barszczo Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 Od pewnego czasu eksploruję piwnicę u moich rodziców, głównie w celu jej częściowego opróżnienia. Przy tej okazji znajduję dużo fajnych , zapomnianych skarbów. Oto jeden z nich na początek, pudełko z powszechnie znanego modelu zakupionego w pierwszej połowie lat osiemdziesiątych za jedyne 55zł: Trzeba przyznać że rysunek pana Velca robił wtedy wrażenie, szkoda tylko że tego Focke Wulfa też nie było w pudełku. A w środku skarby: Kilka instrukcji KP wraz z tłumaczeniami po polsku. Niektóre już pożółknięte, na niektórych próbki farb. Bardzo cieszy mnie instrukcja od Aero C-3A z którego ocalało tez pudełko: W instrukcji od Delfina niespodzianka, resztki kalek z Delfina własnie, Miga-15, Ła-7, Aero C-3A, Avii 199, a także Mi-1 i Su-7 Plasticarta i Pattona z Monogramu: Na samym dnie mocno pożółknięta instrukcja z pierwszej edycji naszego Jaka 1m, a w środku kolejne kalki: z tegoż Jaka, Po-2, Iła-10, Letova 328, kolejne z Aero C-3A i Miga-15, Mi-4 i Tu-20 Plasticarta ze zdjętymi fragmentami z Tu-134 i dwa megazabytki, okrągła Z NRD do umieszczenia na słynnym T-62 na baterie Ankera i mocno zażółcone numery i znaki NRD z pierwszej edycji Miga-15 Plasticarta jeszcze z zapasów mojego taty: A na dnie pudełka próbki farb, konkretnie mieszanek Wilbry i słynnej srebrzanki Plasticarta: Aż się łezka w oku zakręciła, podejrzewam że jeszcze coś znajdę bo pamiętam sporo pozostawionych pudełek, jednak to jest chyba najstarsze. Dorzucajcie do tego wątku swoje zapomniane i odnalezione po latach wykopki. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 5 godzin temu, barszczo napisał: Dorzucajcie do tego wątku swoje zapomniane i odnalezione po latach wykopki. Jesteś pewny tej wypowiedzi na 100%? Bo jeżeli tak to rezerwuję najbliższe 50 stron wątku 5 godzin temu, barszczo napisał: pudełko z powszechnie znanego modelu Jutro postaram się dopisać ciąg dalszy tej opowieści 5 godzin temu, barszczo napisał: rysunek pana Velca robił wtedy wrażenie Grafiki Velca uważam za jedne z najładniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 14 minut temu, abtb napisał: Bo jeżeli tak to rezerwuję najbliższe 50 stron wątku Zapraszam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 Wątek powinien mieć tytuł ( ja wiem że zerżnąlem ) ,,Poszukiwacze historii"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 (edytowane) 17 godzin temu, Soris napisał: Ooo ! Co za artykuł ! Może pamiętasz z kiedy ? Edytowane 12 Listopada 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 Niestety nie, to jest "wycinanka" znaleziona w pudełku z instrukcjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 A ja ze dwa moze trzy lata temu, zanim kolega kopernik otworzył nowy wątek wspominkowo/wintydżowy "Jak hartowała..." wyrzuciłem na makulaturę trzy reklamówki instrukcji i boxartów. O qur...byłoby co pokazywać. Głupi głupek ze mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 Nic straconego, mam całkiem opasły segregator tych "dokumentów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 12 godzin temu, jmx62 napisał: A ja ze dwa moze trzy lata temu, zanim kolega kopernik otworzył nowy wątek wspominkowo/wintydżowy "Jak hartowała..." wyrzuciłem na makulaturę trzy reklamówki instrukcji i boxartów. O qur...byłoby co pokazywać. Głupi głupek ze mnie Ja trzymam, razem z boxartami . Po niektórych ulepkach nawet zapach nie pozostał, ale papiery są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 W dniu 11.11.2021 o 13:26, barszczo napisał: Oto jeden z nich na początek, oraz żywiczny motorek Tylko śmigiełka brak I w takim stanie już chyba z 10 - 12 lat leżakuje 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 13 Listopada 2021 Share Napisano 13 Listopada 2021 Prosto z piwnicy, trochę ponad 100 numerów: Jakieś resztki pudełek: Kilku pilotów: I taki katalog: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Listopada 2021 Autor Share Napisano 13 Listopada 2021 Katalog piękny, strona po stronie poproszę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 13 Listopada 2021 Share Napisano 13 Listopada 2021 14 godzin temu, abtb napisał: oraz żywiczny motorek Tylko śmigiełka brak I w takim stanie już chyba z 10 - 12 lat leżakuje Smigielko ( to poprawne ) moge Ci podeslac na swieta , bo odlalem kilka w zywicy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Listopada 2021 Autor Share Napisano 16 Listopada 2021 (edytowane) Piwniczne wykopki przynoszą rezultaty. Trzy teczki, dwa kolejne pudełka, będzie co pokazywać. Oto zawartość pierwszej teczki czyli wierzchy pudełek które zbieram do dzisiaj . Pokazuję tylko te z lat osiemdziesiątych. Na początek destrukty pudełka Hurricane'a Matchboxa: Moja pierwsza vacuforma, nie pytajcie jak wyciąłem części. Zbudowany bez podwozia, stał na podstawce z jakiegoś KP: Tył opakowania z Airacobry vacu. Ten był zrobiony ambitnie, zwłaszcza malowanie. Niestety, nie zachowało się żadne zdjęcie: F-16 Esci, bardzo fajny model, wrzucałem już zdjęcie gotowca: Macchi C.200, przywieziony z Czechosłowacji, rozpoczęta budowa z przeróbkami wg. Skrzydlatej Polski. Niestety, nigdy nie skończony: Kolejny przywieziony z południa, zbudowany na początku lat dziewięćdziesiątych. Pierwszy model z blaszkami Edka: Spitfire którego zdjęcia i destrukty już pokazywałem: Dwa OEZy, wtedy naprawdę świetne i ambitne zestawy: I taka ciekawostka, bardziej zabawka niż model, fajnie się składał. Dużo lepszy niż radzieckie tanki na baterie z Harcerza: Niebawem kolejne teczki i zawartości pudełek. Edytowane 16 Listopada 2021 przez barszczo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Listopada 2021 Autor Share Napisano 21 Listopada 2021 (edytowane) No to pierwsze z dwóch pudełek wykopanych podczas sprzątania piwnicy u rodziców. Kolejny przedstawiciel w miarę dostępnych modeli KP ze świetnym boxartem pana Velca. Ten pomimo większego pudełka kosztował 45zł, a pochodzi z pierwszej połowy lat osiemdziesiątych: I kolejne skarby z przeszłości: Na początek niewykorzystane części z Airacobry vacu: I Harriera vacu: Kolejne niewykorzystane części, tym razem Su-7 i Mig-21 OEZu: Pływaki z mojego pierwszego Lublina, owiewka Harriera Novo i fragment oszklenia Gazelle Fujimi: Zbiorniki, bomby i pociski - koszmarki K-13 z Miga-27 Esci, piloci z Tiger Motha Smeru i Gazelle Fujimi oraz zbiorniki dodatkowe Miga-21 z KP: Dodatkowe zbiorniki z Lightninga Novo, bomby, zbiornik i pylon z F-16 Esci i alternatywny dziób z Lynxa Novo: I zawartość pudełka po zapałkach: reszta części Lynxa z Novo, zbiorniki dodatkowe z Miga-15 lub 17 KP, uzbrojenie Miga-21 KP, zbiornik Harriera Novo, jakieś drobiazgi z Lublina, żółte części z F-104 Esci, zasobnik na spadochron z F-16 Esci i najstarsze w całym pudełku osłony podwozia Hurricane'a z Matchboxa: Kolejne pudełko i tajemnicze teczki niebawem . Edytowane 21 Listopada 2021 przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 21 Listopada 2021 Share Napisano 21 Listopada 2021 moja Aircobra z Vacu nigdy nie doczekala sie dokonczenia. Nie lezy wprawdzie na strychu, ale ostatnio sluzyla,na przyklad, za obiekt testowy d blyszczacego lakieru ( lewe skrzydlo ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Listopada 2021 Share Napisano 21 Listopada 2021 Ja właśnie licytuje na allelok 2 Jaki z WAKU - 17 i 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2021 Share Napisano 22 Listopada 2021 16 godzin temu, barszczo napisał: No to pierwsze z dwóch pudełek wykopanych podczas sprzątania piwnicy u rodziców. Kolejny przedstawiciel w miarę dostępnych modeli KP ze świetnym boxartem pana Velca. Ten pomimo większego pudełka kosztował 45zł, a pochodzi z pierwszej połowy lat osiemdziesiątych: I kolejne skarby z przeszłości: Na początek niewykorzystane części z Airacobry vacu: I Harriera vacu: Kolejne niewykorzystane części, tym razem Su-7 i Mig-21 OEZu: Pływaki z mojego pierwszego Lublina, owiewka Harriera Novo i fragment oszklenia Gazelle Fujimi: Zbiorniki, bomby i pociski - koszmarki K-13 z Miga-27 Esci, piloci z Tiger Motha Smeru i Gazelle Fujimi oraz zbiorniki dodatkowe Miga-21 z KP: Dodatkowe zbiorniki z Lightninga Novo, bomby, zbiornik i pylon z F-16 Esci i alternatywny dziób z Lynxa Novo: I zawartość pudełka po zapałkach: reszta części Lynxa z Novo, zbiorniki dodatkowe z Miga-15 lub 17 KP, uzbrojenie Miga-21 KP, zbiornik Harriera Novo, jakieś drobiazgi z Lublina, żółte części z F-104 Esci, zasobnik na spadochron z F-16 Esci i najstarsze w całym pudełku osłony podwozia Hurricane'a z Matchboxa: Kolejne pudełko i tajemnicze teczki niebawem . A czy nie zostało Ci oszklenie do Phantoma w 72 z ESCI ? Szukam środkowego elementu w osłonie kabiny łączącego osłony pilota i operatora uzbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Listopada 2021 Autor Share Napisano 22 Listopada 2021 3 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: A czy nie zostało Ci oszklenie do Phantoma w 72 z ESCI ? No niestety nie. Phantom z Esci w tej skali nie załapał się już do kolekcji. Za to w 1:48 już tak . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2021 Share Napisano 22 Listopada 2021 10 godzin temu, barszczo napisał: No niestety nie. Phantom z Esci w tej skali nie załapał się już do kolekcji. Za to w 1:48 już tak . A jakieś części z Phantoma w 48 pozostały Ci ? Może są niepotrzebne i tylko zajmują miejsce ? Jakby coś to napisz na priva :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Listopada 2021 Autor Share Napisano 23 Listopada 2021 Coś tam mam z Esci, dodatkowo jeszcze z Testorsa i Hasegawy. Jak odszukam, dam znać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Cholera wie gdzie to wcisnąć, tyle wątków już tu się namnożyło (jak królików ) Znalazłem na strychu więc daję tu. I tyle. Jak mnie najdzie chcica to może jeszcze coś wykopię 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 I te śruby na osłonie silnika... Można malować z pędzla nierozcienczoną farbą i na pewno nie znikną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 abtb nie chcesz pozbyć się go? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi