marciak90 Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 (edytowane) Witam, zacząłem budować ten oto model. Zestaw wydaje się mały, ale jednak jest dużo elementów. Na początku dodaj zdjęcia jakie jestem w stanie, nie mam na tą chwilę lepszego aparatu, kokpit wygląda wg. mnie dość nie rzeczywiście, ale nie wiem jak obrudzić i pomalować do końca.. rady i wskazówski mile widziane. Malowanie i kamuflaż jak na zdjęciu instrukcji i realnych fotkach. Edytowane 14 Października 2021 przez marciak90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 14 Października 2021 Autor Share Napisano 14 Października 2021 Oto początki pracy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 Cześć! W kokpicie docelowo powinien pewnie być kolor matowy? Zamiast czarnego może lepiej by ciemny szary zadziałał, ale skoro masz tak jak teraz, to spróbuj delikatny suchy pędzel ciemną szarą pojechać, to powinno pomóc. Życzę powodzenia w pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 15 Października 2021 Autor Share Napisano 15 Października 2021 hmm pomalowałem tak jak jest w instrukcji. czarnym matem. pozdrawiam dzięki za rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 16 Października 2021 Autor Share Napisano 16 Października 2021 Tak wyglądają dalsze prace nad modelem: kadłub zaszpachlowany i złączony, dodaje obciążenie do dziobu kadłuba. pomalowałem jeszcze fotel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 To, że używasz szpachli to dobrze. Zwróć jednak uwagę jak ją nakładasz. Najwięcej nałożyłeś jej w miejscach gdzie jej nie powinno być, natomiast w miejscu szczeliny dałeś jej tak mało, że po przeschnięciu weszła w szczelinę nie zapełniając jej. Jak widzę masz taśmę maskującą, użyj jej jak masz kłopoty z prawidłowym i równomiernym aplikowaniem szpachli. Przyklej taśmę z obu stron wzdłuż szpary, tak w odległości około 1 mm od szpary i w powstałą przestrzeń nałóż szpachlę. Po nałożeniu, kiedy szpachla jest jeszcze miękka, usuń taśmę. W przypadku Twojego modelu musisz zaszpachlować łączenia połówek na całej długości na górze i na dole kadłuba. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 tak mi się zdawało właśnie, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 (edytowane) jeśli mógłbym jeszcze coś zasugerować- ze swojego niewielkiego doświadczenia wiem, że warto uważnie pracować, z elementem i wypraską już przy samym odcinaniu. SH ma takie sobie łączenia- dosyć grube. Ważne jest, o ile dostałeś już wyłamany, ocenić czy element jest uszkodzony. Jak się kupuje z drugiej ręki a widać pooddzielane elementy prosić fotki. Generalnie dobre cążki i skalpel , olfa i w moim przypadku zbliżenie na oczach-ratuje. Na foto widać,że z jedną połówką kadłuba poszło coś nie tak przy odcinaniu. Kadłub to jeszcze nie tragedia. Najbardziej trzeba uważać oddzielając elementy gdzie łączenie z ramką jest na obłej powierzchni. UWAGA Z WLOTAMI . Niezbyt wiem co ta za szpachla? Te najpopularniejsze są zmywalne. Akryl wodą. Tamiya lub gunze mlt. Edytowane 18 Października 2021 przez golf czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 19 Października 2021 Autor Share Napisano 19 Października 2021 to jest tamiya putty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 W dniu 15.10.2021 o 00:34, marciak90 napisał: Na początku dodaj zdjęcia jakie jestem w stanie, nie mam na tą chwilę lepszego aparatu, kokpit wygląda wg. mnie dość nie rzeczywiście Co autor miał na myśli? W dniu 15.10.2021 o 00:34, marciak90 napisał: Malowanie i kamuflaż jak na zdjęciu instrukcji i realnych fotkach. Rozumiem, że to jest ta fotka z realu? Niesamowite chmury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 1 godzinę temu, Grzes napisał: Co autor miał na myśli? Rozumiem, że to jest ta fotka z realu? Niesamowite chmury Jestem niemalże pewny, że to render.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 4 godziny temu, Usul napisał: Jestem niemalże pewny, że to render.. 6 godzin temu, Grzes napisał: Co autor miał na myśli? Rozumiem, że to jest ta fotka z realu? Niesamowite chmury Mi się też bardzo podoba zastosowanie na Mirage'u R-73. Ale jak teraz coś doczytałem to RPA miało takiego jednego testowego, jeszcze z silnikiem RD-33 z MiGa-29. Swoją drogą może się tak składać, że u mnie na półce stoją już cztery F1 - ostatni właśnie AZ, w tym samym kamuflażu, chociaż akurat z niebiesko-żółto-zielonymi rondelkami. To dość fajny model, ale no łączenie połówek kadłuba wymaga jednak nieco szpachlowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 (edytowane) Godzinę temu, Matys napisał: Bije się w pierś, przerzucałem forum na szybciocha i było dokładnie jak opisałeś na grafie powyżej Na usprawiedliwienie dodam, że warsztat oglądam i kibicuję ! Edytowane 19 Października 2021 przez Usul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 13 godzin temu, marciak90 napisał: to jest tamiya putty Ja bym zmył rozpuszczalnikiem typu MLT i wymył z linii podziału patyczkiem do uszu , mikroapikatorem i zrobił to co radził rymulus . Zabezpieczając także te otwory , np. taśmą . Osobiście wolę szpachlówkę tamiya rozpuszczoną mlt do takiej półpłynnej , gładkiej zawiesiny. ( choć de facto wolę mr.surfacer 500.)Nakładam wtedy jak gęstą farbę pędzelkiem. Dziurę po ramce wkropliłbym bardzo małą kroplę kleju CA . Ale bardzo małą na cienkim druciku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 (edytowane) dziś dalsze prace nad tym modelem mimo małego doświadczenia spróbuje go dobrze zaszpachlować itd.. Edytowane 23 Października 2021 przez marciak90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 25 Października 2021 Autor Share Napisano 25 Października 2021 model raczej zaszpachlowany .. teraz czekam aż szpachla wyschnie ,potem malowanie kamuflażu. aha i mam pytanie, jak zrobić aerografem (o ile się to robi nim :D) te ciemne linie by widać było zaciemnienia po malowaniu kamuflażu? jakieś inne sugestię przed malowaniem? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 25 Października 2021 Share Napisano 25 Października 2021 Wyszlifuj szpachle do końca, połóż podkład i sprawdź czy miejsca szpachlowania są równe. Jeśli będą jakieś nierówności, naddatki lub zapadnięcia szpachli to popraw te miejsca dodając lub szlifując szpachle aż do osiągnięcia równej powierzchni. Po każdej takiej operacji nanieś podkład i sprawdź czy jest już dobrze. Jeśli nie to proces zacznij od nowa aż do skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Listopada 2021 Share Napisano 19 Listopada 2021 Ło chłopie, czeka Cię sporo nauki. Zasugerowałbym zostawienie modelu na kilka dni i rzucenie okiem na YT Zacznij od tego, a później kolejne filmy z tego p4ofilu Odpusc na początek preshadingi, weatheringi, skup się na czystym, sklejeniu, i namalowaniu kamuflarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi