego, a już w ogóle nie mogło być mowy o jakimś "pancyrze". Ale jak głosi mądre przysłowie mówiące, że tylko głupiec nie zmienia zdania, to na warsztat trafiła stareńka TAMIYA 35088 datowana na 1976 rok. Tak wyszło, że jakiś czas temu Bartek podrzucił mi parę "pancyrów" (ostatnio jeszcze więcej), a że ten z racji ceny, dostępności i małej skali trudności jest idealny do nauki to w pierwszej kolejności padło na niego. Zastanawiałem się jeszcze nad Sturmtigerem (bardzo dziękuję za rozwinięcie tematu Krzysztof), ale to później - jak się oswoję z obiciami, błotem itp. Zdaję sobie sprawę z dwóch rzeczy - zestaw ten jest mocno uproszczony i na rynku można znaleźć choćby nowszą TAMIYĘ i DRAGONY (nawet ITALERI lepiej wygląda). Ale skoro wpadł mi w ręce to zaczynam od niego. Zaznaczam, że spróbuję poprawić / uzupełnić parę drobiazgów, ale nie mam zamiaru silić się na wielkie przeróbki, bo w szafie czekają 3 Dragony i Italerka. Pomimo to chciałbym zbudować go na zadowalającym poziomie merytorycznym jeśli chodzi o wariant i malowanie. Właśnie z tego powodu w tytule nie ma konkretnej wersji (/48 lub /70) - od dłuższego czasu w wolnych chwilach podczas budowy wertuję Internet i nie mogę trafić w żadnej publikacji na jakąkolwiek planszę barwną ze schematami malowania dołączonymi do modelu. W wydawnictwie "Militaria" nr 150 i 152 znalazłem kilka wariantów malowania, które dało by się ogarnąć tym modelem (zakładając mniejsze lub większe akceptowalne przeróbki) - wszystkie wybrane oczywiście występują bez zimmeritu: - wymaga wymiany zestawowej lufy na krótszą (/48 z zestawu ma hamulec wylotowy) - mam dostępną w Italeri i Dragonach, reszta wydaje mi się bez zmian (mój faworyt), - jak wyżej, - prosto z pudła - mój drugi faworyt - od zawsze podobają mi się nietypowe oznakowania. - konieczna wymiana pary przednich kół jezdnych na stalowe - dostępne w Italeri i Dragonach (nadmiarowe elementy, więc bez problemu do wyjęcia), - wymiana lufy na krótszą, reszta z pudła, - jak wyżej (w mojej ocenie ostatnie miejsce na podium ze względu na nietypowy kamuflaż. Przy wyborze powyższych 6 schematów kierowałem się brakiem zimmeritu i resztą zawartości pudełka. Jako, że w temacie II wojny jestem prawie zielony, proszę o podpowiedź czy idę dobrym tropem w kierunku - jak najwięcej z pudła i zgodne z rzeczywistością malowanie. Możemy przedyskutować każdy zaproponowany przeze mnie wariant, oczywiście mile widziane inne propozycje. Wszystkie uwagi, zdjęcia etc. będą bardzo pomocne i z góry za nie dziękuję. Jeśli pogoda pozwoli, to w weekend ogarnę zdjęcia i wrzucę efekty dotychczasowej pracy. M. Edytowane 7 Września 2020 przez mandrivecs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 No nareszcie :) , też mnie coś takiego lub podobnego korci, tylko w barwach Syrii :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 Witamy po jedynej właściwej stronie mocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Września 2020 Share Napisano 3 Września 2020 Nie rozważyłeś prośby Hani... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 (edytowane) Bez zdjęć danego wozu to z tym zimeritem to bym uważał, wielu rysowników to pomija a wręcz nie zauważa i tak samo jest z rodzajem lufy jaką zamówiła firma taką rysują pozdrawiam OLO. Edytowane 4 Września 2020 przez OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 (edytowane) 20 godzin temu, mandrivecs napisał: ... w najczarniejszych snach nie sądziłem, że kiedykolwiek spróbuję zbudować coś drugowojennego ... . Jak to mówią - 'Nigdy nie mów nigdy'. Witam w mojej ulubionej tematyce drugiej wojny. 20 godzin temu, mandrivecs napisał: Zastanawiałem się jeszcze nad Sturmtigerem ... , ale to później - jak się oswoję z obiciami, błotem itp. Bardzo słuszna decyzja. 20 godzin temu, mandrivecs napisał: ... chciałbym zbudować go na zadowalającym poziomie merytorycznym jeśli chodzi o wariant i malowanie. Właśnie z tego powodu w tytule nie ma konkretnej wersji (/48 lub /70) Do tego koniecznie trzeba dodać kolejny wymóg - 20 godzin temu, mandrivecs napisał: ... wszystkie wybrane oczywiście występują bez zimmeritu: ... . Teraz możemy popatrzeć nad tym co pozostaje do wyboru : BĘDZIE LITANIA - Jagdpanzer IV potocznie nazywany - Jagdpanzer IV L/48 - montownia - VOMAG - - Fgst.Nr. Serie 320001 - 321000 - produkcja od stycznia do października 1944 roku (2szt. zaakceptowane w listopadzie 1944 roku nie zaliczane w produkcji listopadowej) od września 1943 roku do początku września 1944 roku - nakładano pastę "zimmerit" od października 1944 roku pojazdy już miały montowane trzy rolki i jest to wersja finalna od sierpnia 1944 roku wprowadzono wzór malowania typu "Ambush" (zasadzka). Produkcja we wrześniu to 19 szt. ; październik 46 szt. no i 2 szt. z listopada 1944 roku (wyprodukowane wcześniej) Bez przeróbek NIE MOŻNA wykonać tej wersji z wymogiem (bez zimeritu). Po przeróbkach można wykonać ten pojazd w wersji finalnej bez "zimmeritu" w malowaniu "Ambusch" - Jagdpanzer IV wysłano do 11. Pz.Div. - 14szt (11.11.1944) + 6szt (20.11.1944) - i w Pz.Jg.Abt. 61 pojawiło się 14 szt w dniu 19.11.1944 roku. Bez "zimmeritu"wersja późna w malowaniu "Ambusch". Teraz zajmijmy się kolorowankami z zeszytów W.M. - nie będę ich wklejał, bo . Kolejność od góry wersja - Jagdpanzer IV L/48 więc : 1. 38 Panzerjager Abteilung, 2.Pz.Div. marzec 1945 - dostawa dla tej jednostki to - 14 szt. wysłano - 04.04.1944 roku i 7 szt. wysłano - 12.04.44 roku ~~ raport z 30.12.1944 roku mówi o stanie tych pojazdów to - 1 sztuka . Dostawa w kwietniu 1944 roku to pojazdy wyprodukowane w marcu/kwietniu 1944 roku - czyli na pewno "zimmerit". 2. 130 Panzerjager Abteilung, Panzer Lehr Division wiosna 1945 - dostawa dla tej jednostki to - 31 szt. wysłano 17.03.1944 roku ~~ raport z 30.12.1944 roku mówi o stanie tych pojazdów 0 sztuk. Pojazdy dla nich wyprodukowano lutym/marcu 1944 roku - czyli na pewno "zimmerit". 5. Nieustalona jednostka - kwiecień 1945 rok ~~ Moim zdaniem malowanie "z kapelusza" - tak można opisać wszystko i nic. 6. Nieustalona jednostka Waffen SS - ? - Węgry wiosna 1945 rok - jednostki "SS" które w tym czasie były w tym rejonie - raport z posiadanego sprzętu : - 3 SS-Pz.Div. - dostawa dla tej jednostki to 21 szt wysłano - 05-09-1944 roku ~~ raport z 30.12.1944 mówi o stanie tych pojazdów to 17 sztuk z dostawy 21 szt. we wrześniu 1944 roku; na dzień 01.04.1944 roku pozostało 7 sztuk. Dostawa na początku września to pojazdy z lipca/sierpnia 1944 roku. Na pewno z pastą "zimmerit". - 5 SS-Pz.Div. - dostawa dla tej jednostki to 21 szt wysłano - 08-07-1944 roku ~~ raport z 30.12.1944 mówi o stanie tych pojazdów to 13 sztuk z dostawy 21 szt. w lipcu 1944 roku ; na dzień 01.04.1944 roku pozostało 10 sztuk. Dostawa na początku lipca to produkcja maj/czerwiec 1944 roku. Na pewno z pastą "zimmerit". Panzer IV / 70 (V) potocznie nazywany - Jagdpanzer IV/70 (V) - montownia - VOMAG - - Fgst.Nr. Serie 320651 - 321000, 329001 - 329700 produkcja od sierpnia 1944 roku do marca 1945 roku - do początku września 1944 roku - nakładano pastę "zimmerit" ; od października 1944 roku pojazdy już miały montowane trzy rolki i jest to wersja druga ; Wzór malowania typu "Ambush" (zasadzka) w tej montowni stosowano do początku listopada 1944 roku. Interesuje Nas czas bez pasty "zimmerit" czyli od około połowy września 1944 roku. Produkcja to 41 szt. wrzesień (z września tylko połowa miesiąca Nas interesuje.) Zapewne też jakaś część z października 1944 roku miała jeszcze 4 rolki podtrzymujące.(październik 1944 roku całość produkcji to 100 szt. zaakceptowane 104 sztuki.) Jak najbardziej można z tego zestawu wykonać ten pojazd bez przeróbek - wersja wczesna lub pierwsza. (Nie biorę pod uwagę błędów w modelu - tylko teoretyczną możliwość). Malowanie typu "Ambush" (zasadzka). W obu pojazdach malowanie "Ambusch" - VOMAG - Panzer IV / 70 (V) drugiej serii - popatrz poniżej na fotce jeszcze w tym malowaniu - to samo co wyżej - - bo ręce opadają jaka jest jakość tej Naszej literatury "fachowej" - powiecie że znów marudzę - ale jak tu nie ... . 3. Bułgarski Panzer IV / 70 (V) z Dywizjonu Dział Samobieżnych 1.Armii, kwiecień 1945 roku Piszący te informacje powinni choć trochę wykazać się wiedzą lub nie powinni pisać /kopiować czegoś o czym nie wiedzą. Parę dowodów na to że się tak czepiam. Wszystkie pojazd otrzymali od sowietów pod koniec wojny. W armii Bułgarskiej były cztery pojazdy oznaczone jako Panzer IV/70 - wersję (A) oznaczali Panzer IV / 70 (A). Wszystkie były w DRUGIEJ Brygadzie Pancernej - Drugi Pułk Pancerny. Jeden z nich był w Trzeciej Kompani Pancernej - i był to pojazd z oznaczeniem wanny - Fgst.320101. Numer Fgst. wskazuje na pojazd z lutego/marca 1944 roku.W armii Bułgarskiej oznaczony jest jako Panzer IV / 70 - 7.5cm PaK42 L/70. Są dwie możliwości - prawdopodobnie sowieci wymienili w tym pojeździe lufę na L70, lub błąd w opisie numeru wanny. Drugi z nich był w Piątej Kompani Pancernej - i był to pojazd z Nr.Fgst. 320852 produkcja koniec października początek listopada 1944 roku - TRZY ROLKI i reszta Trzeci i czwarty był w Szóstej Kompani Pancernej - i były to pojazdy o numerach podwozia Fgst. 320890 produkcja listopad 1944 roku i Nr.Fgst.320915 produkcja listopad 1944 roku.TRZY ROLKI i reszta. NIC więcej myślę że nie trzeba pisać. Dodam tylko że pojazd często przedstawiany jako Panzer IV/70 (V) - o ten to jest Jagdpanzer IV - Fgst.320622 produkcja sierpień 1944 roku z Czwartej Kompani Pancernej. W armii Bułgarskiej były też cztery takie pojazdy. W Drugiej Brygadzie Pancernej mieli między innymi jeszcze pojazdy typu - Pz.Kpfw IV ; Pz.Kpfw. III ; StuG III ; StuG IV ; StuH ; Jagdpanzer 38(t) Hetzer itd. W Pierwszej Brygadzie Pancernej mieli między innymi jeszcze pojazdy typu - Pz.Kpfw. V ; Panzer IV/70 (A) ; Humele itd. Jeszcze na sam koniec parę słów co do odwiecznych dyskusji na temat nazwy tego pojazdu z długą lufą. Pierwszą nazwę nadał sam Hitler 18 lipca 1944 roku i obowiązywała - - od sierpnia do października 1944 roku - Panzer lV lang (V) m. 7,5 cm Pak 42 L / 70 - Wa J Rue następnie : - od listopad 1944 do marca 1945 roku - Panzer IV / 70 (V) - Panzerwagen 604/10 (V) (m. 7,5 cm Pak 42 L / 70) - Wa J Rue - 22 stycznia 1945 roku - Jagdpanzer IV lang (V) (Sd.Kfz.162) - K.A.N. Tak czułem że będzie to dłłłługa pisanina, ale jak widzę te kolorowanki to trzeba z nimi "walczyć". Jeszcze raz . No to jeszcze tylko źródła tego co pisałem : The Armoured Forces of the Bulgarian Army 1936-45 - autor Kaloyan Matev - wydawnictwo Helion&Company - świetna książka Panzer Tracks No.9 - 2 - znane wydawnictwo i autorzy Nuts & Bolts vol.37 Nuts & Bolts vol.38 Pozdrawiam Krzysztof PS. Fotki tylko w celach dyskusji. Edytowane 4 Września 2020 przez meser262 PS 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 (edytowane) meser262 - drugowojenne konserwy zupełnie nie moja bajka ale bardzo lubię czytać Twoje elaboraty Mam wrażenie że niestety na forum coraz mniej takiej rzetelnej merytorycznej burzy mózgów (bez bicia piany) Edytowane 4 Września 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 A ja mam wrażenie, że najpierw należy wybierać konkretny, historyczny projekt/wóz do zrobienia. A dopiero potem zastanawiać się jaki model kupić do realizacji tego projektu Inaczej można wpakować się w kłopoty (o ile oczywiście chce się być w zgodzie z realiami). Nigdy wcześniej nie myślałem o tym w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Września 2020 Autor Share Napisano 6 Września 2020 (edytowane) W dniu 3.09.2020 o 22:33, chorąży napisał: No nareszcie , też mnie coś takiego lub podobnego korci, tylko w barwach Syrii Nie wywołuj wilka z lasu. Dragon z Arabem w środku czeka na półce i najprawdopodobniej zostanie dawcą osłon bocznych. Ogólnie ta linia Dragona drugowojennych maszyn z wojny 6-dniowej jest rewelacyjna. W dniu 3.09.2020 o 22:59, michal0281 napisał: Witamy po jedynej właściwej stronie mocy! Dziękuję - dla mnie może nie jedynej, ale jednak bardzo ciekawej. W dniu 3.09.2020 o 23:26, zaruk napisał: Nie rozważyłeś prośby Hani... Na razie PinkPanther została przesunięta na dalece nieokreśloną przyszłość. W dniu 4.09.2020 o 14:04, OLO napisał: Bez zdjęć danego wozu to z tym zimeritem to bym uważał, wielu rysowników to pomija a wręcz nie zauważa i tak samo jest z rodzajem lufy jaką zamówiła firma taką rysują pozdrawiam OLO. Nie sądziłem, że aż takie faule potrafią popełnić. W dniu 4.09.2020 o 20:50, M.A.V. napisał: meser262 - drugowojenne konserwy zupełnie nie moja bajka ale bardzo lubię czytać Twoje elaboraty Mam wrażenie że niestety na forum coraz mniej takiej rzetelnej merytorycznej burzy mózgów (bez bicia piany) Nooo... Poziom wiedzy nie do ogarnięcia..! W dniu 4.09.2020 o 21:13, zaruk napisał: A ja mam wrażenie, że najpierw należy wybierać konkretny, historyczny projekt/wóz do zrobienia. A dopiero potem zastanawiać się jaki model kupić do realizacji tego projektu Inaczej można wpakować się w kłopoty (o ile oczywiście chce się być w zgodzie z realiami). Nigdy wcześniej nie myślałem o tym w ten sposób. Zgadzam się, jest tylko jedno "ale" - żeby tak robić, trzeba mieć choć trochę przeanalizowany pojazd. Ja o istnieniu Panzera IV dowiedziałem się, kiedy otrzymałem model od Bartka! W dniu 4.09.2020 o 18:45, meser262 napisał: Panzer IV / 70 (V) potocznie nazywany - Jagdpanzer IV/70 (V) - montownia - VOMAG - - Fgst.Nr. Serie 320651 - 321000, 329001 - 329700 produkcja od sierpnia 1944 roku do marca 1945 roku - do początku września 1944 roku - nakładano pastę "zimmerit" ; od października 1944 roku pojazdy już miały montowane trzy rolki i jest to wersja druga ; Wzór malowania typu "Ambush" (zasadzka) w tej montowni stosowano do początku listopada 1944 roku. Interesuje Nas czas bez pasty "zimmerit" czyli od około połowy września 1944 roku. Produkcja to 41 szt. wrzesień (z września tylko połowa miesiąca Nas interesuje.) Zapewne też jakaś część z października 1944 roku miała jeszcze 4 rolki podtrzymujące.(październik 1944 roku całość produkcji to 100 szt. zaakceptowane 104 sztuki.) Jak najbardziej można z tego zestawu wykonać ten pojazd bez przeróbek - wersja wczesna lub pierwsza. (Nie biorę pod uwagę błędów w modelu - tylko teoretyczną możliwość). Malowanie typu "Ambush" (zasadzka). W obu pojazdach malowanie "Ambusch" - VOMAG - Panzer IV / 70 (V) drugiej serii - popatrz poniżej na fotce jeszcze w tym malowaniu - Krzysiek - dziękuję za wyczerpujący materiał, muszę to sobie teraz poukładać w głowie. W takim razie jedziemy z tym koksem - tak jak pisałem, jak najmniej przeróbek, bo szkoda życia na stareńką TAMIYĘ - Dragony czekają. Ale minimum poziomu merytorycznego trzeba zachować. Na ten moment pokleiłem praktycznie cały kadłub do kupy. Celowo pominąłem tłumik, i drobnicę montowaną na kadłubie, żeby uzgodnić co przykleić i gdzie, aby wersje się zgadzały. najbardziej cieszy mnie, że jest krótki okres czasu który dopuszcza 4 rolki podtrzymujące (wcześniejsza wersja). krótka lufa założona tylko do zdjęć, długa z zestawu nie nadaje się do niczego. Mam już lufę /70 z RBModel, ale nie zdążyłem jeszcze zamontować. Tak to wygląda: [ Zamontowałem część osłony jarzma z zestawu Dragona (w jednym miałem nadmiarowy). Przejrzę dokładnie zestawy i zobaczę, co jeszcze da się pożyczyć. Połatałem też wszystkie dziury na tylnej klapie, pod błotnikami i dokleiłem trochę elementów na spodzie wanny. Nie miałem zestawu poglądowego kiedy dodawałem te elementy. Nie rozczulałem się nad tematem. Poprawiłem ciut tylko, żeby nie świeciło pustką. Czy w rozmieszczeniu pozostałych drobnych elementów mogę kierować się tymi rysunkami (Kagero)..? Poza lufą reszta jest OK? Edytowane 6 Września 2020 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Września 2020 Share Napisano 6 Września 2020 Nawróciłeś się grzeszniku. Patrzę co tam ciekawego wymodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 6 Września 2020 Share Napisano 6 Września 2020 Rysunki to wersja dowódcza , może różnić się od zwykłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 6 Września 2020 Share Napisano 6 Września 2020 Czemu nie ma nazwy producenta i skali w tytule wątku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Września 2020 Autor Share Napisano 7 Września 2020 (edytowane) 13 godzin temu, _OldMan_ napisał: Czemu nie ma nazwy producenta i skali w tytule wątku ? Po części pewnie dla tego, że nie do końca wiedziałem co z tej Tamiyi da się w miarę merytorycznego zbudować, a nazewnictwo jak widać powyżej jest w zależności od wersji różne i do tego ewoluowało w czasie. Po drugiej części zapewne też dla tego, że jakieś 30% tematów w wątku warsztatowym nie ma tych informacji jasno sprecyzowanych i nie przypuszczałem, że to tak duży problem. Ale ok, jeśli mamy już co nieco ustalone i zagląda tu Admin, to proszę o zmianę tytułu wątku na: Panzer IV / 70 (V) TAMIYA/DRAGON 1/35 Edytowane 7 Września 2020 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Września 2020 Share Napisano 7 Września 2020 16 godzin temu, mandrivecs napisał: Czy w rozmieszczeniu pozostałych drobnych elementów mogę kierować się tymi rysunkami ... . Lepiej tymi - Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Września 2020 Autor Share Napisano 7 Września 2020 (edytowane) Dzięki, już drukuję i działam dalej! Edytowane 7 Września 2020 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Września 2020 Share Napisano 7 Września 2020 22 godziny temu, mandrivecs napisał: ... jak najmniej przeróbek, bo szkoda życia na stareńką TAMIYĘ - Dragony czekają. Ale minimum poziomu merytorycznego trzeba zachować. "Jak najmniej" - czyli parę/można zasugerować - aby zachować minimum poziomu merytorycznego - proszę No.1- to dwa ograniczniki otwierania pokrywy na MG. Wkleiłem pojazd z pastą "zimmerit" - bo fajnie widać jak się otwierał ; No.2 - Przejście dla kabelka przez pancerz. Kabelek dla reflektora też potrzebny; No.3 - Pancerne osłony wlewów paliwa - potrzebne 2 sztuki - tylko lewa strona ; No.4 - Tak powinny wyglądać odbojniki wózków jezdnych - w pojeździe po 5 sztuk na stronę ; No.5 - Trzeba ściąć wyrzutnik granatów i zrobić tylko zaślepkę - tak jak na rysunku. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Września 2020 Share Napisano 7 Września 2020 7 godzin temu, mandrivecs napisał: to proszę o zmianę tytułu wątku na: Panzer IV / 70 (V) TAMIYA/DRAGON 1/35 Tytuł wątku sam możesz zmienić edytując pierwszego posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Września 2020 Autor Share Napisano 7 Września 2020 10 minut temu, _OldMan_ napisał: Tytuł wątku sam możesz zmienić edytując pierwszego posta. Nie znałem tego patentu, dzięki - poprawione! Krzysiek, dzięki za fotki. Oczywiście poprawię to, co zasugerowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi