DamianosPL Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Mam model revella harreira przepak fujimi i jak najdalej od tej firmy gorzej niz mistercap bo nic nie pasuje i szpachli duzo model z 1976 roku bodajrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 Ale o której wersji myślisz? I pomyśleć że jeszcze nie tak dawno ludziska zabijali się o modele Fujimi (no może nie wszystkie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 W dniu 27.05.2021 o 20:52, jmx62 napisał: A mi się marzy taki GR Mk.5 w malowaniu 1.Sqn RAF w malowaniu zimowym z ćwiczeń w Norwegii. Robi może ktoś w takim malowaniu lub jest jakiś zestaw kalkomanii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 W dniu 27.05.2021 o 20:52, jmx62 napisał: A mi się marzy taki GR Mk.5 w malowaniu 1.Sqn RAF w malowaniu zimowym z ćwiczeń w Norwegii. Robi może ktoś w takim malowaniu lub jest jakiś zestaw kalkomanii? Jedno z ciekawszych jeżeli nie najciekawsze malowanie Harriera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 W dniu 27.05.2021 o 20:52, jmx62 napisał: A mi się marzy taki GR Mk.5 w malowaniu 1.Sqn RAF w malowaniu zimowym z ćwiczeń w Norwegii. Robi może ktoś w takim malowaniu lub jest jakiś zestaw kalkomanii? Jedno z ciekawszych jeżeli nie najciekawsze malowanie Harriera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Klikło się o dwa razy za dużo, a usunąć samemu nie można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 10 godzin temu, rudy0007 napisał: Jedno z ciekawszych jeżeli nie najciekawsze malowanie Harriera. Przecież dokładnie to wstawiałem na poprzedniej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 Ale u rudy0007 lepiej widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 O Ten szajs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 Faktycznie nie wygląda zachęcająco. Ale że to przepak Fujimi to nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 20 Lipca 2022 Autor Share Napisano 20 Lipca 2022 Ponad rok minął od ostatniego wpisu ale spoko, temat nie umarł. W międzyczasie zakupiłem już 5 zestawów Harriera ale do pełni szczęścia jeszcze mi trochę brakuje. A teraz z zaskoczenia zmian skali. Co powiecie koledzy o czymś takim: Tamiya 61026 Sea Harrier w skali 1/48? Czy w ogóle warto zawracać sobie głowę, wiem że to dosyć stary model Tamki ale jakoś tak mi zawirowało że zacząłem myśleć o Harrierze w większej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Lipca 2022 Share Napisano 20 Lipca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, jmx62 napisał: Ponad rok minął od ostatniego wpisu ale spoko, temat nie umarł. W międzyczasie zakupiłem już 5 zestawów Harriera ale do pełni szczęścia jeszcze mi trochę brakuje. A teraz z zaskoczenia zmian skali. Co powiecie koledzy o czymś takim: Tamiya 61026 Sea Harrier w skali 1/48? Czy w ogóle warto zawracać sobie głowę, wiem że to dosyć stary model Tamki ale jakoś tak mi zawirowało że zacząłem myśleć o Harrierze w większej skali. Z tego co się orientuję to ten model wg Scalemates miał pierwszą edycję w 1971 roku, następnie 1979 i ostatnią w 1982 i ta ostatnia edycja jest oferowana przez firmę TAMIYA. Oglądałem ten model na żywo i z tego co pamiętam to model vintage pełną gębą - uproszczony (chociaż posiada imitację silnika RR Pegasus co jest miłym zaskoczeniem) i z wypukłymi liniami podziałowymi blach (nie spotkałem informacji na temat regeneracji form ani ich przeróbki na wklęsłe jak miało to miejsce w przypadku modelu samolotu F-15C). Podsumowując mogę powiedzieć, że jest to najtańszy Harrier w 48 ale i nie najmłodszy odstający od współczesnych standardów co nie oznacza, że nie można z tego zestawu zbudować ładnej miniatury morskiego Harriera. W linku masz pokazane video z inboxem tego zestawu. Edytowane 20 Lipca 2022 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Lipca 2022 Share Napisano 20 Lipca 2022 Szukam kalkomanii z ciekawymi jubileuszowymi, okazjonalnymi malowaniami Harrierów wszystkich wersji. Czy ktoś się z Kolegów orientuje kto posiada takowe zestawy kalkomanii w swojej ofercie handlowej ? Skale 72 i 48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 20 Lipca 2022 Share Napisano 20 Lipca 2022 39 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Z tego co się orientuję to ten model wg Scalemates miał pierwszą edycję w 1971 roku, następnie 1979 i ostatnią w 1982 W 1971 Sea Harrier jeszcze nie istniał. To wydanie i następne to był GR.1, a SHAR pojawił się dopiero w '82. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Lipca 2022 Share Napisano 20 Lipca 2022 (edytowane) 53 minuty temu, Wymysl napisał: W 1971 Sea Harrier jeszcze nie istniał. To wydanie i następne to był GR.1, a SHAR pojawił się dopiero w '82. Racja bo TAMIYA w pierwszej edycji z 1971 roku wydała model Harriera ale w wersji GR1, w 79 GR3 a Sea Harrier dopiero w 82 roku jako rozwinięcie wcześniejszych zestawów. Przejrzałem jeszcze raz ten wykres i się przyjrzałem dwóm wcześniejszym zestawom i to by się zgadzało co piszesz. Edytowane 20 Lipca 2022 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 21 Lipca 2022 Share Napisano 21 Lipca 2022 13 hours ago, Staryfajter1954 said: Szukam kalkomanii z ciekawymi jubileuszowymi, okazjonalnymi malowaniami Harrierów wszystkich wersji. Czy ktoś się z Kolegów orientuje kto posiada takowe zestawy kalkomanii w swojej ofercie handlowej ? Skale 72 i 48. Tutaj masz sklep "u Niemca" który specjalizuje się w kalkach (Nie tylko do Harrierów): https://www.aero-spezial-modellbauversand.de/advanced_search_result.php?keywords=Harrier&page=6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Lipca 2022 Share Napisano 21 Lipca 2022 1 godzinę temu, AnatolPigwa napisał: Tutaj masz sklep "u Niemca" który specjalizuje się w kalkach (Nie tylko do Harrierów): https://www.aero-spezial-modellbauversand.de/advanced_search_result.php?keywords=Harrier&page=6 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 A pytanko o takiego Harriera GR.7 z Italerki. Ma ktoś? Mozna sprawdzić jakie ma podziały, wklęsłe czy wypukłe? I ogólnie co ten model warty? Czy może lepiej zapolować na Airfixa?7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Linie wypukłe i chyba także o częściowo złym przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Godzinę temu, jmx62 napisał: A pytanko o takiego Harriera GR.7 z Italerki. Ma ktoś? Mozna sprawdzić jakie ma podziały, wklęsłe czy wypukłe? I ogólnie co ten model warty? Czy może lepiej zapolować na Airfixa?7 Zdecydowanie wypukłe. Szukaj zestawu Revella/ Hasegawy. Co do Airfixa... Te ich linie podziału albo się lubi albo nienawidzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 Aha, dzięki. Czyli gościu ktory mnie przebił na allegro to ma pecha. Dzięki Koledzy za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Airfix gr 7/9 w moim egzemplarzu miał tragicznie odlaną owiewkę, ramka wlewowa mocno wchodzi "nad głowę" pilota. Zeszlifowałem co mogłem i wypolerowałem, ale mimo to, mocno jest to widoczne. Na rynku nie znalazłem vacu na zamianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 giberes a mógłbyś podać nr katalogowy tego modelu? To jest już z tych nowych wyprasek? Ten GR-7/9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 Tak, nowy, nr podam wieczorem, jak sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 Ja sklejałem tego https://www.scalemates.com/kits/airfix-a04050-bae-harrier-gr7a-gr9a--100292 i oprócz lekko niedopasowanego LERXa nie było jakichś większych problemów. Owiewka faktycznie niefortunnie połączona z ramką, ale dało się to wyprowadzić. Ogólnie model przyjemny w budowie, chociaż ma trochę uproszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi