FLECZER Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) Jeśli ktoś myślał że już nie zobaczy warsztatu z udziałem Crusadera produkcji Revell/Hasegawa to się mylił. Model przeleżał w zapieczętowanym kartoniku 20 lat. Jak go kupowałem nie było wyboru. Dziś w sklepie brałbym IBG. Zakupy na zapas są raczej kiepskim pomysłem ale ciężko się powstrzymać. Model składa się świetnie ale uproszczenia i błędy sprawiły że postanowiłem go ukryć. Wymiana lufy jak widać na fotce była konieczna. Edytowane 26 Maja 2021 przez FLECZER literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 21 Marca 2021 Autor Share Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) Budowa z pudła byłaby szybka i prosta. Jednak powstałaby karykatura Crusadera. Wymieniłem lampy, łopatę, lufę. Dorobiłem szekle i śruby/nity na przednim pancerzu, zmieniłem kształt zasobnika wieżowego. Aby zminimalizować wrażenie błędnych proporcji zrobiłem osłony przeciwpyłowe. Model ma zbyt wysoki kadłub i za niską wieżę. Nie mierzyłem tego co prawda ale do takich wniosków doszedłem obserwując dostępne zdjęcia. Edytowane 21 Marca 2021 przez FLECZER literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Dobry pomysł z tą ciężarówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 21 Marca 2021 Autor Share Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) Stan aktualny. Chcę dorobić podstawkę z pozorantami podnoszącymi atrapę. Wszystko zależy od tego czy uda mi się figurki w miarę ładnie wymalować. Jeśli nie to model wyląduje na drewnianym klocku. Plandeka przyczepiona do czołgu tymczasowo na bluetack. Edytowane 21 Marca 2021 przez FLECZER literówka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Czy można prosić o wyjaśnienie o co chodzi z tą "ciężarówką"? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Marca 2021 Super Moderator Share Napisano 21 Marca 2021 27 minut temu, Endrju napisał: Czy można prosić o wyjaśnienie o co chodzi z tą "ciężarówką"? Takie maskowanie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 21 Marca 2021 Autor Share Napisano 21 Marca 2021 31 minut temu, Endrju napisał: Czy można prosić o wyjaśnienie o co chodzi z tą "ciężarówką"? Pozdrawiam Andrzej Operacja Bertram 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 2 godziny temu, jawkers napisał: Takie maskowanie Dziękuję. 2 godziny temu, FLECZER napisał: Operacja Bertram Dziękuję za wyjaśnienie. Nie znałem tego epizodu. Już sobie doczytałem Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 Ubranie czołgu w ubranko ciężarówki to chyba dobry pomysł na kiepski model. Mało brakowało a robiłbym kolejna taką . Churchill z italeri jest idealnym kandydatem ale spróbuję go uratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Pomysł i wykonanie zacne podziwiam te twoje przeróbki są zawsze kapitalne pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Maja 2021 Autor Share Napisano 26 Maja 2021 Crusader będzie jednym z elementów kolekcji brytyjskiej. Kolejnymi" w drodze" będą Dorchestery, Cromwelle a później zobaczymy co się jeszcze urodzi. Modele drożeją, a covid przynajmniej w moim przypadku ograniczał przychody delikatnie zwiększając ilość czasu wolnego więc pojawia się więcej scratchy. Dorchester z bagażnikiem dachowym wymaga nitowania i bambetli. Drugi potrzebuje nieco więcej pracy. Cromwell CS jest jednym z trzech które aktualnie buduję (pozostałe to Airfix i Revell). Mam nadzieję skończyć też Beaverette. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 27 Maja 2021 Autor Share Napisano 27 Maja 2021 Pierwszy z Dorchesterów okulkowany. Kulki BGA 0,25. Teraz czeka na podkład i ewentualne poprawki kulek. Przewiduję malowanie brytyjskie pustynne. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 Jakim CA kleiłeś te kulki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 W dniu 21.03.2021 o 19:29, Endrju napisał: Czy można prosić o wyjaśnienie o co chodzi z tą "ciężarówką"? Pozdrawiam Andrzej Czarno-białe zdjęcie powyżej. Masz ciężarówkę na... Gąsienicach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 27 Maja 2021 Autor Share Napisano 27 Maja 2021 15 minut temu, Skinn3r napisał: Jakim CA kleiłeś te kulki? Niczym spektakularnym. Zwykle używam rzadkiego Bonda a tym razem pod ręką miałem coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 2 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2021 Dorwałem się do aerografu. Na pierwszy ogień poszedł nieco przerobiony airfixowy cromwell por.Skibińskiego. Zacząłem od niego bo sporo z malowania bryły jest zasłonięte dodatkami. Jutro mam zamiar kontynuować malunki. Załoganci oczywiście też będą. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 2 Czerwca 2021 Share Napisano 2 Czerwca 2021 Fajnie, ale czy nie za ciemno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 2 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2021 19 minut temu, Klapouch napisał: Fajnie, ale czy nie za ciemno ? Światło bym rzekł ch...owe ale nie wykluczam dalszego rozjaśniania. Na razie jest też sporo czarnego koloru (gąsienice, plandeki hełmy) który zniknie a teraz mocno rzutuje na odbiór koloru. Nie zamierzam bawić się w mocne olejowanie więc zabiegów które spowodują dalsze ciemnienie też nie będzie. Zobaczymy Do galerii jeszcze droga daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 2 Czerwca 2021 Share Napisano 2 Czerwca 2021 14 minut temu, FLECZER napisał: Światło bym rzekł ch...owe ale nie wykluczam dalszego rozjaśniania. Na razie jest też sporo czarnego koloru (gąsienice, plandeki hełmy) który zniknie a teraz mocno rzutuje na odbiór koloru. Nie zamierzam bawić się w mocne olejowanie więc zabiegów które spowodują dalsze ciemnienie też nie będzie. Zobaczymy Do galerii jeszcze droga daleka. No to czekam. Kolor mi się podoba, jest ładnie nasycony. Zobaczymy jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 3 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2021 W porannym słońcu wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 Cześć! Ładne cieniowanie! Podwozie tylko takie sterylnie czyste... Zastanawiają mnie też hełmy - chyba powinny być w podobnym kolorze co cały czołg - czy nie? Jeżeli są jeszcze niepomalowane to przepraszam, że zapytałem. Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 3 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2021 27 minut temu, pmroczko napisał: Cześć! Ładne cieniowanie! Podwozie tylko takie sterylnie czyste... Zastanawiają mnie też hełmy - chyba powinny być w podobnym kolorze co cały czołg - czy nie? Jeżeli są jeszcze niepomalowane to przepraszam, że zapytałem. Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Tu na razie jest tylko baza. Dodatki nie są pomalowane na docelowy kolor. Cała płyta silnika będzie zasłonięta plandeką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 3 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2021 Przepraszam za paluchy. Jednego załoganta skończyłem. Lepiej na razie nie potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 3 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2021 i drugi. Mam wrażenie że najtrudniejsze za mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2021 Jako tako do przodu. Teraz muszę poszukać odpowiednich kalkomanii. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi