vilge Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Cześć Jak w tytule,jakie polecacie farby pod pedzel do samolotów. Chodzi mi o kolory potrzebne do pomalowanie i wykończenia małych detali np.przewodów we wnekach,małych części nie dających na modelu pomalować aerografem. Mam trochę farbek vallejo pod pędzel od pancerki ale z tego co widzę na zdjęciach i instrukcjach to niekoniecznie większość komponuje się z lotnictwem. Interesuje mnie podstawowa paleta jakiej używacie czyli najpotrzebniejsze 5/6 kolorów. Pozdrawiam Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Polecam serię firmy Hataka Hobby Blue Line - seria B -to linia wodorozcieńczalnych farb akrylowych, zoptymalizowana pod kątem malowania pędzlem. Farba świetnie nadaje się do wykorzystania w różnych technikach malarskich – nierozcieńczona zapewnia doskonałe krycie i niezwykle gładką powierzchnię już po jednokrotnym malowaniu. robią całe zestawy do samolotów- można oczywiście kupić pojedyncze kolory. https://www.mojehobby.pl/catalog/seria-B-Blue-Line.html https://www.youtube.com/watch?v=LUDZAzkqEVs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Hataka Blue to rzeczywiście świetne farby do pędzla. Vallejo też są bardzo fajne - myślę, że coś w ich palecie też powinieneś znaleźć odpowiedniego. Od siebie jeszcze mogę polecić farby Lifecolor, a jak potrzebujesz tylko jakieś detale podmalować to wystarczy ci i taniutka Pactra, która może nie jest wybitna, ale do takiego celu w zupełności wystarczy. Jakbyś potrzebował metalików to do pędzla najlepsze będą te od Ammo albo też Hataki B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Do detali ja używam Pactry kolory i małych Tamiya - wszystkie metaliczne. ( metal gun, metal gun light, alu itd...) Hataka Blue? Mnie nie podeszły, zachowywały się jak plakatówka.. Tamek - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Vallejo ma dość szeroką paletę i spokojnie dobierzesz tam coś do samolotów. Niebieska Hataka również jest bardzo dobra, zdecydowanie mam z nią przyjemniejsze doświadczenia niż z Tamką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vilge Napisano 6 Marca 2021 Autor Share Napisano 6 Marca 2021 Dzięki za oddzew. Myslę nad Vallejo albo Hataką.Ta pierwsza firma ma chyba wiekszą paletę kolorów. Właśnie,jakie kolory podstawowe polecalibyście pod lotnictwo? Chodzi mi o malowanie małych detali w kabinie,hydrauliki wnętrza podwozia radarów jak np.w robionym teraz F-15. Mam parę kolorów Vallejo z pancerki ale widzę że raczej się nie nadają. Aha,w dużej części instrukcjach modeli nie ma właśnie podanych kolorów wyposażenie o którym pisałem wyżej.Np.Zvezda. Rozumiem że w dużej mierze siedzicie przed kompem przeglądając zdjęcia archiwalne? Pozdrawiam. Arek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 14 Września 2021 Share Napisano 14 Września 2021 (edytowane) jeśli udałoby ci się dostać to polecam akryle marabu. To nie są farby konfekcjonowane jako modelarskie i były w Pl jakiś czas temu bardziej dostępne . Te o których piszę ,marabu decorlack acrylic są w słoiczkach z czarnymi nakrętkami( marabu na w swojej ofercie bardzo wiele farb także akrylowych) Ja kupiłem w wyprzedaży w sklepie storm w Gd Wrzeszcz. Metaliczne za 3,5 15 ml duże akryle po 6 zł 50 ml . Ich zaletą jest dobre krycie i większa przyczepność niż vinilowych, Chociaż do pędzla używam też vallejo i uważam za świetne to marabu + rozcieńczalnik modellers world pod pędzel są najlepsze. Zastrzegam -są to farby na szczegóły nie na powierzchni bo np, srebrna ma widoczne ziarno, którego pędzlem na większym elementem równo nie położysz. Przynajmniej ja nie potrafię. Edytowane 15 Września 2021 przez golf czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 16 Września 2021 Share Napisano 16 Września 2021 W dniu 6.03.2021 o 15:26, vilge napisał: Dzięki za oddzew. Myslę nad Vallejo albo Hataką.Ta pierwsza firma ma chyba wiekszą paletę kolorów. Właśnie,jakie kolory podstawowe polecalibyście pod lotnictwo? Chodzi mi o malowanie małych detali w kabinie,hydrauliki wnętrza podwozia radarów jak np.w robionym teraz F-15. Mam parę kolorów Vallejo z pancerki ale widzę że raczej się nie nadają. Aha,w dużej części instrukcjach modeli nie ma właśnie podanych kolorów wyposażenie o którym pisałem wyżej.Np.Zvezda. Rozumiem że w dużej mierze siedzicie przed kompem przeglądając zdjęcia archiwalne? Pozdrawiam. Arek. Ja akurat używam Tamiyi, mam prawie pełną paletę, więc używam zarówno pod aerograf, jak i do pędzelka. Co do kolorów, nie ma co patrzeć dokładnie na schematy producentów. Zdjęcia się przydają, też robiłem F-15 niedawno mogę Ci podesłać. Ale tak naprawdę nikt nie będzie porównywać ich z wzornikiem kolorów. Chodzi o ogólne wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Września 2021 Share Napisano 16 Września 2021 Polecam Tamiyę i Gunze rozcieńczoną GUNZE T106 Mr.Color Leveling Thinner 110 ml-nie ma smug i śladów po pędzlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 16 Września 2021 Share Napisano 16 Września 2021 4 godziny temu, robertmodelarz napisał: Polecam Tamiyę i Gunze rozcieńczoną GUNZE T106 Mr.Color Leveling Thinner 110 ml-nie ma smug i śladów po pędzlu. Możesz nakręcić filmik jak malujesz gunze albo tamką na tym rozcieńczalniku i nie zostawiasz smug? Jak malujesz coś innego niż łyżeczkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vilge Napisano 16 Września 2021 Autor Share Napisano 16 Września 2021 5 godzin temu, GreGG24 napisał: Ja akurat używam Tamiyi, mam prawie pełną paletę, więc używam zarówno pod aerograf, jak i do pędzelka. Co do kolorów, nie ma co patrzeć dokładnie na schematy producentów. Zdjęcia się przydają, też robiłem F-15 niedawno mogę Ci podesłać. Ale tak naprawdę nikt nie będzie porównywać ich z wzornikiem kolorów. Chodzi o ogólne wrażenie. Cześć Tamiya ogólnie jest spoko.Chociaż nadaje się bardziej do aerografu.(według mojego skromnego zdania oczywiście). Muszę zainteresować się farbkami o których pisał kolega "golf czarny". Ewentualnie zainwestować w bogatszą paletę farb Tamiya(jednak). Akurat z mojego F-15 malowanego Tamiją,Gunze i Vallejo jestem zadowolony.Sęk w tym że do aero mam gunziaki a zostało mi sporo Humbroli z wcześniejszego etapu modelarstwa i żal je utylizować. A nie za bardzo mam miejsce na nowe nie pozbywając się "staroci" Pozdrawiam Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 16 Września 2021 Share Napisano 16 Września 2021 Ja szczerze mówiąc to do szczegółów używam albo gunze, albo pactry. Są tanie mają dobre krycie ;D. Mam też kilka z niebieskiej hataki i też mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi