jmx62 Napisano 20 Września 2021 Share Napisano 20 Września 2021 (edytowane) Model francuskiego samolotu szkoleniowego Fouga CM.170 Magister, taka trochę starsza siostra naszej kochanej TS-11 Iskry. Używanego głównie przez kraje europejskie Francja, Niemcy(tzn. NRF), Belgia, Irlandia, Finlandia, jak również trochę egzotyki np. Algieria, Brazylia, Kamerun, Gwatemala czy Uganda(ciekawe czy spotkały się z czeskimi L-29 Delfinami - pamiętacie to malowanie?). Razem zbudowano ponad 920 egzemplarzy czyli sporo, będzie w czym wybierać przy malowaniach. Sam model opracowany na początku lat osiemdziesiątych czyli standardowy Heller, wypukłe linie, słaby detal lub jego brak, widać na zdjęciach. Oryginalne Hellery mialy malowania niemieckie i francuskie z Patrouille de France. Wcześniej tylko Airfix produkował model tego samolotu, już w XXI wieku Czesi wypuścili całkiem nowe modele(Valon, SpHobby i KP). Mój model tego samolotu to oryginalne wypraski Hellera pakowane przez naszego MisterCrafta, wzbogacony o kilka ciekawych schematów malowania i kalkomanie. Poniżej kilka wersji pudełek z różnych lat(jak zwykle zapożyczone z przepastnych stron internetu). Mój model z edycji 2019. Pierwszy artbox 1980 1986(chyba najbrzydsza okładka modelu) 1996 2018 Mój model konfekcjonowany przez MisterCrafta 2019r. Z jednego boczku można podejrzeć malowanie niemieckiej Fougi Cztery podstawowe ramki z szarego polistyrenu i gałązka ze szkłem Zbliżenia na niektóre elementy modelu Szkło w miarę przejrzyste Jak widać nawet nie za bardzo soczewkuje. Kalkomanie mamy w trzech częściach Instrukcja typowa dla MCrafta, budowa krok po kroku zmałpowana z instrukcji Hellera Schematy malowań niemieckie, belgijskie, austriackie, francuskie, izraelskie i irlandzkie. Ciekawie i kolorowo, tzn. srebrne i elementy charakterystyczne dla lotnictwa szkolnego czyli żółte, czerwone lub pomarańczowe pasy, końcówki skrzydeł itp. Jeno niemieckie malowanko szaro-bure czyli w kamo. I edycja ostatnia 2020 z kompletem farb. Zapraszam do oglądania i podziwiania. Edytowane 20 Września 2021 przez jmx62 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Września 2021 Share Napisano 20 Września 2021 Zdecydowanie da się zlepić 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 Detal w modelach Hellera występował ale niestety w niektórych modelach był zwyczajnie niezgodny z rzeczywistością. W niektórych modelach należało go traktowac raczej symbolicznie aniżeli brać go za pewnik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 Jakby ktoś chciał jest w Krakowie: https://muzeumlotnictwa.pl/zbiory_sz.php?ido=263&w=p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 Gdyby porównać stosunek jakość /cena u Hellera i bodajże w SH to ja bym się zastanowił nad przepakiem z MC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 Trzeba będzie skleić Magistra do kolekcji prawie poloników, bo ma usterzenie wg patentu Rudlickiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 Jak kiedyś zabiorę się za niego to zrobię w barwach Katangi lub Biafry. Dlaczego ? Kluczem jest oczywiście Jan Zumbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 Tylko pytanie czy aby na pewno Zumbach latał na Magisterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 Nigdy nic nie wiadomo, jako d-ca zawsze mógł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 W dniu 20.09.2021 o 23:45, abtb napisał: Zdecydowanie da się zlepić Czy na obu modelach użyłeś kalkomanii Mister Crafta ? Jeśli tak to jak oceniasz ich jakość ? Czy są wytrzymałe czy sypią się po kontakcie z wodą ? Jak reagują na płyny do kalkomanii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 (edytowane) 7 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Czy na obu modelach użyłeś kalkomanii Mister Crafta ? Nie, kalkomanie pochodzą z modelu Airfixa wznowionego kilka lat temu i są chyba produkcji Cartografa więc żadnych problemów nie miałem. Natomiast sam model Airfixa to staroć zapakowany w nowe pudełko z nową instrukcją i kalkami: Edytowane 8 Października 2021 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 18 minut temu, abtb napisał: Nie, kalkomanie pochodzą z modelu Airfixa wznowionego kilka lat temu i są chyba produkcji Cartografa więc żadnych problemów nie miałem. Natomiast sam model Airfixa to staroć zapakowany w nowe pudełko z nową instrukcją i kalkami: Rozumiem a który model jest Twoim zdaniem lepszy ? Heller czy Airfix ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 Zdecydowanie Heller. Tylko w chwili obecnej dostępna jest Fouga z Sh i Kp więc nie wiem czy opłaca się kupować Hellera/Mistercrafta. Ja osobiście skłaniam się ku modelowi Sh. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 9 Października 2021 Share Napisano 9 Października 2021 Jest jeszcze Fouga z Valom-a, może nie samoskładalna ale dość bogaty zestaw (blaszka, osłony vacu/wtrysk, detale z żywicy) Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 9 Października 2021 Share Napisano 9 Października 2021 W dniu 7.10.2021 o 22:29, Slawek_26869 napisał: Tylko pytanie czy aby na pewno Zumbach latał na Magisterze W dniu 7.10.2021 o 22:45, kopernik napisał: Nigdy nic nie wiadomo, jako d-ca zawsze mógł ... W czasach Zumbacha w Katandze nie było już lotnych Foug. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 23 godziny temu, Wymysl napisał: W czasach Zumbacha w Katandze nie było już lotnych Foug. Podzielisz się źródłem informacji, gdzie można poczytać o służbie Foug w Katandze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 Jest książka Zumbacha "Ostatnia walka" jego wspomnienie z calego życia lotniczegoni są fragmenty z Afryki ale czy tam coś jest na temat Foug to nie wiem bo jestem w trakcie czytania. Ale ogólnie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 W dniu 11.10.2021 o 07:47, jmx62 napisał: Jest książka Zumbacha "Ostatnia walka" jego wspomnienie z calego życia lotniczegoni są fragmenty z Afryki ale czy tam coś jest na temat Foug to nie wiem bo jestem w trakcie czytania. Ale ogólnie polecam. Po przylocie do Katangi Zumbach rozmawia z zasiedziałym tam gościem m.in. o Fougach. Dywagują o śmierci Hammerskjölda, a na koniec dowiaduje się, że ostatnia ocalała Magistra nie lata bo nie ma silnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 Faktycznie , jest w tej książce taki fragment. Ale miałem nadzieję, że masz jakieś inne źródło informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi