Xmen Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Nowy rok trzeba zacząć czymś ciekawym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 No, no. Ciekawej urody latawiec. To "nowy" SH czy jakiś leciwy zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2021 (edytowane) W sumie to nie wiem.Wiem tylko tyle że był wydawany przez Azura.Wedlug Scalemates z 2013 roku jest. Edytowane 3 Stycznia 2021 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Stycznia 2021 Share Napisano 4 Stycznia 2021 Wcisne się jeszcze na przód? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2021 17 minut temu, Moses napisał: Wcisne się jeszcze na przód? Zapraszam.Miejsce się znajdzie bo większego zainteresowania i tak nie widać.Zobaczymy w ogóle jak to pójdzie bo do 01.02 muszę się wyrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Stycznia 2021 Share Napisano 4 Stycznia 2021 25 minut temu, Moses napisał: Wcisne się jeszcze na przód? Dawaj, dawaj, jakby co to się trochę posunę w boczek 6 minut temu, Xmen napisał: do 01.02 muszę się wyrobić. A co się szykuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2021 2 minuty temu, abtb napisał: A co się szykuje? Na razie to niespodzianka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 Jak taki ścisk na przodzie to ja sobie popatrzę z drugiego rzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2021 51 minut temu, mig napisał: Jak taki ścisk na przodzie to ja sobie popatrzę z drugiego rzędu. Starczy miejsca w pierwszym rzędzie. Jakoś wielkiego ścisku nie widać. Na chwilę obecną to próbuje ustalić kolor wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 O ile nie ma jakichś specjalnych okoliczności samoloty produkowane dla Wielkiej Brytanii przed lend-lease i przed ustanowieniem standardu ANA powinny być malowane odpowiednikami oryginalnych MAPowskich kolorów wg wzornika DuPont. Zatem wnętrze to byłby Du Pont 71-036 Cockpit Light Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2021 No i właśnie sprawa nie jest taka prosta.Przejrzałem parę wątków w Internecie z budowy i ludzie doszukują się tam różnych kolorów.Od kolorów którymi były malowane francuskie V -156 przez DDG używany przez Vought w robionych w tym czasie Kingfisherach po zielony używany w dostarczanych równolegle Vindicatorach USN.Normalnie pomieszanie z poplątaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 To wszystko wchodziłoby w grę gdyby samoloty zostały przejęte przez GB z innych krajów. O ile się nie mylę były zamawiane bezpośrednio. W tym czasie Anglicy powołali specjalną komisję, która rezydowała Stanach i nadzorowała zgodność realizacji zamówień, w tym malowania ze specyfikacją. Ta komisja uzgadniała też zamienniki kolorów zebrane we wzorniku Du Ponta. Przy okazji - to nie oznacza, że wszystkie samoloty dla RAF i FAA malowano koniecznie Du Pontem. Producentów farb było wielu i wytwórnie korzystały z różnych farb. Ale wzornik był Du Ponta. Zdarzało się, że odbiorcy (np. Belgowie) korzystali z brytyjskich standardów, ale odwrotnie - nie spotkałem się. Jednak szczegóły malowania herbacianych 'serników' nie są moją szczególną pasją. Mogę nie wiedzieć o niestandardowych okolicznościach. Piszę o ogólnej zasadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2021 Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Do tego dochodzi zamieszanie z malowaniem kamuflażu.Podobno część była w kamuflażu TSS a część w kamuflażu TLS.Techmod podaje kolory DG,DE SKY.W instrukcji modelu jest podane OD, NG i LGG.Jeszcze na dodatek widziałem kamuflaż w zestawie OD,OG i SKY BLUE.Coś mi się wydaje że dłużej będę dochodził do tego jak go pomalować niż będę go składał. Edytowane 5 Stycznia 2021 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Stycznia 2021 Share Napisano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Fajny model i ciekawa dyskusja. Mam w planach zrobić Chesapeake'a z Academy i też już trochę grzebałem w temacie malowania. Łatwo nie będzie. Tutaj taka dyskusja którą sobie zapisałem, być może już widziałeś: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235068592-v-156-b1-chesapeake-interior-color-quandry/ Edytowane 6 Stycznia 2021 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2021 21 minut temu, barszczo napisał: Fajny model i ciekawa dyskusja. Mam w planach zrobić Chesapeake'a z Academy i też już trochę grzebałem w temacie malowania. Łatwo nie będzie. Tutaj taka dyskusja którą sobie zapisałem, być może już widziałeś: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235068592-v-156-b1-chesapeake-interior-color-quandry/ Widziałem i dalej wiem że nic nie wiem.Sami nie wiedzą na 100%.Raczej pójdę w zieleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Pierwsze cięcia "sernika" Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2021 Pierwszy kolor naniesiony.Wybrałem Yellow green.Czy dobrze nie wiem bo jest straszne zamieszanie z tym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2021 Wnętrze gotowe do montażu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 12 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2021 Mimo praktycznie zerowego zainteresowania dalszy postęp prac. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Stycznia 2021 Share Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) 33 minuty temu, Xmen napisał: Mimo praktycznie zerowego zainteresowania Oj tam, oj tam, zaraz takie poważne aj waje . Wielkie projekty powstają w ciszy i bez rozgłosu 33 minuty temu, Xmen napisał: dalszy postęp prac. O to, to. Na razie widać że wnętrze pasuje do kadłuba Dawaj dalej, bo w drugim rzędzie już zaczynają z nudów partyjkę brydżyka. Edytowane 12 Stycznia 2021 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 12 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2021 1 minutę temu, abtb napisał: Wielkie projekty powstają w ciszy i bez rozgłosu To nie ten adres.Wielkie projekty to ktoś inny. 2 minuty temu, abtb napisał: Dawaj dalej, bo w drugim rzędzie już zaczynają z nudów partyjkę brydżyka. Nic na to nie poradzę.Nie zamierzam się spieszyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 12 Stycznia 2021 Share Napisano 12 Stycznia 2021 Mimo praktycznie zerowego zainteresowania dalszy postęp prac. Lepiej nie sprowadzać za dużo gości bo zaczną się czepiać, że wypustek po wypychaczach nie usunąłeś z wnętrza kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Stycznia 2021 Share Napisano 13 Stycznia 2021 8 godzin temu, sebastain napisał: wypustek po wypychaczach nie usunąłeś z wnętrza kabiny Stawiam dolary przeciwko orzechom, że są poza "zasięgiem" wewnętrznej konstrukcji a ta po środku załapała się pod półkę ze zbiornikiem (?) Więc domniemam, że ich zupełnie nie widać. A usuwanie ich to była by raczej sztuka dla sztuki. Ale poczekajmy na interpretację autora, Może ona rozwieje obawy estetów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2021 7 godzin temu, abtb napisał: Ale poczekajmy na interpretację autora, Może ona rozwieje obawy estetów Ja zaś nie zamierzam się tłumaczyć.Może usunąłem może nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi