sas55 Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Uprzedzając pytania. W zestawie w prawych drzwiach jest w dół a w lewych w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Jak miło... A rzeczywiście są tak cienkie jak na tych renderach? Bo to kawał drzwi był: O, a tu ładnie widać jak były ułożone żebra: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Taak cieniusieniuśne. Tak circa 1 mm. Natomiast można z tego zestawu zrobić model z tego drugiego zdjęcia. Bez lewych drzwi jest ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Takie żeberka to kiepski temat dla żywicznych wydruków. Bardziej liczyłbym tu na Part. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Na pewno Part wypuści zestaw do dwuwieżowca. Tylko, że dla kogoś kto chce skleić z pudła to dodatkowy wydatek. Ale w dyskusji byli tacy, którzy deklarowali wykonanie z pudła, więc dla każdego coś miłego... Pozdrawiam Andrzej Ale nie, nie mogę. POLSKA FIRMA POLSKI SZTANDAROWY POJAZD POLSKA DOKUMENTACJA POLSKI KONSULTANT O UGRUNTOWANEJ OPINII I POLSKA TRADYCJA FOREVER... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Jak już jesteśmy w temacie tych żeberek, to wydaje mi się, że temat był nieco bardziej skomplikowany. Tak to zdaje się wyglądało w przekroju pionowym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 SnaQu otwieraj przewód doktorski bo jeszcze wiele jest do zrobienia i zaopiniowania. Ja w moim wieku nad tymi wyrobami rodzimego przemysłu modelarskiego mogę już tylko otworzyć przewód przy pomocy trzech palców. No i muszę się nauczyć rozróżniać wózki a nie tylko jamy skurczowe i płaskie kółka. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 (edytowane) Ale żeś pan wymyślił... Doktorat, dobre... 3 godziny temu, sas55 napisał: Ale nie, nie mogę. POLSKA FIRMA POLSKI SZTANDAROWY POJAZD POLSKA DOKUMENTACJA POLSKI KONSULTANT O UGRUNTOWANEJ OPINII I POLSKA TRADYCJA FOREVER... Cytując klasyka: Andrzeju, nie denerwuj się... Ale co fakt, to fakt. W skali światowej jest to temat niszowy, a skoro jedna firma już się go podjęła, to baaaaaardzo wątpliwe, byśmy ujrzeli lepszy model w najbliższej dekadzie. Szkoda... Nadal uważam, że niepotrzebnie wzięto się za odtworzenie wnętrza. Wiele modeli doskonale sprawdza się bez tego. A tu w dodatku mamy taki przypadek, że 1/3 odtworzono ze strzępów dokumentacji i odnalezionych artefaktów, 1/3 się domyślono, ekstrapolowano per analogiam, ustalano na podstawie ustnych przekazów i innych niezbyt "twardych" dowodów, a pozostała 1/3 to wróżenie z fusów. Para poszła w gwizdek. Gdyby te same siły i środki zaangażowano w odwzorowanie zewnętrza, mielibyśmy spore szanse na model doskonały. Cóż, mleko się rozlało... A nie chcecie myśleć, co sądzę o wnętrzu wersji dwuwieżowej... Edytowane 22 Lipca 2021 przez SnaQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Lipca 2021 Autor Share Napisano 22 Lipca 2021 3 godziny temu, SnaQ napisał: Andrzeju, nie denerwuj się... Hłe, hłe... Jak pasuje! Zwłaszcza gdybyśmy rozmawiali o błotnikach Jest to (z tym wnętrzem) przykład typowy dla młodych modelarzy - nie mam dokumentacji... Ale bardzo chcę coś zbudować!!! Więc to zbuduję :-))) I SnaQ - młodzi i nie tylko młodzi modelarze to kupią! I w ostateczności tylko to się liczy... - dla producenta. A my możemy poprawiać. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Na, a tak przestając nieco narzekać - rozgrzebałem rzeczony model i zamierzam uzbroić go w pełen zestaw "biżuterii" od Parta. Na razie powiem, że im dłużej się z tym bawię, tym przychylniej patrzę na te blaszki. Oczywiście, jest te kilka wspomnianych wcześniej błędów oraz trudno mi pogodzić się z brakiem kierownicy powietrza w części silnikowej, ale jednak Part to Part. Lata doświadczeń to nie w kij dmuchał. Fajnie się to składa do kupy. Jak to często u nich bywa, instrukcja jest miejscami mało czytelna, ale nie zauważyłem w niej poważnych błędów. Co do mojego wykonania, co prawda pedały są nieco za bardzo przesunięte w lewo, ale nie umiałem inaczej pogodzić przebiegu cięgien sprzęgła głównego z obudową dźwigni zmiany biegów i fotelem. Może jeszcze coś pokombinuję. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 13 godzin temu, sas55 napisał: Ale nie, nie mogę. POLSKA FIRMA POLSKI SZTANDAROWY POJAZD POLSKA DOKUMENTACJA POLSKI KONSULTANT O UGRUNTOWANEJ OPINII I POLSKA TRADYCJA FOREVER... No wiesz, świat nie jest doskonały... I tak jest lepiej niż kiedyś, bo jest baza do waloryzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 Chciałem przerobić sobie zbiornik paliwa, żeby bardziej przypominał oryginał. No to jak? Cięcie, klejenie, szpachlowanie, szlifowanie... Powoli zaczął nabierać kształtu... Dopiero po jakimś czasie przypomniałem sobie, że halo, mamy nowe technologie, drukarka 3D stoi metr od ciebie, facet! Głupi ja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 (edytowane) żaluzje w formie takiej jak zrobiło IBG nie pełniły by żadnej funkcji ochronnej i silnik byłby narażony na uszkodzenia od ostrzału od tyłu. To co narysował SnaQ jest już bliższe prawdzie jednak tez nie zapewnia ochrony. W przekroju pionowym to mniej więcej wyglądało tak : Rysowane szybko więc bez zbytnich szczegółów ale oddaje ideę. Edytowane 25 Lipca 2021 przez radett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Lipca 2021 Autor Share Napisano 25 Lipca 2021 2 godziny temu, SnaQ napisał: Dopiero po jakimś czasie przypomniałem sobie, że halo, mamy nowe technologie, drukarka 3D stoi metr od ciebie, facet! I o tym w sumie ten wątek jest - bo największym plusem takiego podejścia jest to, że teraz możesz łatwo się podzielić wynikami swojej pracy z innymi modelarzami! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, radett napisał: To co narysował SnaQ jest już bliższe prawdzie jednak tez nie zapewnia ochrony. W przekroju pionowym to mniej więcej wyglądało tak : A ja bym powiedział, że bardziej coś pomiędzy wersją moją i twoją: Zresztą to sensowne - pionowa płyta pancerna zapewnia słabszą ochronę niż płyta tej same grubości umieszczona pod skosem. Zakładam, że kąt był dobrany tak by wytracić energię pocisku i skierować go w obszar poniżej chłodnic. Możliwe też, że było to łukowate wygięcie. Ze zdjęć trudno jednoznacznie wywnioskować. Godzinę temu, pmroczko napisał: I o tym w sumie ten wątek jest - bo największym plusem takiego podejścia jest to, że teraz możesz łatwo się podzielić wynikami swojej pracy z innymi modelarzami! Proszę bardzo, ktoś chce? https://drive.google.com/file/d/1dAxBtD5Z-Ck-3VB5EHT_x1-kySm8GWT1/view?usp=sharing https://www.thingiverse.com/thing:4916616 Edytowane 25 Lipca 2021 przez SnaQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 Niestety nic pomiędzy. To byly na bank kątowniki z kątem prostym. Twoje rozwiązanie moze i lepiej zapewniłoby nieprzebijalnośc żebra zaluzji ale skutkuje rykoszetowaniem pocisku wewnatrz przy minimalnym wytraceniu przez niego energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 Ok, skłonny jestem przyjąć taką wersję do wiadomości, ale skoro używasz tak kategorycznych stwierdzeń, to zapewne masz jakiś twardy dowód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 26 Lipca 2021 Autor Share Napisano 26 Lipca 2021 Janusz Machulski, "Kiler": "Wiem... Ale nie powiem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 Ciii, radett buduje napięcie ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 Na pięcie to Graphite rośnie W monografiach nic na ten temat nie ma ? Przecież materiały istnieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 No, najnowszym opracowaniem w tym temacie jest bodajże wydanie specjalne Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia - "Czołg 7tp i wyposażenie" Jędrzeja Korbala (Jendrassa). W tomie I. czytamy "W każdej z żaluzji znajdowało się 13 żeber o specjalnym kształcie". Jak na moje rozumowanie "specjalny kształt" to nie jest po porostu kątownik. Pierwsze też słyszę, żeby grafit pozyskiwano z pięt, ale ja się nie znam na minerałach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 (edytowane) Jędrzej dobrze pisze. Specjalny kształt ma odbierać energię pocisku uniemożliwiając mu penetrację przedziału silnikowego. Twoje rozwiązanie zmieniało by tor lotu pocisku ale nie eliminowało by jego wtargnięcia z dużą energią do środka przedziału. Miałem na myśli monografie stratusa czy jakieś inne ostatnio wydane lub od biedy ew. . Ledwocha Trochę słabej jakości ale mimo to widać co i jak a "Na pięcie ... "to kiedyś taka reklama dezodorantu w TV była Edytowane 26 Lipca 2021 przez radett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 2 godziny temu, radett napisał: a "Na pięcie ... "to kiedyś taka reklama dezodorantu w TV była Przepraszam, nie oglądam w praktyce TV od wielu lat, więc nawet teraz, po wyjaśnieniu, zupełnie nie kojarzę. Ale koniec tego offtopowania. Eeeeee, panie! Ja tu myślałem, że wjedziesz cały na biało z jakimiś rewelacjami, Już gotów byłem na ugięcie się pod miażdżącą wagą argumentów, a tu klops. Jak to mówią - perspektywa ma znaczenie. Popatrz sobie uważnie za zdjęcie rysunku, które zamieściłeś. Porównaj pionową linię silnika z liniami "zwisów" żaluzji. Nie są równoległe. Albo inaczej, pozwól, że nieco wyprostuję to zdjęcie, żeby ta różnica była bardziej czytelna: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 Jak napisałem wyżej, rysowałem bez zbytnich szczegółów i chodziło o oddanie idei ( podkreślam też zwrot "mniej więcej"). To czy kątownik ma kąt wewnętrzny = 90° czy 85° albo 95° nie ma tutaj większego znaczenia. Najistotniejsze jest to aby nie miał 140° czy 160° ( w takim mniej więcej przedziale jest na twoim rysunku) bo wówczas nie dawało by to żadnej ochrony, co opisałem wcześniej. Poza tym przekonwertowanie perspektywiczne zdjęcia też nie jest doskonałe. Reasumując kątownik jest zbliżony do kąta prostego i zrobienie żaluzji w modelu w skali od 1/72 do 1/16 jako kątownik o kącie 90° nie będzie raziło nawet najbardziej purytańskich oczu ani nie będzie błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi