martinello Napisano 2 Grudnia Share Napisano 2 Grudnia A w styczniu Vb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Grudnia Share Napisano 2 Grudnia a w grudniu (chyba 2025) Gotha Go 242B-2 German Medium Glider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 2 Grudnia Share Napisano 2 Grudnia 5 minut temu, Cypis napisał: a w grudniu (chyba 2025) Gotha Go 242B-2 German Medium Glider A coś może o "dużych" IARach słychać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia Wiadomo coś o zapowiadanych Hs129 i Folgore? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia 3 godziny temu, jachud3 napisał: Wiadomo coś o zapowiadanych Hs129 i Folgore? Są w produkcji, to musi potrwać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia Grunt, że nie są porzucone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 4 Grudnia Share Napisano 4 Grudnia W dniu 2.12.2025 o 06:57, martinello napisał: A w styczniu Vb. Bawię sie trochę wypraskami Eduarda Vb, czekam na styczeń i model IBG żeby sobie porównać. Ale - mam nadzieję, że wzorem ĥurricane IIc Army w 48 model bedzie przystosowany do obecnych na rynku aftermarketowych luf dzialek, np. Mastera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 5 Grudnia Share Napisano 5 Grudnia 14 godzin temu, martinello napisał: Bawię sie trochę wypraskami Eduarda Vb, czekam na styczeń i model IBG żeby sobie porównać. Ale - mam nadzieję, że wzorem ĥurricane IIc Army w 48 model bedzie przystosowany do obecnych na rynku aftermarketowych luf dzialek, np. Mastera... Jesłi chodzi o to: https://agtom.eu/do-skali-1-72/374533-master-1-72-lufy-dzialek-hispano-20mm-w-oslonach-spitfire-skrzydlo-typu-b.html to szczerze mówiąc bardzo średnio przypomina oryginał. IBG wydaje (i będzie rozszerzało ofertę) własne drukowane zestawy uzupełniające. Ale błagam, nie zaczynajmy dyskusji o wyższości toczonych nad drukowanymi lub drukowanych nad toczonymi. Pozdrowienia, MS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 5 Grudnia Share Napisano 5 Grudnia 3 godziny temu, Skawinski napisał: Jesłi chodzi o to: https://agtom.eu/do-skali-1-72/374533-master-1-72-lufy-dzialek-hispano-20mm-w-oslonach-spitfire-skrzydlo-typu-b.html to szczerze mówiąc bardzo średnio przypomina oryginał. IBG wydaje (i będzie rozszerzało ofertę) własne drukowane zestawy uzupełniające. Ale błagam, nie zaczynajmy dyskusji o wyższości toczonych nad drukowanymi lub drukowanych nad toczonymi. Pozdrowienia, MS Jednak metal jest wytrzymalszy od żywicy. Może dogadać się z Maseterm by zrobił te lufy jak należy? Choćby do pudełek ze Spitami IBG. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 5 Grudnia Share Napisano 5 Grudnia (edytowane) Jeśli Master byłby zainteresowany robieniem tego, to jak najbardziej mogę udostępnić dokumentację. Przy czym tak jak mówiłem IBG zdaje się będzie też to drukowało w 3D, więc Master musi się liczyć z konkurencją. No i to raczej Master powinien wyjść z inicjatywą. MS Edytowane 5 Grudnia przez Skawinski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 6 Grudnia Share Napisano 6 Grudnia 16 godzin temu, Skawinski napisał: Jeśli Master byłby zainteresowany robieniem tego, to jak najbardziej mogę udostępnić dokumentację. Przy czym tak jak mówiłem IBG zdaje się będzie też to drukowało w 3D, więc Master musi się liczyć z konkurencją. No i to raczej Master powinien wyjść z inicjatywą. MS I to jest dobra wiadomość , w środek lufy wstawi się igiełkę i problem z możliwością złamania z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 6 Grudnia Share Napisano 6 Grudnia (edytowane) Godzinę temu, Marek K napisał: I to jest dobra wiadomość , w środek lufy wstawi się igiełkę i problem z możliwością złamania z głowy. To będzie dobra wiadomość dopiero jak Master to przeczyta, odezwie się i zrobi I owszem, możliwość złamania odpadnie, ale dojdzie problem z odpowiednim wycentrowaniem doklejanych działek No i tak czy inaczej drukowany komponent będzie musiał być, bo nie wiem czy te żaluzje na hamulcu wylotowym (recoil reducer) da się wytoczyć, czy jednak tylko wydrukować: MS Edytowane 6 Grudnia przez Skawinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 6 Grudnia Share Napisano 6 Grudnia 9 godzin temu, Skawinski napisał: To będzie dobra wiadomość dopiero jak Master to przeczyta, odezwie się i zrobi I owszem, możliwość złamania odpadnie, ale dojdzie problem z odpowiednim wycentrowaniem doklejanych działek No i tak czy inaczej drukowany komponent będzie musiał być, bo nie wiem czy te żaluzje na hamulcu wylotowym (recoil reducer) da się wytoczyć, czy jednak tylko wydrukować: MS w 48 są drukowane, w 72 tym bardziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 6 Grudnia Share Napisano 6 Grudnia 2 godziny temu, Qz9 napisał: w 48 są drukowane, w 72 tym bardziej? W 72 mają numer katalogowy 72-003, natomiast w 48: 48-165, czyli dużo późniejszy. I faktycznie w 48 hamulec wylotowy jest drukowany. Widać doszli do wniosku, że ten element faktycznie najlepiej zrobić w druku. A Ale czy zrobią nowe w 72? Trzeba by pytać Mastera. MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 6 Grudnia Share Napisano 6 Grudnia 1 minutę temu, Skawinski napisał: W 72 mają numer katalogowy 72-003, natomiast w 48: 48-165, czyli dużo późniejszy. I faktycznie w 48 hamulec wylotowy jest drukowany. Widać doszli do wniosku, że ten element faktycznie najlepiej zrobić w druku. Master wydał swoje pierwsze zestawy bodaj w 2009 roku, wtedy na sensowne wydrukowanie takiego hamulca raczej nie było szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 6 Grudnia Share Napisano 6 Grudnia 12 godzin temu, Skawinski napisał: czy te żaluzje na hamulcu wylotowym czy moglby ktos zaznaczyc strzalka albo innym wykrzyknikiem na zdjeciu, gdzie to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 6 Grudnia Share Napisano 6 Grudnia Miśki Kolorowe, czy jest już dostępna instrukcja implementowania masek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 6 Grudnia Share Napisano 6 Grudnia 18 minut temu, BRAVO112 napisał: czy moglby ktos zaznaczyc strzalka albo innym wykrzyknikiem na zdjeciu, gdzie to jest? To ten element lufy działka przy wylocie, z "żeberkami". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 6 Grudnia Share Napisano 6 Grudnia 14 minut temu, Tainan41 napisał: Miśki Kolorowe, czy jest już dostępna instrukcja implementowania masek? Co prawda pytanie nie do mnie ale odpowiem. Instrukcja wisi już chyba od dość dawna. Zdaje się był o tym post na FB, ale przyznam, że tego nie śledzę. Instrukcja tutaj: http://www.ibgmodels.com/72584-2/ (scrollowanie zawsze w dobrym tonie). MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 6 Grudnia Share Napisano 6 Grudnia 33 minuty temu, caughtinthemiddle napisał: Master wydał swoje pierwsze zestawy bodaj w 2009 roku, wtedy na sensowne wydrukowanie takiego hamulca raczej nie było szans. No tak, skrót myślowy. Chodziło mi o to, że wracając do tematu przy okazji 1/48 doszli do takiego wniosku (że najlepiej to zrobić w druku). MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 6 Grudnia Share Napisano 6 Grudnia Godzinę temu, Skawinski napisał: Co prawda pytanie nie do mnie ale odpowiem. Instrukcja wisi już chyba od dość dawna. Zdaje się był o tym post na FB, ale przyznam, że tego nie śledzę. Instrukcja tutaj: http://www.ibgmodels.com/72584-2/ (scrollowanie zawsze w dobrym tonie). MS Dziękuję. Patrzałem tam, ale tego żem nie zauważył. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 9 Grudnia Share Napisano 9 Grudnia Ostatnio wraca temat wyłącznie angielskich opisów do malowań w instrukcjach niektórych modeli IBG. Dotyczy to w szczególności komentarzy pod pewnymi recenzjami na youtube. Jest tam nawet stwierdzenie, że ponieważ IBG jest polską firmą, to polski opis cyt. "należy nam się jak psu micha". Ale ponieważ tam trzeba subskrybować ten kanał przez pewien okres, nim będzie można napisać komentarz, to pomyślałem, że napiszę tutaj, licząc, że jakoś dotrze. A jeśli nie, to może chociaż to rozjaśni komuś, kto jest na tym forum. Przyznaję się, że wyłącznie angielskie opisy w Spitfire i IARach są wynikiem mojego "pisarstwa", a nie [tu wstawić dowolną teorię na temat przyczyn, jak np. to, że ludzie w IBG "za bardzo "zagramaniczni" chcą być"]. A tego pisania jest niestety sporo, bo każda z maszyn ma wiele ciekawych aspektów do omówienia. Gdyby dać też polską wersję językową to przy zachowaniu odstępów między wersjami językowymi trzeba byłoby skrócić opis dwu- lub trzykrotnie. Przykład. Obecnie: W wersji dwujęzycznej natomiast tak. Już nie tłumaczę tekstu, mam nadzieję, że to ok, ale trzeba pamiętać, że słowa w języku polskim są zazwyczaj dłuższe, niż w angielskim, więc polski tekst byłby dłuższy. A więc całość trzeba byłoby jeszcze bardziej skrócić. No i pytanie, czy naprawdę warto ciąć tekst, żeby dać też wersję polską. W dobie elektronicznych tłumaczy przetłumaczenie to kilka sekund (Google Translate w telefonie ma nawet opcję tłumaczenia tekstów w obrazie z aparatu). A wielu z informacji, które są w tych opisach nie da się znaleźć w Internecie, a często nawet w książkach. Dodam, że wszystkie opisy w krokach budowy są po polsku. Kosztem tego, że wiele osób uważa instrukcje IBG za "gęste" (w tym ja, żeby nie było). No. To tyle. Michał 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BROK Napisano 9 Grudnia Share Napisano 9 Grudnia Hmmm..... Tłumaczenia, tłumaczenia.... Jakieś takie niefajne..... Mimo wszystko warto mieć na uwadze słynną sentencję Mikołaja Reja o "swoim języku" 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 9 Grudnia Share Napisano 9 Grudnia (edytowane) @Skawinski Michale, a czy już zostały ujawnione malowania z drugiego pudełka z rozpoznawczymi Spitami, tego, które jeszcze nie zostało wydane? Ewentualnie - kiedy to nastąpi? Edytowane 9 Grudnia przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano Wtorek o 22:19 Share Napisano Wtorek o 22:19 4 minuty temu, BROK napisał: Hmmm..... Tłumaczenia, tłumaczenia.... Jakieś takie niefajne..... Mimo wszystko warto mieć na uwadze słynną sentencję Mikołaja Reja o "swoim języku" OK, zatem jakbyś to rozwiązał praktycznie? Dodatkowe strony z polskim tekstem odbiją się na końcowej cenie produktu (na którą i tak są narzekania) - druk jest drogi. Moim zdaniem rozwiązaniem byłaby (nawet i całkowicie - wtedy i w instrukcji składania byłoby mniej gęsto) polskojęzyczna instrukcja dostępna w formie pdfa na stronie producenta, z QR codem do niej prowadzącym umieszczonym w anglojęzycznej papierowej dołączanej do modelu. Komu potrzebne, mógłby skorzystać. Eduard kiedyś w podobny sposób załatwiał kwestię kolorowych instrukcji malowania w wydaniach weekendowych (drukując je po taniości czarno-białe). 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi