pmroczko Napisano 24 Czerwca 2022 Share Napisano 24 Czerwca 2022 A ja kiedyś kupiłem na targach FB-111A bo jeszcze wtedy nie byłem do końca w temacie... A potrzebuję F-111A z Wietnamu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 24 Czerwca 2022 Share Napisano 24 Czerwca 2022 49 minutes ago, pmroczko said: A ja kiedyś kupiłem na targach FB-111A bo jeszcze wtedy nie byłem do końca w temacie... A potrzebuję F-111A z Wietnamu. Najprościej będzie chyba znaleźć jakiegoś EF-111 (były one przebudowane z F-111A) i zrobić z nich małego Frankenvarka 2. Bo F-111A to nie łatwo dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vark Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 6 godzin temu, pmroczko napisał: A ja kiedyś kupiłem na targach FB-111A bo jeszcze wtedy nie byłem do końca w temacie... A potrzebuję F-111A z Wietnamu. pozwolę sobie zapytać. Modyfikacja wlotu jest łatwa, a jeżeli skrzydła nie byłyby problemem to, który wietnamski ? F-111A z początkowego okresu z klasycznym ładunkiem czy może późniejszy z Linebacker II ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 Cześć! Wielkie dzięki za propozycje! Czyli co - biorę mojego FB-111A, wymieniam w nim skrzydła na krótsze (np. z EF-111) i przerabiam wloty powietrza na takie bez odsysania warstwy przysciennej - i już? @vark- tu jeszcze nie jestem zdecydowany, ale taki z "literkami na ogonie" wygląda dla mnie jakby lepiej... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 1 hour ago, pmroczko said: Cześć! Wielkie dzięki za propozycje! Czyli co - biorę mojego FB-111A, wymieniam w nim skrzydła na krótsze (np. z EF-111) i przerabiam wloty powietrza na takie bez odsysania warstwy przysciennej - i już? @vark- tu jeszcze nie jestem zdecydowany, ale taki z "literkami na ogonie" wygląda dla mnie jakby lepiej... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł @pmroczko Właśnie patrzę na Scalemates na oznaczenia ramek w EF-111 i wygląda na to że jest tam wszystko co potrzebne aby zbudować F-111A (oprócz uzbrojenia). Jeśli reflekujesz to mam gdzieś jeszcze takiego Ravena, którego chętnie wymienię na FB-111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 Tak też właśnie myślałem, że żal "psuć" taki rzadki zestaw... A podesłałbyś linka do scalemates na ten zestaw który masz na wymianę? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 https://www.scalemates.com/kits/hasegawa-51593-ef-111a-raven--122109 Uprzedzam że kalki do Electric Fox-a są trochę posklejane, ale do F-111A ich nie potrzebujesz Ew. mam gdzieś jeszcze jednego EF-111 (chyba https://www.scalemates.com/kits/hasegawa-51593-ef-111a-raven--122109) w stanie "miętowym" ale tego raczej lepiej sklejić jako Ravena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 Super, przekonałeś mnie - napisałem Ci na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vark Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 Ale Panowie macie świadomość, że ramka "D" z Ravena i ramka z "D" z F-111A to dwie różne ramki? Bardzo podobne, ale różne tak jak różne są oba samoloty. Oczywiście parę minut pilnikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 A mógłbyś trochę rozwinąć tę kwestię? Albo może masz lepszy pomysł jakby tu z mojego FB-111 F-111A wykręcić? Z góry dziękuję i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grrzesiek28 Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 (edytowane) Witam. Niekoniecznie instrukcje na scalemates pokazują, że są takie same. Patrząc też na zdjęcia f-111 z Wietnamu to wydaje mi się, że są prawidłowe w EF-111A. Edytowane 25 Czerwca 2022 przez grrzesiek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vark Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 EF-111A F-111A Najtańsza/ szybsza opcja to EF-111 i pilnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vark Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 Na alledrogo dostępny jest F-111A z Hasegawy. Cena lepsza niż na ebayu. Tak dla informacji (to nie moja aukcja i nie znam sprzedającego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grrzesiek28 Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 (edytowane) Dzięki bardzo, o tym nie wiedziałem. Jeśli masz model F-111A to chętnie zobaczę całą ramkę. Ten typ kadłuba jest w przepaku Hobby2000 ale części D6 i D7 są inne. Na tej aukcji też jest coś nie tak, ramka D wygląda jak ramka C, chodzi mi o części nr D6 i D7, są inne niż powinny być według instrukcji i zdjęć. Edytowane 25 Czerwca 2022 przez grrzesiek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vark Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 Faktycznie wygląda na jak ramka "C" a powinna być taka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grrzesiek28 Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 Bardzo dziękuję. Czyli na ten moment jak napisałeś albo pilnik w dłoń i szlifowanie albo zakup 2 modeli, to jest EF-111A i któregoś z Hobby2000. Hasa wydała niestety tylko raz F-111A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 Dziękuję @vark za poprawkę. Tak to jest jak ma się pod ręką tylko scalemates a nie zestaw ze schowka Co do F-111A jest jeszcze opcja Italeri jeśli ma to być OOB. Model prostszy/uboższy od Hasegawy, ale łatwiej dostępny, a formy pochodzą od ESCI więc nie są najgorsze. Dodatkowo można zbudować otwartą kabinę oraz uzbrojenie jest poprawne dla Wietnamu (M-117). Albo lobbing u Hobby 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grrzesiek28 Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 Bardzo dziękuję koledze Vark za pomoc i fotki. Na ten moment, dla mnie, opcja pilnika wydaje mi się najbardziej optymalna jeśli chodzi o stosunek efektu do kosztów. Można jeszcze poszukać wersji Hase C/G bo miała chyba podwójne wypraski, to jest ramkę C i D. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 39 minutes ago, grrzesiek28 said: Bardzo dziękuję koledze Vark za pomoc i fotki. Na ten moment, dla mnie, opcja pilnika wydaje mi się najbardziej optymalna jeśli chodzi o stosunek efektu do kosztów. Można jeszcze poszukać wersji Hase C/G bo miała chyba podwójne wypraski, to jest ramkę C i D. Wersja C/G ma wydłużone skrzydło F-111C /FB-111 (F-111G to FB-111 które przeszły z SAC do TAC). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grrzesiek28 Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 (edytowane) Bardzo dziękuję za info. Przyda się Moja wina bo poszedłem skrótem myślowym. Chdzilo mi o to, że mając wersję EF-111 można poszukać F-111C/G Hasy i podebrać ramkę D a i tak zostaje nam kompletny model wersji F-111G. Biorac wypust Hobby2000 i wypraskę z niego, reszta modelu będzie stanowić tylko części zapasowe. Edytowane 26 Czerwca 2022 przez grrzesiek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vark Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 Jak już koledzy napisali najlepsza /najtańsza opcja dla F-111A to Raven i robótki ręczne. Dla leniwych (czyli dla mnie) gdzie są dwie dolne części z kadłubem (ramki C i D) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 3 hours ago, vark said: Jak już koledzy napisali najlepsza /najtańsza opcja dla F-111A to Raven i robótki ręczne. Dla leniwych (czyli dla mnie) gdzie są dwie dolne części z kadłubem (ramki C i D) Chyba prędzej znajdziesz F-111A niż tego cudaka na wolnym rynku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 4 Lipca 2022 Autor Share Napisano 4 Lipca 2022 Kolega mirage 3 napisał bardzo dobrą recenzję kokpitu firmy Reskit naprawiającego błędy w obrębie kabiny w modelu F-111E firmy Hobby Boss w skali 1/48. Warto się z recenzją zapoznać i może się komuś przydać przy budowie Aardvarka w skali 1/48. Recenzję znajdziecie pod tym linkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 Cześć Chciałbym zasięgnąć Waszego zdania co dysz silników w wersji FB-111A. Chciałem zastąpić je zestawem z Reskit, ale nie jestem pewien czy są one odpowiednie https://reskit-models.com/index.php?route=product/product&product_id=2804 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 Ten zestaw jest git jedynie wersja eF przeszła grubsza modernizację napędu, cała resztą zewnętrznie jest taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi