Skocz do zawartości

1/48 Revell Bf 110 G-4/R3

kapsel

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Roland_Sebastian napisał:

Kamuflaż wyszedł genialnie, chciałbym osiągać takie same efekty. Póki co unikam niemieckich latadeł właśnie z powodu trudności z odtworzeniem takiego malowania.

I ja podchodziłem do tematu z duszą na ramieniu. Obraz zmywania wszystkiego po zalaniu farbą paraliżował. Jednak usiadłem na spokojnie i odpowiednio, starannie przygotowałem sobie farbę. Testowałem na kawałku sztywnej folii patrząc by nie tworzyły się pajączki. Jednocześnie przykręcałem śrubę skoku iglicy aerografu. Gdy malowałem już lekką mgiełką i nie robiłem zacieków, przeniosłem się na model. Jest kilka słabszych miejsc ale ogólnie jak na moje umiejętności podoba mi się. 

Serwus :rozkaz:

Maleńka aktualizacja. Zająłem się otwarzaniem żeberek na klapach, o których producent zapomniał. Żmudny proces troszkę ale górne powierzchnie już mam. Jutro dolne i malowanie. W tak zwanym międzyczasie pomalowałem pręty anten radaru. 

jTSXA1N.jpeg

IrCQdiA.jpeg

• Like 2

Dzięki :piwo: 

Myślę że te żebra warto będzie zaakcentować,  gdyż powierzchnie są dość spore. Jakoś też ożywi nieco powierzchnie skrzydeł. Co do anten to myśl mi nie przeszła że coś upitolę :lol:

Malowanie faktycznie ciekawe, nigdzie nie znalazłem zdjęcia podobnie malowanego egzemplarza 110. Jeśli to fikcja - no cóż, przeżyję. 

Dzięki Marku :super: 

Płatowiec jak pupcia niemowlaka.. żadnych nitów itd..  Na planach Kagero dla wersji G są takie żeberka. Jeśli malowanie jest z kosmosu, to niech już cały model taki będzie wink3

Marek d, ale czy na tym zdjęciu to rzeczywisty samolot czy plastikowy model?

Bo te  przebarwienia, to wypisz i WYMALUJ blackbasing  + rozjaśnianie paneli.

A i delikatny preshading się uwidacznia.

A w ogóle szklarnia to jak po kąpieli w sidoluksie :)

1470998554_me110-na-aerodrome-posle-popytki-tarana-sovetskim-istrebitelem.jpg.0c8d4476e46e842ca2ea331ac802eb25.jpg33596014802_bb0bb238ce_c.jpg.dccc67a014f7205792be0ec9ccd5260f.jpg

19 godzin temu, slawbo napisał:

Marek d, ale czy na tym zdjęciu to rzeczywisty samolot czy plastikowy model?

O matko... chwila w necie :

Kapsel  rób swoje.

Edytowane przez marek d

Cześć Koledzy :rozkaz:

No dobrze, to już będzie chyba jeden  z ostatnich  meldunków przed lakierowaniem i kalkami. Może ewentualnie jeszcze będzie coś w kwestii kolektorów wydechowych, ale raczej w formie zapytania. Skończyłem dziś te boje z żeberkowaniem. Z resztą prawidłowo to chyba powinienem te klapy przenitować ale uparłem się, to tak zrobiłem :glupek:.

Prawidłowo, czy też nie, ożywiłem troszeczkę te powierzchnie skrzydeł. 

Zamierzenia na jutro :

1. kolektory spalin, jakoś je ładnie wyświnić trzeba będzie :lol: i tu posiłkować się będę fotografiami od Barszczo - za co raz jeszcze dziękuję :piwo:

2. Akrylową szpachlą pozalepiać te denerwujące mnie szczelinki przy segmentach oszklenia. 

Garstka fotek z dzisiejszej posiadówy i jej efektów. 

qXHhPV6.jpg

r476Fc5.jpg

mcQqbT8.jpg

wH24Lzd.jpg

hFWN2dO.jpg

Dzięki za wszelkie wsparcie, zainteresowanie i pomoc :) 

Życzę owocnego weekendu i odmeldowuję się 

:odlot:

• Like 6

Czołem Koledzy :D

Pragnę zameldować o postępach. Także weekend upłynął na lakierowaniu i kalkomaniach. 

Pomimo swojego wieku ( 1997 ), kładły się naprawdę przyzwoicie. Film mógłby być nieco cieńszy ale reagowały prawidłowo na płyny, nie rwały się czy inne historie. 

Pozostało zająć się kolektorami wydechowymi. 

UprVHKL.jpeg

MvV9pLJ.jpeg

L3XKnlS.jpeg

2S2PXqM.jpeg

9r8ctP5.jpeg

9jOnTNE.jpeg

RgIKtEk.jpeg

Do następnego :rozkaz:

• Like 9

Cześć Koledzy 

Wybaczcie, że zasypuję Was takimi drobnymi aktualizacjami, ale chciałbym po prostu przeczytać Wasze uwagi w momencie gdy popełnię jakiś błąd :wink:

Posiedziałem troszkę przy kolektorach wydechowych. Próbowałem zrobić imitację odbarwienia materiału wystawionego na działanie wysokiej temperatury - tak jak w rzeczywistości. Myślę, że jakaś baza pod dalszą zabawę jest. Z pewnością dojdzie więcej rdzy i nagaru.

BJBSPMO.jpg

Detale zamontowałem na swoje miejsce. 

rvE0SlL.jpg

eg6AjTv.jpg

Zdradzę też, co wlatuje na warsztat po Ki -100 i Beefie wink3

yCNersS.jpg

Myślę, że to ostatnia aktualizacja dotycząca tej miniatury. Następne fotki już w galerii:lol:

Serdecznie dziękuję wszystkim za doping, zainteresowanie i rady - jak zajedziecie do Wawy to stawiam zimne w szkle :piwo:

• Like 3

26 minut temu, kapsel napisał:

yCNersS.jpg

Uważaj, żeby nie wymieszać części bo powstanie amerykańsko-japoński mutant.

26 minut temu, kapsel napisał:

jak zajedziecie do Wawy to stawiam zimne w szkle :piwo:

Nie muszę zajeżdżać, jestem pod ręką jakby co 🙃

• Thanks 1

22 godziny temu, kapsel napisał:

Cześć Koledzy 

Wybaczcie, że zasypuję Was takimi drobnymi aktualizacjami, ale chciałbym po prostu przeczytać Wasze uwagi w momencie gdy popełnię jakiś błąd :wink:

Posiedziałem troszkę przy kolektorach wydechowych. Próbowałem zrobić imitację odbarwienia materiału wystawionego na działanie wysokiej temperatury - tak jak w rzeczywistości. Myślę, że jakaś baza pod dalszą zabawę jest. Z pewnością dojdzie więcej rdzy i nagaru.

BJBSPMO.jpg

Detale zamontowałem na swoje miejsce. 

rvE0SlL.jpg

eg6AjTv.jpg

yCNersS.jpg

Myślę, że to ostatnia aktualizacja dotycząca tej miniatury. Następne fotki już w galerii:lol:

Serdecznie dziękuję wszystkim za doping, zainteresowanie i rady - jak zajedziecie do Wawy to stawiam zimne w szkle :piwo:

Chyba Ki-45 na forach widać:piwo:

12 godzin temu, Adamo722 napisał:

Chyba Ki-45 na forach widać:piwo:

Tak i warsztat będę bacznie analizować w trakcie budowy :lol:

52 minuty temu, hlystek napisał:

Ooo Ki-45😍  Będzie sie na czym wzorować jak moja Hasegawa dotrze:)

Czy wzorować to nie wiem ale obiecuję że przyłożę się do niego bo to jeden z moich ulubionych japsów :D długo leżał w szafie ale chcę się podjąć centkowanego malowania. 

Czołem :rozkaz:

Miałem już nie aktualizować wątku, jednak stwierdziłem że nie zawadzi wrzucić pare zdjęć. 

Pozostało już tylko charakternie upudrować model, wkleić do oszklenia pare drobiazgów i rozciągnąć linki anten. 

B7YkcaX.jpeg

zJIEZ6H.jpeg

LQkZiDM.jpeg

ojqBRFA.jpeg

VXO2NTu.jpeg

Do zobaczenia w galerii :D

• Like 6

Dobrze, żeś tych antenek nie pourywał -  będą mogli TVP1 odbierać.

Skoro już wrzucasz, to z bliska kabinkę poproszę.