pmroczko Napisano 13 Sierpnia 2021 Share Napisano 13 Sierpnia 2021 Jak już pisałem, cały nos jest za krótki, zaczynając tak od przedniego okna w drzwiach przesuwnych... Co do kamo - namawiam na aerograf i maski - zobacz, że linie granicy między kolorami są ostre, a model nie jest duży, tych plam nie ma aż tak dużo, zwłaszcza jak najbardziej skomplikowane kształty zostawisz sobie do pomalowania ostatnim kolorem (najlepiej te czarne). Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 13 Sierpnia 2021 Maluj z ręki 2 godziny temu, Stalooki napisał: Albo spróbuję pomalować z ręki Maluj z ręki. Rozciencz farbę ok 8 lub 10 do1 i powoli maluj. Będzie Pan zadowolony bardziej niż z malowania od masek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 13 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2021 Pomalowałem pierwszy kolor kamuflażu farbą H72 Dark Earth od Mr. Hobby. Chyba jeszcze muszę poprawić bo w pewnym miejscach jest ciemniej a w innych jaśniej. Fajnie gładko pokryło. A resztę kolorów bazowych będę się skłaniał do pomalowania ręcznię pędzelkiem farbami Vallejo Model Color. Dla mnie są to super farby. Wystarczy kilka warstw trochę rozczeńczonej wodą farby i wychodzi gładko. Na to lakier i brać się za kalkomanie. Metod jest wiele a taka wydaje mi się w tym momencie dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 13 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2021 Pomalowałem wszystkie kolory bazowe kamuflażu śmigłowca. Pierwszy kolor to Mr Hobby Aqueous H72 Dark Earth, drugi to Vallejo 70.895 Gunship Green a trzeci to Vallejo 70.950 Black. Zielony i czarny pomalowałem ręcznie bardzo miękkimi pędzelkami Humbrol Evoco z włosia naturalnego. Farby były trochę rozcieńczone wodą żeby nie zostawiały smug. Myślę że wyszło to nieźle. Jeszcze dojdzie weathering także model przyciemni się trochę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 13 Sierpnia 2021 No muszę przyznać, że jak na malowane pędzlem to wyszło ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 13 Sierpnia 2021 Share Napisano 13 Sierpnia 2021 (edytowane) 14 godzin temu, pmroczko napisał: Jak już pisałem, cały nos jest za krótki, zaczynając tak od przedniego okna w drzwiach przesuwnych... Co do kamo - namawiam na aerograf i maski - zobacz, że linie granicy między kolorami są ostre, a model nie jest duży, tych plam nie ma aż tak dużo, zwłaszcza jak najbardziej skomplikowane kształty zostawisz sobie do pomalowania ostatnim kolorem (najlepiej te czarne). Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Nie jest za krotki.... to poprostu inna wersja. Popatrz na to... to jest wersja H. Tamta z dluzszym nosem to J wg mnie jak na 72 to jest do przyjecia 8-) No tylko okno to dodatkowe miedzy kabinowym a drzwiowymi jest niepotrzebne. Edytowane 13 Sierpnia 2021 przez zegeye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Sierpnia 2021 Share Napisano 13 Sierpnia 2021 Nie, drogi kolego, mówię o przykładaniu go do planów - i jest za krótki: Plany wzięte z drugiej części monografii AJ Press (tom 109) i przeskalowane do 1:72. Reszta dość ładnie leży, silnik trochę niski ale dziób... Wybaczcie jakość zdjęcia, bo na szybko to robiłem i można oczywiście dyskutować o jakości samych planów, ale nie ma wielu chętnych do obrony przodu tego modelu jako ładnego... Co do kamuflażu to rzeczywiście, całkiem ładnie wszedł, gratulacje. Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Sierpnia 2021 Share Napisano 14 Sierpnia 2021 Zbyszek ma rację, nos jest w tym przypadku potrzebny taki jaki jest w twin huey. A jest klasyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Sierpnia 2021 Share Napisano 14 Sierpnia 2021 (edytowane) No ale jak to - to jest wg. Ciebie nos od Twin Hueya? Przykładam model UH-1H do planów UH-1H i nie pasuje... Jak mówił Rick Sanchez: "Nie wiem co jeszcze mam Ci powiedzieć Morty" Edytowane 14 Sierpnia 2021 przez pmroczko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Sierpnia 2021 Share Napisano 14 Sierpnia 2021 Ja mówiłem o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2021 Zabezpieczyłem model lakierem GX100. Jak długo według was trzeba czekać do nałożenia kalek? Dzień, dwa? Wcześniej robiłem model samochodu i koledzy zalecali żeby czekać 2 tygodnie przed szlifowaniem. W międzyczasie mogę działać z innymi częściami śmigłowca (śmigło, płozy). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Sierpnia 2021 Share Napisano 14 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Stalooki napisał: Zabezpieczyłem model lakierem GX100. Jak długo według was trzeba czekać do nałożenia kalek? Dzień, dwa? Wcześniej robiłem model samochodu i koledzy zalecali żeby czekać 2 tygodnie przed szlifowaniem. W międzyczasie mogę działać z innymi częściami śmigłowca (śmigło, płozy). Bardzo fajnie Ci wyszły te plamy Jak na pędzel, dla mnie bomba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 22 godziny temu, Stalooki napisał: Zabezpieczyłem model lakierem GX100. Jak długo według was trzeba czekać do nałożenia kalek? Dzień, dwa? Wcześniej robiłem model samochodu i koledzy zalecali żeby czekać 2 tygodnie przed szlifowaniem. W międzyczasie mogę działać z innymi częściami śmigłowca (śmigło, płozy). Klaki bez szlifowania? 24h to nadmiar czasu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Taki mały model a tyle kalkomani. Ponad 40 a niektóre takie małe że się przyklejają do narzędzi. Ale jakoś dałem radę. W porównaniu z innymi kalkomaniami z którymi pracowałem te bardzo szybko odklejają się w wodzie. Wystarczy 30 sekund i można nakładać na model. Tak to teraz wygląda. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Po kalkach zastosowałem lakier Satin Lucky Varnish firmy Ammo by Mig żeby zabezpieczyć kalki. Model już się tak nie błyszczy jak zabawka, ale i tak na nią wygląda. Przydałby się jakiś mądry weathering. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Ubrudziłem cały model washem z Tamiya Panel Line Accent i powoli wycieram pędzelkiem najczęściej w dół imitując lekkie smugi. Ogon jeszcze jest nie umyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Ja bym na kalki dał lakier błyszczący, potem wash, lakier półmat lub mat i ostatecznie zdjął maskowanie okien. Twoja kolejność powoduje, że sporo washa zostanie na powierzchniach płaskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2021 Śmigłowiec po washu. Nie jest w mojej naturze brudzenie modeli ale trzeba bo myślę że lepiej to wygląda. Fajnie wyglądają piloci przez okna z przodu. Można zauważyć że oszklenie wyszło byle jak. Nie jest to dobrą stroną modelu, albo ja się nie postarałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 21 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2021 Zamaskowałem i pomalowałem górne okna przeźroczystą zieloną farbą Tamiya X-25. Nieźle wyglądają teraz piloci podświetleni zielonym światłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Pomalowałem farbami metalicznymi mechanizm łączący silnik z głównym śmigłem (nawet nie wiem jak to się fachowo nazywa). Zaaplikowałem wash który jeszcze trochę umyję bo według mnie to chaotycznie wygląda. Niedługo Huey będzie gotowy bo już niedużo zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2021 (edytowane) Bell UH-1 "Huey" firmy Hasegawa w skali 1:72 skończony. Ostatnie prace polegały na pomalowaniu głównego śmigła i tylnego. Pobrudziłem trochę górne śmigło pigmentem tak żeby wyglądało że osiadł na nich kurz w czasie pracy i postoju. Nie mnie jest go oceniać ale myślę że wyszedł całkiem nieźle. Model robiony tak jakby standardowo z zachowaniem kolejności i jakiegoś porządku ale specjalnie się do niego nie przykładałem. Zapraszam do galerii modelu. Dzięki za oglądanie warsztatu i pozdrawiam. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Mógłbyś jeszcze na dachu zrobić ten antypoślizg za malowanie wielki plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 12 godzin temu, Mitrandir napisał: Mógłbyś jeszcze na dachu zrobić ten antypoślizg za malowanie wielki plus Ależ Grzegorz, caly czas wkładasz źle foto. Fuji UH-1J i Bell UH-1H, to dwa różne śmigłowce . Fuji UH-1J - Bell UH-1H - Czy widzisz różnice??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Aby zbudować Fuji UH-1J , potrzebna konwersja od DF Helo Stuff. Fuji Bell UH-1J, DF HeloStuff DF81672 (2018) (scalemates.com) Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Robertas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi