toled Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 (edytowane) Dla odpoczynku wskoczyłem na tą śmieszną skalę 1:35. Dzięki temu rupieciu będę mógł się pouczyć robić stare odrapane z farby drewno, zacieki, rdzę i inne:) A postęp prac wygląda następująco: Edytowane 7 Listopada 2021 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Kolejny dzień, kolejne kroki w instrukcji dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 21 godzin temu, toled napisał: Dzięki temu rupieciu będę mógł się pouczyć robić stare odrapane z farby drewno, zacieki, rdzę i inne:) Będziesz robił Hondę? xD 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 kupiłem czarny ciągnik, kupiłem czarny ciągnik.... pojemność dwa czterysta, pojemność dwa czterysta.... siedem jeden ma do setki.... to był hicior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 tytuł wątku to w jakim języku jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 16 minut temu, adi napisał: tytuł wątku to w jakim języku jest? Polinglisz. Słownik mi zmienił na traktor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 W sumie traktor niemalże skończony. Koła sklejone na ślinę, bo łatwiej mi będzie je malować osobno. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 ładnie To Miniart? Jaką kolorystykę przewidujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 5 minut temu, Adamerio napisał: To Miniart? A tytuł wątku przeczytałeś. Czy tylko obrazki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 38 minut temu, Adamerio napisał: ładnie To Miniart? Jaką kolorystykę przewidujesz? Będę szedł w coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Też tak miałem przesiadając się na 1:35, czemu to takie małe. Teraz widzę, że 1:25 to jakiś olbrzym. Fajne modele ma MiniArt, takie co chciałbym je mieć, ale jakoś pomysłu na nie nie ma. Ciekawe jak twój wyjdzie, bo kształtów to fajnych nabrało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Cześć! Gdyby mój dziadziuś żył, to bym mu ten model zrobił w prezencie - dziadek w czasie wojny był robotnikiem przymusowym u bauera w okolicach Magdeburga i często wspominał swoją pracę z Lanz-Bulldogiem. Jak byłem mały często nam to opowiadał przed snem. A z tym traktorem było tak: Miał on silnik jednocylindrowy o pojemności w zależności od modelu 4,7L albo 10,3 L. Dziadek wspominał, ze w celu odpalenia go należało palnikiem podgrzać tę kulista część z przodu (wniosek: nie ma co tam za bardzo z farba kombinować, za to można zrobić okopcenia itd.) Jak już to było gorące, wyjmowało się kierownicę wraz z ośką, wkładało w odpowiedni otwór (zdaje się, że z boku) i kręciło kierownicą, żeby silnik odpalił. Jeżeli wszystko działało, to silnik wypluwał tę kierownicę po odpaleniu i można było jechać. Jak coś nie zadziałało, to kierownica zostawała i ciężko było ją odzyskać... Niektóre warianty nie były też wyposażone we wsteczny i żeby tym cofnąć należało zmniejszyć obroty do minimum i przy pomocy cyrkowego manewru pedałem gazu spowodować "odbicie" tłoka na kompresji tak, żeby silnik zaczął pracować w drugą stronę... Teraz już widzimy, jaka magiczną maszyną jest w porównaniu C-330 ze swoim rozrusznikiem, skrzynia biegów itp. nowoczesnymi wynalazkami... Życze powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 https://www.youtube.com/watch?v=pYeEotP_c3M - tu jest to fajnie pokazane, masz też kolor obudowy gruszki żarowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Dobrze wiedzieć, nie zagłębiałem się mocno w temat i dziwiłem się, czemu ten przód od dołu ma inny kolor, a to gruszka żarowa:) Ogólnie chce go zrobić zmęczonego życiem, ale nadal sprawnego woła roboczego. A sam model jest fajny, sporo elementów, minimalne nadlewki na mniejszych elementach. No i jak to z MiniArtem trzeba uważać na wycinanie z ramek - części są delikatne. No i irytujący jak zwykle jest brak gumowych opon, plastikowe z przodu oraz naczepy składają się aż z 5 elementów do sklejenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 Można uznać, że model niemalże sklejony. Jeszcze kilka drobnostek i można go malować ( jeszcze nie wiem jak się za to zabrać, ale coś ogarnę ) No i czeka mnie dzisiaj jeszcze randka z dodatkami na pace... Prosi się ten model o winietę, oj prosi. Jakieś pomysły? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 Randka z beczkami i innymi elementami zakończona sukcesem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 13 Listopada 2021 Autor Share Napisano 13 Listopada 2021 W dniu 7.11.2021 o 11:50, M.A.V. napisał: kupiłem czarny ciągnik, kupiłem czarny ciągnik.... pojemność dwa czterysta, pojemność dwa czterysta.... siedem jeden ma do setki.... to był hicior Się śmiej. Jest czarny Ogólnie wszystko dostało szary podkład, a potem przeleciałem to czarnym matem. Łatwiejsze mam za sobą, dzisiaj randka z robieniem beczek. Idę do okretowcòw podpatrzeć idealne drewno 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Listopada 2021 Share Napisano 13 Listopada 2021 5 minut temu, toled napisał: Się śmiej. Jest czarny też będą alufelgi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 13 Listopada 2021 Share Napisano 13 Listopada 2021 6 minut temu, toled napisał: Idę do okretowcòw podpatrzeć idealne drewno No zabawy trochę będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 13 Listopada 2021 Autor Share Napisano 13 Listopada 2021 (edytowane) Ok, sądzę, że beczka gotowa. Moim zdaniem wyszło ekstra.... żarcik taki, to dopiero jedna z wielu warstw Edytowane 13 Listopada 2021 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 14 Listopada 2021 Autor Share Napisano 14 Listopada 2021 Beczki testowe schną, więc zabrałem się za naczepę. Jak już pomaluje ramę nośną, to jeszcze dojdzie jakiś weathering, kurz etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 20 Listopada 2021 Autor Share Napisano 20 Listopada 2021 (edytowane) Beczki testowe. Lewa, czy prawa. A może miks na naczepie? Edytowane 20 Listopada 2021 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Dla mnie raczej dolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 18 minut temu, toled napisał: Beczki testowe. Lewa, czy prawa. A może miks na naczepie? Żadna. Pooglądaj, przemyśl, wykonaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 20 Listopada 2021 Autor Share Napisano 20 Listopada 2021 45 minut temu, _OldMan_ napisał: Żadna. Pooglądaj, przemyśl, wykonaj. Przejrzałem. Fajne wykonanie, ale te beczki wyglądają tak jakby były z gry RPG - brakuje tylko krasnoluda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi