kopernik Napisano 2 Marca Napisano 2 Marca 18 minut temu, MarCorp napisał: Tak w ogóle to już się możesz uspokoić i poczekać na efekty tych pretensji. Kilka razy przekazywałem że 72-ki z IBG robią Wam koszmarna krzywdę. Przekazałem i tym razem, i jakiś efekt jest - może wreszcie się od tej skali odczepią. Będziesz miał święty spokój, nie będzie modeli, nie będą Cię niszczyć swoim istnieniem. Aktualnie zatrzymali projekty 72-kowe i przerzucili wszystkich projektantów na większe skale - pewnie już tak zostanie, przynajmniej na pare lat. Czy zrobią w 72ce to obiecali? Być może, ale niechęć do tej skali urosła bardzo mocno. Pewnie odsuną w czasie, albo przynajmniej zrezygnują z tych dopiero planowanych. 48-kowcy i 32-kowcy lubią to. Nie doczekamy ??? 1 1 Cytuj
Flachenty Napisano 2 Marca Napisano 2 Marca 4 godziny temu, zatras napisał: Ubolewam niezmiernie (myślałem ,że w końcu będę miał świetną rodzinkę spitów ) Ups. No to nie będziesz miał. Trudno, szkoda. Cytuj
Maxy Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca E, tam. Co małe to trudniejsze do zrobienia i odpuścili. Lepiej duże , do planow trudniej przyłożyć i marudzić ze sie nie zgadza.. 1 2 Cytuj
kelly9mm Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca Moje "piąteczki" jeszcze w drodze, ja tam z przyjemnością wezmę jedną z nich na warsztat . 1 Cytuj
Marek K Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca Taki Łoś lub Karaś w 1/48 IBG z ich jakością to byłby hit. Cytuj
Tainan41 Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca Chłopaki z IBG dajcie na luz. Czasami wrzucacie wpisy na poziomie dzieci z piaskownicy, którym zabrano zabawki. Czytam je i śmiać mi się chce, bo wychodzi z nich, że inne firmy można krytykować (na różnym poziomie kultury, czasami na poziomie szamba) a IBG jest święte i nietykalne. (W sumie przypomina mi to reakcję pewnej małej, garażowej firmy z Czech, która onegdaj tak reagowała na swoją krytykę. Teraz już chyba mniej, ale nie do końca.) Niby co, niedobra słowa krytyki kierować w stosunku do produktów IBG? Otóż można. Jeszcze. Jako odbiorcy mamy prawo krytykować ile chcemy i co chcemy. Nie podoba się Wam krytyka? Trudno. Życie. Jeszcze się nie pojawiła firma, która zadowoliła gusta braci modelarskiej. Macie taką a nie inną filozofię projektowania modeli i nie każdemu będzie ona pasować. Trza mieć looozik w gaciach. 3 Cytuj
Skawinski Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca Godzinę temu, Tainan41 napisał: Chłopaki z IBG dajcie na luz. Czasami wrzucacie wpisy na poziomie dzieci z piaskownicy, którym zabrano zabawki. Ja cały czas mam problem z tą liczbą mnogą. Czy ja się zaliczam do "chłopaków z IBG"? Bo już wiele razy tłumaczyłem, że "z IBG" nie jest adekwatnym określeniem w stosunku do mnie. A jeśli jednak mimo to mnie zaliczasz, to możesz wskazać mój wpis na poziomie piaskownicy? MS 1 Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca 12 minut temu, Skawinski napisał: Ja cały czas mam problem z tą liczbą mnogą. Czy ja się zaliczam do "chłopaków z IBG"? Bo już wiele razy tłumaczyłem, że "z IBG" nie jest adekwatnym określeniem w stosunku do mnie. A jeśli jednak mimo to mnie zaliczasz, to możesz wskazać mój wpis na poziomie piaskownicy? MS W wątku występuje też Flacha, nawet parę postów wyżej. Cytuj
Tainan41 Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca 10 minut temu, Skawinski napisał: Ja cały czas mam problem z tą liczbą mnogą. Czy ja się zaliczam do "chłopaków z IBG"? Bo już wiele razy tłumaczyłem, że "z IBG" nie jest adekwatnym określeniem w stosunku do mnie. A jeśli jednak mimo to mnie zaliczasz, to możesz wskazać mój wpis na poziomie piaskownicy? MS Dobra, Twoje wpisy są ok (sorki, collateral damage wyszło). Liczba mnoga, bo czasami Marek i Flacha coś walną. Bardziej Marek. 1 Cytuj
kelly9mm Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca Godzinę temu, Skawinski napisał: Ja cały czas mam problem z tą liczbą mnogą. Czy ja się zaliczam do "chłopaków z IBG"? Bo już wiele razy tłumaczyłem, że "z IBG" nie jest adekwatnym określeniem w stosunku do mnie. Incrimination by association 1 1 Cytuj
Skawinski Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca No dobra, to przynajmniej teraz mamy pełną, imienną jasność kto w kogo bije Może by to utrzymać jako dobry zwyczaj, pozwoli uniknąć wielu nieporozumień MS Cytuj
Tainan41 Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca 6 minut temu, Skawinski napisał: No dobra, to przynajmniej teraz mamy pełną, imienną jasność kto w kogo bije Może by to utrzymać jako dobry zwyczaj, pozwoli uniknąć wielu nieporozumień MS Pomyślę Cytuj
arhtus Napisano 3 Marca Napisano 3 Marca Lublin R.XIII to chyba nie był zbytnio nitowany to może jednak... Ja zacieram ręce na te nowinki o 1/48, a jakby tak rodzinka P-24.... Ale fakt faktem, Dora, IAR, a i te Spity chyba też, byłyby świetnymi modelami gdyby nie te nieszczęsne nity. Trochę tego nie rozumiem bo modele te naprawdę są dobre i widać, że włożono w ich opracowanie dużo pracy, ale uparcie IBG pcha się w te dziury w 72, tak, są paskudne i nie ma co się czarować. Dromaderze przybywaj, kiedy odloty na nowe lotniska? 1 1 Cytuj
barszczo Napisano 4 Marca Napisano 4 Marca Malowanki na dwumiejscowego Dromadera. Niezły dobór, od ZUSu do FOHa, co prawda przez samo h ale zawsze : 4 Cytuj
Jostein Napisano 4 Marca Napisano 4 Marca 29 minut temu, Grzes napisał: Za kabiną pilota umieszczono fotel dla mechanika, który siedział tyłem do kierunku lotu. Cytuj
barszczo Napisano 4 Marca Napisano 4 Marca 33 minuty temu, Grzes napisał: Zdjęcie z archiwum NAC Cytuj
martinello Napisano 5 Marca Napisano 5 Marca Dzisiaj w mojehobby 12 % rabatu na modele IBG... 1 1 Cytuj
Skawinski Napisano 5 Marca Napisano 5 Marca 18 minut temu, martinello napisał: Dzisiaj w mojehobby 12 % rabatu na modele IBG... Można kupić w dobrej cenie nie tylko Black Boxa, ale też "Essentials" do niego, gdyby ktoś nie mógł się zdecydować które dwa z 18 malowań wybrać. Michał Cytuj
Tainan41 Napisano 5 Marca Napisano 5 Marca Dotarł mój Piątkowy Black Box. Swoje się już namarudziłem, więc zbyt dużo już nie będę dodawać. To, czego mi brakuje to, tu do kolegi z ING, który umie w 3D, jakiegoś "toola", który ułatwiłby pozycjonowanie przodu kadłuba w trakcie łączenia połówek i przejściowych rur wydechowych, które były używane pomiędzy wczesnymi a późnymi. Cytuj
Skawinski Napisano 5 Marca Napisano 5 Marca 27 minut temu, Tainan41 napisał: jakiegoś "toola", który ułatwiłby pozycjonowanie przodu kadłuba w trakcie łączenia połówek No przecież wkładka, do której mocuje się rury wydechowe jest takim toolem. Halo! 28 minut temu, Tainan41 napisał: przejściowych rur wydechowych, które były używane pomiędzy wczesnymi a późnymi. Jak rozumiem chodzi o wczesne fishtaile? W zestawie nie ma opcji malowań z takimi rurami, używanymi zresztą głównie na Mk II. Wszystkie malowania w Black Boxie mają zidentyfikowany typ rur, i nawet jeśli dany typ był używany tylko w jednym z malowań (np. fishtaile z ogrzewaniem), to one w zestawie jak najbardziej są. W pogoni za perfekcją żadne oszczędności nie były robione. A co do wczesnych fishtaili, o których jak rozumiem piszesz, to nie spotkałem się nigdy z sytuacją, żeby producent dawał do zestawu drukowane części do wariantów, które nie są częścią zestawu. Ale może mało widziałem. Michał Cytuj
Skawinski Napisano 5 Marca Napisano 5 Marca Z IBG-owego Fejsa: IBG Models 1/72 Supermarine Spitfire Mk Vb – North West Europe 1941–44 – Black Box Limited Edition właśnie trafia na półki sklepowe, nadszedł zatem czas na ujawnienie specjalnego, darmowego bonusu dołączonego do zestawu. Każde pudełko zawiera dwie losowo wybrane, wydrukowane w technice 3D, maskotki dywizjonowe (wybrane spośród ośmiu specjalnie przygotowanych figurek), z których każda jest dopasowana do konkretnego schematu malowania zawartego w zestawie. Często pomijane w świecie modelarstwa, zwierzęta odgrywały bardzo istotną rolę na wojennych lotniskach: dawały lotnikom poczucie ciągłości i emocjonalnego oparcia w obliczu nieustannego napięcia i strat wśród kolegów, wzmacniały tożsamość jednostki oraz przynosiły chwile humoru i normalności, które przypominały lotnikom o domu i człowieczeństwie nawet w najtrudniejszych chwilach intensywnych działań bojowych. 8 Cytuj
barszczo Napisano 5 Marca Napisano 5 Marca Malowania greckiego Dromadera, różnica w zasadzie w numeracji na usterzeniu: 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi