KeriM86 Napisano 12 Czerwca 2021 Share Napisano 12 Czerwca 2021 Witam trochę popytam (mała skala ,pędzel): 1 Ostatnio wpadły mi w ręce farny Miga z kulką świetna sprawa. Gdzieś przeczytałem że ktoś kupił lipne kulki i farbkę zepsuły. Polećcie jakieś sprawdzone kule. 2 Pojawiły się jeszcze AK 3generacji kupiłem z ciekawości 11044 yellow i mi spasowała co o nich sądzicie? 3 Myślicie ,że MIG ,AK wyprą VALLEJO ? nie wiem jak HATAKA bo jeszcze żadnej nie miałem. 4 Jakich farb używacie najczęściej? Macie jakieś sprawdzone kolory ? np. biały ,czarny ,skóra ciała ,drewno ,wiem że trzeba kilka różnych ale jako bazę czego używacie najczęściej? pozdro Wrzucam coś dla oka nie dama z łasiczką a dama z shermanem ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Czerwca 2021 Super Moderator Share Napisano 13 Czerwca 2021 Może gość nie kupił lipnych kulek, tylko jego wiedza była lipna. Kulki ze stali "czarnej", one sa chyba czyms powlekane, lub ocynkowane, zardzewieją, a ze stali nierdzewnej nie. I to jest ta "lipna" ale bardzo ważna różnica. Nie masz pewności jakie kulki masz na warsztacie, bo na oko wyglądają bardzo podobnie. Jest prosty sposób by odróżnić zwykła kulkę od tej ze stali nierdzewnej. Należy przyłożyć magnes. Kulki ze zwykłej stali magnes przyciągnie, a ze stali nierdzewnej magnes nie przyciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 13 Czerwca 2021 Share Napisano 13 Czerwca 2021 29 minut temu, jawkers napisał: Może gość nie kupił lipnych kulek, tylko jego wiedza była lipna. Kulki ze stali "czarnej", one sa chyba czyms powlekane, lub ocynkowane, zardzewieją, a ze stali nierdzewnej nie. I to jest ta "lipna" ale bardzo ważna różnica. Nie masz pewnosci jakie kulki masz na warsztacie, bo na oko wygladają bardzo podobnie. Jest prosty sposob by odroznic zwykla kulkę od tej ze stali nierdzewnej. Należy przyłożyć magnez. Kulki ze zwykłej stali magnez przyciągnie, a ze stali nierdzewnej magnez nie przyciągnie. Magnez nie przyciągnie ci żadnej kulki. Co innego MAGNES. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Czerwca 2021 Super Moderator Share Napisano 13 Czerwca 2021 Tak racja, literówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Czerwca 2021 Share Napisano 13 Czerwca 2021 Moja kolejność ulubionych farb: 1. Gunze zarówno wodne jak i celulozowe 2. Tamiya 3. Hataka CS 4. AmmoMig Real Color 5. Vallejo 6. Lifecolor 7. AK Interactive i AmmoMig, Pactra -akryle 8. Hataka-akryle 9. Humbrol, Revell, ModelMaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 13 Czerwca 2021 Share Napisano 13 Czerwca 2021 (edytowane) Moja kolejnosc to: 1Humbrol,Revell Email 2 Italeri Akryl 3 Tamiya Akryl 4 Valleyo Air 5 Revell Akryl 6 Hataka blue 7 Tamiya email 8 Humbrol akryl Edytowane 13 Czerwca 2021 przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 13 Czerwca 2021 Share Napisano 13 Czerwca 2021 13 godzin temu, KeriM86 napisał: Witam trochę popytam (mała skala ,pędzel): 31 minut temu, robertmodelarz napisał: Moja kolejność ulubionych farb: 1. Gunze zarówno wodne jak i celulozowe 2. Tamiya 3. Hataka CS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Czerwca 2021 Share Napisano 13 Czerwca 2021 Magnat Śnieżka Dekoral 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Czerwca 2021 Share Napisano 13 Czerwca 2021 24 minuty temu, Xmen napisał: Magnat Śnieżka Dekoral Pominąłeś Duluxa... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Czerwca 2021 Share Napisano 13 Czerwca 2021 Teraz, myszaty napisał: Pominąłeś Duluxa... Nie używam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Czerwca 2021 Share Napisano 13 Czerwca 2021 Śmiejcie sie, ale wiosną 2019 roku jak zacząłem kleić - 3 pierwsze modele, p11, czaple i łosia z zts-u pomalowałem właśnie takimi farbami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Czerwca 2021 Share Napisano 13 Czerwca 2021 9 minut temu, myszaty napisał: Śmiejcie sie, Nikt się nie śmieje.Ja swojego pierwszego PZL-37 Łoś w 1984 roku malowałem farbą nitro w kolorze "ciemny orzech".Aż mu ogon częściowo rozpuściło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KeriM86 Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 Ja parę swoich pierwszych modeli skleilem butaprenem dziadek mi dał nam kleił dętki do roweru . Nie zawsze był klej w zestawie czasem były te małe naparstki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 18 godzin temu, Xmen napisał: Nikt się nie śmieje.Ja swojego pierwszego PZL-37 Łoś w 1984 roku malowałem farbą nitro w kolorze "ciemny orzech".Aż mu ogon częściowo rozpuściło. Oj, żebyś Ty widział jak się u mnie płaty wygięły w pierwszym Jaku od białej nitro... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 U mnie przy pancerce w 1:72, akryle: Pactra Model Master Hataka Vallejo. Z MiG-ami jakoś się nie polubiłem, raz spróbowałem i po 5 warstwach dalej jakiegokolwiek krycia nie uzyskałem więc odpuściłam dalsze próby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 20 Czerwca 2021 Share Napisano 20 Czerwca 2021 Mój ranking: Humbrol Revell Model Master Pactra Mam pytanie, co jest ze mną nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 20 Czerwca 2021 Share Napisano 20 Czerwca 2021 27 minut temu, jmx62 napisał: co jest ze mną nie tak? Skąd mamy wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 20 Czerwca 2021 Share Napisano 20 Czerwca 2021 No nie wiem sam ale wszyscy zachwycają się akrylami Tamiya, Vallejo, MrHobby, Hataka czy AK a tu gościu wyskakuje z Humbrolami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 20 Czerwca 2021 Share Napisano 20 Czerwca 2021 2 minuty temu, jmx62 napisał: No nie wiem sam ale wszyscy zachwycają się akrylami Tamiya, Vallejo, MrHobby, Hataka czy AK a tu gościu wyskakuje z Humbrolami A co to za różnica czym kto maluje?Liczy się efekt końcowy.Jednemu pasują takie farby a drugiemu inne.Też mam spory zapas Humbroli i gdyby czas schnięcia był krótszy pewnie bym dalej ich używał. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Czerwca 2021 Share Napisano 21 Czerwca 2021 Z farbami w modelarstwie jest tak jak w powiedzeniu "Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki" Są jeszcze farby, o których nikt nie wspomniał. Krajowy producent, dobra cena i fajne kolory- Bilmodel: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Czerwca 2021 Share Napisano 21 Czerwca 2021 W dniu 12.06.2021 o 23:20, KeriM86 napisał: ... Polećcie jakieś sprawdzone kule... Mam takie, nie narzekam: https://www.mojehobby.pl/products/Kulki-do-mieszania-farb-ze-stali-nierdzewnej-50-szt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Czerwca 2021 Share Napisano 21 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 12.06.2021 o 23:20, KeriM86 napisał: Polećcie jakieś sprawdzone kule. https://allegro.pl/oferta/kulki-ze-stali-nierdzewnej-do-mieszania-farb-50szt-10184717613 Mieszają wszystko: Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobromir1939 Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 Mam doświadczenie wyłącznie z jednym rodzajem farb i je z całą pewnością poleciłbym każdemu bez wahania. To farby Model Mastera - linia emalii. Wybrałem je dlatego, że dedykowane były przez Italeri i podobnie jak na modelach tej firmy to i na dedykowanych przez nich farbach nie zawiodłem się nigdy. Na marginesie dodam, ze do niedawna także sklejałem wyłącznie Italeri, ale skusiłem się ostatnio na Tamiya i widzę tą przepaść jaka dzieli Italeri i Tamiya na korzyść oczywiście Italeri. Wracając jednak do farb to polecane przeze mnie farby dobrze kryją, wręcz nie ma możliwości zrobić nimi zacieków, szybko się mieszają i schną, nie wymagają podkładu, po zakupie nowych wręcz gotowe do użytku po rozmieszaniu ich. Ponadto nie wiem jak to jest w przypadku innych farb, ale moje mają już ze 20 lat i nie ma różnicy pomiędzy tym jakie były po zakupie, a jakie są teraz, nic się nie zepsuło, nawet nie odparował z nich rozcieńczalnik. Może wszystkie farby modelarskie są tak nie zniszczalne, a mnie to dziwi. No i jeszcze wypowiem się co do kulek, bo mocno mnie zaskoczył ten pomysł, ja nie wpadłem na niego choć wiem że w spreyach stosuje się właśnie kulki. Do tej pory mieszałem zawsze i Was zapewne rozbawię, rozgiętymi spinaczami biurowymi. Myślę, że kulka nie zdałaby egzaminu w przypadku farby dłużej leżakującej. Nie ruszyłaby gluta zalegającego na dnie farby, a kilkukrotne grzebnięcie spinaczem rozbija każdego gluta. Oczywiście do mieszania każdego koloru używam innego spinacza i ich nie myję odkładam na kartkę i ponownie z kartki pobieram nawet jak wyschną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 11 minut temu, dobromir1939 napisał: Mam doświadczenie wyłącznie z jednym rodzajem farb i je z całą pewnością poleciłbym każdemu bez wahania. To farby Model Mastera - linia emalii. Wybrałem je dlatego, że dedykowane były przez Italeri i podobnie jak na modelach tej firmy to i na dedykowanych przez nich farbach nie zawiodłem się nigdy. Na marginesie dodam, ze do niedawna także sklejałem wyłącznie Italeri, ale skusiłem się ostatnio na Tamiya i widzę tą przepaść jaka dzieli Italeri i Tamiya na korzyść oczywiście Italeri. Wracając jednak do farb to polecane przeze mnie farby dobrze kryją, wręcz nie ma możliwości zrobić nimi zacieków, szybko się mieszają i schną, nie wymagają podkładu, po zakupie nowych wręcz gotowe do użytku po rozmieszaniu ich. Ponadto nie wiem jak to jest w przypadku innych farb, ale moje mają już ze 20 lat i nie ma różnicy pomiędzy tym jakie były po zakupie, a jakie są teraz, nic się nie zepsuło, nawet nie odparował z nich rozcieńczalnik. Może wszystkie farby modelarskie są tak nie zniszczalne, a mnie to dziwi. No i jeszcze wypowiem się co do kulek, bo mocno mnie zaskoczył ten pomysł, ja nie wpadłem na niego choć wiem że w spreyach stosuje się właśnie kulki. Do tej pory mieszałem zawsze i Was zapewne rozbawię, rozgiętymi spinaczami biurowymi. Myślę, że kulka nie zdałaby egzaminu w przypadku farby dłużej leżakującej. Nie ruszyłaby gluta zalegającego na dnie farby, a kilkukrotne grzebnięcie spinaczem rozbija każdego gluta. Oczywiście do mieszania każdego koloru używam innego spinacza i ich nie myję odkładam na kartkę i ponownie z kartki pobieram nawet jak wyschną. Niestety kolegę zmartwię.Farb Model Master już nie będzie.Producent zakończył produkcję farb MM jak i Pactry.Ze względu na spadek sprzedaży jak podali w oficjalnym komunikacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobromir1939 Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 Dobrze, że się odezwałem w tym temacie, bo Twoja informacja jest w tej chwili dla mnie bezcenna. Trzeba szybko zrobić zapasy. Czy ktoś z doświadczonych mógłby się wypowiedzieć co będę potrzebował w przyszłości do malowania pojazdów militarnych i mundurów. Chcę zakupić na zapas, a posiadam już te kolory (a może to komplet) z góry dzięki: 1516 E - skin tone 1723 E - gunship gray 1749 E - black flat x3 1747 E - black gloss x2 1404 - metalizer 1721 - medium grey 1768 E - white flat 1745 - white insignia 1785 E - rust 1706 E - sand flat x2 1567 E - tan flat 1713 E - green medium 1736 E - leather flat 1764 E - green euro dark flat 1712 E- green field flat 1702 E - field drab flat 1735 E - wood flat 1546 E - silver 1790 - silver chrome 1503 E - red gloss 2719 E - red italian gloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi