Kolekcjoner WP Napisano 3 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2021 5 godzin temu, em napisał: PSiB 1943-2016 piszą iż szachownica była na spodzie kadłuba.Zrób biały nr ,,1,, Ten egzemplarz? O tym jaki egzemplarz wykonam zależy też, czy znajdę w swoich zbiorach odpowiednią kalkomanię z numerem. A co do tego egzemplarza nr 1, to kolejny problem wyniknął, czy tam gdzie są zamknięte drzwi była szachownica 1 godzinę temu, kopernik napisał: Przez przypadek wygenerował się ciekawy problem. Była szachownica, czy nie. Przejrzałem ( na razie pobieżnie) net i lipa. Nic nie znalazłem. Może któryś z kolegów pomoże ? Do swoich materiałów nie sięgnę, wszystko spakowane i zmagazynowane - przeprowadzka. Problemem jest to, że wszystkie zdjęcia jakie są w internecie były robione jak śmigłowiec stał, albo leciał i wykonano zdjęcie od boku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 Za drzwiami nie schowala się szachownica,jest na belce. Polecam mini Replikę 87 masz jedno zdjęcie z szachownica na spodzie platowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 3 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2021 42 minuty temu, em napisał: Za drzwiami nie schowala się szachownica,jest na belce. Polecam mini Replikę 87 masz jedno zdjęcie z szachownica na spodzie platowca. A mógłbyś wstawić tutaj to zdjęcie z gazety, jeżeli ją posiadasz? Wygląda na to, że aktualnie nie jest nigdzie dostępny ten konkretny numer czasopisma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 23 godziny temu, kopernik napisał: Spece z ZTS swego czasu zaproponowali malowanie bez dolnej szachownicy. No, tak nie do końca. Na schematach nie ma rysunku powierzchni dolnych. W ich modelu jest natomiast propozycja uzbrojenia naszych Mi-4, którego to uzbrojenia nasze śmigłowce nie posiadały. 13 godzin temu, kopernik napisał: Przez przypadek wygenerował się ciekawy problem. Była szachownica, czy nie. Przejrzałem ( na razie pobieżnie) net i lipa. Żaden problem, a internet, jak wiadomo, nie jest (nie powinien być) podstawowym źródłem wiedzy. W temacie Mi-4 w naszym lotnictwie polecam takie wydawnictwa: Mini Replika nr 86 Mini Replika nr 87 Mini Replika nr 91 (wersja ME) Aeromax nr S9 Mi-4 fotorejestr (ukazała się na razie cz.1) O ile dobrze pamiętam, w kwestii umieszczania szachownicy na spodzie polskich śmigłowców wyjątkiem były Mi-6, które miały je na skrzydłach, oraz... Bell-412 i oba Belle-206, które nie miały tych szachownic wcale (!) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 Tak jak @Grzes pisze Mi-6 miały na spodzie skrzydeł. Wrzucam zdjęcie wszystkich trzech z Leźnicy. Pozdrawiam Źródło https://www.facebook.com/groups/404200516811281/ autor nieznany. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billo Bill Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 Zobacz na You Tube trzecią część filmu ,,Przygody psa cywila''pt. ,,W puszczy''. Są tam dwa razy pokazane Mi-4 ,co prawda MO ale chyba dawniej nie było dużych różnic w malowaniu.Może uda Ci się wypatrzyć szachownicę na spodzie,jest pokazany startujący, a później lądujący ,,milek'',ja się nie dopatrzyłem.Powodzenia w poszukiwaniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2021 Dzięki za zdjęcia i informacje. Odwiedziłem dzisiaj katowicki sklep modelarski Model Hobby i w trakcie przeglądania dostępnej tam literatury wpadł mi w rękę właśnie numer Mini Repliki o Polskich Mi-4 i zobaczyłem właśnie to zdjęcie, które wstawił @emoraz inne zdjęcia Mi-4, więc już rozwiązała się kwestia szachownicy na spodzie kadłuba . Chciałem zakupić kolejnego mistercrafta, a wyszedłem z trzema Małymi Modelarzami , ale na szczęście w składziku mam jeden model mistercrafta, który zacznę jak ukończę Mi-4. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 10 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Dzięki za zdjęcia i informacje. Odwiedziłem dzisiaj katowicki sklep modelarski Model Hobby i w trakcie przeglądania dostępnej tam literatury wpadł mi w rękę właśnie numer Mini Repliki o Polskich Mi-4 i zobaczyłem właśnie to zdjęcie, które wstawił @emoraz inne zdjęcia Mi-4, więc już rozwiązała się kwestia szachownicy na spodzie kadłuba . Chciałem zakupić kolejnego mistercrafta, a wyszedłem z trzema Małymi Modelarzami , ale na szczęście w składziku mam jeden model mistercrafta, który zacznę jak ukończę Mi-4. Mała dygresja, sklep Model Hobby w Katowicach to raj dla modelarzy kartonowych i jest w czym wybierać oj jest... Sklep ten ma także całkiem sporą ofertę modeli Mister Crafta i jak dobrze pamiętam to Mi-4 miał na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2021 20 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Mała dygresja, sklep Model Hobby w Katowicach to raj dla modelarzy kartonowych i jest w czym wybierać oj jest... Sklep ten ma także całkiem sporą ofertę modeli Mister Crafta i jak dobrze pamiętam to Mi-4 miał na stanie. Akurat było wszystko oprócz mistercrafta, a jako, że interesuje mnie głównie Wojsko Polskie to tylko Mały Modelarz spełnił moje wymagania. Zostało mi jakieś 100-150 poloników z plastiku do sklejenia i zabieram się za papier i ewentualnie żywice. Teraz nieśmiało stawiam pierwsze kroki w samolotach papierowych, bo tabor kolejowy już sklejam kilka lat z papieru. Ale dygresja od Mi-4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 7 Czerwca 2021 Share Napisano 7 Czerwca 2021 Na tym zdjęciu jednak majaczy jakaś szachownica między podwoziem głównym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 23 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2021 Spokojnie nadal sklejam tego Mi-4 . W przypływie weny zamalowałem po blisko miesiącu miejsca, gdzie farba odkleiła się wraz z taśmą. Jutro dalsze poprawki malowania i zabieram się za dopasowywanie oszklenia. PRZED I PO (jak widać jeszcze jedna warstwa niebieskiego plus retusz krawędzi kolorów) Mam zamiar skończyć tego Mi-4 do końca czerwca, zobaczymy, czy zdążę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Czerwca 2021 Share Napisano 24 Czerwca 2021 Jak zamierzasz szpachlować malując połówki przed sklejeniem? Zamierzasz szpachlować....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 24 Czerwca 2021 Share Napisano 24 Czerwca 2021 17 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Spokojnie nadal sklejam tego Mi-4 . W przypływie weny zamalowałem po blisko miesiącu miejsca, gdzie farba odkleiła się wraz z taśmą. Jutro dalsze poprawki malowania i zabieram się za dopasowywanie oszklenia. PRZED I PO (jak widać jeszcze jedna warstwa niebieskiego plus retusz krawędzi kolorów) Mam zamiar skończyć tego Mi-4 do końca czerwca, zobaczymy, czy zdążę Wybrałeś oryginalny sposób malowania połówek kadłuba przed ich sklejeniem w jedną całość. Jak planujesz je skleić by nie było widać śladów łączenia ? Podejrzewam, że będziesz musiał i tak użyć szpachlówki co spowoduje, że będziesz musiał dokonywać poprawek lakierniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2021 (edytowane) W którym miejscu kadłub nie jest sklejony? Po prostu to tak na zdjęciach wygląda, bo robię je od boku. Na poprzedniej stronie jest już zdjęcie w całości. Edytowane 24 Czerwca 2021 przez Kolekcjoner WP 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 25 Czerwca 2021 Share Napisano 25 Czerwca 2021 12 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: W którym miejscu kadłub nie jest sklejony? Po prostu to tak na zdjęciach wygląda, bo robię je od boku. Na poprzedniej stronie jest już zdjęcie w całości. No to dałem się nabrać :). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 25 Czerwca 2021 Share Napisano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Widać, że koledzy tematu zbyt uważnie nie śledzą, a wszystko widać na pierwszej stronie. W dniu 28.05.2021 o 01:29, Kolekcjoner WP napisał: W dniu 29.05.2021 o 01:33, Kolekcjoner WP napisał: Edytowane 25 Czerwca 2021 przez Rafał B 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 Kolejny dzień prac i coraz bliżej galerii końcowej. Z racji tego, że oszklenie jest wyjątkowo przejrzyste pomalowałem również wnętrze kabiny i wewnętrzne strony drzwi. Pierwszą warstwę czarnej farby dostały również śmigła. Muszę iść dokupić czarnej pactry, póki jeszcze jest dostępna, bo mi się właśnie skończyła 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Jak widac oszklenie tez nie równo pomalowane tak jak u mnie tez mam ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 W przypadku akryli to co wyjdzie poza, można zdrapać naostrzona zapałka lub wykalaczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2021 Zdjęcie wykonałem jeszcze w trakcie skrobania szyby, więc spokojnie, będzie równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 8 Lipca 2021 Share Napisano 8 Lipca 2021 Coś piszczy w trawie na lądowisku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 8 Lipca 2021 Autor Share Napisano 8 Lipca 2021 12 minut temu, Mitrandir napisał: Coś piszczy w trawie na lądowisku? Dopiero dzisiaj mam trochę wolnego i właśnie zamierzałem usiąść do modelu . Także jak dobrze pójdzie, to wieczorem wstawię relację z postępów prac, tylko muszę jeszcze skoczyć do sklepu z zabawkami po czarną farbę, bo akurat jak na złość mi się skończyła (m.in. przez P-47 Witolda Łanowskiego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 8 Lipca 2021 Share Napisano 8 Lipca 2021 49 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Dopiero dzisiaj mam trochę wolnego i właśnie zamierzałem usiąść do modelu . Także jak dobrze pójdzie, to wieczorem wstawię relację z postępów prac, tylko muszę jeszcze skoczyć do sklepu z zabawkami po czarną farbę, bo akurat jak na złość mi się skończyła (m.in. przez P-47 Witolda Łanowskiego) A to łobuz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 8 Lipca 2021 Share Napisano 8 Lipca 2021 Masz tylko jedną czarną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi