Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Jak w tytule,jakie polecacie farby pod pedzel do samolotów.

Chodzi mi o kolory potrzebne do pomalowanie i wykończenia małych detali np.przewodów we wnekach,małych części nie dających na modelu pomalować aerografem.

Mam trochę farbek vallejo pod pędzel od pancerki ale z tego co widzę na zdjęciach i  instrukcjach to niekoniecznie większość komponuje się z lotnictwem.

Interesuje mnie podstawowa paleta jakiej używacie czyli najpotrzebniejsze 5/6 kolorów.

Pozdrawiam

Arek

Napisano

Polecam serię firmy Hataka Hobby Blue Line - seria B -to linia wodorozcieńczalnych farb akrylowych, zoptymalizowana pod kątem malowania pędzlem. Farba świetnie nadaje się do
wykorzystania w różnych technikach malarskich – nierozcieńczona zapewnia doskonałe krycie i niezwykle gładką powierzchnię już po jednokrotnym malowaniu. robią całe zestawy do samolotów- można oczywiście kupić pojedyncze kolory.

https://www.mojehobby.pl/catalog/seria-B-Blue-Line.html

https://www.youtube.com/watch?v=LUDZAzkqEVs

Napisano

Hataka Blue to rzeczywiście świetne farby do pędzla. Vallejo też są bardzo fajne - myślę, że coś w ich palecie też powinieneś znaleźć odpowiedniego.

Od siebie jeszcze mogę polecić farby Lifecolor, a jak potrzebujesz tylko jakieś detale podmalować to wystarczy ci i taniutka Pactra, która może nie jest wybitna, ale do takiego celu w zupełności wystarczy.

Jakbyś potrzebował metalików to do pędzla najlepsze będą te od Ammo albo też Hataki B.

Napisano

Do detali ja używam Pactry kolory  i małych Tamiya - wszystkie  metaliczne. ( metal gun, metal gun light, alu itd...)

Hataka Blue? Mnie nie podeszły, zachowywały się jak plakatówka..

Tamek - 

Napisano

Vallejo ma dość szeroką paletę i spokojnie dobierzesz tam coś do samolotów. Niebieska Hataka również jest bardzo dobra, zdecydowanie mam z nią przyjemniejsze doświadczenia niż z Tamką. 

Napisano

Dzięki za oddzew.

Myslę nad Vallejo albo Hataką.Ta pierwsza firma ma chyba wiekszą paletę kolorów.

Właśnie,jakie kolory podstawowe polecalibyście pod lotnictwo?

Chodzi mi o malowanie małych detali w kabinie,hydrauliki wnętrza podwozia radarów jak np.w robionym teraz F-15.

Mam parę kolorów Vallejo z pancerki ale widzę że raczej się nie nadają.

Aha,w dużej części instrukcjach modeli nie ma właśnie podanych kolorów wyposażenie o którym pisałem wyżej.Np.Zvezda.

Rozumiem że w dużej mierze siedzicie przed kompem przeglądając zdjęcia archiwalne?

Pozdrawiam.

Arek.

• 6 months later...
Napisano (edytowane)

jeśli  udałoby ci się  dostać  to polecam  akryle marabu. To nie są farby   konfekcjonowane jako modelarskie i były w Pl jakiś czas temu bardziej dostępne . Te  o których piszę ,marabu decorlack acrylic są w  słoiczkach z czarnymi nakrętkami( marabu na  w swojej ofercie bardzo wiele farb także  akrylowych) Ja kupiłem w  wyprzedaży w sklepie storm w Gd Wrzeszcz. Metaliczne za  3,5  15  ml duże  akryle po 6 zł 50 ml . Ich zaletą jest dobre  krycie i  większa  przyczepność  niż  vinilowych, Chociaż do  pędzla używam też vallejo i uważam za świetne to marabu + rozcieńczalnik  modellers  world  pod  pędzel są  najlepsze. Zastrzegam -są  to farby  na szczegóły nie na powierzchni bo np, srebrna ma widoczne ziarno, którego pędzlem  na większym elementem równo  nie położysz. Przynajmniej ja nie  potrafię.

Edytowane przez golf czarny
Napisano
W dniu 6.03.2021 o 15:26, vilge napisał:

Dzięki za oddzew.

Myslę nad Vallejo albo Hataką.Ta pierwsza firma ma chyba wiekszą paletę kolorów.

Właśnie,jakie kolory podstawowe polecalibyście pod lotnictwo?

Chodzi mi o malowanie małych detali w kabinie,hydrauliki wnętrza podwozia radarów jak np.w robionym teraz F-15.

Mam parę kolorów Vallejo z pancerki ale widzę że raczej się nie nadają.

Aha,w dużej części instrukcjach modeli nie ma właśnie podanych kolorów wyposażenie o którym pisałem wyżej.Np.Zvezda.

Rozumiem że w dużej mierze siedzicie przed kompem przeglądając zdjęcia archiwalne?

Pozdrawiam.

Arek.

Ja akurat używam Tamiyi, mam prawie pełną paletę, więc używam zarówno pod aerograf, jak i do pędzelka. Co do kolorów, nie ma co patrzeć dokładnie na schematy producentów. Zdjęcia się przydają, też robiłem F-15 niedawno 😉 mogę Ci podesłać.

Ale tak naprawdę nikt nie będzie porównywać ich z wzornikiem kolorów. Chodzi o ogólne wrażenie.

Napisano

Polecam Tamiyę i Gunze rozcieńczoną GUNZE T106 Mr.Color Leveling Thinner 110 ml-nie ma smug i śladów po pędzlu.

T106.jpg

Napisano
4 godziny temu, robertmodelarz napisał:

Polecam Tamiyę i Gunze rozcieńczoną GUNZE T106 Mr.Color Leveling Thinner 110 ml-nie ma smug i śladów po pędzlu.

T106.jpg

Możesz nakręcić filmik jak malujesz gunze albo tamką na tym rozcieńczalniku i nie zostawiasz smug? Jak malujesz coś innego niż łyżeczkę?

Napisano
5 godzin temu, GreGG24 napisał:

Ja akurat używam Tamiyi, mam prawie pełną paletę, więc używam zarówno pod aerograf, jak i do pędzelka. Co do kolorów, nie ma co patrzeć dokładnie na schematy producentów. Zdjęcia się przydają, też robiłem F-15 niedawno 😉 mogę Ci podesłać.

Ale tak naprawdę nikt nie będzie porównywać ich z wzornikiem kolorów. Chodzi o ogólne wrażenie.

Cześć

Tamiya ogólnie jest spoko.Chociaż nadaje się bardziej do aerografu.(według mojego skromnego zdania oczywiście).

Muszę zainteresować się farbkami o których pisał kolega "golf czarny".

Ewentualnie zainwestować w bogatszą paletę farb Tamiya(jednak).

Akurat z mojego F-15 malowanego Tamiją,Gunze i Vallejo jestem zadowolony.Sęk w tym że do aero mam gunziaki a zostało mi sporo Humbroli z wcześniejszego etapu modelarstwa i

żal je utylizować.

A nie za bardzo mam miejsce na nowe nie pozbywając się "staroci"

Pozdrawiam 

Arek

Napisano

Ja szczerze mówiąc to do szczegółów używam albo gunze, albo pactry:szczerbol:. Są tanie mają dobre krycie ;D. Mam też kilka z niebieskiej hataki i też mogę polecić.