Gregory Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Myślę że drugi wariant byłby lepszy. Można by dołożyć ze 3 piechurów i zrobić dioramę "w akcji". Szkoda by było Twojej pracy nad torowiskiem i tego nie wykorzystać. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 Kurde, kusząca propozycja drugiego wariantu, ale znowu figurki trza nabyć i pomalować.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Myślę że warto! Pomyśl o efekcie końcowym. Co chcesz osiągnąć, jak to będzie wyglądać. Powtórzę jeszcze raz, szkoda by było Twojego nakładu pracy... To już wygląda mega, a może to jeszcze ulepszyć. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2022 (edytowane) Mam ten daszek z M36, jego z kolei zrobię "bez". Figurek piechoty mam ze 30 sztuk, nawet omalowanych, ale to słaba Tamiya... Edytowane 19 Stycznia 2022 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2022 Nie mam żadnych czołgistów z Tamki, tych, których miałem, wyrzuciłem, bo były do niczego. Tory przycięte: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Greif, masz pewnie jakieś dane do tego krzyża przed przejazdem, co ? Edytowane 23 Stycznia 2022 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Stycznia 2022 Super Moderator Share Napisano 23 Stycznia 2022 przy ograniczonej przestrzeni może być w pionie, pojedynczy dla linii jednotorowej podwójny dla dwu. Ewentualnie możesz użyć tych http://pkprepo.net/files/znaki_drogowe_niemcy1909-1934_pl035cl.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Bardzo dziękuję. Nie sądziłem, że w Polsce i w Reichu były one takie same. A co jest pod krzyżem, na tabliczce z czarnymi napisami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Stycznia 2022 Super Moderator Share Napisano 23 Stycznia 2022 gdzieś miałem zdjęcie, opis :pociąg nadjeżdża z prawej strony, nie jest konieczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 Coś do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 Bądź pewny, że jest miejsce na koło; nie skalowałem z rzeczywistych wymiarów, zrobiłem "na oko", ale z rozsądkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 Barwałd Górny... Raz jechałem tą częścią tej linii kolejowej, do Żywca z Chabówki, kolej transwersalna chyba się nazywa. Przebiegała przez nią linia umocnień niemieckich z 1944, są schrony Rb668 i Rb701, "zęby smoka" i inne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 Zaczynam mieć poważne obawy... że podstawka przyćmi i zdominuje model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Wydłubałem podjazd na przejazd kolejowy z tektury i kawałków płyt pilśniowych (odpady po opakowaniach mebli z Ikea). Później cały teren pokryłem pastą modelarską z Lidla, kupioną wieki temu i do tej pory bezużyteczną: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Potem malowanie plakatówką na kolor gleby i miks posypki imitującej glebę, pigmentów dla plastyków i trawki elektrostatycznej z poprzednich dioram: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 I jeszcze roślinek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 Po co kolorować? To naturalne kolory podłoża: drobny grys i potłuczone w moździerzu kamyszki zmieszane ze startymi wysuszonymi liśćmi i trawką elektrostatyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Przyznam, ze roślinki wyszły bardzo ładnie i są urozmaiceniem, ale wtedy takie roślinki nie miały nawet szansy na szansę, żeby wyrosnąć na torach. Więc wygląda ładnie, ale merytorycznie - nie bardzo. Trawa i rośliny to tylko w pewnym oddaleniu od torów, którymi poruszały się te "katastrofy ekologiczne" zwane parowozami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 I właśnie o bocznym, nieużywanym torze rozmawiamy, niemniej jednak dziękuję koledze Mertenowi za uwagi; to dla mnie swego rodzaju nobilitacja z uwagi na Twoje dzieła. Poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Mi się podoba - jest posępnie, nieprzyjemnie jak na wojnie. Myślę że nie trzeba robić bardziej sielskiego krajobrazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Moim zdaniem jest bardzo dobrze. Można by tory właśnie potraktować rdzą i zostawić rośliny. Trochę by "ożywiły" całą scenę. Ale to już Autor musi zdecydować. Mi się podoba! Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 Będzie rdza, po wszystkich dodatkach; tory można jeszcze wysunąć z mocowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Cytat I właśnie o bocznym, nieużywanym torze rozmawiamy, No, ale szyny wybłyszczone więc myślałem, że uczęszczane miały być. Ba! Dopatrzyłem się nawet takiej czarnej pręgi ze smarów idących po zewnętrznej podkładów (wprawdzie tylko po jednej stronie), która zwyczajowo ciągnęła się wzdłuż wszystkich szlaków kolejowych tamtych czasów. Do tego czarne plamy od smarów w środku toru i szary popiół /żużel (to się nazywa "szlaka") z palenisk pomiędzy szynami. Żeby nie było za łatwo: na mało uczęszczanych torach używano środków chwastobójczych. Były takie specjalne wagony do wylewania tego świństwa na tory. A poza wszystkim: dziękuję. Miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 Spokojnie, to nie finał. Uwagi Panów uwzględnię. Nie psujcie mi zabawy, w końcu coś mi "wychodzi" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi