Skocz do zawartości

EC-665 "Kangaroo Tigre"

bart207skw

Rekomendowane odpowiedzi

MISTER HOBBY KITS CRAFT - Hobbymodelismo

zgłaszam się z takim projektem. nie wiem jeszcze która wersja będzie kamuflażu. 

wersja raczej z pudła. 

start projektu planuje na początek stycznia, może szybciej. zależy kiedy skończę obecne modele będące na warsztacie.

• jawkers changed the title to EC-665 "Kangaroo Tigre"

wypadałoby zrobić wpudłoks.

posiadam dwa zestawy tego śmigłowca.

z rożnymi kalkami - atak naprawdę kalki są te same różnią się tylko numerem taktycznym maszyny w armii.

wszystkie 4 zestawy maja podobne kalki.

sam zestaw jest kopią zestawu italeri. generalnie jest to to samo, parę części przestawionych na ramce względem oryginału.

model wygląda ciekawie. jednak jak to zwykle bywa nie wszystko jest w zestawie. brak np. pocisków TRIGAT do wersji niemieckiej.

myślę o wersji niemieckiej lub australijskiej.

mam tez kilka części z pozostałości po modelu kitech. oraz zapasowe oszklenie.

pewne będzie dużo szpachli i szlifowania.

start projektu w styczniu.

Fotoram.io (62).jpg

Fotoram.io (63).jpg

Fotoram.io (64).jpg

Fotoram.io (65).jpg

Fotoram.io (66).jpg

Italerka nie była taka zła (Aeroplast był chyba gorszy), więc z tą szpachlą i szlifowaniem nie powinno być tragedii. Tiger zawsze mi się podobał i byłem niezwykle rad, że był brany pod uwagę jako potencjalne maszyny wsparcia pola walki w naszej armii. Ale wygląda na to, że projekt zakupu śmigłowców (dla wszystkich formacji) chyba raczej upadł. Poza paroma blackhawkami dla jednostek specjalnych i Policji nie zanosi się na dalsze zakupy.

• Sad 1

W dniu 8.12.2020 o 13:25, mandrivecs napisał:

Italerka nie była taka zła (Aeroplast był chyba gorszy), więc z tą szpachlą i szlifowaniem nie powinno być tragedii. Tiger zawsze mi się podobał i byłem niezwykle rad, że był brany pod uwagę jako potencjalne maszyny wsparcia pola walki w naszej armii. Ale wygląda na to, że projekt zakupu śmigłowców (dla wszystkich formacji) chyba raczej upadł. Poza paroma blackhawkami dla jednostek specjalnych i Policji nie zanosi się na dalsze zakupy.

Jeszcze AW-101 dla MW... 

Tigery są fajne, ale bardziej żałuję że mimo pięknych sloganów o potężnej Grupie Wyszehradzkiej nie mogliśmy się np. dogadać z Czechami na wspólny zakup AH-1Z.

W dniu 8.12.2020 o 13:25, mandrivecs napisał:

Italerka nie była taka zła (Aeroplast był chyba gorszy)

Edytowane przez Wymysl
Mistercraft to Aeroplast, a Aeroplast kopia Italki. Pozdrawiam Paweł
  • Like 1
  • Thanks 1

W dniu 10.12.2020 o 11:08, bart207skw napisał:

powiem. tak. generalnie niby kopia, ale parę elementów jest na ramce przestawionych. po wstępnych przymiarkach wiem ze jest dużo gorzej spasowany niż oryginał.

Tak samo jak w przypadku modelu F-16 w 72. Kopia niby wyglądająca tak samo a jednak jest zdecydowanie gorzej pod każdym względem. Uroki modeli kopiowanych :(.

wiec wyszło tak, iż mino paru rozgrzebanych projektów zapragnąłem kontaktu z samym plastikiem. i oto efekty:

- sklejony główny wirnik nie bez problemów. - tam trzeba wszystkie wypustki do mocowania łopat  spiłować do zera aby cos wyszło.

- kadłub złożony na sucho tasiemka. - już widać ile będzie piłowania - reszta kadłuba się zgrywa.

- skleiłem ze sobą dwie osłony - jedna wirnika jest w miarę ok. ta od wylotów gazów tragedia. szpachel i piłowanie.

- kółka jak widać - każde inaczej odlane - dobrze, ze mam dwa zestawy to poparuje pod katem wyglądu.

- skleiłem tez skrzydła boczne - jak widać są braki w odlewie  - ale to nie problem.

kolejne fotki będą jak mnie zmęczą bieżące projekty i chęć dłubania w plastiku.

20201214_223055.jpg

20201214_223250.jpg

20201214_223304.jpg

20201214_223448.jpg

20201215_210421.jpg

20201215_221938.jpg

20201214_223337.jpg

20201214_223428.jpg

4 minuty temu, mandrivecs napisał:

Jak na nowy zestaw to tylko "o, ja pierd...lę..."

Oryginał z Aeroplastu będzie lepszy? Albo Hobbyboss?

Aeroplast tm to samo. tylko chyba oszklenie ma mniejszy zadzior po ramce.

poza tym są wypraski jeszcze maszyny testowej/prototypowej (tu mogę się mylić) - nie takiej jak się faktycznie pojawiła

HB - o niebo lepiej ale z uproszczeniami.

najlepszy jest revell - ale niedostępny.

pozostaje kitech - ale on jest jakby 1/100 - jest mniejszy.

21 minut temu, mandrivecs napisał:

Masz jakiś numer tego zestawu rewella? Bo nie znam Tigera tego producenta? 

najpierw jeszcze przed tą italka/aeroplastem/mistercraftem bylo to:

Eurocopter P.A.H.2 model do sklejania Revell 04488 (mojehobby.pl)

ale to byl slaby model raczej sylwetkowy.

a ten jest najlepszy:

EUROCOPTER TIGER UHT/HAP model do sklejania Revell 04485 (mojehobby.pl)

• Like 1

• 4 weeks later...
W dniu 18.01.2021 o 18:29, mandrivecs napisał:

Działasz coś tam przy kangurze?

na ta chwile nie. ale kończę jeden projekt i myślę, ze powoli zacznę w nim dłubać. miałem go zacząć z początkiem tycznia ale z różnych przyczyn będzie chyba z początkiem lutego.

W dniu 9.12.2020 o 14:41, filipsg napisał:

nie mogliśmy się np. dogadać z Czechami na wspólny zakup AH-1Z

Podobnie jak wcześniej na modernizację Mi-24 bodajże z Węgrami...

W dniu 22.01.2021 o 12:15, bart207skw napisał:

witam. mam prośbę do forumowiczów. chodzi mi o jakieś zdjęcie wnętrza śmigłowca tygrys. w necie nic spęczanego nie ma. instrukcja z italeri jest jakaś dziwna kolorystycznie jeśli chodzi o wnętrze. a revella cala czarna.

1.jpg62e72ea4-ead7-4259-8809-4b321f7d08e9Large.jpg.83bc240a9d5699e60ca6e34faa4f767b.jpg

1218271.thumb.jpg.6e6bd3767741f8197e948fb04010358d.jpg

• Like 3