Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , zakładam swój pierwszy warsztat, temat bez napinki, kozaczenia, bardziej dla fanu itp, co wyjdzie to będzie, plan jest taki by wykonać wersje f z tego pudełka ,zamierzam dodać błotniki parta, lufy, km itd, reszta z  pudełka  chyba daje rady, więc na moje umiejętnosci wystarczy ,co do malowania najbardziej przemawia do mnie wersja z bitwy o Krym ,malowanie raczej dość dowolne z tego co czytałem   ,na panzer grey naniesione byle jak żółte błotne camo  ,raczej dosć dowolne wykonanie , ale to  narazie  luźny zamysł1400874405_pzkpf38t.thumb.png.35bbfcfade7496bc12839c5f1a71d9ea.png

38t.jpg

• Like 3
Napisano

Nie mam 😉 chodzi mi o to, że nawet jak w polowym warsztacie ktoś nakładał kamo łopatą po pijaku, to potem na to działały warunki atmosferyczne, deszcze, wjeżdżanie w wodę itd. No i to kamo nałożone „losowo” podlega bardzo realistycznemu zużywaniu, które trudno oddać na modelu. Może nawet nie tyle trudno, co wcale nie łatwiej niż na zwykłym kamo z fabryki. Popatrz na wczesne pojazdy DAK - tam tez błoto nakładane było na panzer grey, co wcale nie ułatwia malowania. Ale z chęcią popatrzę. 

Napisano

Myślę że  tu panowała jeszcze większa dowolność, mało zdjęć wogóle z tej bitwy, może z jedno dwa , takie dość dowolne camo w  sumie taka lużna interpretacja będzie

Napisano

Ładny wóz i fajne malowanie wybrałeś. Trzymam kciuki.

Napisano
30 minut temu, zaruk napisał:

Ładny wóz i fajne malowanie wybrałeś. Trzymam kciuki.

Super 🙂, aczkolwiek tempo prac będzie raczej wolne, ale coś tam pomału będę kminił 

• Super Moderator
Napisano

Mała rada- jak bez napinki i na luzie- daruj sobie błotniki, są delikatnie mówiąc dość "wymagające" więc jak na pierwsze starcie z blaszkami sugeruję odpuszczenie tematu- kłopotliwe jest wykonanie przetłoczeń na nich.

Napisano

W końcu kolejny model pojazdu jedynej słusznej koncepcji. Kibicuję.

Nie jestem znawcą, ale czy z przodu jedno z przetłoczeń nie za daleko sięga?

Rozumiem, że dajesz metalowe błotniki, bo chcesz odwzorować na nich jakieś uszkodzenia?

Pozdrawiam

Marek

Napisano

Z ciekawości popatrzyłem na ten jeden  błotnik , dobrze myślę ?, po delikatnym podgrzaniu zapalniczką, cisnę te  uwypukleniach długopisem do uzyskania w miarę efektu ? Coś takiego ?

IMG_20210510_190008123[1].jpg

IMG_20210510_190015756[1].jpg

Napisano
Godzinę temu, Pan_na_Zulawach napisał:

W końcu kolejny model pojazdu jedynej słusznej koncepcji. Kibicuję.

Nie jestem znawcą, ale czy z przodu jedno z przetłoczeń nie za daleko sięga?

Rozumiem, że dajesz metalowe błotniki, bo chcesz odwzorować na nich jakieś uszkodzenia?

Pozdrawiam

Marek

Jakieś pewnie będą

Napisano (edytowane)
29 minut temu, Evildead napisał:

... po delikatnym podgrzaniu zapalniczką, cisnę te  uwypukleniach długopisem do uzyskania w miarę efektu ? Coś takiego ?

:super: W oryginale -  przetłoczenia 

1337688056_meser262@przetoczeniabotnikw.thumb.jpg.d0040a3d07c0cc2ccec978946fe7027b.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
literówka
  • Like 1
Napisano

Jedyne zdjęcie tego pojazdu jakie znalazłem to te poniżej, na pierwszym planie jest pojazd  z nr  711, jest to chyba wóz dowodzenia , ma zaślepione miejsce k-mu, zanim widać pojazd z numerem 714 do którego hobby boss daje kalki, są to czołgi z 204 pułku pancernego należący do 22 Dywizji pancernej, jak się okazuje pojazd ten wymaga skrzynki na lewym błotniku co sugeruje instrukcja, pudełko go nie zawiera, więc w międzyczasie dokupiłem  drugą część blaszek która go zawiera, coś tam porobiłem , na początek poszła właśnie ta skrzynia

71076ad77798d36d5e41f0da268e9f8d.jpg

3.jpg

IMG_20210513_2046113091.jpg

• Like 2
Napisano
19 godzin temu, Evildead napisał:

... nr  711, jest to chyba wóz dowodzenia , ... .

:super: - Pojazd No.711 nie jest w wersji D-czej. Nie ma ramy antenowej na masce silnika, ani żadnej dodatkowej anteny.

Zaślepiony MG nie jest niczym niezwykłym w tych pojazdach.1549505876_meser262@No_711.thumb.jpeg.97269e0c16aebaef93969bf1171d2523.jpeg

Większość pojazdów Pz.Kpfw.38(t) "nosiło różnego rodzaju skrzynki. W siódmej kompanii 22PD akurat takie. W innych jednostkach były to inne gabaryty.

Aber robi kilka z nich - Aber 35A109 - https://www.mojehobby.pl/products/Zasobniki-do-niemieckiego-czolgu-Pz.-Kpfw.-38-t.html

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1
Napisano (edytowane)
18 minut temu, meser262 napisał:

:super: - Pojazd No.711 nie jest w wersji D-czej. Nie ma ramy antenowej na masce silnika, ani żadnej dodatkowej anteny.

Zaślepiony MG nie jest niczym niezwykłym w tych pojazdach.1549505876_meser262@No_711.thumb.jpeg.97269e0c16aebaef93969bf1171d2523.jpeg

Większość pojazdów Pz.Kpfw.38(t) "nosiło różnego rodzaju skrzynki. W siódmej kompanii 22PD akurat takie. W innych jednostkach były to inne gabaryty.

Aber robi kilka z nich - Aber 35A109 - https://www.mojehobby.pl/products/Zasobniki-do-niemieckiego-czolgu-Pz.-Kpfw.-38-t.html

Pozdrawiam

Krzysztof

Wielkie dzięki Krzysztofie za wyjaśnienie, czyli jak rozumiem mogę wybrać i wersje 711 bo mam też do niej kalki, bo widzę jest skrzynia odpowiednia, super, Pozdrawiam !

Edytowane przez Evildead
Napisano
9 minut temu, Evildead napisał:

... czyli jak rozumiem mogę wybrać i wersje 711 ... .

Tak jak najbardziej Twój pojazd może mieć No.711 - d-ca plutonu.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Thanks 1
Napisano

Wolno idzie jak na razie, walczyłem trochę z błotnikami, jeszcze może podoginam co nie co później , myślę że ostatecznie będą lepiej wyglądały niż zestawowe

błotniki.jpg

Napisano (edytowane)

Tak patrzę na te zdjęcie 711 co zamierzam wykonać i z tego co mi się wydaję to wygląda na taka hybrydę, liczba nitów na przodzie wieży pokazuje że to wersja F, z kolej na zdjęciach lampa notka zabrana z błotnika na przednia płytę , z tego co się orientuję to był standard wersji G, Hobby boss pokazuje notka na błotniku nawet w tym malowaniu ,  będę sugerował się zdjęciem, Jak to było Krzysztof @meser262, to taka normalna modyfikacja polowa  ?

Edytowane przez Evildead