Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na takie paprochy polecam odwiedzić sklep lakierniczy , tam kupicie szmatki do odkurzania przed lakierem , są też dostępne tam fajne papierki do ścinania syfków  które sie przykleiły do lakieru 

Napisano
54 minuty temu, ogi napisał:

Na takie paprochy polecam odwiedzić sklep lakierniczy , tam kupicie szmatki do odkurzania przed lakierem , są też dostępne tam fajne papierki do ścinania syfków  które sie przykleiły do lakieru

Ja tam się nie znam, ale kwestie pyłków na powierzchni rozwiązuje pędzel antystatyczny, a na syfy przyklejone do lakieru wystarczy zwykły papier ścierny  😉

• Super Moderator
Napisano
51 minut temu, Dorotka napisał:

Ja tam się nie znam, ale kwestie pyłków na powierzchni rozwiązuje pędzel antystatyczny, a na syfy przyklejone do lakieru wystarczy zwykły papier ścierny  😉

Uwierz mi, jak się maluje w piwnicy, to pędzel antystatyczny Ci nic nie da. Kurz mimo użycia pędzla antystatycznego i tak osiądzie na modelu. Spryskanie mgiełką z wody, ściąga py6ł z powietrza i wtedy jest ok.

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, jawkers napisał:

Uwierz mi, jak się maluje w piwnicy, to pędzel antystatyczny Ci nic nie da. Kurz mimo użycia pędzla antystatycznego i tak osiądzie na modelu. Spryskanie mgiełką z wody, ściąga py6ł z powietrza i wtedy jest ok.

Po pierwsze nic nie pisałem o wodzie :) Po drugie zakładam, że większa część modelarzy nie pracuje w piwnicy, a jeżeli mają w swojej pracowni tak jak w piwnicy to  jest to ich zasługa :) Po trzecie ja nie ustosunkowywałem się do twojego wpisu, a jedynie kolegi "Ogi", który o piwnicy nic nie wspominał :)

Co do piwnicy, jako środowiska pracy to się nie wypowiadam, bo to dla mnie hardkorowy styl. I to nie modelarstwa, ale nie troszczenia się o własne zdrowie.

Edytowane przez Dorotka
  • Super Moderator
Napisano
39 minut temu, Dorotka napisał:

Po pierwsze nic nie pisałem o wodzie :) Po drugie zakładam, że większa część modelarzy nie pracuje w piwnicy, a jeżeli mają w swojej pracowni tak jak w piwnicy to  jest to ich zasługa :) Po trzecie ja nie ustosunkowywałem się do twojego wpisu, a jedynie kolegi "Ogi", który o piwnicy nic nie wspominał :)

Co do piwnicy, jako środowiska pracy to się nie wypowiadam, bo to dla mnie hardkorowy styl. I to nie modelarstwa, ale nie troszczenia się o własne zdrowie.

Nigdzie nie napisałem, że ty coś pisałeś o piwnicy, nie wiem o co ci chodzi. Napisałem to doutwojej wypowiedzi o używaniu pędzla antystatycznego, przeczytaj następnym razem dwa razy.

A co ma malowanie w piwnicy z troskom o własne zdrowie? Nie widzę w tym nic hardkorowego. 

Napisano

Jawkers napisałem Ogiemu, który pisał o szmatkach antystatycznych, że wystarczy pędzel antystatyczny. Ty na to napisałeś - cytując moją odpowiedź do Ogiego - że w twojej piwnicy pędzel nie wystarczy i potrzebna jest woda.  Ja na to odpisałem, że o piwnicy i wodzie się nie wypowiadam. Czego nie rozumiem?

Co do malowania w piwnicy, gdzie pył lata tak, że nawet pędzel antystatyczny nie pomaga (czyli zapylenie jest duże), to co napisałem podtrzymuje. Możesz się z tą opinią zgadzać lub nie, twoja sprawa. Mam jedynie nadzieję, że masz w tej piwnicy okno, albo wyciąg.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Bartas89 napisał:

Panowie jakby ktoś coś takiego miał to proszę do mnie pisać.

A co z zestawowymi ,przecież kupiłeś drugi zestaw?

Edytowane przez cayman
Napisano

Hmmm jakby to napisać. Podczas zmywania osłabił się plastik i nie wygląda to tragicznie, ale mogło by być lepiej. Także jakby ktoś miał na zbyciu to chętnie kupię :)

• Like 1
Napisano
3 minuty temu, Bartas89 napisał:

Ale to raczej mało prawdopodobne, że ktoś będzie miał takie coś na zbyciu 😞

Zrób zdjęcie tym co masz, może się coś zaradzi. Przecież to są osłony i sztywność tych elementów właściwie gra rolę tylko przy polerowaniu. Aż tak są kruche? Kup ZP5119, nim zmyjesz wszystko bez szkody dla plastiku.

Napisano

Zdjęcia, zdjęcia prosimy ;D Czym to zmywałeś? Acetonem i palnikiem, a warstwę ścierałeś szlifierką kątową? Nie wiem, co trzeba robić, by zniszczyć taki element, który jest gruby i twardy :D Tydzień w acetonie moczyłeś?:D 

Napisano

Zmywałem wamodem. Podczas oczyszczania powierzchni szczoteczką, owiewka złamała się w pół. Moczone było ok 3 godzin.

Napisano
Godzinę temu, Bartas89 napisał:

Zmywałem wamodem. Podczas oczyszczania powierzchni szczoteczką, owiewka złamała się w pół. Moczone było ok 3 godzin.

Tak jak mówiłem ZP5119. Nakładasz pędzlem na powierzchnie (jak krem). Czekasz 30 min. Zdejmujesz tym samym pędzlem (lub ręcznikiem, lub czymkolwiek). W razie potrzeby powtarzasz (zdarza się na powierzchniach skomplikowanych). Myjesz pod wodą z dodatkiem detergentu. Z plastikiem nie reaguje. KONIEC.

Napisano
Godzinę temu, Dorotka napisał:

Tak jak mówiłem ZP5119. Nakładasz pędzlem na powierzchnie (jak krem). Czekasz 30 min. Zdejmujesz tym samym pędzlem (lub ręcznikiem, lub czymkolwiek). W razie potrzeby powtarzasz (zdarza się na powierzchniach skomplikowanych). Myjesz pod wodą z dodatkiem detergentu. Z plastikiem nie reaguje. KONIEC.

Ok, mam nadzieję, że Duxona też zdejmie.

Napisano
Teraz, Dorotka napisał:

Zdejmuje wszystko oprócz trójskładnikowego PPG (zarówno podkładu jak i lakieru) :)

No i oczywiście co? Nie ma tego w polskich sklepach 🤬