Skocz do zawartości

IBG - zapowiedzi i nowości lotnicze

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, ArtuRze napisał:

Nie przesadzał bym z tą jedną osobą, co najmniej 55 + ja, patrząc na statystyki na cult3d =D

Screenshot_20260129-100021.Chrome.thumb.png.5644ae8999bdc0f948c3f05409b172d1.png

55 osób, z czego pewnie co najmniej 40-tu to kompulsywni ściągacze wszystkiego co może się kiedykolwiek przydać (albo nie) i jest za darmo. Założę się, że wielu z nich w ogóle nie ma drukarki. Moje pokrywy silnika do Mustanga co rusz ktoś ściąga, choć ich przydatność jest ograniczona. Ale są za darmo. Natomiast Browninga 303 którego można wykorzystać w całej gamie projektów już prawie nikt, bo kosztuje... całe 2 zł 🤣

Chyba przestanę wrzucać darmowe projekty w imię zasady, że jak potrzebujesz i doceniasz, to zapłacisz choćby symbolicznie. A jak nie, to... nie.

Edytowane przez HKK
  • Like 5
  • Haha 1

Aha, widzę. Ale że to jest problemem!? Powiedzcie proszę @martinello @ArtuRze, że sobie ciut żartujecie. Przecież zwykłę wycięcie z ramek daje czasem większe problemy do ogarnięcia przy małych detalach. W sensie wypustek i nierówności do usunięcia i spasowania. Bez wzgędu na jakość wyprasek.

P1291005_DxO.thumb.jpg.5b4ffed2c75baac6e6c5f2dbf524bade.jpgP1291006_DxO.thumb.jpg.be1159277b92147e67f412a0b24638e4.jpg

4 godziny temu, martinello napisał:

Nie mam zdjęcia, ale kołpak nie pasuje do podstawy (przesuniecie formy).

Niby drobiazg ale upierdliwy i wymagający odcięcia trzech "wypustek" pod łopaty śmigla, i ich odtworzenia po solidnym szlifowaniu.

Wydaje mi się, że rzecz da się bezśladowo załatwić bez takiej gimnastyki. A mniej doświadczeni nie będą mieli w ogóle problemu, bo nawet nie zauważą.

Edytowane przez HKK
  • Like 1

@HKK Jakbyś wrzucił zdjęcie z prostopadłym ujęciem, a nie takim pod kątem, to by nawet było widać co tam poszło nie tak, i że nie da się naprawić bez gimnastyki opisanej przez @martinello 😉 chyba że komuś pasuje z trzech stron kołpaka inna historia - wycentrowanie otworu względem podstawy, szpara z lewej strony, szpara z prawej strony.

3 godziny temu, HKK napisał:

Aha, widzę. Ale że to jest problemem!? Powiedzcie proszę @martinello @ArtuRze, że sobie ciut żartujecie. Przecież zwykłę wycięcie z ramek daje czasem większe problemy do ogarnięcia przy małych detalach. W sensie wypustek i nierówności do usunięcia i spasowania. Bez wzgędu na jakość wyprasek.

P1291005_DxO.thumb.jpg.5b4ffed2c75baac6e6c5f2dbf524bade.jpgP1291006_DxO.thumb.jpg.be1159277b92147e67f412a0b24638e4.jpg

Wydaje mi się, że rzecz da się bezśladowo załatwić bez takiej gimnastyki. A mniej doświadczeni nie będą mieli w ogóle problemu, bo nawet nie zauważą.

Obym to tylko ja widział ten problem. Czego wszystkim życzę.

Ale taki babol w prawie doskonałym modelu to jednak przykrość...

@HKK - taki czylendz - "wyciagnij" to śmigło, opisz jak to zrobiłeś, a potem zrób zdjęcie po przyłożeniu do kadłuba pelnego drobnych szczegółów.

Jak nie przyjmujesz wyzwania - zamknijmy temat. Kto chce zna już problem. Czekamy na malowanki do Vb.

@letalin - wreszcie zdradziłeś tajemnicę cudownej przemiany kółka ogonowego.

Edytowane przez martinello
  • Like 1

1 godzinę temu, martinello napisał:

Obym to tylko ja widział ten problem.

Marcinie po co Ci to? Zaraz pan pełen wrodzonego taktu i kultury napisze Ci że byłeś mało staranny

i nie umiesz sklejać. Przecież mogłeś użyć dremela bo można i nie widać .  Tak że wiesz, no. :cool:

• Thanks 1

1 godzinę temu, martinello napisał:

@letalin - wreszcie zdradziłeś tajemnicę cudownej przemiany kółka ogonowego.

Nie zdradziłem. 😎 

Zdradzę, że tylko przypadek sprawił, że Hurricane 1/48 AH nie ma niesklejalnego kołpaka. Cały zachwyt nad pięknem tego zestawu byłby zniszczony problemem podobnym do tego co się zdarzyło IBG. 

Projektanci to ludzie. Mylą się, chociaż są perfekcjonistami. Eduard skanuje formy po wyprodukowaniu i sprawdza czy nie powstały rozbieżności z tym co wymyślił projektant, bo popsuć może też narzędziownia. Czasem na oko się tego nie stwierdzi.

• Like 1

Czyli jak jakis sklepowy da zlecenie koledze z drukarką i będzie sprzedawał wydrukowane z pliku przez niego elementy typu nowy kołpak, trzymacz podwozia i wyrównywacz kabiny, po 10 zł razem to nie będzie problemu prawnego?

Godzinę temu, letalin napisał:

Tudno będzie zdecydować:)

Mam zdjęcie tego jankeskiego. Bardzo trudny do jednoznacznej interpretacji. Czy jest inna fotka tej maszyny? 

4934b524-4bd7-4b41-b885-06163cae2f58.webp

No przy takiej jakości zdjęcia to ono faktycznie może być trudne do interpretacji 😉

Ale zamówiłem sobie bardzo wysokiej jakości skan z IWM i wyszło bardzo wiele dodatkowych wskazówek. Rezultat jest właśnie na planszy. 

Michał

• Like 1

Czy ja dobrze rozumuję ,że będzie trzecia odsłona  ,z czterema malowaniami ???

I będą to same polskie malowania :wink:, a wśród nich  Zumbacha ( no bo jakże to tak ,nie wyobrażam sobie by w spicie V miało zabraknąć tego kultowego polskiego malowania :niemam:)

36 minut temu, zatras napisał:

I będą to same polskie malowania :wink:, a wśród nich  Zumbacha ( no bo jakże to tak ,nie wyobrażam sobie by w spicie V miało zabraknąć tego kultowego polskiego malowania :niemam:)

Z 6 malowaniami. Zapowiedziano 18.

38 minut temu, zatras napisał:

I będą to same polskie malowania :wink:

No przecież powyżej są dwa. Miało być pięć, a przynajmniej ja tyle podałem:

W dniu 1.01.2026 o 11:23, Skawinski napisał:

Polskich będzie pięć, w tym cztery z polskich dywizjonów.

Opublikowane to:

W 1 rzucie: Jerzy Bajan (choć był też dodatkowo Stanisław Król w malowaniu nr 1)

W 2 rzucie: Tadeusz Koc i Jerzy Jankiewicz

Zostały dwa polskie.

Trzeci rzut będzie zawierał łącznie 6 malowań, bo łącznie będzie 18.

45 minut temu, zatras napisał:

wśród nich  Zumbacha ( no bo jakże to tak ,nie wyobrażam sobie by w spicie V miało zabraknąć tego kultowego polskiego malowania :niemam:)

W dniu 19.12.2025 o 21:38, Skawinski napisał:

Lobbuję w IBG za wypuszczeniem pudełka "Mk Vb 303 Sqn Aces"

Pozdrowienia,

Michał

Godzinę temu, Skawinski napisał:

No przy takiej jakości zdjęcia to ono faktycznie może być trudne do interpretacji 😉

Ale zamówiłem sobie bardzo wysokiej jakości skan z IWM i wyszło bardzo wiele dodatkowych wskazówek. Rezultat jest właśnie na planszy. 

Michał

Tak, ale przecież  nie zamówiłeś kolorowego;) 

16 minut temu, letalin napisał:

Tak, ale przecież  nie zamówiłeś kolorowego;) 

Niestety z interpretacją kolorowych też trzeba szalenie uważać, nawet one nie dają ostatecznych odpowiedzi odnośnie kolorów. Wszelkie wątpliwości co do kolorów ująłem w opisie.

Michał

43 minuty temu, Skawinski napisał:

Niestety z interpretacją kolorowych też trzeba szalenie uważać, nawet one nie dają ostatecznych odpowiedzi odnośnie kolorów. Wszelkie wątpliwości co do kolorów ująłem w opisie.

Michał

Olive Drab bym wykluczył. Rozważyłbym wątpliwość, czy tam nie ma jakiegoś  mixed grey obok regulaminowego szarego. 

Wątpliwości dotyczą raczej tego najciemniejszego koloru, jaśniejsze podmalówki to na 90% Dark Green, który w ciągu kilku miesięcy zdążył wypłowieć. Zjawisko znane i widać je dobrze na kolorowych zdjęciach innych Spitów serii EN i EP wykonanych w podobnym czasie.

Nie jestem przekonany, czy w przypadku tego najciemniejszego mixed grey miałby sens, choć jak zawsze nie można niczego wykluczyć. W instrukcji jest świeży, błyszczący Dark Green, a jego stopień nasycenia/przyciemnienia może wyglądać z połysku i kąta. Lub z ciemniejszej partii koloru, bo nie oszukujmy się, one nie zawsze musiały być identyczne (długi i nudny temat, nie wchodźmy w to). Oczywiście każdy może pomalować swój model jak chce.

Amerykańskich kolorów bym nie wykluczał, bo jednostka przybyła drogą morską z całym rzutem naziemnym, który mógł/powinien mieć "chemię" do obsługi Airacobr, w które była uzbrojona (i nadal miała być uzbrojona) 31st Fighter Group.

Michał 

Edytowane przez Skawinski

Godzinę temu, Skawinski napisał:

Trzeci rzut będzie zawierał łącznie 6 malowań, bo łącznie będzie 18.

Już po tej puli malowań żeś pan podpadł Panie Michale, będziesz musiał zamówić tyle masek, żeby mnie było stać na co najmniej  na dwa Black Box-y, bo już mi się cztery maszyny podobają, a nie wiem czy nie będzie eskalacji przy następnej szóstce... :D

• Haha 1