Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czegokolwiek nie użyjesz, będzie dobre - byleby nie zrobić rys w plastiku. Jak przetrzesz bazę, to nic się nie stanie - poprawisz dodatkową warstwą 😉

Napisano
50 minut temu, Dorotka napisał:

Zostawić Cię Bartas na chwilę to od razu narozrabiasz :diabel:

Powiem Tobie, że strasznie pod górkę mam z tym modelem. Cały czas jakieś problemy 😞

Napisano
18 minut temu, Bartas89 napisał:

Powiem Tobie, że strasznie pod górkę mam z tym modelem. Cały czas jakieś problemy 😞

Jak są  problemy to pisz i  wrzuć fotki to je rozwiążemy wspólnie.Mi ten model złożył się idealne bo tak jak napisał kolega Dorotka jest ,, samoskładalny".

Napisano
13 minut temu, DarkWing napisał:

Składać to on się Bartasowi składa... tylko z upaćkaniem widzę zawsze są problemy....

Uparł się na Duxona to ma, to co ma  :diabel:

Napisano

Tak, Dark ma rację. Mam problemy z kolorem bazowym, kalkami i lakierem. Ale powoli wychodzę chyba na prostą.

Dorotka, w jednym wątku robiłeś testy lakierów bezbarwnych i w nich Duxon wyszedł najlepiej, dlatego z nie korzystam.

Napisano
13 minut temu, Bartas89 napisał:

Dorotka, w jednym wątku robiłeś testy lakierów bezbarwnych i w nich Duxon wyszedł najlepiej, dlatego z nie korzystam.

A czy czytałeś jego zastosowanie?

Lakier bezbarwny 2K szybko schnący na lakiery i bazy lakiernicze z wyłączeniem baz i lakierów akrylowych a farba Tamiyi to lakier akrylowy , dlatego doszło do skurczu pod clearem.😣

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Bartas89 napisał:

Eh.... W życiu nie napisałem, że Duxon jest najlepszym z dostępnych lakierów na rynku . O żadnym innym zresztą też tak nie napisałem.  Wybór lakieru to kwestia indywidualnych preferencji i zapewne każdym, po zdobyciu pewnego doświadczenia, można osiągnąć pożądany efekt.

Nomen omen pamiętaj, że ja kładę każdy bezbarwny na bazę od ZP (nie jakieś dziwne Tamki i inne dziwolągi), nie psikam z rury wielkości prawie milimetra i zdaje się mam trochę w tym psikaniu większe doświadczenie 😉   

Edytowane przez Dorotka
  • Like 1
Napisano
1 godzinę temu, Dorotka napisał:

Nomen omen pamiętaj, że ja kładę każdy bezbarwny na bazę od ZP (nie jakieś dziwne Tamki i inne dziwolągi)

Bo zaraz wyjdzie, że bazy ZP są najlepsze do modelarstwa i będzie trzeba tylko tych używać 😜

A co do lakieru - ja ostatnio przesiadłem się na LP-9 od Tamiyi - w połączeniu z Level High Thinner Wamod świetnie się kładzie, szybko schnie przy normalnych warstwach. Nawet jak się grubo napaćka, to po 3 dniach jest spoko, nic jeszcze nie popękało po miesiącu.  W kolejce mam jeszcze do testu ten lakier z Banzai 😉

Napisano
4 minuty temu, toled napisał:

Bo zaraz wyjdzie, że bazy ZP są najlepsze do modelarstwa i będzie trzeba tylko tych używać 😜

Dla mnie temat lakierów jest już nudny. Mam swój "ulubieny", po resztę sięgnąć mogę z ciekawości albo jak mnie najdzie ochota na eksperymentowanie. Koła nikt tu nie wymyśli, zresztą to nie lakier i nie aero lakieruje :)

Napisano (edytowane)
12 minut temu, toled napisał:

Już pisałem wcześniej że ZP to baza lakiernicza samochodowa .Wystarczy podjechać do mieszalni i dorobią każdy kolor za mniejszy pieniążek. A co do serii LP to dla mnie to samo co seria C Gunze której ja najwięcej używam bo....szybko schnie!!!

,,I wot wsio " w temacie

Edytowane przez cayman
Napisano

Używam Duxona, bo się jego łatwo kładzie i daje fajny efekt. Po prostu leje i tyle 😛 Najprawdopodobniej na zły efekt złożyły się dwie rzeczy. Farba bazowa od Tamki oraz to, że mnie poniosło przy aplikacji lakieru i po prostu za dużo go dałem. Odbyłem pokutę w postaci zjedzenia wiadra zardzewiałych żyletek i już tak więcej nie zrobię :)

Napisano

Szybkie pytanko. Czy ZP-1050 jest farbą wierzchnią, czy to jakaś podkładówka która nie schnie jak ZP-3004?

Napisano (edytowane)

hTs7qx4.jpg

m0oSPnI.jpg

YZpvtrD.jpg

bxxnGXl.jpg

Co tutaj się odplebaniło? Zaraz włoski motorek, zmieni się we włoski samolot i będzie leciał przez okno 🤬

Edytowane przez Bartas89
Napisano

To może być tłuszcz w aero, farbie, rozpuszczalniku...  Może być źle wymieszany lakier. Może być zbyt gwałtowny efekt suszenia. Może być kładzenie dwóch warstw. Może być kładzenie jednej za grubo. I za chwilę - bądź pewien - pojawią się tu inne propozycje. Zmywaj  :diabel:

Napisano

Poleciałeś z grubą warstwą. Też jak zaczynałem to miałem takie problemy - śpieszyłem się, chciałem mieć już gotowe i lałem koszmarnie dużo lakieru i się robiły takie cuda 😉 

Napisano

Wrzuciłem do Wamodu i się moczy.

toled:
Tylko, że jak robiłem Kawasaki to nie miałem takich problemów i na Duxonie wyszło lustro.

Napisano

Wystarczy inna wilgotność powietrza, inna temperatura, odrobinę inna grubość powierzchni 😉 

I kup w końcu normalny aerograf z dyszą 0.3, bo 0.66 to już można malować mniejsze elementy w samochodzie :D