Marek62 Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 Super zestaw, mógłbyś coś więcej o malowaniach? Kto , gdzie kiedy i na czym Sam powoli magazynuje Francuzów, mam już caudrona, 520, koolvohena... jeszcze 406, 75 i 152. ( no i kalki) Super fajny zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 Fajna kolekcja francuzów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 Już mnie przerażają te kamuflaże, mieli rozmach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 15 Listopada 2020 Autor Share Napisano 15 Listopada 2020 użyłem do malowania humbrol 98 choclate, hataka gris bleu fonce i khaki francais.Kolor khaki hataki wydawał mi sie za jasny i domieszalem troche hataki 016 dark green. przy malowaniu blocha 152 potrzebowalem jeszcze koloru terre de siene, który uzyskałem mieszajac humbrole 29,94 i 121. A kamuflaze francuskie to niezła zagadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 15 Listopada 2020 Autor Share Napisano 15 Listopada 2020 załaczam dwie fotki curtisa, i kolory na blochu -z rekonstrucji we francji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 Ładny zbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 Fajna kolekcja Nic nie napisales o skali 1/72? Teraz przeciwna strona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 16 Listopada 2020 Share Napisano 16 Listopada 2020 OO jaka ładna kolekcja. I to wszystko to te wiekowe hellery czy coś nowszego? Bo z daleka nie widać co to:) Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 16 Listopada 2020 Share Napisano 16 Listopada 2020 Świetnie razem wyglądają, super zestaw. Ciekawa kolekcja - podoba się, bardzo się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 16 Listopada 2020 Autor Share Napisano 16 Listopada 2020 Skala 1/72. MS 406. Fk 58 to azur, MB 152, CR 714 to rs model, a Curtis to aż model. Mam w planach bregueta 693 i poteza 63-11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 20 godzin temu, Marek62 napisał: Mam w planach bregueta 693 i poteza 63-11. Jeszcze by się przydał D-510, Arsenal VG-33/6/9 a do kompletu Breguetów jeszcze Amiot143, Bloch 174, 200,-210, Leo451 i Potez 540 i masz praktycznie wszystkie żabojady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2020 Breguet z specialhobby gotowy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Grudnia 2020 Share Napisano 9 Grudnia 2020 Fajny. Kolekcja francuzów rozrasta się, jaki będzie następny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2020 mam ochotę na poteza 63-11 z azura ale nie widze go w sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Grudnia 2020 Share Napisano 10 Grudnia 2020 Piekna kolekcja !! Te francuski kamuflaże zachecaja do zbudowania takiej kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Wszyscy chwalą a je będę ten niedobry.Ciekawa kolekcja ale gdzie jest kolor zielony ja się pytam?Zbyt monotonnie to wygląda a urok francuskich samolotów polega właśnie na różnorodności malowań.To nie jest nudny "Polski khaki". Wszystkie modele oprócz Blocha pomalowane tym samym zestawem kolorów.Koloru Chocolet nie używano na myśliwcach tylko na nocnych bombowcach.Na myśliwcach używano koloru Burnt Fonce a to inny kolor. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 Pytasz o ten ,,wściekły" vert? . Ja myślałem że się ktoś erbnął mieszając ten kolor.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) 9 minut temu, myszaty napisał: Pytasz o ten ,,wściekły" vert? . Ja myślałem że się ktoś erbnął mieszając ten kolor.... Niestety nikt się nie erbną.To etatowy kolor kamuflażu i to w dwóch odcieniach. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 12 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2020 znalazłem takie wzorniki kolorów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Zacznijmy od tego że to twoje modele i malujesz je tak jak uważasz za słuszne.Możesz nawet na beżowy róż.Ja zgłosiłem tylko swoje uwagi .Możesz je olać i też będzie ok.Zobacz na stronie Bilmodel.Teraz wypuścili serię farb do "Francuzów" opartą na oryginalnym wzorniku.Są też zdjęcia samego wzornika.Polecam też stronę IPMS Stockholm z tabelami kolorów. Edytowane 13 Grudnia 2020 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 X-Men masz całkowitą rację, jego modele to niech sobie maluje nawet na fioletowo w żółte groszki, aby sprawiało to radość i zadowolenie. Ja też nie zaliczam się do modelarskich ortodoksów, nie liczę nitów, nie poprawiam brakujących mikrometrów, swoje modele pędzluję starymi Humbrolami o jak dla mnie . Ale IPMS Sztokholm to lepiej niech opracuje wzornik kolorów do swoich SAAB-ów i innych wynalazków z Trzema Koronami, bo mieli trochę fajowych sprzętów latających a wiadomości na ten temat mało i słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 13 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2020 Uwagi przyjmuje i stronę Bilmodel napewno obejrze. Tak jak jmx62 nie licze nitów, a kolory jeżeli do konca nie wiadomo jakie mają być to szukam w necie, czasami rózne zródła podaja rózne wersje i z tego cos wybieram. Efekt mi sie podoba lub nie w kazdym razie również poszukiwania malowan tez jest ciekawe, zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec. Wrzucam 2 fotki blocha 152 z mistercrafta z zastosowaniem <dziwnego zielonego z Hataki>, którego troche przyciemniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 Godzinę temu, jmx62 napisał: aby sprawiało to radość i zadowolenie. O to chodzi w każdym hobby. 44 minuty temu, Marek62 napisał: Tak jak jmx62 nie licze nitów Witam w klubie.Ja po bez mała 40 latach sklejania dowiedziałem się po jakim kątem były koła w Fw 190 Godzinę temu, jmx62 napisał: Ale IPMS Sztokholm to lepiej niech opracuje wzornik kolorów do swoich SAAB-ów i innych wynalazków z Trzema Koronami, bo mieli trochę fajowych sprzętów latających a wiadomości na ten temat mało i słabo. Moja działka to " druga" wojna a na odrzutowcach się nie znam to się nie wypowiadam. 47 minut temu, Marek62 napisał: Wrzucam 2 fotki blocha 152 z mistercrafta z zastosowaniem <dziwnego zielonego z Hataki>, którego troche przyciemniłem Hataka to w ogóle te kolory to ma dziwne.Mam ten zestaw i nawet jeden model nim wymalowałem.Dziwnym zbiegiem okoliczności też Blocha 152. Połasiłem się na kolory opracowane przez Bilmodel i zobaczymy co wyjdzie. Przy okazji sklejania D-520 zacząłem się lekko "zagłębiać" w temat malowania "francuzów" bo trochę ich jeszcze będzie i dlatego moja uwaga.Myślę że się nie obraziłeś .Może przy okazji naszej dyskusji ktoś z tego skorzysta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 2 godziny temu, Xmen napisał: Moja działka to " druga" wojna a na odrzutowcach się nie znam to się nie wypowiadam. Ale szwedzki lotnictwo to nie tylko SAAB-y odrzutowe Lansen, Draken, Viggen czy Gripen, to też i lotnictwo drugowojenne, Gladiatora, Re-2000 itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi