Wymysl Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Również wkrótce 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/ksiazka-baltyckie-niebo-1939-niemieckie-lotnictwo-morskie-w-kampanii-wrzesniowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października 21 godzin temu, Wymysl napisał: Również wkrótce to chyba tych Iskier od Army nie bede juz sprzedawal..... ale cena pewnie ze 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października 4 minuty temu, BRAVO112 napisał: to chyba tych Iskier od Army nie bede juz sprzedawal..... ale cena pewnie ze 150 MiG-i-15 o podobnej objętości kosztują u wydawcy 99. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października 21 godzin temu, Wymysl napisał: Kto kupi, niech powie co w środku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października Spoko. Straszą, że dopiero za 2/3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października (edytowane) Strzelam, że podobnie jak w Ił2 samolot po polsku vs Polish Wings, trochę więcej fotek i tekstu, plus powielenie większości plansz barwnych? Samolot szkolno-treningowy TS-11 Iskra - Wydawnictwo Stratus Edytowane 25 Października przez mysiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października 6 godzin temu, DobreMzimu napisał: https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/ksiazka-baltyckie-niebo-1939-niemieckie-lotnictwo-morskie-w-kampanii-wrzesniowej Z tym krzyżem pod skrzydłem Heinkla to chyba kogoś poniosło, wielkie krzyże pojawiły się na pewien okres na samolotach Luftwaffe jako rezultat doświadczeń z kampanii w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października Bo to na bazie zdjęcia datowanego na 1940r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 5 Listopada Share Napisano 5 Listopada W związku z zapowiedzią nowego Curtissa zaopatrzyłem się z to stare, bo z 1985, ale jare wydanie. Co prawda w Birmie latały wyłącznie maszyny z Cyclone, ale miejmy nadzieję, że AH już kombinuje zestaw z tym silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 14 Listopada Share Napisano 14 Listopada kolejna pozycja o malowaniu samolotów amerykańskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 14 Listopada Share Napisano 14 Listopada W dniu 25.10.2024 o 09:16, DobreMzimu napisał: https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/ksiazka-baltyckie-niebo-1939-niemieckie-lotnictwo-morskie-w-kampanii-wrzesniowej Nazwisko autora a pierwsze recenzje to potwierdzają, wrecz krzyczy "rece precz od tego dziadostwa". Kupujecie na wlasne ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlbertO Napisano 14 Listopada Share Napisano 14 Listopada 2 godziny temu, hadzi napisał: a pierwsze recenzje to potwierdzają Jakieś linki do recenzji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Listopada Share Napisano 14 Listopada 10 godzin temu, hadzi napisał: Nazwisko autora (...) krzyczy "rece precz od tego dziadostwa" Słaby jest? Poważnie pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada 17 godzin temu, AlbertO napisał: Jakieś linki do recenzji? na FB grupa literatura lotnicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada 9 godzin temu, Grzes napisał: Słaby jest? Poważnie pytam. Jezeli jeszcze nic tego autora nie czytales, to powiem tyle, ze notorycznie dopisuje oczywiste wiadomosci, co wplywa negatywnie na tekst. Tej ksiazki nie mam, wiem jednak, ze i tu robi to samo. W ksiazce o 318 dywizjonie wciaz dopisywal np do relacji pilotow, gdy mowili "samolot" to w nawiasie i to wielokrotnie w tym samym fragmencie tekstu pisal np.: "...samolot(Spitfire MK.Vc numer seryjny taki i taki)..." , "...dywizjon (318...)..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcturus Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada Aha, czyli dbałość o szczegóły i naukowe podejście (nawet jeśli wpływają na płynność czytania) to "dziadostwo"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMS Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada (edytowane) 5 godzin temu, hadzi napisał: na FB grupa literatura lotnicza ... poważna sprawa, zmienia wszystko.... A poważnie - jakie dokonania ma ta grupa? Edytowane 15 Listopada przez MMS 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada (edytowane) 15 godzin temu, Grzes napisał: Słaby jest? Poważnie pytam. nie wiem o co chodzi tym recenzentom ale posiadam w/w autora takie publikacje : to subiektywnie (nie jestem historykiem a hobbystą amatorem) uważam że niczego kompetentniejszego na rynku w tej tematyce i w języku polskim nie ma. Jedyne do czego można się przyczepić to w pewien sposób "autoplagiaty" ale nie uważam że to problem jak autor pisze o tym samym w swoich własnych książkach w ten sam sposób. Druga sprawa może bardziej denerwująca (co wrażliwszych) to pewien sposób konstruowania narracji przez autora w której pewne rzeczy niepotwierdzone w kilku źródłach (np. dotyczące wspomnień lotników) przyjmuje "jako pewnik" - zatem jakiś ortodoks tematu mógłby mu zarzucić bajkopisarstwo nieprzystające poważnemu badaczowi archiwów. EDIT ------------- PS: jeszcze jedna uwaga - wspomniane przeze mnie publikacje zostały wydane już jakiś czas temu i zdarzają się miejsca (sam znalazłem kilka, z czego jedno o ile dobrze pamiętam dotyczyło źle opisanej fotografii) w których informacje są błędne, albo obecnie dysponujemy na ich temat obszerniejszą wiedzą. Ale jak wiadomo takie rzeczy "załatwia się" wydając zaktualizowane wznowienia wydawnicze. Edytowane 15 Listopada przez M.A.V. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada Godzinę temu, M.A.V. napisał: M.A.V. Czy we wskazanych publikacjach są zdjęcia szczegółów Lathama i Lublina VIII? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada Godzinę temu, DobreMzimu napisał: Czy we wskazanych publikacjach są zdjęcia szczegółów Lathama i Lublina VIII? chodzi Ci o detale konstrukcyjne np. kabiny, silników czy wnętrza ? Z tym będzie ciężko.... Poza tym z tego co pamiętam to nie ma tam żadnych "odkrywczych" fotek - wszędzie w zasadzie są publikowane te same fotografie (bo nie zachowało się ich za dużo). Jak regularnie zaglądasz np do Historii Puckich to u Olejki nic nowego nie znajdziesz.... Ja w ostatnich latach jedyne "nowe" zdjęcia w temacie MDLu widziałem tutaj : do kupienia np tutaj : https://www.odk.pl/lotnictwo-morskie-w-pucku,52833.html w publikacjach duetu Grochowska-Dąbrowska , mam na myśli te : też jest sporo niepublikowanych wcześniej nigdzie zdjęć ale to w 95% materiały dotyczące codziennego życia personelu i pilotów (zdjęcia robione prywatnie i amatorsko) , mało jest natomiast dobrej jakości (wyraźnych) zdjęć sprzętu. Chodzi mi o takie, które mają wartość pod kątem modelarskim. Ale rozejrzę się napisz tylko co konkretnie Cię interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada Godzinę temu, M.A.V. napisał: Ale rozejrzę się napisz tylko co konkretnie Cię interesuje Dziękuję za informację Szukam wszystkiego co dotyczy szczegółów ww samolotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada 4 godziny temu, M.A.V. napisał: nie wiem o co chodzi tym recenzentom ale posiadam w/w autora takie publikacje : to subiektywnie (nie jestem historykiem a hobbystą amatorem) uważam że niczego kompetentniejszego na rynku w tej tematyce i w języku polskim nie ma. Jedyne do czego można się przyczepić to w pewien sposób "autoplagiaty" ale nie uważam że to problem jak autor pisze o tym samym w swoich własnych książkach w ten sam sposób. Druga sprawa może bardziej denerwująca (co wrażliwszych) to pewien sposób konstruowania narracji przez autora w której pewne rzeczy niepotwierdzone w kilku źródłach (np. dotyczące wspomnień lotników) przyjmuje "jako pewnik" - zatem jakiś ortodoks tematu mógłby mu zarzucić bajkopisarstwo nieprzystające poważnemu badaczowi archiwów. EDIT ------------- PS: jeszcze jedna uwaga - wspomniane przeze mnie publikacje zostały wydane już jakiś czas temu i zdarzają się miejsca (sam znalazłem kilka, z czego jedno o ile dobrze pamiętam dotyczyło źle opisanej fotografii) w których informacje są błędne, albo obecnie dysponujemy na ich temat obszerniejszą wiedzą. Ale jak wiadomo takie rzeczy "załatwia się" wydając zaktualizowane wznowienia wydawnicze. Tylko to jest cos co napisał jako chyba pierwsze swoje opracowanie i jest po raz kolejny przepisywane i wydawane pod innym tytułem. to co potem płodził jest coraz gorsze a do tego pisane w sposób od ktorego zeby bolą, tego sie po prostu nie da czytać. Najgorsze chyba była wojna powietrzna w Karpatach, jeśli dobrze pamiętam, tam zaczął jeszcze obficie wbijac dokumenty w kilku językach. Autor poza pisaniem w koszmarny sposób ( nie ma radości z czytania jest mozolne przebujanie się przez zapętlone teksty) to jeszcze z plagiatami na koncie i delikatnie mówiąc zamieszaniem wokół swojego stopnia naukowego. Być może go krzywdzę ale odpuściłem jakiś czas temu wszelkie zainteresowanie dziełami tego Pana. Żałuję ciekawych tematów, które zmasakrował a które mnie bardzo interesują bo sporo na temat lotnictwa IWŚ potworzył. taki trochę Michulec a rebours Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada W dniu 14.11.2024 o 16:06, AlbertO napisał: Jakieś linki do recenzji? https://www.facebook.com/groups/217352845352767 Mateusz Kabatek Najbardziej zasłużony współautor · Srseopdonti8 :0ae17150a20pr815izio1ln1ht6gm2t m45u6f8akźm 9df · Dotarła. Zacząłem czytać. Źródła niemieckie te same, co w artykułach w "MSiO" sprzed kilku lat. Sporo dziwnych wtrąceń w nawiasach kwadratowych w treści cytatów. Śmieszne błędy wynikające z braku znajomości języka niemieckiego. Autor chyba nie dostrzegł, że lotnisko Stolp-Reitz to zupełnie inne lotnisko niż Stolp-West i posługuje się nieprawidłowym zlepkiem Stolp-Reitz (West). Naprawdę nie wiem, po co za każdym razem pisać, że He 59 był wodnosamolotem pływakowym, a Do 18 łodzią latającą. Zresztą jest to stała tendencja autora, do wyjaśniania rzeczy oczywistych po X razy na jedną stronę i milczenia w kwestiach naprawdę wymagających lub chociaż wartych szerszego omówienia. Rażą stwierdzenia w stylu: "dwusamolotowy klucz". Choć pierwsze ogólne wrażenie było pozytywne, to po chwili czar zaczął pryskać. Książkę czyta się bardzo ciężko (a w zasadzie - nie da się czytać). Wewnątrz jest kilka prostych sylwetek barwnych, lecz z rzeczywistym wyglądem niemieckich samolotów morskich we wrześniu 1939 roku mają one niewiele wspólnego. To jest jedna z recenzji tej książki. Nazwisko recenzenta jest chyba znane Kolegom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada 2 godziny temu, Qz9 napisał: Tylko to jest cos co napisał jako chyba pierwsze swoje opracowanie i jest po raz kolejny przepisywane i wydawane pod innym tytułem. dokładnie to miałem na myśli pisząc wcześniej o "autoplagiatach" 2 godziny temu, Qz9 napisał: to co potem płodził jest coraz gorsze w tym stwierdzeniu też jest sporo racji ---> jego publikacja o CANT-cie jest merytorycznie b.słaba. o jego publikacjach o czasach Wielkiej Wojny się nie wypowiadam bo nie jestem kompetentny - nie wchodzi to w zakres moich zainteresowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi