Tainan41 Napisano Czwartek o 11:33 Share Napisano Czwartek o 11:33 Z tymi poprawkami może być różnie. Nie wiem, gdzie IBG ma narzędziownię. Jeśli u nas w kraju, to nie powinno być problemu. Jeśli w kraju odległym to może być z tym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Czwartek o 11:35 Share Napisano Czwartek o 11:35 (edytowane) 2 godziny temu, ArtuRze napisał: Nie przesadzał bym z tą jedną osobą, co najmniej 55 + ja, patrząc na statystyki na cult3d =D 55 osób, z czego pewnie co najmniej 40-tu to kompulsywni ściągacze wszystkiego co może się kiedykolwiek przydać (albo nie) i jest za darmo. Założę się, że wielu z nich w ogóle nie ma drukarki. Moje pokrywy silnika do Mustanga co rusz ktoś ściąga, choć ich przydatność jest ograniczona. Ale są za darmo. Natomiast Browninga 303 którego można wykorzystać w całej gamie projektów już prawie nikt, bo kosztuje... całe 2 zł Chyba przestanę wrzucać darmowe projekty w imię zasady, że jak potrzebujesz i doceniasz, to zapłacisz choćby symbolicznie. A jak nie, to... nie. Edytowane Czwartek o 11:42 przez HKK 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Czwartek o 12:13 Share Napisano Czwartek o 12:13 A tak w ogóle @martinelloto co jest nie tak z tym Rotol-em? Bo ja jakoś żadnej tragedii nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Czwartek o 12:38 Share Napisano Czwartek o 12:38 (edytowane) Godzinę temu, HKK napisał: A tak w ogóle @martinelloto co jest nie tak z tym Rotol-em? Bo ja jakoś żadnej tragedii nie widzę No "dla mnie się to nie podoba" Ale poziom napięcia rośnie gdy do środka wsadzisz śmigiełko. Edytowane Czwartek o 13:23 przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano Czwartek o 12:58 Share Napisano Czwartek o 12:58 43 minuty temu, HKK napisał: A tak w ogóle @martinelloto co jest nie tak z tym Rotol-em? Bo ja jakoś żadnej tragedii nie widzę A weź wrzuć zdjęcie tylnej części kołpaka - od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Czwartek o 13:53 Share Napisano Czwartek o 13:53 (edytowane) Aha, widzę. Ale że to jest problemem!? Powiedzcie proszę @martinello @ArtuRze, że sobie ciut żartujecie. Przecież zwykłę wycięcie z ramek daje czasem większe problemy do ogarnięcia przy małych detalach. W sensie wypustek i nierówności do usunięcia i spasowania. Bez wzgędu na jakość wyprasek. 4 godziny temu, martinello napisał: Nie mam zdjęcia, ale kołpak nie pasuje do podstawy (przesuniecie formy). Niby drobiazg ale upierdliwy i wymagający odcięcia trzech "wypustek" pod łopaty śmigla, i ich odtworzenia po solidnym szlifowaniu. Wydaje mi się, że rzecz da się bezśladowo załatwić bez takiej gimnastyki. A mniej doświadczeni nie będą mieli w ogóle problemu, bo nawet nie zauważą. Edytowane Czwartek o 14:01 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano Czwartek o 14:24 Share Napisano Czwartek o 14:24 @HKK Jakbyś wrzucił zdjęcie z prostopadłym ujęciem, a nie takim pod kątem, to by nawet było widać co tam poszło nie tak, i że nie da się naprawić bez gimnastyki opisanej przez @martinello chyba że komuś pasuje z trzech stron kołpaka inna historia - wycentrowanie otworu względem podstawy, szpara z lewej strony, szpara z prawej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Czwartek o 15:48 Share Napisano Czwartek o 15:48 Cóż, kółko ogonowe Mustanga III z AH miało feler. Duży feler. Po paru dniach poprawiono formę. Może to samo będzie z tym kołpakiem? Chyba, że to chińska produkcja, to wtedy raczej nie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Czwartek o 17:02 Share Napisano Czwartek o 17:02 (edytowane) 3 godziny temu, HKK napisał: Aha, widzę. Ale że to jest problemem!? Powiedzcie proszę @martinello @ArtuRze, że sobie ciut żartujecie. Przecież zwykłę wycięcie z ramek daje czasem większe problemy do ogarnięcia przy małych detalach. W sensie wypustek i nierówności do usunięcia i spasowania. Bez wzgędu na jakość wyprasek. Wydaje mi się, że rzecz da się bezśladowo załatwić bez takiej gimnastyki. A mniej doświadczeni nie będą mieli w ogóle problemu, bo nawet nie zauważą. Obym to tylko ja widział ten problem. Czego wszystkim życzę. Ale taki babol w prawie doskonałym modelu to jednak przykrość... @HKK - taki czylendz - "wyciagnij" to śmigło, opisz jak to zrobiłeś, a potem zrób zdjęcie po przyłożeniu do kadłuba pelnego drobnych szczegółów. Jak nie przyjmujesz wyzwania - zamknijmy temat. Kto chce zna już problem. Czekamy na malowanki do Vb. @letalin - wreszcie zdradziłeś tajemnicę cudownej przemiany kółka ogonowego. Edytowane Czwartek o 17:03 przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano Czwartek o 18:57 Share Napisano Czwartek o 18:57 1 godzinę temu, martinello napisał: Obym to tylko ja widział ten problem. Marcinie po co Ci to? Zaraz pan pełen wrodzonego taktu i kultury napisze Ci że byłeś mało staranny i nie umiesz sklejać. Przecież mogłeś użyć dremela bo można i nie widać . Tak że wiesz, no. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Czwartek o 19:07 Share Napisano Czwartek o 19:07 1 godzinę temu, martinello napisał: @letalin - wreszcie zdradziłeś tajemnicę cudownej przemiany kółka ogonowego. Nie zdradziłem. Zdradzę, że tylko przypadek sprawił, że Hurricane 1/48 AH nie ma niesklejalnego kołpaka. Cały zachwyt nad pięknem tego zestawu byłby zniszczony problemem podobnym do tego co się zdarzyło IBG. Projektanci to ludzie. Mylą się, chociaż są perfekcjonistami. Eduard skanuje formy po wyprodukowaniu i sprawdza czy nie powstały rozbieżności z tym co wymyślił projektant, bo popsuć może też narzędziownia. Czasem na oko się tego nie stwierdzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano Sobota o 16:55 Share Napisano Sobota o 16:55 Czyli jak jakis sklepowy da zlecenie koledze z drukarką i będzie sprzedawał wydrukowane z pliku przez niego elementy typu nowy kołpak, trzymacz podwozia i wyrównywacz kabiny, po 10 zł razem to nie będzie problemu prawnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano Poniedziałek o 20:33 Share Napisano Poniedziałek o 20:33 Tymczasem kolejna porcja malowań z Black Boxa: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu 10 godzin temu, caughtinthemiddle napisał: Tymczasem kolejna porcja malowań z Black Boxa: Inspirujące ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu 14 godzin temu, caughtinthemiddle napisał: Tymczasem kolejna porcja malowań z Black Boxa: @Skawinski- warto było czekać na drugą część:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu Tudno będzie zdecydować:) Mam zdjęcie tego jankeskiego. Bardzo trudny do jednoznacznej interpretacji. Czy jest inna fotka tej maszyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Godzinę temu, letalin napisał: Tudno będzie zdecydować:) Mam zdjęcie tego jankeskiego. Bardzo trudny do jednoznacznej interpretacji. Czy jest inna fotka tej maszyny? No przy takiej jakości zdjęcia to ono faktycznie może być trudne do interpretacji Ale zamówiłem sobie bardzo wysokiej jakości skan z IWM i wyszło bardzo wiele dodatkowych wskazówek. Rezultat jest właśnie na planszy. Michał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Czy ja dobrze rozumuję ,że będzie trzecia odsłona ,z czterema malowaniami ??? I będą to same polskie malowania , a wśród nich Zumbacha ( no bo jakże to tak ,nie wyobrażam sobie by w spicie V miało zabraknąć tego kultowego polskiego malowania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu 36 minut temu, zatras napisał: Czy ja dobrze rozumuję ,że będzie trzecia odsłona ,z czterema malowaniami ??? I będą to same polskie malowania , a wśród nich Zumbacha ( no bo jakże to tak ,nie wyobrażam sobie by w spicie V miało zabraknąć tego kultowego polskiego malowania ) Z 6 malowaniami. Zapowiedziano 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu 38 minut temu, zatras napisał: Czy ja dobrze rozumuję ,że będzie trzecia odsłona ,z czterema malowaniami ??? I będą to same polskie malowania No przecież powyżej są dwa. Miało być pięć, a przynajmniej ja tyle podałem: W dniu 1.01.2026 o 11:23, Skawinski napisał: Polskich będzie pięć, w tym cztery z polskich dywizjonów. Opublikowane to: W 1 rzucie: Jerzy Bajan (choć był też dodatkowo Stanisław Król w malowaniu nr 1) W 2 rzucie: Tadeusz Koc i Jerzy Jankiewicz Zostały dwa polskie. Trzeci rzut będzie zawierał łącznie 6 malowań, bo łącznie będzie 18. 45 minut temu, zatras napisał: wśród nich Zumbacha ( no bo jakże to tak ,nie wyobrażam sobie by w spicie V miało zabraknąć tego kultowego polskiego malowania ) W dniu 19.12.2025 o 21:38, Skawinski napisał: Lobbuję w IBG za wypuszczeniem pudełka "Mk Vb 303 Sqn Aces" Pozdrowienia, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu Godzinę temu, Skawinski napisał: No przy takiej jakości zdjęcia to ono faktycznie może być trudne do interpretacji Ale zamówiłem sobie bardzo wysokiej jakości skan z IWM i wyszło bardzo wiele dodatkowych wskazówek. Rezultat jest właśnie na planszy. Michał Tak, ale przecież nie zamówiłeś kolorowego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu 16 minut temu, letalin napisał: Tak, ale przecież nie zamówiłeś kolorowego;) Niestety z interpretacją kolorowych też trzeba szalenie uważać, nawet one nie dają ostatecznych odpowiedzi odnośnie kolorów. Wszelkie wątpliwości co do kolorów ująłem w opisie. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu 43 minuty temu, Skawinski napisał: Niestety z interpretacją kolorowych też trzeba szalenie uważać, nawet one nie dają ostatecznych odpowiedzi odnośnie kolorów. Wszelkie wątpliwości co do kolorów ująłem w opisie. Michał Olive Drab bym wykluczył. Rozważyłbym wątpliwość, czy tam nie ma jakiegoś mixed grey obok regulaminowego szarego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu (edytowane) Wątpliwości dotyczą raczej tego najciemniejszego koloru, jaśniejsze podmalówki to na 90% Dark Green, który w ciągu kilku miesięcy zdążył wypłowieć. Zjawisko znane i widać je dobrze na kolorowych zdjęciach innych Spitów serii EN i EP wykonanych w podobnym czasie. Nie jestem przekonany, czy w przypadku tego najciemniejszego mixed grey miałby sens, choć jak zawsze nie można niczego wykluczyć. W instrukcji jest świeży, błyszczący Dark Green, a jego stopień nasycenia/przyciemnienia może wyglądać z połysku i kąta. Lub z ciemniejszej partii koloru, bo nie oszukujmy się, one nie zawsze musiały być identyczne (długi i nudny temat, nie wchodźmy w to). Oczywiście każdy może pomalować swój model jak chce. Amerykańskich kolorów bym nie wykluczał, bo jednostka przybyła drogą morską z całym rzutem naziemnym, który mógł/powinien mieć "chemię" do obsługi Airacobr, w które była uzbrojona (i nadal miała być uzbrojona) 31st Fighter Group. Michał Edytowane 6 godzin temu przez Skawinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu Godzinę temu, Skawinski napisał: Trzeci rzut będzie zawierał łącznie 6 malowań, bo łącznie będzie 18. Już po tej puli malowań żeś pan podpadł Panie Michale, będziesz musiał zamówić tyle masek, żeby mnie było stać na co najmniej na dwa Black Box-y, bo już mi się cztery maszyny podobają, a nie wiem czy nie będzie eskalacji przy następnej szóstce... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi