mandrivecs Napisano 8 Września 2020 Share Napisano 8 Września 2020 (edytowane) Trochę na fali rozpędu, trochę Chorąży wykrakał... Na poważnie - rozgrzebanego Panzer IV /70 (V) ze starej Tamiya najłatwiej waloryzować podglądając nowsze Dragony (i pożyczając z nich co się da, bo zazwyczaj mają sporo elementów w nadmiarze jak się okazuje). Z racji tego z półki zdjąłem Dragon 3594 Arab Jagdpanzer IV L/48 The Six Day War series i zacznę podglądanie i powolną budowę. Dodatkowo do Tamiya zaimportuję co się tylko da. Zestaw bazowy: Rozpakowałem, pooglądałem, pomacałem i cóż... W porównaniu z Tamiya - nie ma co porównywać, przepaść. Model kosmos. Po drugiej wojnie światowej niemieckie opancerzone wozy bojowe wzmocniły jednostki pancerne Syrii, używane były przez Syryjczyków m.in. podczas wojny sześciodniowej w 1967 roku. Wojsko syryjskie zakupiło niemieckie czołgi, działa szturmowe i działa samobieżne: Czołgi: Panzer IV, ponad 100, a konkretnie Panzer IV ausf. H & G. 60 otrzymano po remoncie we Francji (1950-1952). Kolejnych 50 otrzymano z Czechosłowacji w 1954 roku. Radziecki karabin maszynowy DShK został zamontowany do roli przeciwlotniczej, zamontowany na kopule. Dodatkowo 17 Panzer IV ausf. H otrzymano z Hiszpanii. Działa szturmowe: Jagdpanzer IV x6, zarówno L / 48, jak i L / 70; Działa szturmowe: Stug III x28 Działa samobieżne: Hummel x5 W latach sześćdziesiątych niemieckie opancerzone wozy bojowe używane przez Syrię były łatwo przestarzałe. Po wojnie sześciodniowej liczne czołgi Panzer IV, a nawet niektóre działa szturmowe Stug III i Jagdpanzer IV zaśmiecały pole bitwy; w tym Wzgórza Golan, gdzie Panzer IV były używane w stałych pozycjach do ostrzału doliny poniżej. za blog.tankpedia.org Poniżej zdjęcie rzeczywistego pojazdu z tamtego okresu: Na początek zamierzam "poczęstować" się bocznymi osłonami wraz z mocowaniami, ponieważ na zdjęciu nie ma po nich śladu. Edytowane 8 Września 2020 przez mandrivecs 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 8 Września 2020 Share Napisano 8 Września 2020 Fajny model i pewno znajdziesz w nim całą masę niepotrzebnych cześć które można zastosować w starej tamce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Września 2020 Autor Share Napisano 9 Września 2020 7 godzin temu, michal0281 napisał: Fajny model i pewno znajdziesz w nim całą masę niepotrzebnych cześć które można zastosować w starej tamce. Taki jest nikczemny plan. Z tego powodu warsztat założony sporo wcześniej niż pierwotnie planowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 16 godzin temu, mandrivecs napisał: Panzer IV /70 (V) ze starej Tamiya najłatwiej waloryzować podglądając nowsze Dragony (i pożyczając z nich co się da, bo zazwyczaj mają sporo elementów w nadmiarze jak się okazuje). A widziałeś jak ktoś waloryzuje model dragona częściami italeri? Tu akurat tygrysek II w 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 Ten DSzK był na bardzo zmyślnej podstawie plot., taką samą stosowano na syryjskich Pz. IV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 Świetny pomysł z tym Dragonem, on ma masę zbędnych części, które po sklejeniu poniewierają się, a jak później trzeba, to zazwyczaj nie można ich znaleźć. Ten Niemiecki może z okresu 1945 i walk na Węgrzech w okolicach Balatonu, tam działały doborowe oddziały niemieckie dołożysz mu później przeciwnika w postaci su-100 zvezdy i będziesz miał komplet. W kilku ostatnich czeskich Modelarzach były artykuły na ten temat, jak wrócę sprawdzę czy są tam zdjęcia tych dział i w razie zainteresowania mogę na private. ps. z ciekawostek, w ostatnim Modelarzu jest wywiad z Irańskim Modelarzem, także jego warsztat M38a1 (mała katiusza) no i drugi w tym dzwudziestoleciu na temat Irańskich Tomcatów. I sorry, że zaśmiecam wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 2 godziny temu, GreGG24 napisał: Ten DSzK był na bardzo zmyślnej podstawie plot., taką samą stosowano na syryjskich Pz. IV. To był Syryjski pojazd tu - ten sam czołg co powyżej po tym, jak dotarł do punktu zbiórki w Izraelu. Zdobyli go w nienaruszonym stanie. Lubili montować te "armaty" plot na tych też Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 10 Września 2020 Share Napisano 10 Września 2020 Temat bardzo ciekawie się rozwija "niemcy" w szeregach Syryjczyków :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Września 2020 Autor Share Napisano 10 Września 2020 (edytowane) 4 godziny temu, chorąży napisał: Temat bardzo ciekawie się rozwija "niemcy" w szeregach Syryjczyków Modelarsko temat wojen Izraelsko - Arabskich jest arcy ciekawy. Po obydwu stronach konfliktu występowało mnóstwo uzbrojenia pamiętającego Drugą Wojnę Światową, zarówno niemieckiego, rosyjskiego jak i francuskiego, brytyjskiego czy amerykańskiego (Panzerjager IV, Pz IV, Stug III, ISU 122, T-34, Sherman, Centurion, Willys 4x4 itd.). Na zdjęciu poniżej syryjski M4 bez wieży (zastanawiam się jaką rolę pełnił): Edytowane 10 Września 2020 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Września 2020 Share Napisano 10 Września 2020 Formalnie to jest M4A1. Rola jaką pełnił - rożnie może być, transporter piechoty, wóz dowódczy albo techniczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 (edytowane) Witam ponownie, zacząłem powoli działać przy Dragonie, podtrzymuję swoje zdanie o modelu - widać, że to współczesna technologia - spasowanie, detal, podział elementów pierwsza klasa. Jako, że na forum sporo nowych osób w ostatnim czasie się ujawniło poglądowo zdjęcie wanny: Jedyny maleńki minus za łączenia "element modelu - ramka" są dość pancerne i każde trzeba potem obrobić, a wcześniej przy wycinaniu uważać, aby nie uszkodzić elementów. Kadłub z nadbudówką: Najwięcej prawy wymagają koła jezdne - dookoła każdego jest spory szew i każde wymaga oszlifowania. Ale za to detal (nawet numery na bandażach) - ekstra. Pytanie 1: Na instrukcji widać pole wyboru - elementy B1(B2) i B3 albo B32(B33). Które wkleić w tym przypadku? Edytowane 13 Września 2020 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 (edytowane) 7 minut temu, Spotter napisał: Zdjęć nie widać. Pokombinowali coś na forum. Spróbuj je wstawić bez znaczników [img]. Podobno normalnie wtedy wskakują. Poprawione! Wrzuciłem bezpośrednio z poziomu interfejsu forum. Edytowane 13 Września 2020 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 1 godzinę temu, mandrivecs napisał: Na instrukcji widać pole wyboru - elementy B1(B2) i B3 albo B32(B33). Które wkleić w tym przypadku? Pojazd - PROTOTYPOWY - wersja A-0 Wersja seryjna - Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 3 godziny temu, mandrivecs napisał: Witam ponownie, zacząłem powoli działać przy Dragonie, podtrzymuję swoje zdanie o modelu - widać, że to współczesna technologia - spasowanie, detal, podział elementów pierwsza klasa. Jako, że na forum sporo nowych osób w ostatnim czasie się ujawniło poglądowo zdjęcie wanny: Jedyny maleńki minus za łączenia "element modelu - ramka" są dość pancerne i każde trzeba potem obrobić, a wcześniej przy wycinaniu uważać, aby nie uszkodzić elementów. Kadłub z nadbudówką: Najwięcej prawy wymagają koła jezdne - dookoła każdego jest spory szew i każde wymaga oszlifowania. Ale za to detal (nawet numery na bandażach) - ekstra. Pytanie 1: Na instrukcji widać pole wyboru - elementy B1(B2) i B3 albo B32(B33). Które wkleić w tym przypadku? Hej, Temat zacny - podglądam. Przygotowujesz wannę pod trzy, czy cztery rolki podtrzymujące górną część gąsienicy? Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 Trzy były fabrycznie na wannie - widzisz na pierwszym zdjęciu. Zgodnie ze zdjęciem poglądowym w pierwszym poście i instrukcją - 4 rolki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Września 2020 Autor Share Napisano 14 Września 2020 (edytowane) Czy ktoś nie widzi zdjęć w ostatniej aktualizacji warsztatu? Wanna etc? Edytowane 14 Września 2020 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 14 Września 2020 Share Napisano 14 Września 2020 Widziałem, że nie podobają się Tobie łączenia forma-czesci, jak już będziesz miał dość to polecam do odstresowania samoloty od Eduarda, ostatnio zrobiłem jednej i przyznam, że mają one super plastik, nawet nie wiedziałem, że może być taki ekstra materiał w modelach. Szkoda, że w pancerce nikt nie ma takiego tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Września 2020 Autor Share Napisano 24 Września 2020 Powoli do przodu, udało mi się zakończyć zmagania z wanną kadłuba - detal rewelacja, model pierwsza klasa - wcześniej nie budowałem Dragnona i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony! No i wyszedłem na "powierzchnię" i tutaj mam parę pytać na zasadzie "co dalej"..? A. 1. Instrukcja pokazuje światło (notek?) na lewym błotniku. Zdjęcie pojazdu rzeczywistego pokazuje światło na prawym błotniku - przenieśli, czy zorbić 2 sztuki (na prawym i lewym)..? 2. Co to za element B12 (M7+B12) i czy go montować..? 3. Co to za elementy C25(H18) lub MA7? Montować i jeśli już to które..? B. 1. Użyć elementu B51 czy B28 i w czym polega różnica? C. 1. Mając na uwadze, że pojazd był używany przez Arabów, którzy nie do końca byli i są "regulaminowym" narodem i mając na względzie zdjęcie T34 parę postów wyżej, gdzie widać że zostało z niego zdemontowane / zgubione wszystko co można było, to pomysł (plan jest taki), żeby tylna płyta była bez narzędzi czy kół zapasowych - chciałbym zostawić jedynie lewarek. Nie daję wiary, żeby Arabowie wszystko ładnie poprzypinane wozili. Narzędzia przerzucę do modelu TAMIYA. D. 1. Zastosować element C35, czy A64 i w czym rzecz? E. 1. Rozumiem, że elementy B46 i G38 to tyczki anteny? Arabowie korzystali pewnie z ichnich radiostacji... pominął bym ten element i zaszpachlował otwory montażowe nadbudówki? Proszę o info co i jak dalej, żebym nie musiał działać po omacku! Z góry bardzo dziękuję..! Plan jest taki, żeby skończyć sklejanie do końca tygodnia - zobaczymy, czy się uda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Września 2020 Autor Share Napisano 24 Września 2020 1 minutę temu, Spotter napisał: Tutaj, jeżeli ważna jest dla ciebie poprawność historyczna, to poproś o pomoc Krzyśka meser262. On już ci pomoże. Krzysiek tu zagląda - nie ukrywam, że bardzo na Niego liczę. Zdaję sobie sprawę, że jeśli chodzi o modyfikacje arabskie, to możemy się kierować pewną dozą prawdopodobieństwa, bo jednoznaczne rozwiązania trudno będzie potwierdzić rzetelnymi źródłami (wcale mi to nie przeszkadza, jak by co). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 (edytowane) Te tyczki to są skręcane wyciory do lufy. Edytowane 24 Września 2020 przez KrzychuP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Września 2020 Autor Share Napisano 24 Września 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, KrzychuP napisał: Te tyczki to są skręcane wyciory do lufy. Dzięki za podpowiedź. Człowiek uczy się całe życie. Czekam na jakieś podpowiedzi na postawione wątpliwości. Czyli element zostaje. Pytanie! Który z 3 wybrać? Edytowane 24 Września 2020 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, mandrivecs napisał: Dzięki za podpowiedź. Człowiek uczy się całe życie. Czekam na jakieś podpowiedzi na postawione wątpliwości. Czyli element zostaje. Pytanie! Który z 3 wybrać? Z tego co mi wiadomo to C35 .Widać to nawet na twoim zdjęciu.Jeśli idzie o wyciory to niestety nie pomogę. Edytowane 24 Września 2020 przez KrzychuP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 Jestem, jestem - no to lecimy po kolei - 5 godzin temu, mandrivecs napisał: A. 1. Instrukcja pokazuje światło (notek?) na lewym błotniku. Zdjęcie pojazdu rzeczywistego pokazuje światło na prawym błotniku - przenieśli, czy zorbić 2 sztuki (na prawym i lewym)..? 2. Co to za element B12 (M7+B12) i czy go montować..? 3. Co to za elementy C25(H18) lub MA7? Montować i jeśli już to które..? 1. Niemcy montowali tylko na lewym błotniku - lampa Bosch. Oni prawdopodobnie na obydwu błotnikach. Tak o tym czytałem i dodatkowo robili takie osłonki z obu stron. 2 i 3 - to światła marszowe - C25(H18) i - MA7 to podstawka z blaszki - na tylnym lewym błotniku montowali niemcy (przedtem na obydwu tylnych błotnikach). Ale? Na fotkach Pz.Kpfw.IV używanych przez nich takowych nie znalazłem, ani jednego ani drugiego - więc chyba ich nie używali. Na tym nie ma tego nad błotnikiem i na błotnikach 5 godzin temu, mandrivecs napisał: B. 1. Użyć elementu B51 czy B28 i w czym polega różnica? 1. Użyć no według konfiguracji pojazdu to - B51 jest stosowany w pojazdach późniejszej produkcji. B28 - ten element stosuje się robiąc wczesną wersję pojazdu Tak naprawdę to ja nie jestem tak do końca przekonany jaka wersja jest na fotce na defiladzie. Bo jeden z tych "zniszczonych" jak piszą to wersja wczesna. Opisują tą fotkę że ma dziurę z prawej strony - a to tak naprawdę drugi otwór na MG - tylko brak na nim osłony. Na lufie tłumik. 5 godzin temu, mandrivecs napisał: C. Na fotce tej wyżej z Pz.Kpfw.IV na defiladzie widać że ma jakieś narzędzia zamocowane. 5 godzin temu, mandrivecs napisał: D. 1. Zastosować element C35, czy A64 i w czym rzecz? To dziura na zamocowanie wyrzutnika granatów. I wersja z samą zaślepką, lub druga z zamocowanym wyrzutnikiem. Biorąc pod uwagę że Niemcy w tej wersji pojazdu raczej żadko to mocowali - to ja dałbym samą zaślepkę. Tym bardziej że mieli późne wersje Pz.Kpfw IV ausf.J i też ich nie stosowali. C35 - zaślepka otworu A64 - wyrzutnik granatów 5 godzin temu, mandrivecs napisał: E. 1. Rozumiem, że elementy B46 i G38 to tyczki anteny? Arabowie korzystali pewnie z ichnich radiostacji... pominął bym ten element i zaszpachlował otwory montażowe nadbudówki? Dokładnie TAK. W wersji Jagdpanzer IV to część B46. Same mocowania trzeba zamocować. Montowane fabrycznie. Po ścięciu prętów trzeba nawiercić otworki. Na rysunku pierwszym Twoja wersja (ten po lewej). Część G38 to do wersji Panzer IV L/70 (V) choć powinno to wyglądać trochę inaczej. (Rysunek - ten po prawej) Opis jak i rysunek jest w Panzer Tracts 9-2 na str.9-2-39 - Zamieszczony tylko w celach dyskusji. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 (edytowane) Ten drugi B46 - grubszy. O ile jest jakaś różnica w tych dwóch częściach B46. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 24 Września 2020 przez meser262 doprecyzowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Września 2020 Autor Share Napisano 24 Września 2020 Panowie - wielkie dzięki! Mam z czym ruszać dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi