toled Napisano 30 Września 2020 Napisano 30 Września 2020 Czegokolwiek nie użyjesz, będzie dobre - byleby nie zrobić rys w plastiku. Jak przetrzesz bazę, to nic się nie stanie - poprawisz dodatkową warstwą Cytuj
Dorotka Napisano 1 Października 2020 Napisano 1 Października 2020 Zostawić Cię Bartas na chwilę to od razu narozrabiasz Cytuj
Bartas89 Napisano 1 Października 2020 Autor Napisano 1 Października 2020 50 minut temu, Dorotka napisał: Zostawić Cię Bartas na chwilę to od razu narozrabiasz Powiem Tobie, że strasznie pod górkę mam z tym modelem. Cały czas jakieś problemy Cytuj
Dorotka Napisano 1 Października 2020 Napisano 1 Października 2020 Ale przecież jak z pudła to on jest samoskładalny.... Cytuj
cayman Napisano 1 Października 2020 Napisano 1 Października 2020 18 minut temu, Bartas89 napisał: Powiem Tobie, że strasznie pod górkę mam z tym modelem. Cały czas jakieś problemy Jak są problemy to pisz i wrzuć fotki to je rozwiążemy wspólnie.Mi ten model złożył się idealne bo tak jak napisał kolega Dorotka jest ,, samoskładalny". Cytuj
DarkWing Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 Składać to on się Bartasowi składa... tylko z upaćkaniem widzę zawsze są problemy.... Cytuj
Dorotka Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 13 minut temu, DarkWing napisał: Składać to on się Bartasowi składa... tylko z upaćkaniem widzę zawsze są problemy.... Uparł się na Duxona to ma, to co ma Cytuj
Bartas89 Napisano 2 Października 2020 Autor Napisano 2 Października 2020 Tak, Dark ma rację. Mam problemy z kolorem bazowym, kalkami i lakierem. Ale powoli wychodzę chyba na prostą. Dorotka, w jednym wątku robiłeś testy lakierów bezbarwnych i w nich Duxon wyszedł najlepiej, dlatego z nie korzystam. Cytuj
cayman Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 13 minut temu, Bartas89 napisał: Dorotka, w jednym wątku robiłeś testy lakierów bezbarwnych i w nich Duxon wyszedł najlepiej, dlatego z nie korzystam. A czy czytałeś jego zastosowanie? Lakier bezbarwny 2K szybko schnący na lakiery i bazy lakiernicze z wyłączeniem baz i lakierów akrylowych a farba Tamiyi to lakier akrylowy , dlatego doszło do skurczu pod clearem. Cytuj
Dorotka Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Bartas89 napisał: Dorotka, w jednym wątku robiłeś testy lakierów bezbarwnych i w nich Duxon wyszedł najlepiej, dlatego z nie korzystam. Eh.... W życiu nie napisałem, że Duxon jest najlepszym z dostępnych lakierów na rynku . O żadnym innym zresztą też tak nie napisałem. Wybór lakieru to kwestia indywidualnych preferencji i zapewne każdym, po zdobyciu pewnego doświadczenia, można osiągnąć pożądany efekt. Nomen omen pamiętaj, że ja kładę każdy bezbarwny na bazę od ZP (nie jakieś dziwne Tamki i inne dziwolągi), nie psikam z rury wielkości prawie milimetra i zdaje się mam trochę w tym psikaniu większe doświadczenie Edytowane 2 Października 2020 przez Dorotka 1 Cytuj
toled Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 1 godzinę temu, Dorotka napisał: Nomen omen pamiętaj, że ja kładę każdy bezbarwny na bazę od ZP (nie jakieś dziwne Tamki i inne dziwolągi) Bo zaraz wyjdzie, że bazy ZP są najlepsze do modelarstwa i będzie trzeba tylko tych używać A co do lakieru - ja ostatnio przesiadłem się na LP-9 od Tamiyi - w połączeniu z Level High Thinner Wamod świetnie się kładzie, szybko schnie przy normalnych warstwach. Nawet jak się grubo napaćka, to po 3 dniach jest spoko, nic jeszcze nie popękało po miesiącu. W kolejce mam jeszcze do testu ten lakier z Banzai Cytuj
Dorotka Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 4 minuty temu, toled napisał: Bo zaraz wyjdzie, że bazy ZP są najlepsze do modelarstwa i będzie trzeba tylko tych używać Dla mnie temat lakierów jest już nudny. Mam swój "ulubieny", po resztę sięgnąć mogę z ciekawości albo jak mnie najdzie ochota na eksperymentowanie. Koła nikt tu nie wymyśli, zresztą to nie lakier i nie aero lakieruje Cytuj
cayman Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 (edytowane) 12 minut temu, toled napisał: Bo zaraz wyjdzie, że bazy ZP są najlepsze do modelarstwa i będzie trzeba tylko tych używać Już pisałem wcześniej że ZP to baza lakiernicza samochodowa .Wystarczy podjechać do mieszalni i dorobią każdy kolor za mniejszy pieniążek. A co do serii LP to dla mnie to samo co seria C Gunze której ja najwięcej używam bo....szybko schnie!!! ,,I wot wsio " w temacie Edytowane 2 Października 2020 przez cayman Cytuj
Bartas89 Napisano 2 Października 2020 Autor Napisano 2 Października 2020 Używam Duxona, bo się jego łatwo kładzie i daje fajny efekt. Po prostu leje i tyle Najprawdopodobniej na zły efekt złożyły się dwie rzeczy. Farba bazowa od Tamki oraz to, że mnie poniosło przy aplikacji lakieru i po prostu za dużo go dałem. Odbyłem pokutę w postaci zjedzenia wiadra zardzewiałych żyletek i już tak więcej nie zrobię Cytuj
Bartas89 Napisano 2 Października 2020 Autor Napisano 2 Października 2020 Szybkie pytanko. Czy ZP-1050 jest farbą wierzchnią, czy to jakaś podkładówka która nie schnie jak ZP-3004? Cytuj
Bartas89 Napisano 3 Października 2020 Autor Napisano 3 Października 2020 (edytowane) Co tutaj się odplebaniło? Zaraz włoski motorek, zmieni się we włoski samolot i będzie leciał przez okno Edytowane 3 Października 2020 przez Bartas89 Cytuj
Dorotka Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 To może być tłuszcz w aero, farbie, rozpuszczalniku... Może być źle wymieszany lakier. Może być zbyt gwałtowny efekt suszenia. Może być kładzenie dwóch warstw. Może być kładzenie jednej za grubo. I za chwilę - bądź pewien - pojawią się tu inne propozycje. Zmywaj Cytuj
Bartas89 Napisano 3 Października 2020 Autor Napisano 3 Października 2020 Zmywacz Wamodu da radę zmyć Duxona? Cytuj
Dorotka Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 5 minut temu, Bartas89 napisał: Zmywacz Wamodu da radę zmyć Duxona? Nie mam pojęcia, ale pewnie tak Szuwaks od ZP zmywa wszystko Cytuj
toled Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 Poleciałeś z grubą warstwą. Też jak zaczynałem to miałem takie problemy - śpieszyłem się, chciałem mieć już gotowe i lałem koszmarnie dużo lakieru i się robiły takie cuda Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 3 Października 2020 Super Moderator Napisano 3 Października 2020 Kup mniejsza dysze. Kto co polecił dyszę 0,66? Cytuj
Bartas89 Napisano 3 Października 2020 Autor Napisano 3 Października 2020 Wrzuciłem do Wamodu i się moczy. toled: Tylko, że jak robiłem Kawasaki to nie miałem takich problemów i na Duxonie wyszło lustro. Cytuj
toled Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 Wystarczy inna wilgotność powietrza, inna temperatura, odrobinę inna grubość powierzchni I kup w końcu normalny aerograf z dyszą 0.3, bo 0.66 to już można malować mniejsze elementy w samochodzie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi