Evildead Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 Teraz, MayonesEXG7 napisał: Liczy się ręka, nie sprzęt- jedynie co daję, to lepsze brzmienie,ale to już nie temat na forum o słonikach Tak jest racja wracamy na tematy modelarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 2 godziny temu, Evildead napisał: 10 godzin temu, Evildead napisał: Tą rynnę chciałem jak tu wygiąć, to tak wyszło @meser262 pytanie co za pojazd? Ja tu widzę 102 , z tamtym elementem to fakt z innego zdjęcia fakt nie ten pojazd , ale ten ? chyba że ja durny ? Zgadza się to jest No.102. Chodziło mi o to drugie zdjęcie. Całość zagarnąłem przy zaznaczaniu. Na tym również widać dość dobrze że nie ma na tym elemencie pasty. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 1 minutę temu, meser262 napisał: Zgadza się to jest No.102. Chodziło mi o to drugie zdjęcie. Całość zagarnąłem przy zaznaczaniu. Na tym również widać dość dobrze że nie ma na tym elemencie pasty. Pozdrawiam Krzysztof Dokładnie to 102 , teraz zasnę spokojnie Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 @Evildead jest jeszcze kilka pytań. Budujesz konkretny egzemplarz pojazdu- 102 to maszyna z HQ batalionu, czy nie powinna mieć zdemontowanego MG, gdzie na jego miejsce montowano dodatkową radiostację? Jeżeli dodatkowa radiostacja, to czy był dodatkowy masz antenowy? Druga sprawa, to samo malowanie pojazdu, bo Twoje malowanie instrukcyjne ze Zwezdy jest raczej błędne. Buduję model Dragona i tutaj jest coś takiego: Z tego co doczytałem, to wszystkie włoskie Elefanty malowane były w podobny sposób. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) 27 minut temu, Pan_na_Zulawach napisał: @Evildead jest jeszcze kilka pytań. Budujesz konkretny egzemplarz pojazdu- 102 to maszyna z HQ batalionu, czy nie powinna mieć zdemontowanego MG, gdzie na jego miejsce montowano dodatkową radiostację? Jeżeli dodatkowa radiostacja, to czy był dodatkowy masz antenowy? Druga sprawa, to samo malowanie pojazdu, bo Twoje malowanie instrukcyjne ze Zwezdy jest raczej błędne. Buduję model Dragona i tutaj jest coś takiego: Z tego co doczytałem, to wszystkie włoskie Elefanty malowane były w podobny sposób. Pozdrawiam Marek To teraz już z durniałem z tym mg, chyba faktycznie tam nie ma na tych zdjęciach, antena jest fakt hm, no cóż zostawię u siebie mg, nie będę tego rwał, w sumie raz jest raz go nie ma itd, o malowaniu to jeszcze nie myslałem , zvezda daje jakies dziwne schematy , bardziej bym sie sugerował tym z gun power 23, albo z instrukcji tamiya, choć w sumie nawet ciekawe te dragonowskie malowanie, Edytowane 6 Lutego 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 Z tego wynika chyba że nie potrzebnie wkleiłem ten mg, nie wiem może jeszcze się go uda jakoś odkleić, pomyślę jeszcze co z tym zrobić itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Ja bym się z tym nie śpieszył...może Krzysztof się wypowie, lub ktoś inny, kto ma wiedze w tym temacie. Z tego co wiem, to w HQ batalionu były dwie maszyny, może 102 będąc na zapasie miała MG- bez niego wygląda, no nie wiem, bardziej ubogo. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 20 minut temu, Pan_na_Zulawach napisał: Ja bym się z tym nie śpieszył...może Krzysztof się wypowie, lub ktoś inny, kto ma wiedze w tym temacie. Z tego co wiem, to w HQ batalionu były dwie maszyny, może 102 będąc na zapasie miała MG- bez niego wygląda, no nie wiem, bardziej ubogo. Pozdrawiam Marek Może tak być, na razie zostaje na miejscu, może w ogóle go zostawię bo to inwazyjne za mocno, więcej mogę schrzanić a i to nie apteka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) Tu w ogóle zvezda pomieszała daje kalki i plan malowania dajmy na to do 102 opisuje też znaczek u553 czarny na miejscu km, ale z tej stronki https://mikesresearch.com/2019/07/28/elefants-in-italy-1944/ widać że te czarne u553 to było w pojeździe 101 This is my close up of the front hull of Elefant 101. The hull MG was removed probably to make room for additional radio(s) and there is a plate over the MG port. Note chalked on the plate the “U” for Ulbricht with number “653” below it and an arrow pointing to the right. zdjęcie tylko do dyskusji Edytowane 6 Lutego 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) Zgadza się, czytałem o tym że najpierw ten 102 był pod Kurskiem jako 633, później odesłano do Nibelungenwerke w celu modyfikacji , przydzielono go do 1.Kompanie 653 z jedenastoma Elefantami pod Anzio. Po drodze porzucono 150071 i innego Elefanta, brak części zamiennych. Amerykańscy żołnierze, odnajdując 150071 porzuconego na poboczu drogi, oznaczyli go „TAY AWAY BOOBY TRAP”, dopóki nie można go było rozbroić i wysłać na plac zbiórki przechwyconych pojazdów. 150071 został wysłany do Aberdeen po wojnie, gdzie leżał i rdzewiał w stanie Maryland przez sześćdziesiąt lat. 150071 został przemalowany w kwietniu 2008 roku i został przeniesiony do nowego Muzeum po 2010 roku, odrestaurowany to już jest film na Youtube Edytowane 6 Lutego 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) 4 godziny temu, Evildead napisał: To teraz już z durniałem z tym mg, chyba faktycznie tam nie ma na tych zdjęciach, antena jest fakt hm, no cóż zostawię u siebie mg, nie będę tego rwał, w sumie raz jest raz go nie ma itd, o malowaniu to jeszcze nie myslałem , zvezda daje jakies dziwne schematy , Pojazd ten - No.102 nie był w wersji D-czej. Nie ma podstawki anteny z tyłu "budy". Z przodu jest 2 metrowa antena. Z tyłu nie ma nawet podstawy pod antenę. MG - bardzo dużo pojazdów nie ma zamontowanego z przodu MG. Możliwe że strzelec nie montował go ponieważ nie miał za bardzo widoku na to co się dziej przed pojazdem. (brak peryskopu). Elefant No.102 został porzucony przez załogę - więc może zabrali go ze sobą? Malowanie - Co do malowania to myślę że najlepiej oddaje to pojazd z transportu do Włoch z tej jednostki. Kolor bazowy to RAL 7028 plus Ral 6003 i RAL 8017. Plamki raczej jako grubsze zygzaki - tak myślę. Te małe fotki na dole z lewej strony to No.102 - dokładniej jego właz strzelca - otwarty. 4 godziny temu, Evildead napisał: ... bardziej bym sie sugerował tym z gun power 23, albo z instrukcji tamiya, choć w sumie nawet ciekawe te dragonowskie malowanie, W takie "grube" plamy pomalowano pojazd po ponownym remoncie w marcu 1944 roku w warsztatach we Włoszech. Niestety jaki to pojazd nie ustaliłem. Pozdrawiam Krzysztof PS. Fotki tylko w celach dyskusji. Edytowane 6 Lutego 2022 przez meser262 PS. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 5 minut temu, meser262 napisał: Pojazd ten - No.102 nie był w wersji D-czej. Nie ma podstawki anteny z tyłu "budy". Z przodu jest 2 metrowa antena. Z tyłu nie ma nawet podstawy pod antenę. MG - bardzo dużo pojazdów nie ma zamontowanego z przodu MG. Możliwe że strzelec nie montował go ponieważ nie miał za bardzo widoku na to co się dziej przed pojazdem. (brak peryskopu). Elefant No.102 został porzucony przez załogę - więc może zabrali go ze sobą? Malowanie - Co do malowania to myślę że najlepiej oddaje to pojazd z transportu do Włoch z tej jednostki. Kolor bazowy to RAL 7028 plus Ral 6003 i RAL 8017. Plamki raczej jako grubsze zygzaki - tak myślę. Te małe fotki na dole z lewej strony to No.102 - dokładniej jego właz strzelca - otwarty. W takie "grube" plamy pomalowano pojazd po ponownym remoncie w marcu 1944 roku w warsztatach we Włoszech. Niestety jaki to pojazd nie ustaliłem. Pozdrawiam Krzysztof Ok, wielkie dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 Dostałeś zadanie bojowe od dowódcy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 7 Lutego 2022 Autor Share Napisano 7 Lutego 2022 (edytowane) 45 minut temu, MayonesEXG7 napisał: Dostałeś zadanie bojowe od dowódcy Ja nie wiem czy to nie czasami mini Khabib Hasbulla Magomedov Strach się bać Edytowane 7 Lutego 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 (edytowane) Godzinę temu, Evildead napisał: Ja nie wiem czy to nie czasami mini Khabib Hasbulla Magomedov Strach się bać Tak on-mała mafia.Mały nie pozorny. Edytowane 7 Lutego 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) No i ściemniał Edytowane 20 Lutego 2022 przez Evildead 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) 12 minut temu, Evildead napisał: No i z ciemniał Że co zrobił ? https://sjp.pl/ściemniał Edytowane 20 Lutego 2022 przez _OldMan_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 10 minut temu, _OldMan_ napisał: Że co zrobił ? https://sjp.pl/ściemniał Oryginalnie miało być zmurzyniał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) No mnie się to podoba. Zimm bardzo wyraźny, może wręcz za bardzo, ale ja lubię taką wyrazistość nawet jeśli jest trochę przesadzona. Ale jak jest w tym przypadku to nie wiem bo w niemieckiej pancerce nigdy za mocno nie siedziałem. Za to na pewno będzie widoczny nawet bez washa 14 minut temu, Evildead napisał: Oryginalnie miało być zmurzyniał Bardzo niepoprawne... Już lepiej że zostało, że "ściemniał" ----> tzn. kłamał ----> "scyganił" Edytowane 20 Lutego 2022 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Otumaniony oparami czarnej farby heh, ale kto nie robi błędów ? , to nie forum języka polskiego... , babole się zdarzają, no zimmerit widoczny, pierwszy raz robiony jak wiesz , będzie widoczny przynajmniej, na pewno nie będzie to blaszany eduard , mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 CZekamy na wincyj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 1 minutę temu, patrykd napisał: CZekamy na wincyj Nie chciało mi się tego malować, przez dwa tygodnie sobie stał i cieszył oko nie pomalowany , no ale już będę musiał coś wincyj tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 2 minuty temu, bulik58 napisał: Ja tez Szczekam na wincyj Szczekaj, szczekaj, cenię sobie Twoje wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) 4 minuty temu, bulik58 napisał: pomoz komus ktos pomoze tobie. To wypisz wymaluj Ja ktoś powie ach ta skromność Edytowane 20 Lutego 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Teraz, bulik58 napisał: W razie problemow z modelem gdyby cos poszlo nie tak ,to masz jeszcze taka opcje , dzwigi jakies sa wiec wieszasz slonia za trabe i dupe i do gory i po sprawie Na razie nie ma , liny przytwierdzone , zje.... set voyagera , musialem dokupic liny eureki , okazało się że liny z voyagera były dupne za cienkie , to i dobrze wyszło, eureka z 1.1 mm voyager 0,7 ? , takiego zdjecia nie przewiduję , ale powiem Tobie ze myslałem czy nie zrobic go na platformie kolejowej, ale to takie luzne pomysły były zanim dokupiłem lufę , takie pomysły , wymysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi