Evildead Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2021 4 minuty temu, mic43 napisał: Będę zaraz sklejal ten model, zastanawiałem się nad tymk błotnikami, ale widzę że masakra z montażem, a miał to być model "wypoczynkowy". Próbuj, sam w sobie jako wersja pudełkowa jest całkiem przyjemny, to tristarowy przepak więc jakość na odpowiednim poziomie, sam sobie nadałem roboty ,ale w sumie nie narzekam , trzeba jakoś robić teraz, kupuj błotniki, przynajmniej będziesz wiedział co z czym się je mniej więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 22 Czerwca 2021 Share Napisano 22 Czerwca 2021 Panowie, a jakby z 5 pasków hipsu zrobić szablon na długość błotnika i umieścić na nim błotnik tak, aby tam gdzie mają być wytłoczenia, błotnik był uniesiony. Trochę by było z tym roboty, ale może dałoby odpowiedni rezultat. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2021 22 minuty temu, Gregory napisał: Panowie, a jakby z 5 pasków hipsu zrobić szablon na długość błotnika i umieścić na nim błotnik tak, aby tam gdzie mają być wytłoczenia, błotnik był uniesiony. Trochę by było z tym roboty, ale może dałoby odpowiedni rezultat. Pozdrawiam Grzesiek Próbowałem tak tylko to takie małe szczeliny i paski trzeba z 1.5 mm max, od linijki tezeba by je ciąć, a nie moglem znaleźć żadnej , bez linijki krzywo szły trzeba by kupić jakąś metalową i tak pokombinować, ale to ma sens na świeżym blotniku nie ruszanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2021 Coś jak szablon co aber dodaje do tego tylko tam do skali 1/16, dziwne ze do 35 nie dają, mimio ze mniejsze trudniej itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 22 Czerwca 2021 Share Napisano 22 Czerwca 2021 Dokładnie, od linijki byłoby idealnie, a jeszcze lepiej ciąć gilotyną. Ja korzystam z linijki aluminiowej 20cm. Proste przydatne narzędzie , nie przetniesz jak plastikową. Pozdrawiam Grzesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2021 Mam wrażenie ze im się je bardziej przetłacza to później się wichrują, szczegolnie na etapie wklejania na miejsce, bo się ugniata itp, najlepiej chyba wyglądają na samym początku tloczenia cos jak tu ale wydawaly się ze za malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 22 Czerwca 2021 Share Napisano 22 Czerwca 2021 Kiedyś będę robił również te błotniki. Na chwilę obecną patrząc na twoje doświadczenie chyba zamoast przetłoczeń bnaklejałbym paski z hipsu odpowednio oszlifowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2021 26 minut temu, patrykd napisał: Kiedyś będę robił również te błotniki. Na chwilę obecną patrząc na twoje doświadczenie chyba zamoast przetłoczeń bnaklejałbym paski z hipsu odpowednio oszlifowane. Raczej nie wyszły by równo, te paski mają jakies 1.5mm i z 30 mm dlugosci, cieżko by było to wogole wyszlifować a końce to półkola, ale może poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 22 Czerwca 2021 Share Napisano 22 Czerwca 2021 45 minut temu, patrykd napisał: Kiedyś będę robił również te błotniki. Na chwilę obecną patrząc na twoje doświadczenie chyba zamoast przetłoczeń bnaklejałbym paski z hipsu odpowednio oszlifowane. Ja spróbuje z tym szablonem. Będzie to pracochłonne, ale zobaczymy jak wyjdzie. Zawsze to jakieś doświadczenie i sprawdzenie czy taka metoda jest warta zachodu. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2021 7 minut temu, Gregory napisał: Ja spróbuje z tym szablonem. Będzie to pracochłonne, ale zobaczymy jak wyjdzie. Zawsze to jakieś doświadczenie i sprawdzenie czy taka metoda jest warta zachodu. Pozdrawiam Grzesiek No obadaj, proste, gdzieś widziałem koleś samolot robił i pokazany był taki szablon jak wykonał , cieńkie paski z hipsu równo odmierzone i naklejone itp, tylko większy to łatwiej ale nie mogę zdjęcia znaleźć z tym teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2021 Zrobiłem ostateczne podejście na improwizowanym szablonie, może i jest lepiej, wersja ostateczna , może w weekend uda się zerwać stare i dać nowe i może coś dalej ruszy.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 24 Czerwca 2021 Share Napisano 24 Czerwca 2021 Wydawałoby się, że proste blaszki, a tyle z nimi kombinacji Mnie też to pewnie czeka - model i błotniki leżą w szafie. Powodzenia w zmaganiach z tematem. Nie odpuszczaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 24 Czerwca 2021 Share Napisano 24 Czerwca 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Evildead napisał: Zrobiłem ostateczne podejście na improwizowanym szablonie, może i jest lepiej, wersja ostateczna , może w weekend uda się zerwać stare i dać nowe i może coś dalej ruszy.. Dość często spotykam się z tym problemem, więc może pomoże Ci mój patent. Tak jak pewnie zauważyłeś po tym jak potraktowałeś od spodu jakimś długopisem by zrobić przetłoczenia wszystko poszło z drugiej strony w górę. Teraz warto znaleźć sobie kawałek jakiegoś prostego dość twardego plastiku metalu czy czegoś innego o podobnych właściwościach i jednocześnie najlepiej na szerokość tych przetłoczeń po to by tym toolem pojechać z góry pomiędzy przetłoczeniami. Oczywiście z wyczuciem potestuj delikatnie. Dzięki temu zabiegowi przetłoczenia powinny być bardziej wyraźne, a pólki nadgąsienicowe powinny się wyprostować. Aha tylko rób to na płaskiej i prostej powierzchni Edytowane 24 Czerwca 2021 przez x_bandit 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 25 Czerwca 2021 Share Napisano 25 Czerwca 2021 W obecnej sytuacji imho, miast kombinować jak koń pod górę, (mimo wszystko) najlepszym rozwiązaniem będzie chyba powrót do plastikowych, zestawowych błotników. Co by nie próbować z tymi blaszanymi, to prawdopodobnie i tak będzie widać na nich te wszystkie nieudane reanimacyjne zabiegi. W tym modelu odpuścić, bo szkoda życia, a postarać się bardziej uważnie przy następnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2021 15 minut temu, Rafał B napisał: W obecnej sytuacji imho, miast kombinować jak koń pod górę, (mimo wszystko) najlepszym rozwiązaniem będzie chyba powrót do plastikowych, zestawowych błotników. Co by nie próbować z tymi blaszanymi, to prawdopodobnie i tak będzie widać na nich te wszystkie nieudane reanimacyjne zabiegi. W tym modelu odpuścić, bo szkoda życia, a postarać się bardziej uważnie przy następnym Nie sądzę że to najlepsze rozwiązanie, zresztą to nowe są, tu aż takiej reanimacji nie będzie, zawsze to jakaś nauka na przyszłość jest, na plastikach bym nic się nie nauczył tylko wkleil i tyle, zresztą już pocięte i tak, wyrzucone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 3 Lipca 2021 Share Napisano 3 Lipca 2021 W dniu 4.06.2021 o 13:35, Evildead napisał: Witam, słońce trochę przygrzało, ale model sam sam się nie zrobi więc prace powoli trwają. Oto dalsze etapy z budowy, w końcu dopasowałem błotniki, łatwe to nie było nie powiem, coś tam polutowane coś poklejone, była to skomplikowana robota ale ten etap już za mną, ostatecznie myślę że miało to sens bo wyglądają lepiej niż zestawowe, dodałem kilka zapinek z lewej strony kadłuba tam chyba zawieszano liny holownicze , ostatecznie nie będą widoczne bo tam będzie skrzynia. Na prawym błotniku umieszczona skrzynia z lewarkiem i jack blockiem, jeszcze to wszystko jest nie przyklejone. Zastanawiam się jeszcze gdzie idzie kabel od notka, czy dobrze kombinuje że gdzieś pod podstawę anteny ? Ktoś się orientuje ? Zaznaczyłem tam mazakiem jak to widzę Jako, że już zaczałem pracę nad swoim, to zastanawia mnie, czy ten widoczny na zdjęciu wizjer ma zostać cały przezroczysty? Czy tylko jakiś jego fragment? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Lipca 2021 Autor Share Napisano 3 Lipca 2021 51 minut temu, mic43 napisał: Jako, że już zaczałem pracę nad swoim, to zastanawia mnie, czy ten widoczny na zdjęciu wizjer ma zostać cały przezroczysty? Czy tylko jakiś jego fragment? Dobre pytanie, obstawiam że obramowanie było czarne lub ciemny brąz a sam środek coś może odcień periscope green lub blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 3 Lipca 2021 Share Napisano 3 Lipca 2021 Już to przykleiłeś? Może być cięzkie dojście teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Lipca 2021 Autor Share Napisano 3 Lipca 2021 8 minut temu, mic43 napisał: Już to przykleiłeś? Może być cięzkie dojście teraz Tak, ale da się jeszcze dojść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 4 Lipca 2021 Autor Share Napisano 4 Lipca 2021 (edytowane) Trochę porobiłem dalej, elementy na błotnikach jeszcze nie przyklejone, wieża też w częściach tylko złożona na miejsce , wyrzutnik granatów też na razie nie przyklejony, właz na wieży jeszcze nie wiem czy będzie otwarty czy zamknięty Edytowane 4 Lipca 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 4 Lipca 2021 Autor Share Napisano 4 Lipca 2021 2 minuty temu, bulik58 napisał: Zawsze mozna blotniki wykonczyc w tym stylu Zdjecia zamieszczone tylko dla dyskusj i Fajne zdjęcia, niezła jakość, no ładnie sponiewierane :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 W jaki sposób przykleisz do kadłuba te paski mocujące narzędzia z elementów fototrawionych? Zrobić to przed montażem narzędzi, potem malowanie , następnie na sam koniec doklejenie narzędzi i ich dogięcie, żeby pasowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 9 Lipca 2021 Autor Share Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) 28 minut temu, mic43 napisał: W jaki sposób przykleisz do kadłuba te paski mocujące narzędzia z elementów fototrawionych? Zrobić to przed montażem narzędzi, potem malowanie , następnie na sam koniec doklejenie narzędzi i ich dogięcie, żeby pasowały? To już zależy jak Tobie wygodniej, paski na klej Ca, akurat tu będą same paski, bo skrzynia jest na lewym w tej wersji , ale tak jak napisałeś wydaje się najlogiczniej, tak samo jak z klamrami na prawym błotniku, planuję przykleić same klamry a narzędzia oddzielnie pomaluję i na koniec wstawię , zawsze robiłem odwrotnie, bo wszystko razem przyklejałem a póżniej narzędzia malowałem na modelu ale nie zawsze dobry dostęp itp Edytowane 9 Lipca 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 Tylko obawiam się czy da się te pasy dobrze dogiąć już po przyklejeniu tak, aby się nie oderwały, ale może na zapas się martwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 9 Lipca 2021 Autor Share Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) 33 minuty temu, mic43 napisał: Tylko obawiam się czy da się te pasy dobrze dogiąć już po przyklejeniu tak, aby się nie oderwały, ale może na zapas się martwię. Nie wiem jakie kleisz , jak zestawowe to możliwe bo one inaczej rozwiązane , natomiast partowskie opierają się na górnej części i stabilnie siedzą jak tu, cały zawias ma dwie powierzchnie na klej część 76 Edytowane 9 Lipca 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi