slawekmalysek Napisano 10 Listopada 2021 Share Napisano 10 Listopada 2021 2 minuty temu, Vieh_san napisał: No właśnie mi się przypomniało czym się zajmuje na co dzień i że trochę ich mam ;D Problem rozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 10 Listopada 2021 Share Napisano 10 Listopada 2021 13 minut temu, Vieh_san napisał: No właśnie mi się przypomniało czym się zajmuje na co dzień i że trochę ich mam ;D Problem rozwiązany Równie dobrze możesz zrobić lufy z igieł jak masz dostęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Listopada 2021 Autor Share Napisano 10 Listopada 2021 Teraz, Adamo722 napisał: Równie dobrze możesz zrobić lufy z igieł jak masz dostęp To bardziej pasuje do rurek pitota w samolotach, ewentualnie ich działkach. Tutaj trochę skomplikowany bardziej kształt był. W plot są te żeberka, a działa 127mm mają kształt stożka, samą końcówkę można by było rozepchać, ale całej lufy bym nie zrobił tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 14 Listopada 2021 Autor Share Napisano 14 Listopada 2021 Uzbrojenie w większości gotowe. Zostały tylko pojedyncze karabiny. Włożone delikatnie na ten moment, żeby trochę sobie wynagrodzić ślęczenie przy tym ;D (nie lubię robić tych samych elementów po kilka razy). Teraz szalupy, relingi, reszta karabinów i będę mógł zabrać się za pryskanie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 14 Listopada 2021 Share Napisano 14 Listopada 2021 Podoba się , mam nadzieję , że równie dobrze poradzę sobie z relingami oraz blacharką na wieżach artylerii oczekuję zestawu Infini Model zamówionego na Antypodach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Listopada 2021 Share Napisano 14 Listopada 2021 Ładnie idzie jak na pierwszy okręt nawodny , i tym bardziej że nie na łatwiznę, bo z relingami i resztą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 14 Listopada 2021 Autor Share Napisano 14 Listopada 2021 Łoo to kawał świata zwiedzą ;D Hmm jako ktoś bez doświadczenia w blacharni mogę powiedzieć żeby nie robić nic na siłę. Jak nie pasuje to może w złą stronę wyginam, albo pod złym kątem. Przed przyklejeniem 5x sprawdzić czy pasuje, a potem jak pasuje to jeszcze sprawdzić 2x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 14 Listopada 2021 Share Napisano 14 Listopada 2021 35 minut temu, Vieh_san napisał: Łoo to kawał świata zwiedzą ;D Hmm jako ktoś bez doświadczenia w blacharni mogę powiedzieć żeby nie robić nic na siłę. Jak nie pasuje to może w złą stronę wyginam, albo pod złym kątem. Przed przyklejeniem 5x sprawdzić czy pasuje, a potem jak pasuje to jeszcze sprawdzić 2x. czyli jak w pancerce i samolotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 Ładnie, aż szkoda zamalowywać te blaszki, by nie straciły uroku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 19 Listopada 2021 Autor Share Napisano 19 Listopada 2021 Pytanko, czy wały idące do śrub mają być koloru spodu kadłuba ("czerwone"), czy tak jak śruby mosiężne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Listopada 2021 Share Napisano 19 Listopada 2021 W kolorze dna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 20 Listopada 2021 Autor Share Napisano 20 Listopada 2021 Także dzisiaj starałem się nie oszaleć i dokończyć uzbrojenie. Zostało 5. Jak ja kocham takie powtarzalne czynności Cały czas biję się z myślami czy wklejać relingi surowe, i potem malować, czy pomalować na ramce i potem wklejać. Problem widzę w tym, że jak pomaluje w ramce, to w miejscach gdzie jest linoleum będę musiał poprawiać te "stópki", którymi przyklejam relingi do pokładu. Jak będę malował przyklejone to bym musiał najpierw pomalować linoleum, potem je zamaskować i dopiero malować na "szaro". Nie mam pojęcia które podejście lepsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 23 Listopada 2021 Autor Share Napisano 23 Listopada 2021 Podkład i preszejding położony. Starałem się odtworzyć to co tutaj widziałem na forum. W rzeczywistości nie jest aż tak kontrastowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 21.11.2021 o 00:10, Vieh_san napisał: Także dzisiaj starałem się nie oszaleć i dokończyć uzbrojenie. Zostało 5. Jak ja kocham takie powtarzalne czynności Cały czas biję się z myślami czy wklejać relingi surowe, i potem malować, czy pomalować na ramce i potem wklejać. Problem widzę w tym, że jak pomaluje w ramce, to w miejscach gdzie jest linoleum będę musiał poprawiać te "stópki", którymi przyklejam relingi do pokładu. Jak będę malował przyklejone to bym musiał najpierw pomalować linoleum, potem je zamaskować i dopiero malować na "szaro". Nie mam pojęcia które podejście lepsze Wydaję mi się, że łatwiej pomalować przed i ewentualnie miejscowo zrobić poprawki pędzelkiem jęsli zajdzie taka potrzeba (ja ta przynajmniej zrobię na swoim), aczkolwiek ja jestem w "okrętówce" raczkujący i koledzy dłużsi stażem lepiej się wypowiedzą... Edytowane 23 Listopada 2021 przez krzychu83 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 23 Listopada 2021 Autor Share Napisano 23 Listopada 2021 Hmm no ja tak właśnie planuje, ale może połączę jedno z drugim. Pomaluje linoleum, a potem je zamaskuje. Potem przykleję relingi i pomaluję resztę. Musze tylko dobrze sprawdzić czy te linoleum idzie całkowicie do samego brzegu pokładu, czy jednak jest tam trochę miejsca żeby przykleić te relingi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 ja osobiście maluję podstawowym kolorem w ramkach. nadbudówki maluję osobno i na końcu łączę z kadłubem. jak kolega krzychu zaznaczył na końcu pędzelek i poprawki. oczywiście czasami szlifowanie i kolejne malowanie ale dla mnie osobiście zawsze jest to łatwiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 I cyk, po lakierze, czas na kalki i wash. No i ewentualne poprawianie niedoróbek, które wychodzą po drodze ;D 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 28 Listopada 2021 Autor Share Napisano 28 Listopada 2021 Zabawy z washem. Ach jakie to jest odstresowujące Można bawić się do woli i wedle uznania tyle czasu ile trzeba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 29 Listopada 2021 Autor Share Napisano 29 Listopada 2021 Także praktycznie kończymy. Zostały relingi i olinowanie. Widziałem też, że w pewnych miejscach na linach są takie jakby "kule" nie wiem co to jest, do czego służy ani jak się nazywa. Jak to wykonać? I w których miejscach? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 7 godzin temu, Vieh_san napisał: Także praktycznie kończymy. Zostały relingi i olinowanie. Widziałem też, że w pewnych miejscach na linach są takie jakby "kule" nie wiem co to jest, do czego służy ani jak się nazywa. Jak to wykonać? I w których miejscach? Chyba wiem o co Ci chodzi, ale też nie wiem jak się to nazywa na tym filmiku chyba coś podobnego robi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 (edytowane) Izolatory, tak na moje. (to szwabski z uboot'a bodajże) zdjęcie oczywista do potrzeb dyskusji. https://www.navy-radio.com/ant-ship.htm Edytowane 29 Listopada 2021 przez blackriver 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 TAK. Z wikolu, albo gęstej farby, w zależności od skali i wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 Tak jest - też polecam wikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 29 Listopada 2021 Autor Share Napisano 29 Listopada 2021 A jest jakaś zasada ich umieszczania, rozumiem, że bezpiecznie będzie je dać na pewno w miejscach gdzie liny się łączą. Ale też widziałem w innych miejscach. Czy jak nie mam dokumentacji zdjęciowej to raczej ich nie odtworzę? PS. Pod mostkiem jest oświetlenie barwne. Instrukcja podaje, że ze sterburty ma być srebrna farba (rozumiem światło białe), a bakburta czerwona. Na renderach widziałem zielone i czerwone, a dodatkowo zastanawia mnie czy raczej nie powinno być jak z samolotami, zamiast zielonego to niebieski? I czy na tych masztach z flagami (przepraszam za ten brak wiedzy o nazewnictwie) na dziobie i rufie też było jakieś oświetlenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Zacząłem olinowanie. Znajdę gdzieś informacje nt. oświetlenia na tych okrętach, bo jednak lampy są na tyle duże, że w tej skali mógłbym je pomalować? Tyle, że muszę najpierw wiedzieć w jaki sposób. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez Vieh_san 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi