Vieh_san Napisano 28 Września 2021 Share Napisano 28 Września 2021 Dzień dobry, witam wszystkich w mojej następnej galerii. Model ma na celu przedstawiać maszynę z 41 elt o numerze bocznym 9494. Podstawą był model Zvezdy, który do najmłodszych nie należy i myślę, że wielu z modelarzy go zna. Jeśli chodzi zaś o sam model, to spasowanie nie było najgorsze, trzeba było uważać na ewentualne ślady po wypychaczach i jamki skurczowe. Z dodatków była rurka pitota i stencilsy. Przy kładzeniu kalkomanii okazało się, że linie podziału blach, klapki inspekcyjne i inne włazy na modelu ni jak się mają do tego co przedstawia schemat kalkomanii od Model Makera. Same kalki też mają swoje za uszami, bo w kilku przypadkach była pomylona numeracja, a przy rozmiarze napisów które prezentowały można je było właściwie identyfikować tylko za pomocą ich kolorów i długości. Farby których używałem to właściwie wyłącznie Gunze. Podstawą był szary surfacer, na to Super stainless 2, a potem żeby jeszcze się tak nie błyszczał cienka warstwa mocno rozcieńczonego białego. Starałem się uzyskać efekt srebrzanki, którą były malowane w rzeczywistości. Wydech był malowany Super Titanium. Podsumowując jeśli ktoś chce zrobić z niego model 1:1 z rzeczywistym to trochę pracy przed nim, trzeba by było wyryć właściwie na nowo wszystkie linie podziału, ja na to nie miałem szczerze ochoty bo leniwy jestem to raz, a dwa nie mam umiejętności i wyglądałby gorzej niż w oryginale... A i tak dosyć miałem problemu ze szczątkowym odtwarzaniem nitowania. No ale nie od razu Kraków zbudowano. Myślę, że można z niego zrobić naprawdę ładny model, ale mi brak umiejętności jeszcze, a wrodzone lenistwo nie pomaga. Sam podsumowałbym go tak: Z daleka może być ;D. A teraz zdjęcia: 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Września 2021 Share Napisano 28 Września 2021 A godło z prawej strony zostało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 28 Września 2021 Autor Share Napisano 28 Września 2021 Przepraszam, całkowicie o tym zapomniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorStachu Napisano 28 Września 2021 Share Napisano 28 Września 2021 Fajny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xatrix_pl Napisano 28 Września 2021 Share Napisano 28 Września 2021 Śledziłem budowę, Zvezda jednak jest daleko w tyle za Eduardem, może kiedyś przygotują Bis-a w 72. Finalnie bardzo fajnie wyszło, gratuluje ukończonego modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 28 Września 2021 Share Napisano 28 Września 2021 Bardzo przyjemny Ołówek. Fajny i sprawnie prowadzony warsztat, jednak szkoda że godło pozostało. Co do kalkomanii MM to częsta przypadłość z pomylonymi numerami. Jejku jak wspomnę przeprawę przy ich nakładaniu na Su to aż do dziś mam dreszcze. Na podstawce bardzo ładnie się prezentuje- czuć tą prędkość. Mimo potknięć jak najbardziej jestem na tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Września 2021 Share Napisano 28 Września 2021 Wyszedł ładnie, fajnie prezentuje się w locie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 28 Września 2021 Share Napisano 28 Września 2021 Fajny pomysł, widać dynamikę na podstawce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 28 Września 2021 Share Napisano 28 Września 2021 Podoba się Fajnie było podpatrywać warsztat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 28 Września 2021 Share Napisano 28 Września 2021 Mig-21-wszy w locie prezentuje się znakomicie. Model prezentuje się dobrze jako całość. Obserwowałem warsztat i miałem wrażenie, że bardzo się śpieszyłeś z budową tego modelu. Oglądając zdjęcia gotowego Miga moje podejrzenia się potwierdziły, widać to bardzo wyraźnie w okolicy kabiny. Pozostawiłeś tam wiele niedoskonałości, które świadczą o niestaranności przy wykonywaniu modelu. Myślę, że gdybyś poświęcił mu jeszcze kilka dni to wyszedł by Ci model naprawdę dobry, nawet z bliska. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 28 Września 2021 Autor Share Napisano 28 Września 2021 Noo wiem, tam największe babole zrobiłem. Muszę chwilę odpocząć teraz, żeby mieć maksymalną motywację do następnego modelu. To tak jest jak człowiek kończy i mówi, a jeszcze jutro i kończę... A później sam się denerwuje, że to się przeciąga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 29 Września 2021 Share Napisano 29 Września 2021 Efekt końcowy bardzo dobry, podoba mi się szczególnie "zgaszenie" tego błysku białym matem. Chyba to również u siebie skopiuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Września 2021 Share Napisano 30 Września 2021 Tak jak piszesz: z daleka może być Nie jestem jakimś ekspertem, ale lubię zafiksować się przy kabinie i przy podwoziu. Kabina to chyba najsłabszy element tego modelu i chyba sam to wiesz (trochę szkoda że nie poszedłeś w maski i gdzieś tam chyba za dużo szpachli - ale ja z tym też mam problem, żeby ładnie wypolerować). A podwozie schowane, ale taka koncepcja :)) Generalnie spoko i bez zooma naprawdę nieźle się prezentuje Sam pewnie poeksperymentowałbym z kolorem bazowym. Trochę nie przemawia do mnie taki megajednolity kolor. Niektóre panele bym ciut przyciemnił, inne ciut rozjaśnił. Ale luz, za kilka dni wrzucam tu swojego P-47 też w kolorze alu - to mi się zrewanżujesz Pozdrówki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 30 Września 2021 Autor Share Napisano 30 Września 2021 no właśnie te panele to tak nie zauważyłem żeby były różnych kolorów, bo poszycie było malowane srebrzanką. No jakoś ciężko mi zawsze te okolice owiewki zrobić tak żebym był zadowolony ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Września 2021 Share Napisano 30 Września 2021 Wiem, że to nie ten typ, ale miałem na myśli coś w ten deseń. Ale oczywiście nie upieram się. Powodzenia i wytrwałosci przy następnej kabinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 30 Września 2021 Autor Share Napisano 30 Września 2021 No wiem wygląda kozacko taki metalowy. Jeszcze mając w planach Mig-21 myślałem, że właśnie tak będzie pomalowany, ale rzeczywistość okazała się inna ;D będę musiał inny sobie znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Września 2021 Share Napisano 30 Września 2021 36 minut temu, kozborn napisał: nie upieram się I słusznie. Skoro modelem jest MiG-21bis to warto by był wzorowany na wersji bis, a nie F-13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 To jest zawsze pytanie na czym Ci zależy. Chcesz mieć model odwzorowany historycznie - to taki robisz. Bardziej podoba Ci się jakiś "podkręcony" - robisz bardziej podkręcony i albo masz wywalone na opinie innych, albo nie. Ja jestem (jeszcze) gdzieś pośrodku i lubię trochę z tego i trochę z tamtego. Gdy ktoś pyta mnie o opinię - to się nią nieinwazyjnie dzielę Tak, jestem świadom, że one są raczej jednolite, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 Witam Nie jestem pewien czy Kolega użył właściwy wiatrochron - były dwa typu - zaokrąglony i "kanciasty": 9494 miał kanciasty. Modelik super - szkoda że nie gdyński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 1 Października 2021 Autor Share Napisano 1 Października 2021 Oo to jakaś nowość, nie słyszałem o tym, znalazłoby się zdjęcie do porównania obydwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 Popatrz na 8705 - nad orką - wiatrochron zaokrąglony , a na 0880 - kanciasty - trzeba uważać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 1 godzinę temu, kozborn napisał: Ja jestem (jeszcze) gdzieś pośrodku i lubię trochę z tego i trochę z tamtego No i w sumie to jest najważniejsze, żeby robić to co się lubi. W końcu końcowy model ma przede wszystkim cieszyć jego twórcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 Teraz, Grzes napisał: No i w sumie to jest najważniejsze, żeby robić to co się lubi. W końcu końcowy model ma przede wszystkim cieszyć jego twórcę. Dokładnie. A rozmowa bardzo pomaga w szukaniu tego, co się lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Października 2021 Share Napisano 3 Października 2021 duzo piszecie o modelu A szachownice odwrocone czy nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października 2021 Share Napisano 3 Października 2021 Szachownice zgodne z oryginałem. Przypilnowaliśmy Kolegi przy wątku warsztatowym https://modelwork.pl/topic/44070-mig-21-bis-172-zvezda/page/2/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi